Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Nic prostszego kupić używany klimatyzator image.jpg

pompkę, wymiennik płytowy, zasterować kalkulatorem i sprzedać. Żyła złota.

Między 5/4 a 6/4 nie ma większej różnicy. W buforze ważniejsza jest grubość ścianki i rozkład króćców pasujący do Twojej kotłowni. CWU można rozwiązać na dwa sposoby: wężownicą przepływową w buforze lub osobnym zbiornikiem CWU z wężownicą zasilaną z bufora.

Tylko jest jeden problem bo klient sprzedaje jako sprawną ale jest jeden problem bo: cyt:" Wszystko działa tylko sprężarka nie startuje" :lol2::lol2::lol2:

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bufor tymi recami i PC powietrze woda zamiast np grzałki- kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi?

Chcę to spiąć jeszcze z kominkiem z płaszczem wodnym:)

Ja 1500l za tydzień dwa podłączenie do instalacji. Dzisiaj kupione PC powietrze woda 6kw za 1200 zł już ze zbiornikiem 100l i wężownica w środku Pompa Ciepła Chigo KRS-X6WF/CL - on/of.

chigo.jpg . O tyle dobre że już ze sterownikiem. Muszę podłączyć pod bufor dać pompkę i obaczymy. Ogólnie fachury mówią że takie PC działają powyżej 5 stopni c.

Przy założeniu skromnym cop 2,5 to 1 kw wyjdzie w okolicach 0,11 zł z kwh - ale niestety tylko jak na dworze w plusie i temperatura na zasilaniu do max 50 (im mniejsza tyl lepszy cop). U mnie w domu na grzejnikach wystarczy 40 stopni jak jest plus 5 na dworze wiec pasi. Ale jak to będzie w rzeczywistości czas pokaże.

Przeróbka fajnie opisana http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html. - tylko tu wpięta przez wymiennik.

Bufor tymi recami i PC powietrze woda zamiast np grzałki- kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi?

Chcę to spiąć jeszcze z kominkiem z płaszczem wodnym:)

O, okazja do pochwalenia się.

Mam:

- Bufor~1600l

- Kominek z płaszczem wodnym podłączony przez termostatyczny 3d

- Kocioł ze Stężycy kupiony za 200pln ze składu, wpięty na grawitacji poziom poniżej zbiornika

- Podłogówkę w całym domu

- parę grzejników dla fanaberii, z osobnymi pompkami

- Używaną PCi (gruntową) która razem z dolnym źródłem kosztowała ~ 10kpln - grzeje bezpośrednio podłogówkę, a bufor traktuje jak zbiornik CWU.

- grzałki w buforze

- wężownice solarną w buforze - NIE MAM solarów (jeszcze?)

Czyli

kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi?

Ja mam. Ja zrobiłem. Chodzi, znaczy działa dobrze :)

Dla PCi w 90% przypadków wystarczającym buforem jest podłogówka - jeśli nie bawimy się w zamykanie pętli. A dodatkowo korzystniej jest grzać pompą do niższych temperatur - czyli takich na poziomie ogrzewania podłogowego. Dlatego korzystniej jest buforować energie z pompy w podłogówce nawet lekko przegrzanej niż w buforze wodnym.

Do poprzedniego postu - wszystkie urządzenia pracują w jednym układzie otwartym.

Witam,

prosze o podpowiedz który rozklad muf w buforze bedzie lepszy (bufor zasilany piecem zasypowym z wezownica do cwu i mozliwoscia podpiecia grzałki):[ATTACH=CONFIG]381485[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]381486[/ATTACH]

Przy buforze 1 przyłączy wody kotłowej jest 6 - GW 6/4

Mufa pod montaz osłony czujnika jest 4 -Gw 1/2

przyłącza wody użytkowej 2 - 5/4

Są to bufory gotowe znanych napewno przez Was firm, ale nie chce zadnej reklamowac, tylko interesuje mnie który rozkład lepszy i srednica muf.

Użytkuję ten drugi 800 l , podłączone solary , śmieciuch i kocioł gazowy i nie narzekam na brak ciepła i gorącej wody

Jest teoria ( znana):)

Ale szukamy wykonania praktycznego.

Aaaaa teraz to rozumiem :(

Teoria z definicji jest potwierdzeniem faktów.

Na początku wątku adam_mk wszystko opisał jak zrobić to bardzo dobrze i zgodnie z teorią. Czyli, że układ warstwowy nie działa - jest tylko "teoretyczny"?. Wężownica nie wymienia ciepła praktycznie tylko "w teorii"? Pojemność zbiornika ma się nijak w praktyce bo w teorii wychodzi taka kumulacja ciepła jaka wychodzi? Bo króćce na różnych wysokościach w zależności od źródła ciepła są tylko "teoretyczne" a praktyka pokazuje inaczej?

hmmm

ciekawe :)

pozdro

Trzeba PC z zasobnikiem podłączyć jako "drugi bufor".

Jako powiększenie zładu.

CWU będzie grzana w wężownicy, to po co zasobnik dla CWU?

Dobrze jest schować przed zazdrośnikami tę zewnętrzną jednostkę PC na strychu.

:lol:

Działa od +5stC.

Wtedy cała połać dachu działa jako solar na potrzeby tej PC.

Wstawiona w ścianę szczytową bierze ciepłe spod dachu a zimne wywala na zewnątrz.

Oczywiście, gdzieś daleko od niej, powinien być otwór wentylacyjny przestrzeni pod połacią.

No, to tak teoretycznie...

Praktycznie - też zadziała!

:lol:

Praktycznie, nawet w mrozy przy słonecznym dniu na strychu jest ponad +5.

Sporo ponad...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Właśnie rozmawiałem z użytkownikiem meetinga, pompa chodzi na wodzie i nie zamarza!

To by rozwiązywało wiele problemów- można bez ceregieli wpiąć w bufor:)

Co wy na to?

Adam, nowe pc PW działają nawet do - 20 st. (Zależy od rodzaju czynnika)

Rozmawiałem z użytkownikiem meetinga PW i jak wyżej twierdził że pięć lat już chodzi wyłącznie na wodzie ( stoi oczywiście na zewnątrz) - nie wiem jaki wychodzi COP przy -20 ale gdyby przy -5 miał 2-3 to gra warta świeczki.

Dodatkowo podlacze kominek z PW (lubię ogień i ma być:)).

Aaaaa teraz to rozumiem :(

Teoria z definicji jest potwierdzeniem faktów.

Na początku wątku adam_mk wszystko opisał jak zrobić to bardzo dobrze i zgodnie z teorią. Czyli, że układ warstwowy nie działa - jest tylko "teoretyczny"?. Wężownica nie wymienia ciepła praktycznie tylko "w teorii"? Pojemność zbiornika ma się nijak w praktyce bo w teorii wychodzi taka kumulacja ciepła jaka wychodzi? Bo króćce na różnych wysokościach w zależności od źródła ciepła są tylko "teoretyczne" a praktyka pokazuje inaczej?

hmmm

ciekawe :)

pozdro

Wszystko jasne ale nadal nie widzę, żeby ktoś wspinał pc PW bezpośrednio do bufora " na różnych wysokościach", z reguły pc jest wpiętą bezpośrednio w podlogowke. A taki układ nie zagrzeje nam cwu w lato wężownica w buforze ( podłoga latem nie grzeje?)

Trzeba PC z zasobnikiem podłączyć jako "drugi bufor".

Jako powiększenie zładu.

CWU będzie grzana w wężownicy, to po co zasobnik dla CWU?

Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy - mam bufor z wężownicą CWU, który do pompy wpoiłem jak zasobnik ciepłej wody. Ciepło, które jest w ten sposób uzyskane, mogę wykorzystać do ogrzewania domu,lub na CWU.

Jeśli chodzi o samo podłączenie pompy do bufora - tutaj jest chyba jedyna sytuacja, gdzie źródło ciepła zasila bufor niewarstwowo i jest to korzystne. Lepiej jest (z ekonomi używania PCi) mieć w całości w buforze te 40-50'C niż wyższą temperaturę u szczytu zbiornika.

W zależności od konstrukcji pompy, są różnice, w sposobie kierowania ciepłej wody na CO lub CWU. W większości przypadków stosuje się zawory 3d, ale zdarzają się również osobne pompki obiegowe.

Niezależnie od sposobu tego rozdziału warto podpiąć pompę ciepła dla CO równolegle z zasilaniem podłogówki z bufora, zabezpieczane zaworami zwrotnymi. Tak aby pompa podczas grzania CO ogrzewała bezpośrednio dom z pominięciem zbiornika.

Pompa dla CWU do buforu jest wpięta jak zwykły kocioł - zasilania pod górną dennicą, a powrót dolną.

Takie podłączenie umożliwia:

- Grzanie buforu z pompy ciepła

- Grzanie podłogówki z pompy ciepła

- Grzanie podłogówki z buforu

Edytowane przez mac_612

Pompa jest takiej konstrukcji, że na bufor daje maksymalna temperaturę ~55'C ograniczona tylko presostatem HP. Ogrzewa bufor tak długo, aż czjnik umieszczony w połowie wysokości osiągnie ustawioną temperaturę. U mnie po zakończeniu cyklu grzania mam cały bufor nagrzany do 48-50'C.

Ustawione mam ogrzewanie zbiornika tylko w tanich godzinach, a więc pompa uzupełnia tylko straty ciepła, jakie wystąpiły podczas dnia. Podniesienie temperatury prawie w całym zbiorniku o 10'C zajmuje (teraz zimą) ok godzinę.

Latem duża objętość bufora jest korzystna. PCi (on-off) ma wtedy znacznie większą moc, co w małych zbiornikach płaszczowych, lub o małej powierzchni wężownicy prowadzi do częstego włączania i wyłączania sprężarki (pot. "taktowanie PCi"). Skraca to żywotność sprężarki. Przy dużym zładzie wody jaki zapewnia bufor, taki problem nie występuje. Dlatego też stosuje się bufory w instalacjach z regulacją ilościową (grzejniki z głowicami termostatycznymi, czy podłogówka z regulatorami pokojowymi i elektrozaworami), aby zapewnić odbiór mocy od pompy ciepła, gdy nie jest ona potrzebna do ogrzewania budynku.

Edytowane przez mac_612