kudlaty69 13.02.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Nic prostszego kupić używany klimatyzator pompkę, wymiennik płytowy, zasterować kalkulatorem i sprzedać. Żyła złota. Między 5/4 a 6/4 nie ma większej różnicy. W buforze ważniejsza jest grubość ścianki i rozkład króćców pasujący do Twojej kotłowni. CWU można rozwiązać na dwa sposoby: wężownicą przepływową w buforze lub osobnym zbiornikiem CWU z wężownicą zasilaną z bufora. Tylko jest jeden problem bo klient sprzedaje jako sprawną ale jest jeden problem bo: cyt:" Wszystko działa tylko sprężarka nie startuje" :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 13.02.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A może ktoś ma taką albo podobną pc wpiętą w Wasz bufor?Ja mam zamówiony odżelacz 2000l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 13.02.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Tylko jest jeden problem bo klient sprzedaje jako sprawną ale jest jeden problem bo: cyt:" Wszystko działa tylko sprężarka nie startuje" :lol2: Tak myślałem, że to za różowo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 13.02.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Bufor tymi recami i PC powietrze woda zamiast np grzałki- kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi?Chcę to spiąć jeszcze z kominkiem z płaszczem wodnym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 13.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Bufor tymi recami i PC powietrze woda zamiast np grzałki- kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi? Chcę to spiąć jeszcze z kominkiem z płaszczem wodnym:) Ja 1500l za tydzień dwa podłączenie do instalacji. Dzisiaj kupione PC powietrze woda 6kw za 1200 zł już ze zbiornikiem 100l i wężownica w środku Pompa Ciepła Chigo KRS-X6WF/CL - on/of. . O tyle dobre że już ze sterownikiem. Muszę podłączyć pod bufor dać pompkę i obaczymy. Ogólnie fachury mówią że takie PC działają powyżej 5 stopni c. Przy założeniu skromnym cop 2,5 to 1 kw wyjdzie w okolicach 0,11 zł z kwh - ale niestety tylko jak na dworze w plusie i temperatura na zasilaniu do max 50 (im mniejsza tyl lepszy cop). U mnie w domu na grzejnikach wystarczy 40 stopni jak jest plus 5 na dworze wiec pasi. Ale jak to będzie w rzeczywistości czas pokaże. Przeróbka fajnie opisana http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html. - tylko tu wpięta przez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 13.02.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A jak masz zamiar to wpiąć w bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 13.02.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A jak masz zamiar to wpiąć w bufor? Pewnie przez szybkozłączkę A tak na mniej poważnie to na początku wątku (pierwsze kilka stron) jest opisane i zalecane. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.02.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Bufor tymi recami i PC powietrze woda zamiast np grzałki- kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi? Chcę to spiąć jeszcze z kominkiem z płaszczem wodnym:) O, okazja do pochwalenia się. Mam: - Bufor~1600l - Kominek z płaszczem wodnym podłączony przez termostatyczny 3d - Kocioł ze Stężycy kupiony za 200pln ze składu, wpięty na grawitacji poziom poniżej zbiornika - Podłogówkę w całym domu - parę grzejników dla fanaberii, z osobnymi pompkami - Używaną PCi (gruntową) która razem z dolnym źródłem kosztowała ~ 10kpln - grzeje bezpośrednio podłogówkę, a bufor traktuje jak zbiornik CWU. - grzałki w buforze - wężownice solarną w buforze - NIE MAM solarów (jeszcze?) Czyli kto ma? kto zrobił? Jak to chodzi? Ja mam. Ja zrobiłem. Chodzi, znaczy działa dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 13.02.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Dużo tego:)Ale PCi jednak bezpośrednio pod podlogowka bez bufora:( troszkę to inaczej ma wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 13.02.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Pewnie przez szybkozłączkę A tak na mniej poważnie to na początku wątku (pierwsze kilka stron) jest opisane i zalecane. pozdro Jest teoria ( znana) Ale szukamy wykonania praktycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.02.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Dla PCi w 90% przypadków wystarczającym buforem jest podłogówka - jeśli nie bawimy się w zamykanie pętli. A dodatkowo korzystniej jest grzać pompą do niższych temperatur - czyli takich na poziomie ogrzewania podłogowego. Dlatego korzystniej jest buforować energie z pompy w podłogówce nawet lekko przegrzanej niż w buforze wodnym. Do poprzedniego postu - wszystkie urządzenia pracują w jednym układzie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekqd 13.02.2017 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witam, prosze o podpowiedz który rozklad muf w buforze bedzie lepszy (bufor zasilany piecem zasypowym z wezownica do cwu i mozliwoscia podpiecia grzałki):[ATTACH=CONFIG]381485[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]381486[/ATTACH] Przy buforze 1 przyłączy wody kotłowej jest 6 - GW 6/4 Mufa pod montaz osłony czujnika jest 4 -Gw 1/2 przyłącza wody użytkowej 2 - 5/4 Są to bufory gotowe znanych napewno przez Was firm, ale nie chce zadnej reklamowac, tylko interesuje mnie który rozkład lepszy i srednica muf. Użytkuję ten drugi 800 l , podłączone solary , śmieciuch i kocioł gazowy i nie narzekam na brak ciepła i gorącej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 13.02.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jest teoria ( znana) Ale szukamy wykonania praktycznego. Aaaaa teraz to rozumiem Teoria z definicji jest potwierdzeniem faktów. Na początku wątku adam_mk wszystko opisał jak zrobić to bardzo dobrze i zgodnie z teorią. Czyli, że układ warstwowy nie działa - jest tylko "teoretyczny"?. Wężownica nie wymienia ciepła praktycznie tylko "w teorii"? Pojemność zbiornika ma się nijak w praktyce bo w teorii wychodzi taka kumulacja ciepła jaka wychodzi? Bo króćce na różnych wysokościach w zależności od źródła ciepła są tylko "teoretyczne" a praktyka pokazuje inaczej? hmmm ciekawe pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2017 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Trzeba PC z zasobnikiem podłączyć jako "drugi bufor". Jako powiększenie zładu. CWU będzie grzana w wężownicy, to po co zasobnik dla CWU? Dobrze jest schować przed zazdrośnikami tę zewnętrzną jednostkę PC na strychu. Działa od +5stC. Wtedy cała połać dachu działa jako solar na potrzeby tej PC. Wstawiona w ścianę szczytową bierze ciepłe spod dachu a zimne wywala na zewnątrz. Oczywiście, gdzieś daleko od niej, powinien być otwór wentylacyjny przestrzeni pod połacią. No, to tak teoretycznie... Praktycznie - też zadziała! Praktycznie, nawet w mrozy przy słonecznym dniu na strychu jest ponad +5. Sporo ponad... Adam M. Edytowane 13 Lutego 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 14.02.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Właśnie rozmawiałem z użytkownikiem meetinga, pompa chodzi na wodzie i nie zamarza! To by rozwiązywało wiele problemów- można bez ceregieli wpiąć w bufor:) Co wy na to? Adam, nowe pc PW działają nawet do - 20 st. (Zależy od rodzaju czynnika) Rozmawiałem z użytkownikiem meetinga PW i jak wyżej twierdził że pięć lat już chodzi wyłącznie na wodzie ( stoi oczywiście na zewnątrz) - nie wiem jaki wychodzi COP przy -20 ale gdyby przy -5 miał 2-3 to gra warta świeczki. Dodatkowo podlacze kominek z PW (lubię ogień i ma być). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 14.02.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Aaaaa teraz to rozumiem Teoria z definicji jest potwierdzeniem faktów. Na początku wątku adam_mk wszystko opisał jak zrobić to bardzo dobrze i zgodnie z teorią. Czyli, że układ warstwowy nie działa - jest tylko "teoretyczny"?. Wężownica nie wymienia ciepła praktycznie tylko "w teorii"? Pojemność zbiornika ma się nijak w praktyce bo w teorii wychodzi taka kumulacja ciepła jaka wychodzi? Bo króćce na różnych wysokościach w zależności od źródła ciepła są tylko "teoretyczne" a praktyka pokazuje inaczej? hmmm ciekawe pozdro Wszystko jasne ale nadal nie widzę, żeby ktoś wspinał pc PW bezpośrednio do bufora " na różnych wysokościach", z reguły pc jest wpiętą bezpośrednio w podlogowke. A taki układ nie zagrzeje nam cwu w lato wężownica w buforze ( podłoga latem nie grzeje?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 14.02.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Ja chciałem to zrobić Bufor cie*pła łączący wiele źró*deł cie*pła i odbior*ni*ków wg pro*jektu adam_mkI tam jest pc bezpośrednio podlaczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Trzeba PC z zasobnikiem podłączyć jako "drugi bufor". Jako powiększenie zładu. CWU będzie grzana w wężownicy, to po co zasobnik dla CWU? Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy - mam bufor z wężownicą CWU, który do pompy wpoiłem jak zasobnik ciepłej wody. Ciepło, które jest w ten sposób uzyskane, mogę wykorzystać do ogrzewania domu,lub na CWU. Jeśli chodzi o samo podłączenie pompy do bufora - tutaj jest chyba jedyna sytuacja, gdzie źródło ciepła zasila bufor niewarstwowo i jest to korzystne. Lepiej jest (z ekonomi używania PCi) mieć w całości w buforze te 40-50'C niż wyższą temperaturę u szczytu zbiornika. W zależności od konstrukcji pompy, są różnice, w sposobie kierowania ciepłej wody na CO lub CWU. W większości przypadków stosuje się zawory 3d, ale zdarzają się również osobne pompki obiegowe. Niezależnie od sposobu tego rozdziału warto podpiąć pompę ciepła dla CO równolegle z zasilaniem podłogówki z bufora, zabezpieczane zaworami zwrotnymi. Tak aby pompa podczas grzania CO ogrzewała bezpośrednio dom z pominięciem zbiornika. Pompa dla CWU do buforu jest wpięta jak zwykły kocioł - zasilania pod górną dennicą, a powrót dolną. Takie podłączenie umożliwia: - Grzanie buforu z pompy ciepła - Grzanie podłogówki z pompy ciepła - Grzanie podłogówki z buforu Edytowane 14 Lutego 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 14.02.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 W końcu konkret dzięki.Jak pompa radzi sobie w lecie z cwu w zbiorniku 1500l?Jaką daje temp na bufor? Czy ok 45 st wystarcza do cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 14.02.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 (edytowane) Pompa jest takiej konstrukcji, że na bufor daje maksymalna temperaturę ~55'C ograniczona tylko presostatem HP. Ogrzewa bufor tak długo, aż czjnik umieszczony w połowie wysokości osiągnie ustawioną temperaturę. U mnie po zakończeniu cyklu grzania mam cały bufor nagrzany do 48-50'C.Ustawione mam ogrzewanie zbiornika tylko w tanich godzinach, a więc pompa uzupełnia tylko straty ciepła, jakie wystąpiły podczas dnia. Podniesienie temperatury prawie w całym zbiorniku o 10'C zajmuje (teraz zimą) ok godzinę. Latem duża objętość bufora jest korzystna. PCi (on-off) ma wtedy znacznie większą moc, co w małych zbiornikach płaszczowych, lub o małej powierzchni wężownicy prowadzi do częstego włączania i wyłączania sprężarki (pot. "taktowanie PCi"). Skraca to żywotność sprężarki. Przy dużym zładzie wody jaki zapewnia bufor, taki problem nie występuje. Dlatego też stosuje się bufory w instalacjach z regulacją ilościową (grzejniki z głowicami termostatycznymi, czy podłogówka z regulatorami pokojowymi i elektrozaworami), aby zapewnić odbiór mocy od pompy ciepła, gdy nie jest ona potrzebna do ogrzewania budynku. Edytowane 14 Lutego 2017 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts