Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Czyli działa!

Ja niestety nie mój miejsca na poziome DZ a na odwierty mnie nie stać, dlatego PC powietrze woda

Tylko te typu split są dwa razy droższe od typu monoblok te ostatnie to koszt ok 5-8k zł. I mam potwierdzenie, że mogą chodzić na wodzie ( podobno układ automatyki nie pozwala wodzie zamarznąć). Także rewelka.

Myślę że podłączę ją do bufora wg schematu adam_mk.

Ma ktoś jeszcze jakieś uwagi może rady?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drobne rozwinięcie tematu podłączenia pompy ciepła do bufora. Otóż można teoretycznie osiągnąć rozkład warstwowy w buforze, ale wymaga to specjalnego podłączenia PC (praktycznie niewykonalne w konstrukcjach "fabrycznych"). Cała tajemnica leży w umieszczeniu skraplacza bezpośrednio w buforze na całej jego wysokości (podobnie jak wężownica CWU, tylko zasilany musi być od góry zbiornika). Niestety nie ma praktycznie fabrycznych konstrukcji umożliwiających takie zabawy (bo to wymaga oczywiście przeliczenia układu, jego złożenia, no i napełnienia czynnikiem chłodniczym już na miejscu). Tu może być przewaga rozwiązań gotowych z PC "zabudowaną" na zbiorniku...

Skraplacz takiej PC musiałby być konstrukcją, która jest dość trudną do wykonania dla wielu forumowiczów.

Pracowałby jedynie częścią swojej powierzchni.

Mówimy o konstrukcji optymalnej ze względu na uwarstwienie a nie na ekonomię wykonania.

Można.

Można wykonać ekonomicznie i umieścić go pod lejkiem.

Też zadziała.

Można PC postawić obok a strugę ciepłą wprowadzić przez ściankę bufora do rury lejka.

To jest najprostsze.

Można jeszcze wcale tego nie robić i to jest już zupełnie trywialne i tanie...

:lol:

Adam M.

Myślisz, oczywiście, o dogrzewaniu góry przegrzanymi parami czynnika...

Dokładnie tak. Bez specjalnej (nietrywialnej) konstrukcji nie da się osiągnąć wysokich temperatur CWU bez straty na COP pompy. Aż dziwne, że tak mało na rynku jest konstrukcji, które potrafią wykorzystać to zjawisko...

Dokładnie tak. Bez specjalnej (nietrywialnej) konstrukcji nie da się osiągnąć wysokich temperatur CWU bez straty na COP pompy. Aż dziwne, że tak mało na rynku jest konstrukcji, które potrafią wykorzystać to zjawisko...

Takie coś oferuje chyba zirus... Tylko tego ciepła z tych przegrzanych par jest tle co kot napłakał;)

Witam

Nurtuje mnie taki problem.Łączę teraz bufor. Rury mam niecynkowane. Mam w dom dużo kształtek cynkowanych. Nie wiem czy można by ich użyć do łączenia układu. Wiem ,że układ powinien być z czarnej stali ,ale czy te kształtki cynkowane w jakiś sposób wpłyną na trwałość tego układu.Te cynkowane mam ,czarne muszę kupować ,co przy rurach 6/4 i 2 '' będzie mnie dodatkowo trochę kosztowało. U mnie w Słubicach cen są prawie niemieckie i wszystko jest 30-100 % droższe niż dalej .

Miłego dnia J.Korona

Witam

Nurtuje mnie taki problem.Łączę teraz bufor. Rury mam niecynkowane. Mam w dom dużo kształtek cynkowanych. Nie wiem czy można by ich użyć do łączenia układu. Wiem ,że układ powinien być z czarnej stali ,ale czy te kształtki cynkowane w jakiś sposób wpłyną na trwałość tego układu.Te cynkowane mam ,czarne muszę kupować ,co przy rurach 6/4 i 2 '' będzie mnie dodatkowo trochę kosztowało. U mnie w Słubicach cen są prawie niemieckie i wszystko jest 30-100 % droższe niż dalej .

Miłego dnia J.Korona

Podczas dokonywania drobnych przeróbek, w instalacji kotłowej, zauważyłem, że kształtki ocynkowane były w dużo gorszym stanie jak te czarne (te wyglądały jak nowe). Montowałem je ze 4 lata temu, takie jakie były dostępne. Pracowały w obiegu podmieszania (ukł. wg nielsena przerabiałem na 3d) czyli w wysokich temperaturach.

Ich stan nie był bardzo zły, dlatego też zamontowałem je dalej przy obiegu podłogówki (dlatego też nie zorbie zdjęć). Być może uszkodzeniu uległa tylko warstwa cynku. Tak czy inaczej, gdyby wtedy były dostępne lub miałbym więcej czasu na czekanie, zamontowałbym teraz wszystkie kształtki czarne

- dla spokoju sumienia.

Ale jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Nierdzewka jest dobra (nie przecieka, nie rdzewieje, w wodzie się nie rozpuszcza, no i trochę prościej z nią pracować). Miedź jest lepsza, bo dodatkowo jest bakteriostatyczna i lepiej przewodzi ciepło (więc teoretycznie może być nieco krótsza), ale za to droższa. A którą wybrać? To Twoje pieniądze, więc sam decyduj - konsekwencje wyboru też poniesiesz tylko Ty.

Ale jakiej odpowiedzi się spodziewasz? Nierdzewka jest dobra (nie przecieka, nie rdzewieje, w wodzie się nie rozpuszcza, no i trochę prościej z nią pracować). Miedź jest lepsza, bo dodatkowo jest bakteriostatyczna i lepiej przewodzi ciepło (więc teoretycznie może być nieco krótsza), ale za to droższa. A którą wybrać? To Twoje pieniądze, więc sam decyduj - konsekwencje wyboru też poniesiesz tylko Ty.

To może ja jeszcze dopytam. Jak czytałem fragmentami, bo wszystkiego nie sposób (chociaż czytałem też jeszcze inne rzeczy nt. bufora), to wydaje mi się, że było coś nt. niełączenia nierdzewki z miedzią z buforem, czy coś kręcę?