karol.b78 15.02.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Stali bywalcy, ci którzy czytaja, prowadzą ten temat nie mają problemów ze znalezieniem odpowiedzi.Natomiast cała reszta musi przeczytać ponad 700 stron i też będą madrzy, ja doszedłem w okolice 59:)Taki urok niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2017 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 715 stron tłumaczenia na sto sposobów i w 400 wariantach i jeszcze Ci źle?WSZYSTKO było tu wałkowane po wiele razy. Wcale nie musisz tego czytać.Można zlecić komuś, kto przeczytał i zapłacić zamiast się umartwiać wiedzą. Powtórzę po raz kolejny (bo już parę razy było)...Wsiadają dwie blądynki do autobusu.Pierwsza pyta.- Czy dojadę tym autobusem do dworca?-Nie.Odpowiada kierowca.-A JA?Pyta ta druga... Ten wątek zaczyna mi ten autobus przypominać... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 15.02.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 I głównie w ten sposób kończą się wszelkie dopytywania, ruganiem nowych ciekawych przez starych wyjadaczy forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 15.02.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 I głównie w ten sposób kończą się wszelkie dopytywania, ruganiem nowych ciekawych przez starych wyjadaczy forum nie narzekaj , spróbuj o coś zapytać na elektrodzie , tam te forum jest tylko po to aby odpisać wujek google ci odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaspis2 15.02.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Czy jest istotne z punktu widzenia ekonomii grzania i warstwowego rozkładu temperatur w buforze umiejscowienie grzałek ? Bufor 1000l bez wężownicy c.w.u . Mogę wstawić jedną 9kw pośrodku lub dwie jedna 6kw na dole i 3kw w 3/4 wysokości . Lub ta 9kw na dole. Chcę go łądować w taniej taryfie prądem. Odbiór przez podłogówkę . Pozdrawiam, Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 15.02.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Podczas dokonywania drobnych przeróbek, w instalacji kotłowej, zauważyłem, że kształtki ocynkowane były w dużo gorszym stanie jak te czarne (te wyglądały jak nowe). Montowałem je ze 4 lata temu, takie jakie były dostępne. Pracowały w obiegu podmieszania (ukł. wg nielsena przerabiałem na 3d) czyli w wysokich temperaturach. Ich stan nie był bardzo zły, dlatego też zamontowałem je dalej przy obiegu podłogówki (dlatego też nie zorbie zdjęć). Być może uszkodzeniu uległa tylko warstwa cynku. Tak czy inaczej, gdyby wtedy były dostępne lub miałbym więcej czasu na czekanie, zamontowałbym teraz wszystkie kształtki czarne - dla spokoju sumienia. Witam ,tak też zrobię ,dla świętego spokoju, wydam jeszcze trochę grosza,ale będą czarne. Adam pisze ,że niby wytrzymają ,ale święty spokój jest dużo wart. Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek_75 15.02.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam. Mam takie pytanie , urzytkuję od września tamtego roku instalację z buforem , wykonałem go sam , dzięki wiedzy zawartej na tym forum (dziękuję) Bufor około tysiaka litrów , w nim wężownica cwu 2x25m fi18 miedź (sprawność super ) Czy to normalne , że jak odkręcę ciepłą wodę na maxa leci z tej wężownicy żółtawa woda?? To normalne w miedzi , czy coś u mnie nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 15.02.2017 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Witam ,tak też zrobię ,dla świętego spokoju, wydam jeszcze trochę grosza,ale będą czarne. Adam pisze ,że niby wytrzymają ,ale święty spokój jest dużo wart.Miłego wieczoru J.Korona A wujek google Ci odpowie, że: rury ocynkowane transportując wodę o temperaturze powyżej 55*C korodują i to w szybkim tempie. Cały ten syf potem siada na filtrach. Cytując . Dr inż. Marię Fiertak oraz dr inż. Dominikę Dębską z PK „Wystąpienie silnej korozji wżerowej obserwowano w systemach rozprowadzania ciepłej wody po zaledwie 2,5-letnim okresie eksploatacji. Należy zaznaczyć, iż w temperaturze >60°C następuje zmiana biegunowości pary Zn-Fe na niekorzyść żelaza, zatem powłoki cynkowe okazują się nie tylko nieskuteczne, ale wręcz szkodliwe.” Czyli glikol to komplikuje. I co radzisz wężownica Ala solarna czy wymiennik płytowy? Przy zastosowaniu wężownicy wystarczy pompka obiegowa monobloku. W przypadku zastosowania wymiennika płytowego dokładasz pompkę i sterowanie do niej. Lepsza jest wężownica. Im większa tym lepiej i umieszczona najniżej jak się da . Edytowane 15 Lutego 2017 przez webi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2017 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 "Czy to normalne , że jak odkręcę ciepłą wodę na maxa leci z tej wężownicy żółtawa woda?? To normalne w miedzi , czy coś u mnie nie tak ? " Są bardzo nieliczne miejsca w tym kraju, gdzie woda ma taki odczyn, ze miedź jej "nie lubi".Generalnie - nie jest to normalne.Coś jest "nie tak" Nabierz tej wody do jakiego słoika i postaw na jakim oknie na dobę.Jak na dno opadną kłaczki brązowawe - jest tam za dużo żelaza.Powstanie pytanie - czemu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.02.2017 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 "Czy jest istotne z punktu widzenia ekonomii grzania..." PO CO CI BUFOR jak chcesz używać jedynie jego fragmentu?Sprzęgiełko nie za duże postaw zamiast bufora. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek_75 15.02.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 "Czy to normalne , że jak odkręcę ciepłą wodę na maxa leci z tej wężownicy żółtawa woda?? To normalne w miedzi , czy coś u mnie nie tak ? " Są bardzo nieliczne miejsca w tym kraju, gdzie woda ma taki odczyn, ze miedź jej "nie lubi". Generalnie - nie jest to normalne. Coś jest "nie tak" Nabierz tej wody do jakiego słoika i postaw na jakim oknie na dobę. Jak na dno opadną kłaczki brązowawe - jest tam za dużo żelaza. Powstanie pytanie - czemu? Adam M. Dzięki za wiadomość , wodę mam właśnie ze studni i obawiam się ,że jest z nią coś nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.02.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A ja nie jestem fanem miedzi we wszystkich możliwych zastosowaniach. Tutaj do wody użytkowej mnie najbardziej przekonuje karbowana z AISI316.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 16.02.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Czy na wezownice do cwu i solarów dobra jest rura nierdzewna karbowana? Trochę za mało danych aby odpowiedzieć konkretnie bo: "Jak długa? Jak gruba ścianka? Jak ułożona? No i najważniejsze to to słowo "dobra" w pytaniu. Pewnie, że jest dobra. Wężownica z pexa jest dobra. Wężownica szklana jest dobra. Wężownica miedziana jest dobra. Niby jest to odpowiedź na Twoje pytanie ALE Ty zadajesz nie konkretne pytanie więc i odpowiedź jest nie konkretna Jeśli jakiś producent wydał mase pieniędzy aby takie wężownice zastosować w swoim rozwiązaniu (a nie jest w tych działaniach samotnym prekursorem) i do tego udziela gwarancji to na pewno jest "dobra". Czy "lepsza" i od czego oraz dlaczego? Aaaa to już inne pytanie. Miedź jest lepsza, bo dodatkowo jest bakteriostatyczna i lepiej przewodzi ciepło (więc teoretycznie może być nieco krótsza), Aby zrównoważyć tą "lepszość" miedzi od stali producenci pocieniają ścianki stalowej (wymiana ciepła wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do grubości ścianki) oraz "zniekształcają" ścianki stalowej aby wywołać dodatkowe zawirowania wody/płynu wewnątrz co poza samym wzrostem powierzchni wymiany względem długości rury powoduje zmniejszenie "tunelowania" zimnej wody ale w zamian zwieksza opory przepływu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 16.02.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Mogę wstawić jedną 9kw pośrodku lub dwie jedna 6kw na dole i 3kw w 3/4 wysokości . Lub ta 9kw na dole. Chcę go łądować w taniej taryfie prądem. Odbiór przez podłogówkę . Grzałka wstawiona z boku płaszcza bez kierownicy ciepła (odwrócony lejek) made by adam_mk opisanej na początku wątku będzie zagrzewała równomiernie (uśredniając) wodę powyżej grzałki - zawirowania wody w koło zwojów grzałki sa sporawe więc podrzana na nich woda się intensywnie miesza z zimną występującą w koło. Jeśli to gotowy zbiornik, którego nie chcesz modyfikować to wstaw na dole grzałkę 9kW i grzałkę 9kW w 3/4 zbiornika od góry. Ustaw tak, że najpierw załącza się grzałka górna a jak już nagrzeje górne warstwy do pożądanej temperatury to przełącza się na grzałkę dolną, której zadaniem będzie doładowanie zbiornika w czasie trwania tańszej taryfy. Wtedy zagrzanie 1/4 zbiornika do wysokich temperatur zajmie 1/4 czasu a resztę taniej taryfy dolna grzałka podgrzeje wode o ile sie da. Zachowasz rozkład warstwowy a okresie letnim możesz tylko urzywać grzałki górnej. Jak zastosujesz tą kierownice ciepła (czyli możesz grzebać w zbiorniku) to grzałka musi być pod nią więc raczej pozostaje grzałka od dołu zbiornika albo jakiś niesymetryczny lejek coby nad tą boczną był. mac_612 opisywał, że jak pionowo od dołu to i kierownica nie jest niezbędna aby wytworzyć wstępującą strugę ciepłej wody. pozdro Edytowane 16 Lutego 2017 przez Okta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 16.02.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 A wujek google Ci odpowie, że: rury ocynkowane transportując wodę o temperaturze powyżej 55*C korodują i to w szybkim tempie. Cały ten syf potem siada na filtrach. Cytując . Dr inż. Marię Fiertak oraz dr inż. Dominikę Dębską z PK „Wystąpienie silnej korozji wżerowej obserwowano w systemach rozprowadzania ciepłej wody po zaledwie 2,5-letnim okresie eksploatacji. Należy zaznaczyć, iż w temperaturze >60°C następuje zmiana biegunowości pary Zn-Fe na niekorzyść żelaza, zatem powłoki cynkowe okazują się nie tylko nieskuteczne, ale wręcz szkodliwe.” Przy zastosowaniu wężownicy wystarczy pompka obiegowa monobloku. W przypadku zastosowania wymiennika płytowego dokładasz pompkę i sterowanie do niej. Lepsza jest wężownica. Im większa tym lepiej i umieszczona najniżej jak się da . Czyli najlepiej zdublować wezownicę solarną pod lejkiem. Po konsultacji z Adamem wężownica cwu będzie w miedzi ( nie będzie się zakamieniac), zaś wezownicę solarną i do PC chyba wykonam z nierdzewki. Jeszcze muszę pokonsultowac długości wężownic. Tutaj na forum są różne szkoły. I dwie tak samo zrobione wcale nie muszą tak samo działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 16.02.2017 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Tutaj na forum są różne szkoły. I dwie tak samo zrobione wcale nie muszą tak samo działać. Pompa ciepła działa na zupełnie innych parametrach niż solar, kocioł węglowy czy nawet kocioł kondensacyjny. Bez względu co podają broszury reklamowe, optymalną temperaturą CWU z PC jest 35-max 40*C. Wszystko powyżej zmniejsza sprawność i skraca żywotność sprężarki, podobnie jak praca skokowa czyli jej częste wyłączanie. Dlatego napisałem wężownica dla PC jak największa. Przykład z działającej instalacji: Zbiornik CWU 200l, wężownica 1,4m2 jest niewystarczająca dla odebrania ciepła z PC o mocy 5 kW. Nie podaje producenta bo nie on jest winny. W tym konkretnym przypadku zbiornik CWU ze standardową wężownicą nie nadaje się dla tej 5 kW PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.02.2017 01:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Kiepska konstrukcja to się nie nadaje.Trudno się dziwić.PC może dogrzewać CWU nawet do 80stCTyle, że to trzeba umieć zrobić."Seryjne" PC tego nie umieją... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Tak szczerze, to w układzie z buforem te 80'C tak bardzo potrzebne nie jest. W zupełności wystarczą te okolice 50'C. Ciepłą wodę i tak mamy praktycznie w nieograniczonych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.02.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Kiepska konstrukcja to się nie nadaje. Trudno się dziwić. PC może dogrzewać CWU nawet do 80stC Tyle, że to trzeba umieć zrobić. "Seryjne" PC tego nie umieją... Adam M. Czy taką przeróbkę po domowemu łatwo zrobić i na czym to polega? PS Właśnie przyjechałem doKrakowa z pomorza i sam doświadczyłem smogu. To jakaś masakra. A ja myślałem że jak sasaid zakurzył piecem to jest zadymione a tu dym cały czas, najgorzej było jak jechałem koło Katowic i Mysłowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 17.02.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Pompa ciepła działa na zupełnie innych parametrach niż solar, kocioł węglowy czy nawet kocioł kondensacyjny. Bez względu co podają broszury reklamowe, optymalną temperaturą CWU z PC jest 35-max 40*C. Wszystko powyżej zmniejsza sprawność i skraca żywotność sprężarki, podobnie jak praca skokowa czyli jej częste wyłączanie. Dlatego napisałem wężownica dla PC jak największa. Przykład z działającej instalacji: Zbiornik CWU 200l, wężownica 1,4m2 jest niewystarczająca dla odebrania ciepła z PC o mocy 5 kW. Nie podaje producenta bo nie on jest winny. W tym konkretnym przypadku zbiornik CWU ze standardową wężownicą nie nadaje się dla tej 5 kW PC. A co jest zbiornik za mały czy wężownica za mała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts