karol.b78 17.02.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Widzę, że jest więcej chętnych do sprawowania PC z buforem i cwu:)I jak przerobić PC?Było o przeróbce agregatu od klimy na pc ale w pompie jest wszystko gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Bez sensu przerabiać PCi. Jak pisałem wyżej temperatury do jakich standardowe pompy grzeją są wystarczające, a przepływowe CWU załatwia problem legio. Duży zład z kolei rozwiązuje problem taktowania PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 17.02.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Kiepska konstrukcja to się nie nadaje. Trudno się dziwić. PC może dogrzewać CWU nawet do 80stC Tyle, że to trzeba umieć zrobić. "Seryjne" PC tego nie umieją... Adam M. Takie zastosowanie układu chłodniczego to raczej brak umiejętności lub celowe niszczenie sprzętu. Seryjny silnik spalinowy montowany w zwykłych samochodach też będzie pracował na 8k obrotów znamy takie konstrukcje. Pytanie tylko jak długo. Spotkałem takiego magika, pokazywał jak to jego pompa grzeje 1000 l do 70*C. W ciągu 1,5 roku do wymiany poszły 4 sprężarki po 3kzł jedna, filtry i dysza zaworu termostatycznego. Magik już tam nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 A co jest zbiornik za mały czy wężownica za mała? Pompy pracują na małych dT, dlatego powierzchnia w tym zbiorniku jest niewystarczająca. Znacznie lepiej spisują się bojlery z tzw, "mamką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Czyli pc 12 kw wydoli na2300 l buforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 PCi wydoli nawet przy 10000l buforze byleby nie grzała do chorych dla niej temperatur. Ps Ja grzeje 1600l "siódemką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 17.02.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Czyli pc 12 kw wydoli na2300 l buforze? Trzeba wziąśc pod uwagę to czy dT na 2300l uzyskane z pompy podczas trwania taniej taryfy czyli ilość zakumulowanej energii do wykorzystania na resztę dnia wystarczy (dT 20*C przy 2300l to bedzie jakieś 53kWh - nie za mało jeśli się weźmie pod uwagę, że z tego kilka kWh na CWU odejdzie?). pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Trzeba wziąśc pod uwagę to czy dT na 2300l uzyskane z pompy podczas trwania taniej taryfy czyli ilość zakumulowanej energii do wykorzystania na resztę dnia wystarczy (dT 20*C przy 2300l to bedzie jakieś 53kWh - nie za mało jeśli się weźmie pod uwagę, że z tego kilka kWh na CWU odejdzie?). pozdro PC ma pracować w okresach przejściowych oraz do cwu latem ( chyba że zdecyduję się na solary) Zima przy srogich mrozach kominek z płaszczem wodnym ok 20 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 PCi wydoli nawet przy 10000l buforze byleby nie grzała do chorych dla niej temperatur. Ps Ja grzeje 1600l "siódemką". Mak bardzo interesujące mnie twoje rozwiązanie niestety nie widzę połowy zdjęć na forum:( Może coś na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.02.2017 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 "Czy taką przeróbkę po domowemu łatwo zrobić i na czym to polega?" Najpierw pytacie - czy się da.Odpowiadam - da się.Piszecie, ze to bez sensu.POTWIERDZAM! Nie ma takiej potrzeby , ALE SIĘ DA!Przeróbkę da się zrobić.Jak?Budujemy dedykowaną konstrukcję wykorzystując elementy (nie wszystkie) z jakiejś PC.Tylko - po co? Jak mamy jakąś PC to urodziła się ona do konkretnego zastosowania, przy którym jest trwała.Jak każemy jej pracować inaczej niż przewidziano, bo się da, to zwykle długo nie wytrzyma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 PC ma pracować w okresach przejściowych oraz do cwu latem ( chyba że zdecyduję się na solary) Zima przy srogich mrozach kominek z płaszczem wodnym ok 20 kw. I najlepiej podczas grzania CO omijać bufor. Karol ze zdjęć raczej dużo się nie dowiesz:) Kupiłem używaną PCi z zasobnikiem, ów zasobnik wymontowałem i sprezentowałem znajomemu (dwu-płaszczowy, stal nierdzewna), a w jego miejsce popiołem bufor. Dodatkowo zdublowałem zasilanie podłogówki, aby była grzana z możliwością pominięcia zbiornika. Całość wygląda mniej więcej tak jak na schemacie niżej, z tym że ja wyciągnąłem elektrozawór 3d na zewnątrz pompy i mam mniej o jeden zawór zwrotny. Jak zawsze przepraszam za jakość rysunku: Jak przypuszczam zaraz znajdzie się ktoś, kto ten schemat zoptymalizuje, jednak u mnie się taki układ sprawdza. Za grudzień i styczeń wraz z prądem bytowym (zwykle okolice 300zł na 2 miesiace) zapłaciłem 670zł raz tylko paląc w kominku. Dom 125m+ piwnica w której stoi pompa z niezaizolowanymi rurociągami. Zresztą w piwnicy mam podlicznik i jak będe, to mogę podać zużycie. Na buforze stale okolice 45-50'C. Brak problemów z CWU - cyrkulacja 14h na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 A pompa nie mrozi Ci piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 I najlepiej podczas grzania CO omijać bufor. Karol ze zdjęć raczej dużo się nie dowiesz:) Kupiłem używaną PCi z zasobnikiem, ów zasobnik wymontowałem i sprezentowałem znajomemu (dwu-płaszczowy, stal nierdzewna), a w jego miejsce popiołem bufor. Dodatkowo zdublowałem zasilanie podłogówki, aby była grzana z możliwością pominięcia zbiornika. Całość wygląda mniej więcej tak jak na schemacie niżej, z tym że ja wyciągnąłem elektrozawór 3d na zewnątrz pompy i mam mniej o jeden zawór zwrotny. Jak zawsze przepraszam za jakość rysunku: [ATTACH=CONFIG]381740[/ATTACH] Jak przypuszczam zaraz znajdzie się ktoś, kto ten schemat zoptymalizuje, jednak u mnie się taki układ sprawdza. Za grudzień i styczeń wraz z prądem bytowym (zwykle okolice 300zł na 2 miesiace) zapłaciłem 670zł raz tylko paląc w kominku. Dom 125m+ piwnica w której stoi pompa z niezaizolowanymi rurociągami. Zresztą w piwnicy mam podlicznik i jak będe, to mogę podać zużycie. Na buforze stale okolice 45-50'C. Brak problemów z CWU - cyrkulacja 14h na dobę. tak, która teraz pompa bardziej się nada do bufora? twoja może stać w domu i nie ma problemu z węzownicą i glikolem. Powiedz jeszcze jaki masz kominek (podejrzewam że z płaszczem) i w jaki sposób to wszystko spiołeś? w sumie jak sama woda to nie ma problemu. rozumiem że w domu sama podlogówka, jeszcze jedno jak grzejesz co to co z cwu (napisałeś że omijasz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Rozumiem mac_612 że masz cos takiego aj myślałem o czymś takim z moją chyba więcej zachodu a ciekawe jak ze sprawnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nieeee... Ja mam coś takiego http://s2.slidegur.com/store/data/004893052_1-2ac77913b6eb673b5e71feafc82e79b9.pnghttp://docplayer.se/docs-images/40/1709733/images/page_7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nieeee... Ja mam coś takiego http://s2.slidegur.com/store/data/004893052_1-2ac77913b6eb673b5e71feafc82e79b9.png http://docplayer.se/docs-images/40/1709733/images/page_7.jpg zobacz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 17.02.2017 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 i tak stanęło na Meetingu. a tutaj koncepcja bufora brakuje jeszcze długości wężownic CWU - miedź solar i PC nierdzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.02.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 i tak stanęło na Meetingu. a tutaj koncepcja bufora brakuje jeszcze długości wężownic CWU - miedź solar i PC nierdzewka.[ATTACH=CONFIG]381785[/ATTACH] Coś nie halo. Chcesz ładować bufor za pośrednictwem wężownicy dedykowanej dla PC? Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webi 17.02.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 i tak stanęło na Meetingu. a tutaj koncepcja bufora brakuje jeszcze długości wężownic CWU - miedź solar i PC nierdzewka. O powierzchnię wężownicy dla PC spróbuj zapytać importera pompy. Może być problem zmieścić pod lejkiem. Druga kwestia to średnica rury wężownicy, jeżeli karbowana nierdzewna, to minimum 3/4”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 17.02.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 i tak stanęło na Meetingu. a tutaj koncepcja bufora brakuje jeszcze długości wężownic CWU - miedź solar i PC nierdzewka.[ATTACH=CONFIG]381785[/ATTACH] Ta wężownica do PCi to glikolowa? Nie idzie tego w jednym układzie bez wężownicy zrobić? Jeśli dalej zostajesz przy tej koncepcji, to komin od lejka podziuraw otwornicą tak z fi32, a najlepiej to wcale go nie montuj, pozostawiając sam lejek. Z kominem pompa może się wyłączać mimo, że nie naładuje całego baniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts