Ferb 18.02.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam wszystkich Kolegów. Planuję konstruktywny krok wstecz i chcę zmodernizować swoją kotłownię m.in wstawię do niej ( obok niej) bufor około 1000l. Pierwszy problem, który mam to oczywiście brak miejsca . Zbiornik byłby wciśnięty we wnękę więc powstaje problem z wyprowadzeniami króćców przyłączeniowych. Czy sposób schematycznie przedstawiony w załączniku ma sens? Króćce z jednej strony. Ten długas w środku mógłby być na śrubunku co umożliwiało by demontaż przy instalacji np wężownicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 18.02.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam wszystkich Kolegów. Planuję konstruktywny krok wstecz i chcę zmodernizować swoją kotłownię m.in wstawię do niej ( obok niej) bufor około 1000l. Pierwszy problem, który mam to oczywiście brak miejsca . Zbiornik byłby wciśnięty we wnękę więc powstaje problem z wyprowadzeniami króćców przyłączeniowych. Czy sposób schematycznie przedstawiony w załączniku ma sens? Króćce z jednej strony. Ten długas w środku mógłby być na śrubunku co umożliwiało by demontaż przy instalacji np wężownicy... [ATTACH=CONFIG]381809[/ATTACH] Mogą te króćce być tak jak narysowałeś... A mogą być również równej długości, tylko odwrócone do siebie "plecami". Wtedy nie trzeba by kombinować ze śrubunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 18.02.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 ...no dzięki - faktycznie, krążenie będzie również !Dzięki, będą kolejne pytania to będę pisał. Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.02.2017 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Na tej fotce widać, że da się łatwiej i lepiej. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 18.02.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 ferb zbiornik ma być poziomy? jeżeli tak to odbiór ciepłej wody z górnej części zbiornika więc wydłuż króciec aż pod górną tworzącą walca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 19.02.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie - zbiornik będzie pionowy, około 1000-1200l. Rozwiązanie, które Adam przedstawił post wyżej, jak i to co napisał Mac są strzałem w dychę - bufor będzie obudowany z 3 stron jak w mocnym uproszczeniu pokazuje poniższy rysunek ( widok z góry) dlatego MUSI mieć wyloty z jednej strony. Planuję zbiornik fi 800 h~2200 - 2400. Izolacja w najcieńszym miejscu do 18cm. Od góry z 30cm. Podstawa na styrodurze czy innym xps'ie... Dodatkowo wężownica cwu dla trzech osób... Pytanie do praktyków o sens instalacji bufora o takiej pojemności przy kotle MPM DS 12-14. Paliwo to węgiel. Grzejnikom wystarcza 40*C. Niestety - obecnie tylko ten kocioł o takiej mocy ma 5 klasę spośród zasypowców, a mieszkam w Małopolsce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.02.2017 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Bufor pasuje do KAŻDEGO kotła!W maleństwie palisz długo a "potwór" zagrzewa bufor szybko.Taka jest różnica. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 19.02.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) ...ależ tyle to ja wiem:) Z prostych wyliczeń wynika mi że bufor o pojemności 1000l ,,zmagazynuje,, 58 kWh przy ładowaniu od 35 do 85 stopni. Mój budynek potrzebuje w okresach przejściowych 3,5 kWh plus cwu dla 3 osób. Wychodzi zapotrzebowanie 6,5kW . Wynika z tego, że zgromadzona energia starczy na jakieś 10h zapasu. Oczywiście bez cwu będzie to odpowiednio dłuższy czas. Skoro kocioł ma 14 kW to ogrzanie 1000l powinno mu zająć 4,2 godziny. Oczywiście to tylko teoretyczne wyliczanki... Nie mam pewności czy dobrze to liczę, królowa nauk nie jest moją mocną stroną Edytowane 19 Lutego 2017 przez Ferb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.02.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dobrze to szacujesz. Kilka godzin palenia. Wiele zależy od tego czym palisz. Opon dorzucisz z nadmiarem powietrza to będzie krócej trwało. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 19.02.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 He he ...trafiłeś - planuję zmienić gumy w mojej Vitarze na wielosezonowe więc zostanie 8szt kalorczych węglopochodnych kapci:) Planuję wungiel z Piasta lub Brzeszcz - mieszkam stosunkowo blisko. O tym jeszcze poczytam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 19.02.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 mi też wychodzi 58kWh pytanie czy w warunkach eksploatacji (brudny kocioł) otrzymasz te 14kW i pewnie zagrzanie potrwa dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 20.02.2017 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Oczywiście to tylko liczby. Praktyka pokaże. Ale to dobry czas. Gdybym miał miejsce wstawił bym większy. No właśnie- kolejne pytanie: zbiornik prostopadłościenny pomijając problemy konstrukcyjne ma jakieś wady w stosunku do walca? Mówiąc wprost- przy takim układzie króćców j.w. będzie to prawidłowo działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.02.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Oczywiście to tylko liczby. Praktyka pokaże. Ale to dobry czas. Gdybym miał miejsce wstawił bym większy. No właśnie- kolejne pytanie: zbiornik prostopadłościenny pomijając problemy konstrukcyjne ma jakieś wady w stosunku do walca? Mówiąc wprost- przy takim układzie króćców j.w. będzie to prawidłowo działać? Prostopadłościenny im bliżej w podstawie kwadratu tym lepiej. W narożnikach mogą powstawać zastoje, turbulencje. Aczkolwiek uwarstwienie również będzie zachodzić, więc jeśli nie ma możliwości wstawienia cylindrycznego można stawiać bez problemu prostopadłościenny. Z tą mocą kotła... Zwykle jest tak, że kocioł i komin chwile potrzebuje na osiągnięcie optymalnych warunków. Dlatego też nie przejmowałbym się jak kocioł ma pracować 4-6h. Martwiłbym się, gdyby ładowanie trwało 1-2h - większość czasu kocioł pracuje z zimnym, czyli mokrym kominem co wiadomo do czego prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.02.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Dzisiaj uruchomiłem instalacjie solarna przez wymiennik zewnętrzny w ostatnie dni słoneczne grzała wezownica na dole zbiornika i uważam ze przez wymiennik zewnętrzny jest dużo lepiej mimo ze oba wymienniki prawie w 100procentach odbieraja ciepło to grzejąc przez wężownice w buforze termometr na gorze bufora gdzie znajduje sie weżownica cwu nic nie reagował a dzisiaj jak idzie przez wymiennik zewnętrzny rano na temometrze było 40 a teraz jest juz prawie 50stopni i leci ciepła woda w kranie co wcześniej był nie możliwe i gazowy musiał dogrzewac góre bufora na razie tylko jeden panel na dachu. Edytowane 20 Lutego 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 20.02.2017 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Skoro kocioł ma 14 kW to ogrzanie 1000l powinno mu zająć 4,2 godziny. Podczas pracy kotła są "aktywne" odbiory czyli zarówno CO - 3,5kW jak i CWU - średnio ten 1kW/h. Zakładając, że tak ustawisz przepływy, że kocioek będzie pracował z wydajnością 80% (miarkownik będzie chciał tłumić moc kotła po nagrzaniu) to masz nadmiar mocy chwilowej ok 5,9kW. Czyli ok 10h grzania bufora +2h na rozpędzenie i wygaszanie oraz 10-12h odbierania nadmiaru ciepła po wygaszeniu kotła. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 20.02.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Podczas pracy kotła są "aktywne" odbiory czyli zarówno CO - 3,5kW jak i CWU - średnio ten 1kW/h. Zakładając, że tak ustawisz przepływy, że kocioek będzie pracował z wydajnością 80% (miarkownik będzie chciał tłumić moc kotła po nagrzaniu) to masz nadmiar mocy chwilowej ok 5,9kW. Czyli ok 10h grzania bufora +2h na rozpędzenie i wygaszanie oraz 10-12h odbierania nadmiaru ciepła po wygaszeniu kotła. pozdro Dziękuję WSZYSTKIM za udział i porady. Chciałbym przede wszystkim pracować tak, by grzać bufor, bez dodatkowego odbioru. Oczywiście życie pokaże...nie jest zerojedynkowe:) Myślę o zbiorniku z podstawą kwadratową ew. lekko prostokątną by na tej samej powierzchni podstawy "wycisnąć" większy litraż. serdeczności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2017 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Marzy Ci się coś takiego? Musisz go naprawdę solidnie pospinać bok do boku. Jak jedno ze stężeń w teście "puściło" to chłopaki na warsztacie na metr w górę chybli! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 20.02.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Pikny Panie...marzę raczej o innych "rzeczach" ale właśnie taki mam na uwadze, nawet odpowiednia wężownica na miejscu!Wiertarkę też masz ładną, taka modna, ekodesign, Być może się uśmiechnę i do Ciebie w odpowiednim czasie, bynajmniej nie ze względu na wiertarkę...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okta 20.02.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Chciałbym przede wszystkim pracować tak, by grzać bufor, bez dodatkowego odbioru. Raczej odbiorów nie blokuj bo one "nie widzą" jak pracuje kocioł. To samo z kotłem czyli kocioł "nie widzi" jak pracują odbiory. Bufor "stawia" pomiędzy nimi ciemną zasłonę. Kocioł sobie i odbiory sobie a bufor się "cieszy", że ogarnia jedno i drugie Odchodząc od personifikacji... Do obliczeń i rozważań weź pod uwagę, że MASZ te odbiory stale włączone czyli, że woda do obwodów grzejnikowych płynie stale z określoną mocą oraz, że jednak nie czerpie się CWU tylko przez 1h o 21:00 tylko przez cały dzień - trochę teraz trochę za chwilę trochę rano i wieczorem. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ferb 20.02.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Raczej odbiorów nie blokuj bo one "nie widzą" jak pracuje kocioł. To samo z kotłem czyli kocioł "nie widzi" jak pracują odbiory. Bufor "stawia" pomiędzy nimi ciemną zasłonę. Kocioł sobie i odbiory sobie a bufor się "cieszy", że ogarnia jedno i drugie Odchodząc od personifikacji... Do obliczeń i rozważań weź pod uwagę, że MASZ te odbiory stale włączone czyli, że woda do obwodów grzejnikowych płynie stale z określoną mocą oraz, że jednak nie czerpie się CWU tylko przez 1h o 21:00 tylko przez cały dzień - trochę teraz trochę za chwilę trochę rano i wieczorem. pozdro ...ciężkie czasy nastały w Małopolsce. Kurde. Jedyny sensowny kocioł i to tylko z 4/5 klasą ma moc 12-14. Chętnie bym kupił 25 ale NI MA PANIE... Pewno skończę na pieprzonym ekogroszku i kotle z zylionem niepotrzebnych bajerów za 15 tysiaków. Jak żyć panie premierze, jak żyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts