Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rototrol - obacz czy takie beda ok - za bardzo się na tym nie znam ale programowo okielzna to jakis kumpel.

https://www.olx.pl/oferta/raspberry-pi-wersja-b-512-mb-CID99-IDkj90M.html#00634e6149

lub https://www.olx.pl/oferta/raspberry-pi-b-512mb-wifi-CID99-IDkoGZK.html#00634e6149

Jeśli nie potrzebujesz łączyć tego po WI-FI opcja z 1 linku jest super. Sam na takim zbudowałem swój pierwszy system.

Jeśli potrzebujesz podłączyć tylko do 10 czujników temperatury to nawet nie będziesz potrzebować adaptera magistrali USB - 1wire.

Czujniki temp DS18B20 będzie można wpiąć bezpośrednio do raspeberry pi i skorzystać z jego gotowej biblioteki. Zatem twój system kosztowałby jakieś 100 zł.

Nie ma takich temperatur, jego sprawnosc byłaby marna, a w mrozne słoneczne dni nie osiagnol by wyzszych temperatur, nawet szyba sie nie nagrzewa bardzo

Miałem takie przypuszczenia. Poza tym nie montowalbym ich wprost na elewacji tylko na jakimś racku.

Mam jeszcze drugą opcję montażu na dachu przyszłego budynku gospodarczego. Właśnie go tak rysuje co by dach miał skierowany w "odpowiednią" stronę.

Na nim jednak mógłbym założyć więcej powierzchni i zrobić je "tymi rękami".

Przepraszam za off-topic

Ja mam JAD jako wymiennik glikol/woda pomiędzy pompą ciepła a obiegiem CO. Wymiennik jak wymiennik, tylko rozmiary spore. 3 stopnie spadku na wymianie ciepła mam, więc chyba działa dobrze.

Czyli glikol przechodzi za pomocą pompki i odbiór do CO też pompką, czy grawitacją ?

Witam ponownie szanownych forumowiczów po dłuższej nieobecności :)

Mam taka ciekawostkę i zarazem pytanie do osób posiadających bufory z wężownicami CWU czy to miedzianymi czy z rury karbowanej.

Czy ktokolwiek się zastanawiał na etapie projektowania i już użytkowania nad zmianami ciśnienia w wężownicy ? czy temat w ogóle ktoś kiedyś poruszał ?

Generalnie w buforach większość osób na naczynia wzbiorcze lub układy otwarte aby kompensować zmiany objętości a co z zamkniętą wężownicą ona też ma swoją pojemność i po zakręceniu ciepłej wody w kranie niedogrzana część wody w wężownicy zwiększa swoją objętość a to obieg w pełni zamknięty bo do sieci tego ciśnienia oddać się nie da bo są zawory zwrotne przy liczniku.

Ot taka ciekawostka zaobserwowana na mojej instalacji :)

Pozdrawiam

Witam,

Mam problem z cisnieniem w układzie. Otóz posiadam bufor 1000 litrowy z piecem na paliwo stałe w układzie zamknietym. Naczynie przeponowe 100 litrów. Ciśnienie mam nabite na 0,8 bara na piecu. W trakcie palenia i utrzymywania temperatury na górze bufora powyzej 35 stopni cisnienie sie utrzymuje. Gdy na buforze na górze zaczyna spadac poniezej 35 stopni i pozostałe wskazniki (3) na buforze maja około 20 stopni to na piecu na manometrze spada cisnienie nawet do 0,2 bara, a raz spadło do 0. Co moze być przyczyną? Wycieków nie ma. Instalator twierdzi, że duży słup wody sie wychładza i dlatego. Prosze o porady

U mnie bufor jest "mały" i współpracuje z naczyniem otwartym podłączonym z dołu zbiornika. Po 1,5 roku zaczął w nim podnosić się poziom wody. Myślałem, że wężownica gdzieś "puściła", ale okazało się ze w buforku zebrało się sporo powietrza. Po odpowietrzeniu wróciło do normy.

Nie wiem dlaczego tyle powietrza się tam zebrało, skoro na uruchomieniu i przez następne pół roku było OK.

Gdybym miał naczynie zamkniete, to w tym wypadku rosło by ciśnienie.

agusia59

Opisujesz stan normalny. Układ był stabilizowany przy +35stC na nadciśnienie 0,8 bar.

Wolę nie myśleć co się stanie jak podniesiesz temperaturę całego baniaka do +90stC.

Układ zamknięty, ciśnieniowy, przy kotle stałopalnym to proszenie się o kłopoty.

Mierzysz ciśnienie WZGLĘDNE. Względem atmosferycznego.

Ciśnienia bezwzględnego masz tam wiec 1,8 bar.

Ma z czego spadać przy wychłodzeniu.

Adam M.

No ok, ale przy temperaturze ponizej 35 stopni spada nawet do 0,2 bara i jak dopuszcze i nie rozpale to na drugi trzeci dzien dalej spada na te 0,2. Wydaje mi sie ze cisnienie powinno sie trzymac, jesli nabije do 0,8 na wychłodzonym i jak sie wychłodzi to dalej powinien trzymac 0,8 bara a tak nie jest. Wiem, ze lepszy układ otwarty ale nie miałam jak zrobic zamknietego chyba ze zbiornik wyrównawczy na dachu :p

No to opisujesz stan, w którym gdzieś jest dziura...

Coś gdzieś kapie.

No, woda kapie! Ta z baniaka.

Ciśnienie może się zmieniać, ale jak temperatura powraca do stanu wyjściowego to to ciśnienie też powinno.

Adam M.

No właśnie tylko gdzie, jak sprawdzałam i nie widzę nigdzie wycieków ani plam, żeby może coś podsiąkało. Instalacja jest juz prawie miesiąc. Od zrobienia instalacji palone było prawie codziennie, więc temperatura na górze bufora nie spadła poniżej 35 stopni, a od 1,5 tygodnia palę co kilka dni i właśnie to zauważyłam. Jakie polecacie metody, żeby sprawdzić, czy gdzies układ nie puszcza? Przy grzejnikach nic nie widać, a podłogówka? Bufor byłby uszkodzony a może coś gdzieś innego? Po miesiącu układ raczej zapowietrzony nie jest. Poradzcie prosze, bo płytki w łazience juz połozone, a jeszcze 50 metrów do połozenia i wolałabym tego nie kuć :(

Tak była grzana do 80 stopni na górze bufora wskazywało,reszta mniej. Był problem z zaworem bezp. dwudrogowym, bo wywalało go jak na piecu było ponad 80 stopni, a powinno od 95 stopni. A jesli zamkne zawory na powrocie i zasilaniu z grzejników i podłogówki i cisnienie od centralnego nie spadnie do 0 to bedzie mozna powiedziec, ze podłogówka i kaloryfery nie maja przecieku?

Wezownic zasilajacych nie ma. Przy nagrzewaniu bufora cisnienie zachowuje sie prawidłowo.

Edytowane przez agusia59