bajcik 19.04.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 @sebjus8 jakie masz temperatury na zasilaniu i na wyjściu z kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 21.04.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 ja spawalem ze stali czarnej tylko metoda MAG, szwagrowi ostatnio powiekszalem boiler nierdzewny na bufor i metoda MIG (BEZ POPRAWEK) zaleca sie ze wzglegu na szczelnosc MAG Jeśli chodzi o szczelność to tylko TIG -kto spawał to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 22.04.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 zgadza sie co do nierdzewki, jednak stal czarna tylko na MMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 23.04.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 SPROBUJ grzac bez pompki albo na niskim biegu, moze zbytnio wystudzasz kociol a to z kolei obniza temp. spalania i stad dymienie Właśnie na początku paliłem bez pompki i wtedy źle się pali. Jak palę na maxa i pompka na maxa to wtedy jest Ok. Tylko wtedy wypala się w ciągu 3 godzin i bufor jest naładowany. Wtedy kiedy paliłem na 50 stopni i bez pompki to paliło mi się nawet 16 czy 18 godzin i wtedy miałem jeszcze cały naładowany bufor tak więc olbrzymia różnica.. Problem z tym, że kocioł miałem cały obklejony. Teraz jak palę na maxa to nie mam tego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 23.04.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 @sebjus8 jakie masz temperatury na zasilaniu i na wyjściu z kotła? O którą fazę palenia chodzi? pompkę mam na powrocie. Na razie nie mam jak sprawdzić, w poniedziałek będę w sklepie to zaopatrzę się w termometr i odpiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 23.04.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Właśnie na początku paliłem bez pompki i wtedy źle się pali. Jak palę na maxa i pompka na maxa to wtedy jest Ok. Tylko wtedy wypala się w ciągu 3 godzin i bufor jest naładowany. Wtedy kiedy paliłem na 50 stopni i bez pompki to paliło mi się nawet 16 czy 18 godzin i wtedy miałem jeszcze cały naładowany bufor tak więc olbrzymia różnica.. Problem z tym, że kocioł miałem cały obklejony. Teraz jak palę na maxa to nie mam tego problemu... to ustaw 80 i bez pompki, powinno sie czysciej spalac niz przy 50, masz wentylator czy miarkownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 23.04.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 zgadza sie co do nierdzewki, jednak stal czarna tylko na MMA spróbuj pospawać na szczelnosć stal czarną TIG-iem to podyskutujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 23.04.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 pewno ze sie da, tylko w przypadku bufora............ po co? na estetyke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 24.04.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 to ustaw 80 i bez pompki, powinno sie czysciej spalac niz przy 50, masz wentylator czy miarkownik? Miarkownik Spróbuję na 80 ustawić, rozumiem że później tylko na milimetr otworzyć klapkę PP żeby powoli się paliło, jak już dojdzie do 80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 27.04.2017 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Miarkownik ...... żeby powoli się paliło, jak już dojdzie do 80? Bufor montuje sie po to, aby po naładowaniu nie "kisic" kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 27.04.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 sejbus: "Pompka między buforem i kotłem chodzi na maksa." bajcik: "jakie masz temperatury na zasilaniu i na wyjściu z kotła? " O którą fazę palenia chodzi? pompkę mam na powrocie. Na razie nie mam jak sprawdzić, w poniedziałek będę w sklepie to zaopatrzę się w termometr i odpiszę Chodzi o tę fazę w której pompka między buforem a kotłem chodzi na maksa. Bo może wcale nie musi, albo nie musi ciągle tylko wystarczy cyklicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.04.2017 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Właśnie na początku paliłem bez pompki i wtedy źle się pali. Jak palę na maxa i pompka na maxa to wtedy jest Ok. Tylko wtedy wypala się w ciągu 3 godzin i bufor jest naładowany. Wtedy kiedy paliłem na 50 stopni i bez pompki to paliło mi się nawet 16 czy 18 godzin i wtedy miałem jeszcze cały naładowany bufor tak więc olbrzymia różnica.. Problem z tym, że kocioł miałem cały obklejony. Teraz jak palę na maxa to nie mam tego problemu... Panowie , takie wpisy potwierdzają brak podstawowej wiedzy jak palić aby nie kisić opału tylko go ekonomicznie zamieniać na ciepło . Proponuje poczytajcie na innych watkach FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 03.05.2017 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 sejbus: "Pompka między buforem i kotłem chodzi na maksa." bajcik: "jakie masz temperatury na zasilaniu i na wyjściu z kotła? " Chodzi o tę fazę w której pompka między buforem a kotłem chodzi na maksa. Bo może wcale nie musi, albo nie musi ciągle tylko wystarczy cyklicznie. Na zasilaniu 43,2; na wyjściu 34,6 Później zasilanie 56; wyjście 47,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 03.05.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Za bardzo wychładzasz kocioł, daj pompke na 1 bieg i podnies próg załączania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 05.05.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Za bardzo wychładzasz kocioł, daj pompke na 1 bieg i podnies próg załączania. Czyli rozumiem, że jest za duża różnica temperatur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 05.05.2017 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 A jeszcze mam taką myśl. Bo zauważyłem, że jak palę, to często ten pomarańczowy wysoki płomień jest z tyłu paleniska i tam szybciej paliwo mi się wypala. Bliżej drzwiczek często mam niebieskawy płomień. Zastanawiam się, czy zamontować kierownicę powitrza, ale po ułożeniu wewnątrz kotła szamotki, niemal zawsze drewno sięga mi 15 cm od góry kotła, tak że nie wiem czy byłby sens montowania kierownicy, tym bardziej że przeszkadzałaby przy układaniu szczególnie górnej warstwy paleniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 05.05.2017 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Czyli rozumiem, że jest za duża różnica temperatur? Za mała róznica, pompka za wczesnie sie wlacza i za szybko ustawiona, co do kotła i palenia to juz cie odsyłali do odpowiednich tematow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebjus8 05.05.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2017 Neokuba dzięki za podpowiedź. Na innych tematach też podałem problem, ale nie usłyszałem takiej opinii, a do poprzednich komentarzy jeszcze się na tyle nie dokopałem. Jeszcze raz dzięki za sugestię i przestaję zaśmiecać temat. Bywajcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 20.05.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Wezownica z rury karbowanej.Temat wraca jak bumerang bo brakuje odwagi zeby skonczyc. Moje mysli zaprzata temat sposobu zamontowania wezownicy.Zbiornik jak z bleczarki czyli na srodku ma rewizje. Nie chce go rozcinac itp i chce wlozyc wezownice przez ten otwor (jest spory, mozna przez niego przejsc).Pytanie w jaki sposob podwiesic wezornice z nierdzewki karbowanej (zbiornik nierdzewka).Myslalem o robieniu otworow i wspawywaniu pretow w srodek, termokurcz i przylapanie na drut z nierdzewki. Minus to ciezko bedzie ladnie to ulozyc i pretow bedzie co nie miara.Druga iopcja to podpatrzone "szyny" pionowe z wycieciami na rure karbowana. Munus ze rura bedzie na wcisk i boje sie ,ze dosc cienka scianka sie z czasem przetrze.Macie moze jakies pomysly jak polozyc karbowana nierdzewke ?Musze to zrobic jak najszybciej bo palenie w piecu zabija a przy zbiorniku wrzuce w koncu fotowoltanike. Rury plastikowe bufor piec ? W sumie mam je w calym dokmu ? Wh mnie pomysl ok ? Macie jakies zle spostrzerzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.05.2017 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Można kleić w gównie ale wtedy cudów oczekiwać NIE MOŻNA. Zastanów się mocno!Ma być DOBRZE, TANIO, czy SZYBKO?Wybierz z tego dwa a trzeciego nie będzie.To znany trójkąt. Coś budujesz...Pamiętasz jeszcze - CO?Bo na razie rozważasz - jak. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts