kudlaty69 20.05.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Rury plastikowe bufor piec ? W sumie mam je w calym dokmu ? Wh mnie pomysl ok ? Macie jakies zle spostrzerzenia ? Jeszcze nie widziałem plastikowych rur pomiedzy kotłem a buforem (przynajmniej przy kotle stałopalnym). Co bedzie jak kocioł się rozbuja - plastiki ładnie popłyną. Węzownica karbowa z nierdzewki będzie zarastć kamieniem. Mocowanie jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teqnix 24.05.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witama Ja mam pytanie odnośnie podłączenia naczynia wzbiorczego otwartego w instalacji bufor 1500L kocioł 16 pętli ogrzewania ściennego (Pętle 60-70M) więc wody w instalacji sporo. Jakiej średnicy rurkę między kotłem a naczyniem? kocioł z buforem mam spięte 6/4 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.05.2017 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Duży ten kocioł?Rurka z kotła do naczynia zależy od jego mocy ale minimum to 1 cal. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.05.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Z tego co pamiętam to według przepisów jest fi 25mm wewnątrz chyba do 25kw ja ostatnio puscilem fi 22miedz myślę ze wystarczy tym bardziej ze do naczynia idzie jeszcze rura wzbiorcza i z tego co obserwuję w mojej okolicy to wszyscy instalatorzy dają tylko zbiorcza do naczynia. Edytowane 25 Maja 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.05.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Wewnętrzną średnicę rury ( nie może byc mniejsza niż 25 mm ) bezpieczeństwa RB można obliczyć ze wzoru: d = 8,08 x trzecipierwiastek z Q gdzie :Q – moc kotła w [kW] Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.05.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Jeden instalator z długoletnim doswiadczeniem robi to w ten sposób ze przy skrzynce na piętrze redukuje z fi 28 na fi 18 i dalej do naczynia taka srednica od belki zasilajacej i powrotnej i jednocześnie mamy odpowietrzenie instalacji i dodatkowo rura wzbiorcza alupex fi 20 na powrocie kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.05.2017 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 WZBIORCZA może być nawet 1/2"Mówimy o rurze BEZPIECZEŃSTWA, Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.05.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Te dwie fi 18 chyba robią za rure bezpieczenstwa na zdjęciu tego nie widać bo otulina skrzynki rozdzielcze jedna nad drugą i piec prawie centralnie pod nimi więc w tym przypadku chyba takie rozwiązanie powinno być ok.instalacjia bez bufora Chciałem się jeszcze pochwalić ze uruchomilem już swoją instalacjie solarna z 7kolektorami hewalex w systemie drain back i wszystko działa jak należy tylko przydałby się jeszcze jakiś dodatkowy zbiorniczek bo czasem trzeba puścić trochę ciepła przez smieciucha gdy na wyjściu jest już 99 stopni. Edytowane 25 Maja 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.05.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Zagotuj kocioł to sprawdzisz czy ok.Bufor nie ma znaczenia.Z buforem trudniej kocioł zagotować. Łudzisz się, że "jakoś przejdzie"?To Twoje jest.Jak wywali - też Tobie a nie nam. Są wielokrotnie sprawdzone zasady budowania takich układów.Wiadomo co, po co, dlaczego...TY decydujesz co chcesz mieć.Jako instalator, to ja bym tego tak nie zbudował. Dałbym uczciwą rurę bezpieczeństwa.Gdyby kogoś poniosło i zagotowałby układ to zrobiłby chmurkę.Kałużę by się starło i można by się pośmiać.Tu, jak para nie będzie miała wystarczającego ujścia - coś puści.Na kałuży wcale nie musi się skończyć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.05.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Zastanawiam się czy taki układ zadziała grawitacyjnie po obu stronach wymiennika plytowego do tej pory wykonałem dwie instalacjie z wymiennikiem zewnętrznym do ładowania buforow solarami gdzie wymienniki są przy dnie buforow i działa świetnie na grawitacji pomiędzy wymiennikiem a buforem ale w przypadku zbiornika poziomego może to słabiej działać a pomiędzy kolektorami a wymiennikiem też może być problem bo ma to być zalane glikolem a glikol jest trochę gestszy chyba spróbuję to tak zrobić ewentualnie wsadzenie pompki lub dwóch nie bedzie problemem kolektory mają być na ścianie pionowo a za tą ścianą jest akurat kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 27.05.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 zadziała, wymiennik daj jak na rysunku, wyzej kolektorow a nizej zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 28.05.2017 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 Po co Ci do bufora twarde luty? W bufor spawasz mufy, do muf wkręcasz złączki mosiężne i przez nie przekładasz rurę miedzianą, którą następnie lutujesz bez problemu z mosiężnymi złączkami. Tylko wcześniej trzeba rozwiercić trochę złączki żeby rurka miedziana przechodziła na wylot. maxb, a czy wkleiłbyś konkretnie fotę złączki mosiężnej, którą masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 28.05.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) U mnie w sklepach hydraulicznych taka złączka nazywa się nasadka miedziana lub mosiężna. Ja osobiście dawałem dwie takie złączki od wewnątrz i zewnątrz a w bufor mialem wspawana mufek stalowa z gwintem wewnętrznym ale patent z rozwiercaniem i przepuszczaniem rurki miedzianej jest pełniejszy bo w razie jakiegoś awarii w przyszłości da się naprawić od zewnątrz.Ale coś mi tu jednak nie pasuje przecież jak wkręcimy taka zlaczke i będziemy lutowac to wypali uszczelnienie. Edytowane 28 Maja 2017 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 28.05.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2017 niedawno robilem w buforze z nierdzewki mufy 1" a do nich wkrecilem rozwiercone http://allegro.pl/nypel-conex-22mm-x-1-cal-pegler-yorkshire-i5732614913.html przez nie wychodziła wezownica 22 a na jej koncu dałem http://allegro.pl/nypel-conex-22-x-3-4-cala-pegler-yorkshire-i6824662584.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teqnix 30.05.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 adam_mk Kocioł 25kw czyli z twojego wzoru wychodzi 3/4 cala minimum. Teraz dla spokoju najlepiej cal czy nie ma sensu przewymiarowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.05.2017 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 MINIMUM fi 25 wewnętrzna. Ale... Nie znam konkretów... Jak kocioł "pancerny" a nie da się inaczej - zostaw 3/4. Jak się da to wstaw ten 1". ZAWSZE TO BEZPIECZNIEJ... Pół życia uważałem, ze to tak na wszelki wypadek, bo trudno jest zagotować 2 tony wody w buforze. Zmieniłem zdanie jak mi pokazali - że się da! Chmurka była na pół dzielnicy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teqnix 31.05.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 adam_mk Kocioł to OGNIWO EKO PLUS 25kW czy pancerny to nie wiem na pewno ciężki. ok wrzucam calówkę. Kotłownia jeszcze w budowie, więc nie jest to problem tylko po prostu większe dziurki będę musiał w stropach porobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gegorzhavel 02.06.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2017 Witam jestem nowy na forum.z hydraulika miałem tylko krotki okres do czynienia ale chce sam zrobic instalację w domu. Kocioł "śmieciuch" 25kwBufor firmy Austria Email 2000l bez wezownicŁadowanie bufora za pomocą Laddomat 21-60 (posiadam wkładkę termostatyczną 72 i 78)Rury do ładowania bufora stalowe 5/4 C.W.U bojler (NARAZIE ) 140l poziomy (kuchnia i łazienka daleko od oktłowni dlatego bojler) pompa wilo 25 1-4C.W.U na zasadzie różnicy temperatur C.O pompa Wilo 25 1-4 energooszczedna na kaloryfery 3sztuki Zawór esbe 3d termostatyczny podłogowka 7 pętli pompa grundfoss energooszczedna 25 1-6 zawór 3d termostatyczny Dodatkowo kazda pompa sterowana czujnikiem pokojowym Planuje kazdą pętle podpiąć u góry z boku bufora bo i tak zawor obnizy temp.Tylko cwu z góry z szczycie bufora bezpośrednio do bojlera aby mieć minimalny priorytet. zasilenie z bufora chce poprowadzic w dół bufora wewnątrz ocieplenia a nastepnie na zewnątrz... trojniki,,, zawory mieszające i do pomp moze to zatrzyma wychładzanie bufora gdy ciepło nie jest pobierane. Pytanie czy coś takiego bedzie działać dobrze????czy (na zasileniu) za pompami zawory zwrotne ??? jak zrobić naczynie wzbiorcze czy bezpośrednio od kotła czy przez bufor... ocieplenie bufora ???? bede robił sam ale niewiem czy wełna około 20cm i styropian 20 cm wystarczy???? Co do C.W.U to aktualnie ogrzewane jest z kominka Zrobiłem rure kominową podwojną w ktorej znajduje się woda. połączone na grawitacji rurami miedzianymiczy jezeli zastosuje zawory zwrotne na zasileniu z kominka i z kotła to układ bedzie działał prawidłowo?? czy nic nie wybuchnie???czy moze lepiej kominek raczej odpiąć. Dom stary ocieplenie do zrobienia. Aktualnie około 90m^2 ale bedzie rozbudowa do około 180m^2 czy ta moja wizja jest do ogarnięcia???? prace planuje rozpocząć w sierpniu. Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 05.06.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 witam,- ja mam pytanie z innej beczki bo mnie nurtuje. Piec 19kw dwa metry od bufora 1200L bufor prawie na tym samym poziomie no może 20 cm wyżej od dolnej podstawy pieca i moje pytanie czy to pójdzie na grawitacji czy nie będzie nabijać bufora do pełna bo palenisko jest odrobinę wyżej od podstawy bufora?Rury 1''. Jeszcze planuje zawór trójdrożny żeby kocioł ochronić ale to już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.06.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Dokonałem takiego termostata do bufora... Obudowa zaworu różnicowego 2" i termostat od Scanii na 80*... Edytowane 8 Czerwca 2017 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts