Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

witam,

- ja mam pytanie z innej beczki bo mnie nurtuje. Piec 19kw dwa metry od bufora 1200L bufor prawie na tym samym poziomie no może 20 cm wyżej od dolnej podstawy pieca i moje pytanie czy to pójdzie na grawitacji czy nie będzie nabijać bufora do pełna bo palenisko jest odrobinę wyżej od podstawy bufora?

Rury 1''. Jeszcze planuje zawór trójdrożny żeby kocioł ochronić ale to już sam nie wiem.

Ja mam bufor 1500l stoi 1,8m od wyjścia z kotła, rury 5/4 cala, stoi na podłodze jak kocioł. Grawitacja chula jak tralala. Przy grawitacji nie potrzebny zawór do ochrony kotła. Ja zreobiłem ładowanie z pompką i zawór mieszający aby nabijać bufor wysoką temp ale nie uzywam. Jak teraz miałbym robić to zostawiłbym tylko wyjscia za pompę jak by grawitacja nie ruszyła.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jestem nowy na forum.

z hydraulika miałem tylko krotki okres do czynienia ale chce sam zrobic instalację w domu.

Kocioł "śmieciuch" 25kw

Bufor firmy Austria Email 2000l bez wezownic

Ładowanie bufora za pomocą Laddomat 21-60 (posiadam wkładkę termostatyczną 72 i 78)

Rury do ładowania bufora stalowe 5/4

C.W.U bojler (NARAZIE ) 140l poziomy (kuchnia i łazienka daleko od oktłowni dlatego bojler) pompa wilo 25 1-4

C.W.U na zasadzie różnicy temperatur

C.O pompa Wilo 25 1-4 energooszczedna na kaloryfery 3sztuki Zawór esbe 3d termostatyczny

podłogowka 7 pętli pompa grundfoss energooszczedna 25 1-6 zawór 3d termostatyczny

Dodatkowo kazda pompa sterowana czujnikiem pokojowym

Planuje kazdą pętle podpiąć u góry z boku bufora bo i tak zawor obnizy temp.

Tylko cwu z góry z szczycie bufora bezpośrednio do bojlera aby mieć minimalny priorytet.

zasilenie z bufora chce poprowadzic w dół bufora wewnątrz ocieplenia a nastepnie na zewnątrz... trojniki,,, zawory mieszające i do pomp

moze to zatrzyma wychładzanie bufora gdy ciepło nie jest pobierane.

Pytanie czy coś takiego bedzie działać dobrze????

czy (na zasileniu) za pompami zawory zwrotne ???

jak zrobić naczynie wzbiorcze czy bezpośrednio od kotła czy przez bufor...

ocieplenie bufora ???? bede robił sam ale niewiem czy wełna około 20cm i styropian 20 cm wystarczy????

Co do C.W.U to aktualnie ogrzewane jest z kominka

Zrobiłem rure kominową podwojną w ktorej znajduje się woda.

połączone na grawitacji rurami miedzianymi

czy jezeli zastosuje zawory zwrotne na zasileniu z kominka i z kotła to układ bedzie działał prawidłowo?? czy nic nie wybuchnie???

czy moze lepiej kominek raczej odpiąć.

Dom stary ocieplenie do zrobienia. Aktualnie około 90m^2 ale bedzie rozbudowa do około 180m^2

czy ta moja wizja jest do ogarnięcia????

prace planuje rozpocząć w sierpniu.

Pozdrawiam Grzegorz

Do sierpnia przeczytaj watek i wszystko bedziesz wiedział :)

Jasiek!

Zanim zamontujesz KONIECZNIE wyrwij ten mały dzyndzel w dziurce obok strzemiona!

W aucie się sprawdza. W kotle potrzeba tę dziurkę otworzyć bo bardzo taktuje.

To informacja dla termostatu - ile jest w kotle (kawałek dalej niż stoi termostat)

MOŻNA zrobić też drugą taką samą, jakby tej było za mało.

Sprawa nawet tu, na forum, już testowana, jak pamiętam...

Ślicznie wyszło!

Adam M.

Jasiek!

Zanim zamontujesz KONIECZNIE wyrwij ten mały dzyndzel w dziurce obok strzemiona!

W aucie się sprawdza. W kotle potrzeba tę dziurkę otworzyć bo bardzo taktuje.

To informacja dla termostatu - ile jest w kotle (kawałek dalej niż stoi termostat)

MOŻNA zrobić też drugą taką samą, jakby tej było za mało.

Sprawa nawet tu, na forum, już testowana, jak pamiętam...

Ślicznie wyszło!

Adam M.

W kołnierzu zrobiłem otwór 5mm...

Mam taki plan podłączenia tego...

IMG_20170608_185337.jpg

Zawór posłuży do regulacji ...

Jasiek

PO TO jest ta dziura z dzyndzlem w tym termostacie, aby tak się nie działo i aby się mogło odpowietrzyć.

Roboty sobie dodajesz...

Adam M.

Nie chodzi mi o odpowietrzenie termostatu a odpowietrzenie górnej części bufora...

Połączenie z rurą od naczynia i tak muszę mieć a zawór dodam dla świętego spokoju ( zamiast zwykłego śrubunka dam zawór z półśrubunkiem ...)

Udałomi sę dzieki pomocy Adama M (dzięki Ci Adamo - jesteś wielki) uruchomić protezę pompę ciepła do cwu ale grzeję nią bufor.

I moje pierwsze spostrzeżenia dotyczace cwu. Mam wężownicę 25mb (2x12,5m równolegle ) od 3/4 do góry bufora. Jak na całej wysokości weżownicy jest w buforze 48 stopni to na wyjściu na cwu jest 40 stopni - to jeszce styknie. Ale jak jest ponizej tych 48 to temperatura cwu poniżej 38 i kobietki krzyczą że zimno.

Jutro zepnę razem dolną wężownicę do solara z górną do cwu i chba powinno być ok. Ta dolna wstepnie podgrzeje zimna wodę z 8 tak do 20 stopni a wtedy górna tylko dogrzeje- ale jak będzie zobaczymy. Po weekendzie napiszę.

Bezpieczeństwo puść z kotła wprost ponad lustro wody w wyrównawczym. wzbiorczą jako odpowietrzenie z bufora.

Proste i nie ma się co psuć.

A jest bezpieczne.

Adam M.

Tyle że w takim układzie potrzebuję ciągnąć dwie rury przez dwie kondygnacje a co by nie było tak lekko to muszę je puścić przez komin wentylacyjny...

Dom jest już dawno zamieszkały i nie mogę sobie ot tak zrobić demolki...

Jasiek, zdajesz sobie sprawę, że w takim układzie naczynie będzie najcieplejszym miejscem instalacji? Odpowietrzenie bufora polecam poprowadzić nad poziom wody w naczyniu, aby powstało zasyfonowanie (może być pex16 i końcówka nie musi być w naczyniu), lub zastosować odpowietrznik automatyczny.

Poniżej naczynia rurę wzbiorczą/bezpieczeństwa rozdziel trójnikiem i poprowadź również ponad poziom wody w naczyniu.

Rozumiem, że układ ma działać bez pompki? Bo jeśli z pompką, to czemu nie zastosowałeś tu pokazywanego wcześniej układu z zaworem termostatycznym i zaworem klapowym? Działa płynnie i bardzo stabilnie.

Jasiek, zdajesz sobie sprawę, że w takim układzie naczynie będzie najcieplejszym miejscem instalacji? Odpowietrzenie bufora polecam poprowadzić nad poziom wody w naczyniu, aby powstało zasyfonowanie (może być pex16 i końcówka nie musi być w naczyniu), lub zastosować odpowietrznik automatyczny.

Poniżej naczynia rurę wzbiorczą/bezpieczeństwa rozdziel trójnikiem i poprowadź również ponad poziom wody w naczyniu.

Rozumiem, że układ ma działać bez pompki? Bo jeśli z pompką, to czemu nie zastosowałeś tu pokazywanego wcześniej układu z zaworem termostatycznym i zaworem klapowym? Działa płynnie i bardzo stabilnie.

A jakie to ma znaczenie...?

Przy takiej pojemności układu naczynie zawsze wypełnia się gorącą wodą, po prostu ten typ tak ma...

Jak układ stygnie to " wciąga" z powrotem tą ciepłą wodę do układu...

Układ kocioł- bufor ma pracować bez żadnych pompek...

Zastanawia mnie dlaczego nie ma jakiegoś sensownego prostego wypracowanego układu tylko każdy rzeźbi po swojemu...?

A jakie to ma znaczenie...?

Przy takiej pojemności układu naczynie zawsze wypełnia się gorącą wodą, po prostu ten typ tak ma...

Jak układ stygnie to " wciąga" z powrotem tą ciepłą wodę do układu...

TEN narysowany przez Ciebie układ tak ma. A Ciepłą wodę w buforze mamy praktycznie stale.

Układ kocioł- bufor ma pracować bez żadnych pompek...

Jak bez pompki to ok, choć jak stoi bufor z kotłem na jednym poziomie, to powstanie taki "martwy stan". Jakiś uraz do pompki?

Zastanawia mnie dlaczego nie ma jakiegoś sensownego prostego wypracowanego układu tylko każdy rzeźbi po swojemu...?

No właśnie sprowadzony układ podawałem już jakiś czas temu . Dlaczego każdy rzeźbi?

Jasiek. Nie chce, żebyś odbierał to jako ataki, bo ten układ z termostatem też będzie działał dobrze. Tylko niektóre rzeczy można rozwiązać lepiej.

Idealnie byłoby puścić rurę wzbiorczą osobną z dna układu, a bezpieczeństwa z kotła ponad poziom wody. Ale jak nie można w ten sposób, to można poprawić to co można :)

Jasiek. Nie chce, żebyś odbierał to jako ataki, bo ten układ z termostatem też będzie działał dobrze. Tylko niektóre rzeczy można rozwiązać lepiej.

Idealnie byłoby puścić rurę wzbiorczą osobną z dna układu, a bezpieczeństwa z kotła ponad poziom wody. Ale jak nie można w ten sposób, to można poprawić to co można :)

Ja nie odbieram tego jako atak...

Po prostu dla mnie nie ma znaczenia czy podczas rozgrzewania układu zostanie spalona dodatkowo jedna drypa drewna na zagrzanie naczynia...

Ten zbiornik buforowy ma tylko ułatwić funkcjonowanie w domu i uspokoić pracę całego systemu grzewczego gdzie jest część na podłogówce a reszta na grzejnikach...

Co jest nie tak?

Wyobraź sobie, ze zagotowałeś kociołek.

Długo będziesz ścierał wodę z okolic naczynia...

Zrób bezpieczeństwo PONAD poziom wody w naczyniu a wzbiorczą jako odpowietrzenie baniaka 1/2".

Naczynie się podgrzeje ale bez przesadyzmu.

Za to - nigdy nie zamarznie.

Adam M.