jasiek71 11.06.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Co jest nie tak? Wyobraź sobie, ze zagotowałeś kociołek. Długo będziesz ścierał wodę z okolic naczynia... Zrób bezpieczeństwo PONAD poziom wody w naczyniu a wzbiorczą jako odpowietrzenie baniaka 1/2". Naczynie się podgrzeje ale bez przesadyzmu. Za to - nigdy nie zamarznie. Adam M. Ok spoko... 99% instalacji jakie widziałem ma rurę od spodu i przelew z boku więc tak z automatu narysowałem... Czy rurę wzbiorczą można zrobić z pexa czy musi być jakaś sztywna metalowa...? ( Wiadomo... muszę przepuścić to kominem wentylacyjnym...) Bezpieczeństwa zrobię z miedzi 28mm ale resztę łatwiej jest przepuścić z elastycznych no i cena też bardziej do przełknięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2017 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Wzbiorczą z byle czego, co toleruje 90stC.(sporadycznie tyle tam będzie bywało)Wiele PEXsów toleruje. Ile się da, od baniaka do przepustu, zrób w stali.Ta woda tam praktycznie stoi.Dalej może być PEX. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 11.06.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Jak uporać się z cofaniem ciepłej wody z bufora??Mam założony w pionie na zasilaniu z kotła 6/4 zawór zwrotny bez sprężynki i na powrocie na bypassie z TZM zawór klapowy. Zawór zwrotny nie przepuszcza grawitacji więc docelowo muszę go zmienić na coś innego ale co ciekawe powinien on powstrzymywać cofanie wody z bufora. Jednak się tak nie dzieje i wczoraj po 6h od wygaszenia kotła temp na nim była 60'C. Brak mi pomysłów już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2017 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2017 Zawór zwrotny klapowy na POZIOMEJ rurce od kotła do bufora.Mosiężny do ciepłej wody.SPRAWNY. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 12.06.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Adam cały zawór ma być z mosiądzu tzn bez gumy na klapie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.06.2017 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Są takie, dokładnie wykonane.Miałem taki w rękach. Był do ciepłej wody.Widziałem tez zawór z jakimś plastikiem w roli uszczelki. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 12.06.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 dzięki poszukam chociaż na hurtowniach nigdy nic podobnego nie widziałem. a ma znaczenie czy będzie on między kotłem a trójnikiem do TZM czy między trójnikiem do TZM a buforem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 12.06.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Ja mam taki http://allegro.pl/zawor-zwrotny-klapowy-1-1-2-najtanszy-154-i6830329160.htmlod razu po wyjsciu z bufora. Zrobiłem mu troszkę opod górkę i klapa się dobrze dociska.Bufor chodzi na grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.06.2017 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 No!Taki sobie dobrze radzi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.06.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Jak uporać się z cofaniem ciepłej wody z bufora?? Mam założony w pionie na zasilaniu z kotła 6/4 zawór zwrotny bez sprężynki i na powrocie na bypassie z TZM zawór klapowy. Zawór zwrotny nie przepuszcza grawitacji więc docelowo muszę go zmienić na coś innego ale co ciekawe powinien on powstrzymywać cofanie wody z bufora. Jednak się tak nie dzieje i wczoraj po 6h od wygaszenia kotła temp na nim była 60'C. Brak mi pomysłów już Zrób taki eksperyment jeśli masz jakieś termometry na baniaku to zapisz po skończeniu pobierania cwu. I zobacz co będzie rano a następnego dnia to samo z podobną temperaturą tylko z zamkniętymi zaworami pomiędzy piecem a buforem ja po takim eksperymencie dałem sobie spokój z obciążeniem klapki bo roznicy wogole nie bylo a miałem wywiercic otwór w klapce i wkręcić śrubę ewentualnie nakręcić na nią pare nakretek aby klapka była bardziej dociskana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.06.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 Wczoraj był pierwszy rozruch bufora z termostatem na wyjściu kotła... Napuściłem kloca wodą, wszystkie termometry ( 4szt) pokazywały 15* i rozpaliliśmy kocioł... Temperatura na kotle powędrowała do 100* i tak zostało...( Na termometrze kotła...) Po pewnym czasie drgnął pierwszy termometr na buforze więc inwestor stwierdził że trzeba to oblać... Tak sobie staliśmy przy kotle, podkładaliśmy , doglądali i oczywiście polewali... Po dłuższym czasie tego obsługiwania było 85*/ 80*/ 65*/20* na termometramch i ... zabrakło nam już sił do " obsługi"... Wszystko wydaje się być w porządku ale z automatu wyszło że będzie potrzeba zamontować zawór mieszający na wyjściu z wężownicy CWU bo z kranów leci ukrop... C.D.N... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.06.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2017 No, to dezynfekcja rurek już zrobiona... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.06.2017 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2017 No zrobiłem to całe ustrojstwo z buforem ale według mnie to jest przerost formy nad treścią ...Takie trochę udowadnianie że się da i tak...Na pewno nie jest to rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Możesz jaśniej?Bufor to dopasowanie kotła 30kW do domu co 3kW w mrozy bierze.Takiego kotła co ma 3kW to nie znajdziesz, bo nie robią. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Możesz jaśniej? Bufor to dopasowanie kotła 30kW do domu co 3kW w mrozy bierze. Takiego kotła co ma 3kW to nie znajdziesz, bo nie robią. Adam M. To jest właśnie udowadnianie że się da... Jak mam taki dom który potrzebuje niewiele energii to nie potrzebuję kotłowni która jest przerostem formy nad treścią... Jak dom potrzebuje znaczenie więcej energii to szkoda sobie doopy zawracać bo instalacja kosztuje krocie a ty jesteś etetowym palaczem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2017 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Są jeszcze domy dawno budowane i z kotłownią i kotłem. Po termomodernizacji ten kocioł wywalić i grzać grzałką? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Są jeszcze domy dawno budowane i z kotłownią i kotłem. Po termomodernizacji ten kocioł wywalić i grzać grzałką? Adam M. Taaa...wystarczy okleić chałupę styropianem, wymienić okna i wstawić bufor...??? Ja wystawiłbym tylko mniejszy kocioł z podajnikiem i tyle... Jak mamy grzejniki to bufor nic nie da... A jak mamy podłogówkę to bufor nie jest potrzebny... CWU z bufora to tylko więcej strat niż zysków...( Tak tak wiem trzeba zasypać perlitem całe pomieszczenie z buforem ale czy tak ma wyglądać ten szczyt marzeń...???) Jak dla mnie to jest nic nie warte rozwiązanie...( Koszty inwestycyjne niewspółmiernie do korzyści...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 18.06.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Posiadasz bufor i uzytkujesz go dłuższy czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godz 18.06.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Witam Zaczne od podziekowania Adamowi Mk za wiedze(ktora się dzieli), watek i rady dzieki ktorym zrobilem bufor I dziala tak jak mial dzialac. Teraz do Jaska71 Mam duzy stary dom(srednio ocieplony) z przewaga grzejnikow, bufor ladowany grawitacyjnie poprzez thermostat od Volvo otwarcie przy 88C. Bufor mi daje przede wszystkim to ze w 30 kW kotle czysiciutko I ekonomicznie spalam drewno, teraz jestem na etapie podlaczania solarow do niego. Mam tez kociol gazowy ktory jak potrzeba grzeje gore bufora. Bufor mi dal komfort, wygode I to ze moi starsi rodzice moga bezpiecznie napalic w kotle jak mnie nie ma. Do cwu ma wezownice 30 m z miedzi I jestem zadowolony z jej dzialania, kiedys mialem zasobnik I nagle się konczyla ciepla woda a teraz nawet jak gaziak wylaczony to mam mega zapas wody letniej Pozdrawiam Godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Panowie powolutku...Nie twierdzę że bufor nie działa a tylko stwierdzam że niezaprzeczalnie walory użytkowe są zbyt nikłe aby to było warte tej inwestycji...Ja w swoim życiu zrobiłem trochę różnych instalacji grzewczych i mam jako takie odniesienie...Zastanawia mnie tylko fakt jak bardzo trzeba było mieć zrypaną instalację aby bufor stał się wybawieniem...A o instalacji takiego rozwiązania w nowo budowanym domu to nawet się nie wypowiadam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts