jasiek71 18.06.2017 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Posiadasz bufor i uzytkujesz go dłuższy czas? Od kilkunastu lat posiadam i użytkuję elektryczne ogrzewanie podłogowe i elektryczny bojler do CWU... Chyba nie chcesz dyskutować o komforcie użytkowania i awaryjności systemu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.06.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Zastanów się jasiek 71 czy nie robisz jakiegoś błędu ? Jak się przeniesiesz do wieżowca, to nawet bojler będzie Ci zbędny i ta elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Zastanów się jasiek 71 czy nie robisz jakiegoś błędu ? Jak się przeniesiesz do wieżowca, to nawet bojler będzie Ci zbędny i ta elektryczna Błąd w czym czy z czym...? Już prędzej przeniosę się do jakiejś nory w ziemi na końcu świata niż do wieżowca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.06.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 W norze na końcu świata nie stać Cię będzie na rachunki za prąd do podłogówki i bojlera. Marzeniem wtedy być może będzie bufor Chyba ze myślisz o kartonie pod mostem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 18.06.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Panowie powolutku... Nie twierdzę że bufor nie działa a tylko stwierdzam że niezaprzeczalnie walory użytkowe są zbyt nikłe aby to było warte tej inwestycji... Ja w swoim życiu zrobiłem trochę różnych instalacji grzewczych i mam jako takie odniesienie... Zastanawia mnie tylko fakt jak bardzo trzeba było mieć zrypaną instalację aby bufor stał się wybawieniem... A o instalacji takiego rozwiązania w nowo budowanym domu to nawet się nie wypowiadam... Jak się zmienia ogrzewanie elektryczne na węglowe to się wtedy narzeka, jednak pewnie większość ludzi zakłada bufor by usprawnić działania kotła węglowego. Dlaczego twierdzisz, że trzeba mieć zrypana instalację, aby bufor stał się jak to piszesz wybawieniem? Wybawieniem od czego? Mam mieszkanie 80m2 ze zwykłym ogrzewaniem grzejnikowym. Gazu w mieszkaniu nie mam. Kocioł węglowy dolnopalący. Spalałem około 1200 kg węgla na zimę. Do kotłowni muszę schodzić 4 pietra w dół. Palenie ciągłe nie wchodziło w rachubę, bo w domu bym się ugotował. Rozpalałem więc 1 - 2 razy dziennie. W domu często było za zimno lub za gorąco. Zamontowałem bufor koszt około 4000 zł. W zimie do piwnicy schodzę raz na 1 - 4 dni. Czy to jak to piszesz wybawienie? Na pewno nie, ale zaje....sta wygoda zarówno w paleniu jak i komfort cieplny w mieszkaniu. Do tego podłączę jeszcze do bufora grzałki elektryczne i będę mógł w razie potrzeby grzać tylko w taniej taryfie - grzanie praktycznie bezobsługowe, ale trochę droższe od węgla. Podłączenie gazu i zakup kotła to koszt dużo większy niż bufor, a i użytkowanie w sumie droższe, choćby ze względu na to że abonament trzeba płacić cały rok, przeglądy kotła, awarie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 A gdzie napisałem że zamieniłem ogrzewanie elektryczne na bufor z kotłem...?Po prostu zrobiłem takie rozwiązanie i tyle ...Tak samo ja zrobiłem kotłownię na śmieciucha, ekogrocha czy pompę ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 18.06.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 (edytowane) A gdzie napisałem że zamieniłem ogrzewanie elektryczne na bufor z kotłem...? Po prostu zrobiłem takie rozwiązanie i tyle ... Tak samo ja zrobiłem kotłownię na śmieciucha, ekogrocha czy pompę ciepła... Od kilkunastu lat posiadam i użytkuję elektryczne ogrzewanie podłogowe i elektryczny bojler do CWU... Chyba nie chcesz dyskutować o komforcie użytkowania i awaryjności systemu ... Czyli użytkujesz ogrzewanie elektryczne, a bufor o którym piszesz to co? No zrobiłem to całe ustrojstwo z buforem ale według mnie to jest przerost formy nad treścią ... Takie trochę udowadnianie że się da i tak... Na pewno nie jest to rozwiązanie ekonomicznie uzasadnione... Czyli zrobiłeś bufor, którego nie użytkujesz i twierdzisz, że nie warto było? Edytowane 18 Czerwca 2017 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Czyli użytkujesz ogrzewanie elektryczne, a bufor o którym piszesz to co? Po prostu zrobiłem taką instalację i po pomacaniu wyciągnąłem wnioski... Tak jak z każdej innej instalacji jakiej dokonałem... To nie jest to co tygrysy lubią najbardziej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 18.06.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 A o instalacji takiego rozwiązania w nowo budowanym domu to nawet się nie wypowiadam... To zdanie to w sensie negatywnym czy pozytywnym, bo już nie wiem... robiłbyś w nowym domu czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 To zdanie to w sensie negatywnym czy pozytywnym, bo już nie wiem... robiłbyś w nowym domu czy nie? Zbiornik buforowy ma jak dla mnie bardzo okrojone zastosowanie i na pewno nie jest rozwiązaniem dla nowoczesnego domu... W nowym domu to tylko ogrzewanie kablami z bojlerem elektrycznym no chyba że ktoś ma jakąś misję do spełnienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.06.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Zbiornik buforowy ma jak dla mnie bardzo okrojone zastosowanie i na pewno nie jest rozwiązaniem dla nowoczesnego domu... W nowym domu to tylko ogrzewanie kablami z bojlerem elektrycznym no chyba że ktoś ma jakąś misję do spełnienia ... Co ty chłopie pitolisz ze niby zbiornik ma okrojone zastosowanie i to w stosunku do kabli mam bufor podłączone do niego 7 kolektorow smieciucha pospalam w nim kartony jak się uskłada przez całe Lato mam swój las Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Co ty chłopie pitolisz ze niby zbiornik ma okrojone zastosowanie i to w stosunku do kabli mam bufor podłączone do niego 7 kolektorow smieciucha pospalam w nim kartony jak się uskłada przez całe Lato mam swój las No jeżeli to jest Twój szczyt marzeń to mi nic do tego... Ja nie mam swojego lasu, nie muszę palić kartonów... Ba... Ja nawet nie mam kotłowni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 18.06.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 ...smieciucha pospalam w nim kartony jak się uskłada...Kartonów jednak spalać się nie powinno, to makulatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Kartonów jednak spalać się nie powinno, to makulatura. Drzewo z lasu to pewnie wozi wozem zaprzęgniętym w konie a pnie tnie na mniejsze kawałki za pomocą piły " moja twoja"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.06.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 No jeżeli to jest Twój szczyt marzeń to mi nic do tego... Ja nie mam swojego lasu, nie muszę palić kartonów... Ba... Ja nawet nie mam kotłowni ... Akurat ogrzewam gazem i nie palę w kotłowni bo mi się nie chce ale są ludzie np.gdzieś na wsi którzy mają swoje lasy i takiego człowieka nie przekonasz do czegoś innego jak smieciuch ja ostatnio trzech takich chciałem przekonać aby zrobili bufor z grzałką i nie ma mowy o takim czymś a co dopiero kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.06.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Kartonów jednak spalać się nie powinno, to makulatura. No ale to jedyny pretekst aby sobie pujsc parę dni w zimie do piwnicy zamknąć za sobą wlaz i posiedzieć w ciszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 18.06.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Bo to jest tak, że w jednym miejscu coś nie jest dużo warte a w innym może być wielkim dobrodziejstwem. Trzeba więc się precyzyjnie wypowiadać. Przykładem Skandynawia gdzie mają tani prąd, gaz i ropę oraz dobrze płatną prace i budują kotłownie z buforami na dodatek na 5 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Akurat ogrzewam gazem i nie palę w kotłowni bo mi się nie chce ale są ludzie np.gdzieś na wsi którzy mają swoje lasy i takiego człowieka nie przekonasz do czegoś innego jak smieciuch ja ostatnio trzech takich chciałem przekonać aby zrobili bufor z grzałką i nie ma mowy o takim czymś a co dopiero kable Ja nie mam jakiejś misji aby kogoś przekonywać do ogrzewania elektrycznego podłogowego... Każdy ma swój własny rozum i powinien go używać... Szczyt marzeń przeciętnego inwestora to kotłowanie i codziennie palenie " na wodę" a cały urlop spędzić przy pniaku z siekierą w ręku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Bo to jest tak, że w jednym miejscu coś nie jest dużo warte a w innym może być wielkim dobrodziejstwem. Trzeba więc się precyzyjnie wypowiadać. Przykładem Skandynawia gdzie mają tani prąd, gaz i ropę oraz dobrze płatną prace i budują kotłownie z buforami na dodatek na 5 tysi. No jak ktoś ma tyle wolnego czasu aby siedzieć w kotłowni cały dzień aby naładować takie zbiorniki to czemu nie... Z drugiej strony skoro mamy tyle wolnego czasu to równie dobrze można podkładać po trochu do kotła i obejdzie się bez bufora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2017 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2017 Mnie mierzi wszystko co zaczyna się w domu i gdzieś tam dalej biegnie... biegnie...A w domu mam na tym co w dal biegnie ... jakiś LICZNIK!Co bym nie zrobił - jestem komuś winien KASĘ!A Słoneczko świeci dla wszystkich.. . Darmo...Ogień to żywioł. Jak się panuje nad żywiołem - jest fajnie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts