Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

GRUBĄ!

Najlepiej z czarnego pluszu...

Paradigma to bardzo dobra technicznie firma.

Jak myślicie? CZEMU tylu ludzi dobre bufory "tymi recami" robi?

(Wcale gorsze od Paradigmowych nie wychodzą!)

Swoją drogą...

Naczynie Dewara o pojemności 5460 literków.... No, no...

Adam M.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podłogówka jest dobra jak w zimie nie występują duże mrozy.

W Kanadzie wybrnęli w ten sposób, że na kondygnacji stawiają duży ciężki piec, by temperatury podłogi nie podnosić po wyżej"standardu". W innym wypadku trzeba dać dodatkowe kaloryfery. Te zaś kojarzą się z nowymi "upierliwościami" technicznymi.

W moim domku wybrnąłem w ten sposób, że zrobiłem duży ciężki piec grzejący wodę użytkową. Mogę powiedzieć, że jest to bufor hybrydowy :)

Podłogi zaś wykonałem w ten sposób że są ciepłe, nawet te z kafelkami, choć pod nimi nie ma podłogówki. Ciepłe w tym zrozumieniu, że gołą stopą nie odczuwa się przykrego zimna.

Myślę że jest to rozwiązanie proste i niezawodne. Nie do przeskoczenia, bo nawet jak odetną prąd, to będzie chodzić w najlepsze. Piec spala poprawnie wiec obsługa z popiołem nie uciążliwa. No i rodzaj ciepła jaki te urządzenie emituje jest też nie do przeskoczenia.

Podłogówka jest dobra jak w zimie nie występują duże mrozy.

W Kanadzie wybrnęli w ten sposób, że na kondygnacji stawiają duży ciężki piec, by temperatury podłogi nie podnosić po wyżej"standardu". W innym wypadku trzeba dać dodatkowe kaloryfery. Te zaś kojarzą się z nowymi "upierliwościami" technicznymi.

W moim domku wybrnąłem w ten sposób, że zrobiłem duży ciężki piec grzejący wodę użytkową. Mogę powiedzieć, że jest to bufor hybrydowy :)

Podłogi zaś wykonałem w ten sposób że są ciepłe, nawet te z kafelkami, choć pod nimi nie ma podłogówki. Ciepłe w tym zrozumieniu, że gołą stopą nie odczuwa się przykrego zimna.

Myślę że jest to rozwiązanie proste i niezawodne. Nie do przeskoczenia, bo nawet jak odetną prąd, to będzie chodzić w najlepsze. Piec spala poprawnie wiec obsługa z popiołem nie uciążliwa. No i rodzaj ciepła jaki te urządzenie emituje jest też nie do przeskoczenia.

Wow, proszę o wyjaśnienie dlaczego?

Tej zimy zdarzały się dni gdzie w nocy, u mnie na Wschodzie kraju temp. spadała poniżej -20oC, a w domu przy OP nie spadała po niżej 23.5oC.

Jak spore mrozy musiałyby nastać by podłogówka nie dala rady? Zapomniałem dodać, że w domu na większości podłóg ma położoną deskę warstwową.

Sieknąłeś Garaż wiochą zamiast technicznie.

Przy niższych temperaturach wychodzą mostki termiczne.

Sprawa podobna jak to jest w izolowanych ciepłych urządzeniach typu bufor czy piec. Im wyższa temperatura izolowanego urządzeniu tym większa strata a wtedy jest potrzeba zastosowania grubszego ocieplenia.

Powinno być zrozumiałe ze jeśli jest na dworze 0*C i w domu jest temperatura satysfakcjonująca, to gdy spadnie na dworze bardziej, należy "podnieść" podłogówkę, bo będzie już w domu chłodniej.

Wielu ludzi ma nietolerancję do zbyt ciepłej podłogi i dlatego zamiast podnosić jej temperaturę podczas mrozów korzystają z drugiego systemu grzewczego.

Gadasz niejasno.

Przepływ ciepła wymuszany jest różnicą temperatur.

Nie ma różnicy temperatur = NIE MA CIEPŁA!!!

Mostki termiczne albo są albo ich nie ma.

Jak są - wychodzą zawsze przy różnicy temperatur.

Realnie to... NIE MA zera !

Jest 273stopnie. To nie jest mało!

Adam M.

Sieknąłeś Garaż wiochą zamiast technicznie.

Przy niższych temperaturach wychodzą mostki termiczne.

Sprawa podobna jak to jest w izolowanych ciepłych urządzeniach typu bufor czy piec. Im wyższa temperatura izolowanego urządzeniu tym większa strata a wtedy jest potrzeba zastosowania grubszego ocieplenia.

Powinno być zrozumiałe ze jeśli jest na dworze 0*C i w domu jest temperatura satysfakcjonująca, to gdy spadnie na dworze bardziej, należy "podnieść" podłogówkę, bo będzie już w domu chłodniej.

Wielu ludzi ma nietolerancję do zbyt ciepłej podłogi i dlatego zamiast podnosić jej temperaturę podczas mrozów korzystają z drugiego systemu grzewczego.

Nie wiem czy zauważyłeś że obecnie domy są izolowane, mają znacznie lepsze okna itd itp...

Podłogi w takich domach są chłodniejsze w zimie kiedy działa ogrzewanie niż w lecie podczas upałów....

Zauważyłem jasiek71, że są dobrze ocieplone.

Sam też mam taki, z tym że na podłogach osiągam efekt odwrotny, czyli w zimie są cieplejsze niż poza sezonem grzewczym.

Cud ?

W zimie utrzymuję średnio 23*C a podłogi wykonałem w małej bezwładności termicznej i się dobrze nagrzewają. Nie ma pod nimi rurek. Czasami nawet pytają czy mam podłogówkę w łazience :) Oczywiście nie dotyczy upałów jak przyjdą.

15 cm styropianu a na nim wylewka betonowa. No i jak się na tej wylewce stoi gołą stopą to jest uczucie zimna.

Przychodzi "niekumaty i leje wylewkę a na nią kładzie styropian. Jak się na czymś takim stoi, to w stopy jest ciepło. Nawet gdy położy się kafelki.

Jedyna wada, to nie trwałość takiej podłogi.

Te myślenie "niekumatego" było dla mnie inspiracją :) Wylewkę i styropian zastąpiłem keramzytem. Najpierw wysypałem warstwę keramzytu i go ubiłem a na to poszła warstwa keramzytu związana cementem(betonem). To tak w skrócie.

W przyszłym tygodniu montaż bufora 1000 L ładowany z tego kotła

połaczony laddomatem. Mam 2 pytania, muszę wykuć wylewkę aby go wkopać 30 cm, Na czym mam go postawić w tym wykopie, robić nową wylewkę np.z perlitu zamiast piasku?

Pytanie drugie, jak zasypać ten bufor pod sufit perlitem? Tylko nie mówcie aby wywiercić dziurę w parkiecie na piętrze

Edytowane przez rafwla

Mam pytanie o dodatkowe docieplenie zbiornika. Mam kupiony gotowy zbiornik 1000 L który niedługo będę montował. Chciałbym go dodatkowo docieplić, o ile boki i góra to nie problem ale na czym go postawić. Gdzieś w necie widziałem fotki gdzie takie zbiorniki stały chyba na styropianie, ale mi to wydaje się mało stabilne (styropian zgniecie się i ryzyko uszkodzenia rur). Co myślicie aby to zrobić tak: 20 cm XPS-a (1m x 1m), na tym płyta OSB i dopiero na tym postawiony zbiornik. Też myślałem aby zrobić podstawę z YTONG-a Energo. Ktoś coś sensownego doradzi, aby to zrobić dobrze ?

Też miałem ten problem. Zrobiłem tak:

- pod zbiornikiem już na etapie wylewania ław mam wylany beton 120x120 cm (bo bufor mam ponad 1500l).

- na wylewce betonowej (chudziaku) nakleiłem 2 warstwy papy i wywinąłem na ścianę(bufor mam w rogu piwnicy)

- na tej papie mam XPS 5 cm naklejony klejem do XPS (pianka).

- na tym XPS zrobiłem szalunek z XPS o wysokości 10cm.

- do tego szalunku wstawiłem kratownicę z drutu żebrowanego 12mm

- wszystko zalałem betonem.

- cały narożnik gdzie będzie wstawiony bufor (łącznie z sufitem) mam oklejony XPS-em.

Dennice bufora mam cofnięte względem krawędzi cylindra jakieś 7 cm do wewnątrz i wzmocnione płaskownikami pozostałą przestrzeń zapryskałem pinką.

Mam zamiar owinąć bufor wełną z folia aluminiową i potem wsunąć w ten narożnik a pozostałe 2 ściany zrobię z płyty OSB (też z warstwą XPS wewnątrz).

Możliwe że będzie to demontowalne.

Mam już wykonany bufor taki jak na załączniku. Zacząłem rysować podłączenia do bufora.

Mam takie założenia:

Grzanie bufora:

- prądem w taryfie G12w

- panelami solarnymi

- panelami FV (jak zainstaluję gdzieś na działce)

- kominek z płaszczem wodnym.

Chciałbym prosić o waszą pomoc i wskazówki. Planuję na bieżąco uzupełniać schemat o uzyskane podpowiedzi może się komuś przyda.

Jeśli ktoś ma ochotę komentować schemat (potrzebne konto w googlach) https://docs.google.com/drawings/d/1fjqkcULHVcIiyy4yAReU9ISk4tF9Yuh36ls_xrkIyNg/edit?usp=sharing.

Bufor ciepła.jpg Bufor ciepła schemat.jpg

Ładny!

Trochę dziwnie go podpinasz.

PO CO jako ciśnieniowy?

No i... jak już MUSISZ, to... przestaw to naczynie bliżej baniaka.

Zamknie ktoś zawór, nie zauważysz - i masz remont domu.

Adam M.

Nie podoba mi się ten schemat...

Adam M.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów