adam_mk 20.06.2017 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 GRUBĄ!Najlepiej z czarnego pluszu... Paradigma to bardzo dobra technicznie firma.Jak myślicie? CZEMU tylu ludzi dobre bufory "tymi recami" robi?(Wcale gorsze od Paradigmowych nie wychodzą!) Swoją drogą...Naczynie Dewara o pojemności 5460 literków.... No, no... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.06.2017 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 To może bufor i grzałki i masz bardziej uniwersalne i niezawodne rozwiązanie. Jak mam grzałki do bufora zakładać to po co mi ten bufor cała ta armatura związaną z systemem grzewczym...? A jest coś bardziej prostego i niezawodnego od ogrzewania kablami w podłodze...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.06.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Podłogówka jest dobra jak w zimie nie występują duże mrozy. W Kanadzie wybrnęli w ten sposób, że na kondygnacji stawiają duży ciężki piec, by temperatury podłogi nie podnosić po wyżej"standardu". W innym wypadku trzeba dać dodatkowe kaloryfery. Te zaś kojarzą się z nowymi "upierliwościami" technicznymi. W moim domku wybrnąłem w ten sposób, że zrobiłem duży ciężki piec grzejący wodę użytkową. Mogę powiedzieć, że jest to bufor hybrydowy Podłogi zaś wykonałem w ten sposób że są ciepłe, nawet te z kafelkami, choć pod nimi nie ma podłogówki. Ciepłe w tym zrozumieniu, że gołą stopą nie odczuwa się przykrego zimna. Myślę że jest to rozwiązanie proste i niezawodne. Nie do przeskoczenia, bo nawet jak odetną prąd, to będzie chodzić w najlepsze. Piec spala poprawnie wiec obsługa z popiołem nie uciążliwa. No i rodzaj ciepła jaki te urządzenie emituje jest też nie do przeskoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 20.06.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Podłogówka jest dobra jak w zimie nie występują duże mrozy.O, popatrz nie wiedziałem , a jakie to duże mrozy muszą być , żeby podłogówka nie dała rady ogrzać domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.06.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Podłogówka jest dobra jak w zimie nie występują duże mrozy. W Kanadzie wybrnęli w ten sposób, że na kondygnacji stawiają duży ciężki piec, by temperatury podłogi nie podnosić po wyżej"standardu". W innym wypadku trzeba dać dodatkowe kaloryfery. Te zaś kojarzą się z nowymi "upierliwościami" technicznymi. W moim domku wybrnąłem w ten sposób, że zrobiłem duży ciężki piec grzejący wodę użytkową. Mogę powiedzieć, że jest to bufor hybrydowy Podłogi zaś wykonałem w ten sposób że są ciepłe, nawet te z kafelkami, choć pod nimi nie ma podłogówki. Ciepłe w tym zrozumieniu, że gołą stopą nie odczuwa się przykrego zimna. Myślę że jest to rozwiązanie proste i niezawodne. Nie do przeskoczenia, bo nawet jak odetną prąd, to będzie chodzić w najlepsze. Piec spala poprawnie wiec obsługa z popiołem nie uciążliwa. No i rodzaj ciepła jaki te urządzenie emituje jest też nie do przeskoczenia. Wow, proszę o wyjaśnienie dlaczego? Tej zimy zdarzały się dni gdzie w nocy, u mnie na Wschodzie kraju temp. spadała poniżej -20oC, a w domu przy OP nie spadała po niżej 23.5oC. Jak spore mrozy musiałyby nastać by podłogówka nie dala rady? Zapomniałem dodać, że w domu na większości podłóg ma położoną deskę warstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.06.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Właśnie chodzi o tego typu spadki temperatury.Jak jest to tylko kilka dni, to nic się nie dzieje przy dobrym dociepleniu domu.Jednak jak dłużej to niestety jest odczuwalne. W dodatku nie tylko w nocy ale i w dzień może tak mrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.06.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2017 Słowa rozumiem.Treści - nie!Możesz jaśniej?Jaka jest istotna różnica pomiędzy 273st a 293st?- dla mnie ze 20 stopni...Obie temperatury prawie pod trzysta st. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 21.06.2017 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Właśnie chodzi o tego typu spadki temperatury. Jak jest to tylko kilka dni, to nic się nie dzieje przy dobrym dociepleniu domu. Jednak jak dłużej to niestety jest odczuwalne. W dodatku nie tylko w nocy ale i w dzień może tak mrozić. Bredzisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.06.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Sieknąłeś Garaż wiochą zamiast technicznie.Przy niższych temperaturach wychodzą mostki termiczne.Sprawa podobna jak to jest w izolowanych ciepłych urządzeniach typu bufor czy piec. Im wyższa temperatura izolowanego urządzeniu tym większa strata a wtedy jest potrzeba zastosowania grubszego ocieplenia.Powinno być zrozumiałe ze jeśli jest na dworze 0*C i w domu jest temperatura satysfakcjonująca, to gdy spadnie na dworze bardziej, należy "podnieść" podłogówkę, bo będzie już w domu chłodniej.Wielu ludzi ma nietolerancję do zbyt ciepłej podłogi i dlatego zamiast podnosić jej temperaturę podczas mrozów korzystają z drugiego systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.06.2017 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Gadasz niejasno.Przepływ ciepła wymuszany jest różnicą temperatur.Nie ma różnicy temperatur = NIE MA CIEPŁA!!!Mostki termiczne albo są albo ich nie ma.Jak są - wychodzą zawsze przy różnicy temperatur.Realnie to... NIE MA zera !Jest 273stopnie. To nie jest mało! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.06.2017 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Nie ma zera, bo jest 273 stopnie. No i można wtedy chodzić w podkoszulce Nie ma zera i pewnie niema Ciebie i bufora. Takie teorie też są w obiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.06.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Sieknąłeś Garaż wiochą zamiast technicznie. Przy niższych temperaturach wychodzą mostki termiczne. Sprawa podobna jak to jest w izolowanych ciepłych urządzeniach typu bufor czy piec. Im wyższa temperatura izolowanego urządzeniu tym większa strata a wtedy jest potrzeba zastosowania grubszego ocieplenia. Powinno być zrozumiałe ze jeśli jest na dworze 0*C i w domu jest temperatura satysfakcjonująca, to gdy spadnie na dworze bardziej, należy "podnieść" podłogówkę, bo będzie już w domu chłodniej. Wielu ludzi ma nietolerancję do zbyt ciepłej podłogi i dlatego zamiast podnosić jej temperaturę podczas mrozów korzystają z drugiego systemu grzewczego. Nie wiem czy zauważyłeś że obecnie domy są izolowane, mają znacznie lepsze okna itd itp... Podłogi w takich domach są chłodniejsze w zimie kiedy działa ogrzewanie niż w lecie podczas upałów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.06.2017 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Zauważyłem jasiek71, że są dobrze ocieplone. Sam też mam taki, z tym że na podłogach osiągam efekt odwrotny, czyli w zimie są cieplejsze niż poza sezonem grzewczym. Cud ? W zimie utrzymuję średnio 23*C a podłogi wykonałem w małej bezwładności termicznej i się dobrze nagrzewają. Nie ma pod nimi rurek. Czasami nawet pytają czy mam podłogówkę w łazience Oczywiście nie dotyczy upałów jak przyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.06.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 15 cm styropianu a na nim wylewka betonowa. No i jak się na tej wylewce stoi gołą stopą to jest uczucie zimna. Przychodzi "niekumaty i leje wylewkę a na nią kładzie styropian. Jak się na czymś takim stoi, to w stopy jest ciepło. Nawet gdy położy się kafelki. Jedyna wada, to nie trwałość takiej podłogi. Te myślenie "niekumatego" było dla mnie inspiracją Wylewkę i styropian zastąpiłem keramzytem. Najpierw wysypałem warstwę keramzytu i go ubiłem a na to poszła warstwa keramzytu związana cementem(betonem). To tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafwla 28.06.2017 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 (edytowane) W przyszłym tygodniu montaż bufora 1000 L ładowany z tego kotła połaczony laddomatem. Mam 2 pytania, muszę wykuć wylewkę aby go wkopać 30 cm, Na czym mam go postawić w tym wykopie, robić nową wylewkę np.z perlitu zamiast piasku? Pytanie drugie, jak zasypać ten bufor pod sufit perlitem? Tylko nie mówcie aby wywiercić dziurę w parkiecie na piętrze Edytowane 28 Czerwca 2017 przez rafwla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 30.06.2017 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Mam pytanie o dodatkowe docieplenie zbiornika. Mam kupiony gotowy zbiornik 1000 L który niedługo będę montował. Chciałbym go dodatkowo docieplić, o ile boki i góra to nie problem ale na czym go postawić. Gdzieś w necie widziałem fotki gdzie takie zbiorniki stały chyba na styropianie, ale mi to wydaje się mało stabilne (styropian zgniecie się i ryzyko uszkodzenia rur). Co myślicie aby to zrobić tak: 20 cm XPS-a (1m x 1m), na tym płyta OSB i dopiero na tym postawiony zbiornik. Też myślałem aby zrobić podstawę z YTONG-a Energo. Ktoś coś sensownego doradzi, aby to zrobić dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lep 01.07.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Też miałem ten problem. Zrobiłem tak:- pod zbiornikiem już na etapie wylewania ław mam wylany beton 120x120 cm (bo bufor mam ponad 1500l).- na wylewce betonowej (chudziaku) nakleiłem 2 warstwy papy i wywinąłem na ścianę(bufor mam w rogu piwnicy)- na tej papie mam XPS 5 cm naklejony klejem do XPS (pianka).- na tym XPS zrobiłem szalunek z XPS o wysokości 10cm.- do tego szalunku wstawiłem kratownicę z drutu żebrowanego 12mm- wszystko zalałem betonem.- cały narożnik gdzie będzie wstawiony bufor (łącznie z sufitem) mam oklejony XPS-em.Dennice bufora mam cofnięte względem krawędzi cylindra jakieś 7 cm do wewnątrz i wzmocnione płaskownikami pozostałą przestrzeń zapryskałem pinką.Mam zamiar owinąć bufor wełną z folia aluminiową i potem wsunąć w ten narożnik a pozostałe 2 ściany zrobię z płyty OSB (też z warstwą XPS wewnątrz).Możliwe że będzie to demontowalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2017 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Straszliwa rzeźba...Zadziała. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lep 01.07.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Mam już wykonany bufor taki jak na załączniku. Zacząłem rysować podłączenia do bufora. Mam takie założenia: Grzanie bufora: - prądem w taryfie G12w - panelami solarnymi - panelami FV (jak zainstaluję gdzieś na działce) - kominek z płaszczem wodnym. Chciałbym prosić o waszą pomoc i wskazówki. Planuję na bieżąco uzupełniać schemat o uzyskane podpowiedzi może się komuś przyda. Jeśli ktoś ma ochotę komentować schemat (potrzebne konto w googlach) https://docs.google.com/drawings/d/1fjqkcULHVcIiyy4yAReU9ISk4tF9Yuh36ls_xrkIyNg/edit?usp=sharing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2017 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 (edytowane) Ładny!Trochę dziwnie go podpinasz.PO CO jako ciśnieniowy?No i... jak już MUSISZ, to... przestaw to naczynie bliżej baniaka. Zamknie ktoś zawór, nie zauważysz - i masz remont domu. Adam M. Nie podoba mi się ten schemat... Adam M. Edytowane 1 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Łączenie postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts