Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Zbiornik buforowy ma jak dla mnie bardzo okrojone zastosowanie i na pewno nie jest rozwiązaniem dla nowoczesnego domu...

W nowym domu to tylko ogrzewanie kablami z bojlerem elektrycznym no chyba że ktoś ma jakąś misję do spełnienia ...

Pomyślałeś co zrobisz jak ci się ten kabel w podłodze przepali albo jak z powodu wysokiej ceny prądu będziesz musiał zmienić źródło ciepła ?

Wybierając kable w podłodze jesteś już uwiązany jak pies na smyczy tylko do tego rozwiązania a bufor można połączyć z każdym innym źródłem ciepła więc jest uniwersalny.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też miałem ten problem. Zrobiłem tak:

- pod zbiornikiem już na etapie wylewania ław mam wylany beton 120x120 cm (bo bufor mam ponad 1500l).

- na wylewce betonowej (chudziaku) nakleiłem 2 warstwy papy i wywinąłem na ścianę(bufor mam w rogu piwnicy)

- na tej papie mam XPS 5 cm naklejony klejem do XPS (pianka).

- na tym XPS zrobiłem szalunek z XPS o wysokości 10cm.

- do tego szalunku wstawiłem kratownicę z drutu żebrowanego 12mm

- wszystko zalałem betonem.

- cały narożnik gdzie będzie wstawiony bufor (łącznie z sufitem) mam oklejony XPS-em.

Dennice bufora mam cofnięte względem krawędzi cylindra jakieś 7 cm do wewnątrz i wzmocnione płaskownikami pozostałą przestrzeń zapryskałem pinką.

Mam zamiar owinąć bufor wełną z folia aluminiową i potem wsunąć w ten narożnik a pozostałe 2 ściany zrobię z płyty OSB (też z warstwą XPS wewnątrz).

Możliwe że będzie to demontowalne.

Mój bufor 1500l stoi na 2cm xps ponizej terakota i ponizej wylewka 8cm (w wylewce pręty 10x10 cm grubość ok 1,5mm ponizej izolacja i ponizej chudziak - czyli standattowa podłoga. Nic nie peka i nie załamuje się, bufor nie zagłębai się w podłogę :).

A ja mam 8 cm beton niezbrojony na piasku i chce dać 2 po 1000l na to - Mają po 3 stopki to chciałem dać pod nie zużyte piły fi 350 i gumę z taśmociagu aby nie uciekało ciepło. Czy to da radę ? Ten beton to taki łopatą kładziony. Cholerka zostało 3 tygodnie - kuć to rozwalać i betonić od nowa ? Czy może da radę ?

A ja mam 8 cm beton niezbrojony na piasku i chce dać 2 po 1000l na to - Mają po 3 stopki to chciałem dać pod nie zużyte piły fi 350 i gumę z taśmociagu aby nie uciekało ciepło. Czy to da radę ? Ten beton to taki łopatą kładziony. Cholerka zostało 3 tygodnie - kuć to rozwalać i betonić od nowa ? Czy może da radę ?

Na dole baniak prawie zawsze zimy - nie ma co zbytnio cieplać.

Ja bym postawił na próbę i lał wode i patrzył co się dzieje - jak zacznie pekać to i tak trzeba kuć jak nie to ok ale to moje zdanie.

Dokładnie tak jest.

Płaskie dno bardzo ułatwia życie.

Tu są nogi.

Trzeba rozłożyć nacisk punktowy na większą powierzchnię.

Kawał blachy, takiej 5-6mm z byle złomu rozwiązuje problem.

Im większy kawał tym lepiej.

W ostateczności - po kawałku pod każdą nogę.

Adam M.

Dokładnie tak samo pomyślałem mistrzu Adamie i stąd te piły - ponieważ pracuję w branży meblowej mam dostęp do zużytych. Dam sześć pił -czyli pod każdą nogę.

Ich grubość to ok 4 mm ale za to dobra stal. Pod spód chyba jeszcze zmieszczę płytę HDF -6 mm to coś takiego jak panele podłogowe tylko duży arkusz, więc piły też rozłożą jeszcze szerzej swój nacisk. W razie katastrofy mam plan B - umieszczę w przeciwległych ścianach z bloczka rurę lub teownik i przyspawa się do niej uszy transportowe zbiorników. To raczej na pewno zadziała .

Ocieplenie pod buforem . Postawić bufor z trzema nogami na zwykłym betonie, może być coś zazbrojony , pod spodem nasypać perlitu , napchać wełny mineralnej , keramzytu , wszytko . Przecież naciski jednostkowe z nóg po podłożeniu kawałka blachy nie są duże , no chyba że bufor ma 5 ton :)

Swoją drogą...

Naczynie Dewara o pojemności 5460 literków.... No, no...

Adam M.

Trochę się przeliczyłem z czasem oczekiwania. Zbiorniki są już dostępne w katalogu/cenniku. Są dwie wersje izolacji: standardowa oraz próżniowa. Różnica w stratach to 307W do 201W dla największego zbiornika. Cena katalogowa największego zbiornika z próżnią to tylko ~16k euro netto.

https://www.paradigma.de/flexca-grosspufferspeicher/

Grubo szacując 16k x 4 = 64k zł.

Jak za Dewara o sporej pojemności to nadal nie za dużo.

Lustrzony od wewnątrz? Srebro czy alu?

Bo coś ciężko mi się doczytać.

Dla mnie - technologia nieco zbyt kosmiczna...

Pogodziłbym się ze stratą tych kilkuset W .

Nie ocieplone rury CWU do chudziaka przyczepione tracą około 4kW.

Adam M.

Witam wszystkich.

Jestem na etapie robienia kotłowni. Potrzebuje informacji na temat bufora. Interesuje mnie bufor o pojemności 1500-2000 l.

W calym budynku ogrzewanie podlogowe około 150m2

Bufor najzwyklejszy bez wezownicy.

Cwu z oddzielnego bojlera około 180-220 l.

Piec defro hg 40kw.

Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na jak długo wystarczy takie 2000l do ogrzania mieszkania?

Czy tym buforem dodatkowo nagrzeje bojler do cwu?

Założenie jest takie aby raz w tygodniu palić w piecu, a w naprawde duże mrozy dwa razy. Temperatura w domu 20-21*C

Właśni rozpocząłem czytać temat tym razem od początku z racji tego że nie dysponuje zbytnio nadmiarem czasu obecnie jestem na etapie układania dachówki, raczej nie ogarnę całego tematu do końca przez co nie znajdę pewnie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Dlatego już teraz mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie. Założenie jest takie:

- bufor będzie zasilany przez piec można powiedzieć wszytko palny o mocy 30 kW bez podajnika

-zbiornik na bufor 1m3

-dodatkowo solar (pewnie własnej produkcji)

- Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie 5421 kWh/rok może jeszcze ulec zmianie tylko na mniejsze.

- rodzina 2+2

- ciepło z bufora na cwu i podłogówkę całość domu

Pierwsze pytanie czy wewnątrz bufora należy montować jakieś czujniki jeśli tak to jakie aby w przyszłości wszystko działało poprawnie?

wichajster

Udziel, proszę, rady koledze na podstawie danych jakie podał zamiast znęcać się nad jakimś "guru".

:lol: :lol: :lol:

2000litrów starczy mu na palenie raz w tygodniu w mrozy czy nie?

Chce mieć tylko 21 - 22 stC w mieszkaniu...

Adam M.