Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko to chyba zły pomysł, żeby ciepłą wodę z cyrkulacji przepuszczać przez całą wężownicę. Bo na dole będzie ona ogrzewała zimną wodę w buforze wyrównując temperaturę.

Schemat jak najbardziej prawidłowy tylko sterownik załączający pompke ma miec termostat i ma on byc przytulony na rurze zimnej wody wchodzacej do bufora gdy juz pompka obroci wode w instalacji i zacznie w bufor wchodzic letnia woda termostat wyłączy pompke chyba lepszy taki termostat jak rozcinanie weżownicy lutowanie dodatkowa dziura w buforze? a pompa ma miec kopa aby szybko załatwic sprawe a nie jak przy tradycyjnych zbiornikach gdzie przepływ jest mizerny aby nie mącic wody w zbiorniku a przy przepływowym cwu nie ma tego problemu.

Edytowane przez romano78

jaką masz pompe? moze nie moze przebic ZZ

Pompa cyrkulacyjna do C.W.U. UP 15-14 25 W GRUNDFOS.

Zawór zwrotny ze sprężyną z resora samochodowego i pompka cyrkulacyjna 4W to mało szczęśliwe połączenie.

Adam M.

Czy usunięcie sprężyny z ZZ może poprawić działanie zaworu czy ewentualnie lepiej wstawić zawór klapowy?

Zawór próbuje domieszać np. 10% gorącej wody z wężownicy. A to oznacza, że 10% powrotu musi na tym schemacie pójść do dołu i ogrzać się przez wężownicę. Jak nie działa, to znaczy, że woda z powrotu cyrkulacji nie może pójść do wężownicy. Może jest tam jakiś zawór zwrotny?

Tylko to chyba zły pomysł, żeby ciepłą wodę z cyrkulacji przepuszczać przez całą wężownicę. Bo na dole będzie ona ogrzewała zimną wodę w buforze wyrównując temperaturę.

Nie niema już innego zaworu po za tym, który jest pokazany na schemacie.

Może i nie potrzebnie jest przepuszczana woda przez cały bufor, ale tak już jest wykonana instalacja, a przerabianie teraz tego mija się z celem, tak jak poki co niedziałająca cyrkulacja CWU i powiem, że da się żyć :) Swoją drogą mój bufor po zagrzaniu na CWU wytrzymuje ponad 2 tygodnie do przyzwoitej temperatury wody użytkowej. Przy cyrkulacji zapewne ten czas się trochę skróci..

Schemat jak najbardziej prawidłowy tylko sterownik załączający pompke ma miec termostat.

Sterownik , który mam Tech ST 409N powinien sobie z tym poradzic.

Edytowane przez kubus9

Jak i czym masz docieplony ten bufor bo aż nie chce mi się wierzyć czyli jak nagrzejesz np do 90 stopni to po dwóch tygodniach spadnie do 40 bez pobierania wody.?

Ściany zewnętrzne bufora ocieplone wełna prasowana z folią 5 cm, na to styro 15 cm 0.32 lambda a na górę bufora 10 cm wełny i 15 cm styro.

Powiem tak.. Nie grzeje nawet do 90 stopni.. Palę sobie na ciepłą wodę co 2 tygodnie - w soboty. Bufor nagrzewam do temperatury ok 70-72 stopnie. Po 2 tygodniach, woda w buforze ma ok 40 -38 stopni cały bufor ponieważ już woda się wymieszała. Z uwagi, że dla mojej żony woda już nie jest za ciepła muszę palić, choć sprawdziłbym jak długo jeszcze woda będzie nadawać się do użytkowania :) Sprawdzę czy mogę zgrać dane ze sterownika odnośnie temp. zapisu bufora. Jak uda się zgrać to wrzucę :)

Właśnie przerabiam podłączenie bufora, do chwili obecnej było grawitacyjne, teraz dokładam pomieszanie z zaworem termostatycznym. Mam w związku z tym pytanie czy nie należałoby dać przed zawotem termostatycznym , równolegle do zaworu klapkowego (na powrocie), drugi zawór klapkowy na podmieszaniu. Wydaje mi się że po naładowaniu bufora, przez pompę i zawór termostatyczny woda będzie krążyć do chwili osiągnięcia temperatury ustawionej na zaworze. Jeśli się mylę to proszę wyprostować.

Myślałam o klapowym (bo taki akurat mam) na wysokości cyfry 12 na powyższym schemacie.. Niektórzy piszą że im klapkowy na powrocie nie trzyma a może przez podmieszanie wychładza.

Wiem, wiem ale tam gdzie 14 nie dam rady już.

Jeszcze jedno pytanko, czy można podłączyć tak naczynie wzbiorcze?Bez tytułu.jpg

miałem do tej pory podłączone bezpośrednio z rury zasilającej bufor a odpowietrznik na szczycie bufora.

Likwiduję odpowietrznik i myślę sobie że można byłoby w taki sposób jak przedstawiłem wyżej jedną rurą mieć odpowietrzenie i "zasilanie" naczynia. Przelew bez zmian.

Czy lepiej zasilić naczynie 1' bezpośrednio z rury a odpowietrzenie dodatkowo z góry bufora do góry naczynia.

Edytowane przez Bullineczka

Koledzy, a i Koleżanki...

Może KTOŚ pochyli się nad moim projektem kotłowni.

Mam kocioł 14kW, bufor z wężownicą 1000l. Pomiędzy kotłem a buforem są nieszczęsne drzwi, które wymuszają takie a nie inne ich obejście.

Na dodatek odejścia do instalacji CO i CWU są po przeciwnej stronie kotła...

W zasadzie w tym schemacie zawarłem podstawowe pomysły zaczerpnięte z popularnych na forach rozwiązań, sądzę, że powinno to działać, jednak, ponieważ nie mam dużego doświadczenia po za umiejętnościami praktycznymi to mam wątpliwości, czy taki rozkład poszczególnych elementów jest ok, - co prawda nie zachowałem wymiarów, jednak wzajemne rozmieszczenie elementów jest zgodne z założeniami. Zastanawia mnie to czy te zaniżenia w ciągu orurowania, rozdzielacze powyżej kotła mają znaczenie przy obiegu wymuszonym?

Jeżeli macie sugestie, uwagi to będę wdzięczny.

SCHEMAT KOTŁOWNI kopia.jpg

Objaśnienia co do planowanych "urządzeń"

pompa kotłowa - LFP EXPERIA L 25/40

zawór termostatyczny w obwodzie kotła - HERZ TS-E 1" wraz z głowicą z kapilarą

pompa co - LFP EXPERIA 25/40 autoadapt

zawór mieszający 3 drog. HERZ 3137 DN25 z siłownikiem i sterownikiem

...z góry dziękuję!

M

9c6a1143795b.jpg działa, jeszcze nad zaworem temperaturowym - zrobiłem bypas i działa nader dobrze - można co do stopnia wyregulować temp vs moc pieca - bo ta zależy od ilości opału .. a nie jakiś tam danych producenta ... ;)

mac_612 ostatecznie powstało coś takiego jak na rys u mnie- to jest ewolucja tego układu - którego Ty zapodałeś.

Ideałem by było - kiedy cały bufor był by nad piecem - ale kto wie - nic nie jest wykluczone ;).

Kwestia wzmocnienia pewnej strefy.

Bullineczka, jak chcesz, by naczynie wzbiorcze grzała woda z bufora to rób tak, jak nie to napraw ten schemat zanim zrobisz ten błąd.Ja miałem podobnie -choć

Parę tygodni temu to poprawiłem, a schemat opisany poniżej już mi nie grzeje zbiornika wyrównawczego :)

Rura wznośna od dołu bufora do dołu naczynia wzbiorczego, a to co masz na schemacie od dołu podłączasz powyżej poziomu wody.

Bullineczka, jak chcesz, by naczynie wzbiorcze grzała woda z bufora to rób tak, jak nie to napraw ten schemat zanim zrobisz ten błąd.Ja miałem podobnie -choć

Parę tygodni temu to poprawiłem, a schemat opisany poniżej już mi nie grzeje zbiornika wyrównawczego :)

Rura wznośna od dołu bufora do dołu naczynia wzbiorczego, a to co masz na schemacie od dołu podłączasz powyżej poziomu wody.

Zgadzam się - odpowietrzenie bufora ponad poziom wody w naczyniu, a rura wzbiorcza do najniższego punktu instalacji. Inaczej trzeba mocno ocieplić naczynie i liczyć się ze stratami.

מרכבה Tak jak piszesz im większa różnica poziomów tym łatwiej z obiegiem grawitacyjnym i mniej problemów z samo-rozładowaniem. Schemat przetestowany i sprawdza się znakomicie.

Pod sam koniec ładowania bufora - leci gorąca woda do wyrównawczego.. .. niestety ale już mi się nie chce tego ruszać..

trzeba wyrównawczy izolować i koniec tematu. U mnie trzeba by było "kopać i wkładać jeszcze niżej rurę co ją "wężykiem" narysowałem.

Ale wniosek jest jeszcze taki .. bufor nad piecem.. ideał.. będzie chodził na grawitacji.. kolejna rzecz..

"moc" kotła .. jest - lecz nie wiadomo gdzie.. ta moc błąka się.. na jednej stronie z kominkami - było ciekawe zdanie " moc kominka - zależy od ilości spalonego opału"... Teraz jeszcze wypada ocieplić komin, do samego końca .. aby nie następowało wychładzanie spalin i osadzanie się sadzy...

Czasy czystego komina - minęły, teraz sadza się minimalnie, bo minimalnie zbiera.. a przez sprawniejszy kocioł .. i system palenia z przerwami.

• 2 weeks później...