Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Obawiam się, że może być do kosza...

Tam jest mieszek z gazem. Jak się rozszczelnił to czyszczenie niewiele mu pomoże.

Odsuń go nieco dalej od baniaka i staraj się nie przekraczać tych 90stC.

Mógł być walnięty już od początku. nie działał należycie. Zdarza się.

Adam M.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi afriso tez nie działał dobrze, ciepła woda schodziła w dół po rurce od podmieszania zimnej wody, dałem ZZ na podmieszaniu i jest ok od prawie 2 lat, mimo ze jest przy samym baniaku i nieraz długotrwale widział ponad 110 st. Szwagier kupił esbe i od początku ma tak ze czasem (nie wazne czy ciepły czy goracy baniak) leci tylko zimna woda, odblokowuje sie dopiero jak pusci wode z kilku kranow na raz (zwiekszy przepływ) co moze byc nie tak z jego esbe?

Niee. Podłączony jest dobrze nie tak jak szef mój kiedyś podłączał gdzie u niego cyt. "C na zaworze to była woda ciepła a H to ch*j wie co":p

Przepływ mam dobry. Także chyba podmienię na próbę na inny zawór i zobaczymy czy będzie działało. A co do zaworu zwrotnego to zastanawiałem się czy go wstawiać tylko w moim przypadku to nie jego brak jest powodem zlej pracy...

Witam wszystkich.

Mam pytanie o ten bufor. firmy G.-bufor multi 800l. Planuje podlaczyc taki bufor z PC PW(/ KW) i kotlem na pellet(12KW). Pompa ma pracowac do -2 C a dalej pomagac peleciak. Dom ma 220 m i potrzebuje na Co i CWU ok 11 KW( mieszkam w rejonie gdzie czesto nie ma produ i dlatego dwa zdrola ciepla),bark kominka. Taka pojemnosc bufora bedzie odpowiednia dla ukladu 60m OP a reszta klimakonwektory?

Latem planowalem chlodzenie miec z klimakonwektorow, zrobic osobne zasilanie na lato aby omijac ten duzy bufor? PS. Dzieki za podpowiedzi.Pozdrawiam

marcinwlkp2014, po pierwsze y bufor niepotrzebny-wręcz szkodliwy do Pcpw jak chcesz chłodzić.

Po drugie jak chcesz grzać- po co tak duży bufor do PC? Do wyższych temperatur chcesz grzać? Chyba nie!

Do pelletu też bufor niekoniecznie potrzebny, a taki kocioł bez prądu nie pójdzie- przemyśl to!

Po waszych sugestiach postanowiłem że trochę inaczej to podłącze. W tym przypadku wiem że ZB będzie grzany ale dam 30 wełny a przynajmniej nigdy nie zamarznie. Pytanie czy to już będzie ok bezpieczne i czy te naczynie będzie git. Dodam że podłoga to 12 pętli po około 90 metrów

https://zapodaj.net/d5f6bded54447.jpg.html

Nie widzisz, ze to w grawitacji chodzi BEZ prądu?

CWU napędza pompa w wodociągach - wiec BĘDZIE!

A jak dom spaprzesz to wychłodzi się w godzinę, ale takich już teraz nikt nie buduje.

O CO CIEBIE TU IDZIE?

Adam M.

Witam.

Jak wspomniałem we wcześniejszych postach planowałem podłączyć mały bufor (500l) do mojego kotła MPM DS 13-14kW. Dzisiaj minął tydzień od podłączenia bufora. Dzięki waszym podpowiedzią podłączenie bufora poszło dosyć sprawnie i bez większych problemów. Wszystko szczelne, zawory mieszają jak mieszać powinny. Dzięki mac_612 za pomoc w doborze zaworów oraz za schemat, który działa jak należy. Co prawda sezon grzewczy dopiero przed nami ale już widzę ogromną poprawę w działaniu samego kotła o unormowanej temperaturze w domu już nie wspomnę. CWU również działa jak należy, 50 m rury fi 15 w zupełności wystarcza na moje potrzeby. Pozostanie jeszcze na wiosnę podłączenie solarów i plan wykonany. Puki co zostaje jeszcze kwestia ocieplenia ponieważ straty są ogromne a w kotłowni z grzejnikiem o pojemności 500l nie idzie wytrzymać. Bufor starałem się ustawić w taki sposób aby weszło jak najwięcej izolacji i mam do dyspozycji 30 cm z każdej strony. Planuję ocieplenie wełną ponieważ mam dostęp do odpadów produkcyjnych różnych rozmiarów więc koszt byłby praktycznie zerowy. 5 cm wełny owiniętej streczem i na to koc ratunkowy, następnie postawienie ścianek w koło bufora i wypchanie wszystkiego wełna. Czy taka izolacja w zupełności wystarczy? Czytałem również post adam_mk dotyczący izolacji perlitem tylko, że koszt takiego ocieplenia wyniesie mnie około 600 zł. Warto inwestować, czy lepiej pozostać przy darmowej opcji ocieplenia wełna mineralną? I jeszcze pytanie dotyczące solarów: Wężownica od solarów ma być zasilana ciepłą wodą od góry czy od dołu?

Pozdrawiam.

Wężownica od solarów ma być zasilana ciepłą wodą od góry czy od dołu?

Pozdrawiam.

Od góry oczywiscie ale ja wogole zastanawiam się nad zmianą konstrukcji wezownicy by Adam tak aby nie była na samym dole a rozciagnieta od dolu do przynajmniej połowy zbiornika tak aby nie trzeba bylo robić stożka który według niektórych użytkowników średnio się sprawdza lub ewentualnie zrobić dwie wezownice solarne połączone razem na zewnatrz jedna u góry druga na dole ale to już chyba przesada.'

Czysta termodynamika (zasady przepływu ciepła).

Stworzysz wymiennik o zmiennej geometrii.

"Kroczący"

Skuteczny, ale...

Kosztem CO NAJMNIEJ podwojenia kosztu miedzi!

Po co?

Zastanów się JAK to będzie działało...

Bufor pusty - bufor lekko zagrzany, - bufor prawie pełen...

Im cieplejszy - tym gorzej zadziała, chyba, ze miedzi dowalisz ostro...

TWÓJ wybór...

Adam M.