adam_mk 22.09.2017 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Obawiam się, że może być do kosza...Tam jest mieszek z gazem. Jak się rozszczelnił to czyszczenie niewiele mu pomoże. Odsuń go nieco dalej od baniaka i staraj się nie przekraczać tych 90stC. Mógł być walnięty już od początku. nie działał należycie. Zdarza się. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 23.09.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Może źle podłączony , u nie jak taki zawór padał to bardzo ograniczał przepływ wody , im gorętsza w baniaku tym słabiej leciało , tak to powinno chyba działać bo to też zabezpieczenie anty oparzeniowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 23.09.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Mi afriso tez nie działał dobrze, ciepła woda schodziła w dół po rurce od podmieszania zimnej wody, dałem ZZ na podmieszaniu i jest ok od prawie 2 lat, mimo ze jest przy samym baniaku i nieraz długotrwale widział ponad 110 st. Szwagier kupił esbe i od początku ma tak ze czasem (nie wazne czy ciepły czy goracy baniak) leci tylko zimna woda, odblokowuje sie dopiero jak pusci wode z kilku kranow na raz (zwiekszy przepływ) co moze byc nie tak z jego esbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 23.09.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Niee. Podłączony jest dobrze nie tak jak szef mój kiedyś podłączał gdzie u niego cyt. "C na zaworze to była woda ciepła a H to ch*j wie co":pPrzepływ mam dobry. Także chyba podmienię na próbę na inny zawór i zobaczymy czy będzie działało. A co do zaworu zwrotnego to zastanawiałem się czy go wstawiać tylko w moim przypadku to nie jego brak jest powodem zlej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 23.09.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2017 Witam wszystkich. Mam pytanie o ten bufor. firmy G.-bufor multi 800l. Planuje podlaczyc taki bufor z PC PW(/ KW) i kotlem na pellet(12KW). Pompa ma pracowac do -2 C a dalej pomagac peleciak. Dom ma 220 m i potrzebuje na Co i CWU ok 11 KW( mieszkam w rejonie gdzie czesto nie ma produ i dlatego dwa zdrola ciepla),bark kominka. Taka pojemnosc bufora bedzie odpowiednia dla ukladu 60m OP a reszta klimakonwektory?Latem planowalem chlodzenie miec z klimakonwektorow, zrobic osobne zasilanie na lato aby omijac ten duzy bufor? PS. Dzieki za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 24.09.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 marcinwlkp2014, po pierwsze y bufor niepotrzebny-wręcz szkodliwy do Pcpw jak chcesz chłodzić.Po drugie jak chcesz grzać- po co tak duży bufor do PC? Do wyższych temperatur chcesz grzać? Chyba nie!Do pelletu też bufor niekoniecznie potrzebny, a taki kocioł bez prądu nie pójdzie- przemyśl to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 26.09.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Na zaworach termostatycznych mieszających (polecam ESBE VTS522) należy zamontować zawory zwrotne na przyłączu zimnym oraz gorącym a zawór zamontować wraz z około 30cm zasyfonowaniem na gorącym przyłączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamad0000 01.10.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Po waszych sugestiach postanowiłem że trochę inaczej to podłącze. W tym przypadku wiem że ZB będzie grzany ale dam 30 wełny a przynajmniej nigdy nie zamarznie. Pytanie czy to już będzie ok bezpieczne i czy te naczynie będzie git. Dodam że podłoga to 12 pętli po około 90 metrówhttps://zapodaj.net/d5f6bded54447.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.10.2017 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Da się lepiej! Było parę stron wstecz... Pracuje jak braknie prądu. W grawitacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamad0000 01.10.2017 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Adamie tylko że jak braknie mi elektryki to brak ogrzewania i brak CWU. Więc lepiej mi zabezpieczyć kocioł na te kilka godzin jak braknie. Już też staram się ogarnąć rzekę na swojej działce więc jakby to coś ogrzeje. Najważniejsze by było bezpiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.10.2017 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Nie widzisz, ze to w grawitacji chodzi BEZ prądu?CWU napędza pompa w wodociągach - wiec BĘDZIE!A jak dom spaprzesz to wychłodzi się w godzinę, ale takich już teraz nikt nie buduje. O CO CIEBIE TU IDZIE? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.10.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Schemat kolegi do dupy ale grawitacyjnie też powinno pójść do bufora bo pompka nie jest wielka przeszkodą dla grawitacji a zawór trojdrozny ma chyba dolne wyjścia zawsze otwarte a tylko górne się zamyka otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamad0000 02.10.2017 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Wodociągu u mnie nie będzie zapewne nigdy. No chyba że dostaniemy te 25 bln zł reparacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matsite 02.10.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Witam. Jak wspomniałem we wcześniejszych postach planowałem podłączyć mały bufor (500l) do mojego kotła MPM DS 13-14kW. Dzisiaj minął tydzień od podłączenia bufora. Dzięki waszym podpowiedzią podłączenie bufora poszło dosyć sprawnie i bez większych problemów. Wszystko szczelne, zawory mieszają jak mieszać powinny. Dzięki mac_612 za pomoc w doborze zaworów oraz za schemat, który działa jak należy. Co prawda sezon grzewczy dopiero przed nami ale już widzę ogromną poprawę w działaniu samego kotła o unormowanej temperaturze w domu już nie wspomnę. CWU również działa jak należy, 50 m rury fi 15 w zupełności wystarcza na moje potrzeby. Pozostanie jeszcze na wiosnę podłączenie solarów i plan wykonany. Puki co zostaje jeszcze kwestia ocieplenia ponieważ straty są ogromne a w kotłowni z grzejnikiem o pojemności 500l nie idzie wytrzymać. Bufor starałem się ustawić w taki sposób aby weszło jak najwięcej izolacji i mam do dyspozycji 30 cm z każdej strony. Planuję ocieplenie wełną ponieważ mam dostęp do odpadów produkcyjnych różnych rozmiarów więc koszt byłby praktycznie zerowy. 5 cm wełny owiniętej streczem i na to koc ratunkowy, następnie postawienie ścianek w koło bufora i wypchanie wszystkiego wełna. Czy taka izolacja w zupełności wystarczy? Czytałem również post adam_mk dotyczący izolacji perlitem tylko, że koszt takiego ocieplenia wyniesie mnie około 600 zł. Warto inwestować, czy lepiej pozostać przy darmowej opcji ocieplenia wełna mineralną? I jeszcze pytanie dotyczące solarów: Wężownica od solarów ma być zasilana ciepłą wodą od góry czy od dołu?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 02.10.2017 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Każda izolacja działa poprawnie jak powietrze w niej będzie zamknięte. Czyli żeby nie wylatywało pod wpływem nagrzewania się bufora. No więc "mile widziana" warstwa, co nie wypuści powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.10.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Wężownica od solarów ma być zasilana ciepłą wodą od góry czy od dołu? Pozdrawiam. Od góry oczywiscie ale ja wogole zastanawiam się nad zmianą konstrukcji wezownicy by Adam tak aby nie była na samym dole a rozciagnieta od dolu do przynajmniej połowy zbiornika tak aby nie trzeba bylo robić stożka który według niektórych użytkowników średnio się sprawdza lub ewentualnie zrobić dwie wezownice solarne połączone razem na zewnatrz jedna u góry druga na dole ale to już chyba przesada.' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2017 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Czysta termodynamika (zasady przepływu ciepła).Stworzysz wymiennik o zmiennej geometrii."Kroczący" Skuteczny, ale...Kosztem CO NAJMNIEJ podwojenia kosztu miedzi!Po co?Zastanów się JAK to będzie działało...Bufor pusty - bufor lekko zagrzany, - bufor prawie pełen...Im cieplejszy - tym gorzej zadziała, chyba, ze miedzi dowalisz ostro...TWÓJ wybór... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.10.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 A gdyby te wezownice zrobić rur stalowych początkowo szło by przez obydwie po zagrzaniu góry np. Po południu gdy z solarow zacznie lecieć chlodniejsza woda jak na gorze bufora szło by tylko przez dolną wezownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.10.2017 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Murzynek do przełączania czy sterownik za 2500zł?Stożek ze stali chcesz giąć?Czytałeś kilka pierwszych postów wątku? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 03.10.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2017 A kto mówi o stozku walec czy nawet jakiś kwadraciak i można przewymiarowac bo stał tańsza zostaje tylko kwestia tego gięcia lub mozna zlecic komus kto ma taki sprzent do tego a sterowanie to chyba ok 250zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts