Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Będę dorabiał do mojego bufora grzałkę elektryczną jak na rysunku poniżej.

Będzie dobrze działać taki układ i średnice rur ?

Może ktoś polecić grzałkę 6kW (3x2kW) 400V. Prawie wszystkie jakie znalazłem są na 3 x 2 kW 230V Jedną znalazłem z eGrzałki, jednak napisałem e-mail z zapytaniem, czy na pewno grzałki są na 400V, bo ze zdjęcia na aukcji wynika co innego jednak nikt nie odpisał.

Grzałka.jpg

Witam.

Może ktoś polecić grzałkę 6kW (3x2kW) 400V. Prawie wszystkie jakie znalazłem są na 3 x 2 kW 230V Jedną znalazłem z eGrzałki, jednak napisałem e-mail z zapytaniem, czy na pewno grzałki są na 400V, bo ze zdjęcia na aukcji wynika co innego jednak nikt nie odpisał.

[ATTACH=CONFIG]398523[/ATTACH]

Po co grzałki na 400 V?, eGrzałki sprzedaje grzałki Selfy, a te są na 230 V (grzałki połaczone na stałe w gwiazdę). Układ bedzie działał, ale 3/4 to troche za mało, przydałby sie 1" z pompką, z kolei 3" nie musi byc, wystarczy 2".

Witam.

[ATTACH=CONFIG]398523[/ATTACH]

A po co 400v...?

Każde 2kW zasilasz z oddzielnej fazy poprzez stycznik i tyle...

A po co to przewężenie na 3/4'...?, Daj rurę 2' na całej długości od spodu wspawaj mufę 6/4 i wkręć grzałkę...

Po co grzałki na 400 V?, eGrzałki sprzedaje grzałki Selfy, a te są na 230 V (grzałki połaczone na stałe w gwiazdę). Układ bedzie działał, ale 3/4 to troche za mało, przydałby sie 1" z pompką, z kolei 3" nie musi byc, wystarczy 2".

400V bo chciałem podłączyć na dwie fazy, do mieszkania mam tylko jedną i nie chcę jej dodatkowo obciążać. Chciałem bez pompki - grawitacyjnie. Wyjścia z bufora do których chcę podłączyć są 3/4"

400V bo chciałem podłączyć na dwie fazy, do mieszkania mam tylko jedną i nie chcę jej dodatkowo obciążać. Chciałem bez pompki - grawitacyjnie. Wyjścia z bufora do których chcę podłączyć są 3/4"

O ile sie orientuję Selfa nie produkuje grzałek na 400 V, rozumiem ze chaciałes je spiąc równolegle i podłączyc do napiecia miedzyfazowego. Niestety, takich grzałek chyba nie ma, byc moze sa jakies wykonania specjalne ale i cena tez specjalna nie mówiąc o rodzaju podłaczenia hydraulicznego. Mozna ten problem rozwiazac w inny sposób, ta faza która zasila mieszkanie powinna byc podłaczona do przekaznika priorytetowego który przy okreslonym obciazeniu mieszkania odłaczy nam zasilanie pojedynczej grzałki zasilanej z tej fazy, pozostałe grałki podłaczone bezposrednio, oczywiscie przez stycznik. Jezeli chodzi o 3/4" to bufory zwykle maja wyjscia 6/4", obawiam sie ze przy tak małej srednicy przepływ grawitacyjny moze byc za mały.

Z egrzałek nie odpisali, więc zadzwoniłem do nich i miedziane grzałki mają na 400V, więc to już mam :)

Natomiast co do samego podłączenia do bufora, to dam zamiast 3/4 może 6/4" taką akurat mam, a tylko wyjścia z bufora będą 3/4 - co sądzicie będzie grzać grawitacyjnie. Nie musi grzać do samego dołu, wystarczy połowa bufora o temp 85*C

I w czym on pomoże...?

Akurat z grzalkami nie miałem nigdy do czynienia mamy 1000l bufor w lecie chce grzac np 100-200l o góry bo po co grzać cały skoro wtedy mamy większe straty postojowe grzalka ma swój termostat który wyłącza ją gdy od dolu w grzalke wchodzi ciepla woda a taki termostat przytulony na gorze baniaka wylaczylby grzalke gdy te 200 L będzie zagrzane.

Rozumiem. Ale czy nic sie nie stanie z płytkami jeżeli będzie bezpośrednio na płytkach?[/quote

To zależy jak płytki przyklejone na grzebień czy na placki tu płytki 7mm zwykły gres techniczny podnośnik stoi na płytkach stopa ma ok 30na 20cm i nic nie pękło a jak jakiś bus jest podnoszone to nacisk jest spory.

20170924_201707.jpg

Witam

tomno prosiłeś bym opisał swoje rozwiązanie, grzania prądem. U mnie grzanie buforów ma być głównie z pieca opalanego drzewem. Z grzania elektrycznego będę korzystał , tylko w czasie długich wyjazdów ,by utrzymywać w domu plusową temperature. Oczywiście taryfa nocna.

Ja kupiłem gotowy zestaw grzałek, w obudowie miedzianej z pieca przepływowego. Mam do dyspozycji 6 grzałek ,każda o mocy 4 kW , ale będę korzystał tylko z trzech. Grzałki są na 400 V,podłączone przez stycznik. Będę wyjeżdżał załączę układ i wtedy zegar / taryfa nocna/ i termostat, będą sterowały grzaniem. Jestem w tej szczęśliwej sytuacji ,że mam przyznaną dużą moc zasilania.

Grzałki jak pisałem kupiłem w obudowie miedzianej i dostosowałem ją do swoich potrzeb. Rozwierciłem dziury zasilania wodą / orginalne są małe/ i na srebro wlutowałem rurę 32 miedzianą. Zdjęcia bufora i elementu grzejnego są zamieszczone dużo wcześniej.

Dla mnie im wyższe napięcie zasilania grzałek tym lepiej ,przy tej samej mocy mniejsze mniejszy prąd ,cieńsze kable ,niższe zabezpieczenie. Masz do domu doprowadzone trzy fazy ,zastanawiam się dlaczego w domu korzystasz tylko z jednej.

Miłego wieczoru J.Korona

Witam

tomno prosiłeś bym opisał swoje rozwiązanie, grzania prądem. U mnie grzanie buforów ma być głównie z pieca opalanego drzewem. Z grzania elektrycznego będę korzystał , tylko w czasie długich wyjazdów ,by utrzymywać w domu plusową temperature. Oczywiście taryfa nocna.

Ja kupiłem gotowy zestaw grzałek, w obudowie miedzianej z pieca przepływowego. Mam do dyspozycji 6 grzałek ,każda o mocy 4 kW , ale będę korzystał tylko z trzech. Grzałki są na 400 V,podłączone przez stycznik. Będę wyjeżdżał załączę układ i wtedy zegar / taryfa nocna/ i termostat, będą sterowały grzaniem. Jestem w tej szczęśliwej sytuacji ,że mam przyznaną dużą moc zasilania.

Grzałki jak pisałem kupiłem w obudowie miedzianej i dostosowałem ją do swoich potrzeb. Rozwierciłem dziury zasilania wodą / orginalne są małe/ i na srebro wlutowałem rurę 32 miedzianą. Zdjęcia bufora i elementu grzejnego są zamieszczone dużo wcześniej.

Dla mnie im wyższe napięcie zasilania grzałek tym lepiej ,przy tej samej mocy mniejsze mniejszy prąd ,cieńsze kable ,niższe zabezpieczenie. Masz do domu doprowadzone trzy fazy ,zastanawiam się dlaczego w domu korzystasz tylko z jednej.

Miłego wieczoru J.Korona

Dzięki za odzew :) Czy grzałeś już grzałkami? Jak ładuje się bufor tzn. przepływ jest duży i powoli wzrasta temperatura w całości, czy wolny i od góry ładuje się powoli od razu do wysokiej temperatury?

Co do 3 faz to nie mam jak na razie, dopiero złożyłem wniosek do elektrowni o warunki. Napisałem o przydział 13 kW. Od licznika do piwnicy dam nowy przewód 5 x 2.5 mm2, natomiast do mieszkania nie mam którędy podłączyć 3 faz i zostanie jedna. Bezpiecznik przedlicznikowy będzie 25A i bufor będzie grzany z 2 faz, a z trzeciej mieszkanie i bojler cwu. Taryfa G13

Dzięki za odzew :) Czy grzałeś już grzałkami? Jak ładuje się bufor tzn. przepływ jest duży i powoli wzrasta temperatura w całości, czy wolny i od góry ładuje się powoli od razu do wysokiej temperatury?

Co do 3 faz to nie mam jak na razie, dopiero złożyłem wniosek do elektrowni o warunki. Napisałem o przydział 13 kW. Od licznika do piwnicy dam nowy przewód 5 x 2.5 mm2, natomiast do mieszkania nie mam którędy podłączyć 3 faz i zostanie jedna. Bezpiecznik przedlicznikowy będzie 25A i bufor będzie grzany z 2 faz, a z trzeciej mieszkanie i bojler cwu. Taryfa G13

Witam

Niestety ja ciągle buduję i jeszcze nie grzałem .Cała hydraulika ,jest prawie skończona ,ale reszta prac 'daleko".Ja większość robię sam / brak myślących ludzi do pomocy/,a dom inny ,niż pozostałe w okolicy. W domu bywam tylko w weekendy i urlopy, to budowa się ciągnie.Ja mam od zawsze przyznane 50 kW mocy /taką działkę kupiłem/ więc mogę pozwolić sobie na znacznie większe moce urządzeń.

Miłego dnia J.Korona

A sama fizyka nie wystarczy?

Ustaw je tak, aby obie góry były na tym samym poziomie.

Górę połącz z górą a dół z dołem - jakimiś sensownymi średnicami.

Przynajmniej 6/4".

Resztę zrobi Natura. Sama.

W obie strony...

Adam M.