Krzysztof1985 18.10.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Tak na schemacie jest termostatyczny i taki tez chcialbym zamontować lecz serwisant z defro powiedzial ze powinien byc 3D z siłownikiem elektrycznym gdzie piec bedzie sterował temp powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.10.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Tak na schemacie jest termostatyczny i taki tez chcialbym zamontować lecz serwisant z defro powiedzial ze powinien byc 3D z siłownikiem elektrycznym gdzie piec bedzie sterował temp powrotu. Niech głupot nie opowiada tylko przekaże do firmy aby dawali grubszą i lepszą blachę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komar2809 19.10.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Witam. Jestem tutaj nowy i laik, więc wybaczcie za głupie pytania Czytam tą skarbnice wiedzy, niestety czas nagli i wszystkiego nie zdążę nadrobić :/ Rozciekł mi sie bojler dwu płaszczowy (dodaje mi wody do układu kotłowego).Zmuszony do inwestycji, biorąc pod uwagę moją instalacje,czytając, kalkulując, zdecydowałem się na kupno buforu wody. Instalacja; kocioł zasypowy, dolnego spalania 14kw (mpm) zawór 4d,pompka na zasilaniu). Ochrona powrotu z dodatkowego wyjscia z kotła, tylko na Cwu. Kupiłem dwuletni prostokątny bufor (hajnówka) wymiary w150/70/130 pojemności około 1350l. Miał być z wężownicą 30mb /fi 15mm do cwu, po dokładniejszych oględzinach okazało się że to raczej do solarów i powątpiewam w te 30mb. Mając trochę zaplecza narzędziowego, postanowiłem dodać wężownice do Cwu. Z tego tytułu mam parę pytań! - Czy 25mb fi 18 wystarczy? - Czy może zrobić z innego przekroju. - Jakiej miedzi użyć, twarda(lutowanie)/miękka(może być problem z wygięciem pętli na długości 30cm) - Jak połączyć wężownicę z buforem, "solarna" Jest tak jak by, łączona lutem do rurki stalowej. Można tak?? - Brak jest jakichkolwiek termometrów w buforze, czy dodać? Jeśli tak to jakie polecacie? - czy wspawywać dodatkowe mufy? - Chciał bym by bufor był ładowany grawitacyjnie, ale z możliwością naładowania przez pompkę. Czy są jakieś sprawdzone schematy, podłączenia, które dobrze działąją? Może zastosować laddomat? Dzięki za wszelką pomoc. Postaram sie załączyć rysunek buforu i instalacji Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.10.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) wg tego schematu mac_612 Kolega jeszcze dopisze co można poprawić i robić od siebie dodam .. bufor nad piec.. i rura powrotna z baniaczka .. jak najniżej w układ - inaczej cofka ciepłej wody do baniaczka wyrównawczego. tak to wygląda na "żywo".. temperaturowy + mojej trochę inwencji .. zawór 5/4 .. działa układ wyśmienicie... temp co do stopnia da radę ustawić.. Czemu tak? jak by kocioł miał jakieś 15 kW .. to spokojnie by 6/4 temperaturówka starczyła.. a tak trzeba go trochę wspomóc.. 3/4 obr, czy 1 obr.. czasem na full zależy jaki idzie wkład drewna. Wszystko jest maks pomyślane.. na brak prądu - a kocioł idzie pełną parą.. wtedy nie ma żartów. Różnicówka ma 2" i klapkowy też ma 2" cale.. różnica w przekroju jest "gigantyczna"..między 6/4 a 2" niby to tylko 1/2 różnicy .. Jak pisałem.. zmiana - bufor nad piec.. Edytowane 19 Października 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Komar2809 20.10.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 Dziękuję. Pokażę schemat mojemu hydraulikowi, zobaczymy co powie Wiele nie podniosę buforu(niska piwnica 2m) Planuje postawić go na 20cm styroduru xps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 20.10.2017 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 O coś takiego mi chodziło rzeczywiście najpierw jest g rzany pierwszy i drugi jest rozladowywany ale tylko wtedy gdy chodzi pompka co. a w lecie?trza by jeszcze parę pierdol jednak za dużo przeróbek chyba zrobię w grawitacji jak radzi Adam ciekawy jest czy miedź fi 28 by wystarczyła nie lubię w stali robić. I jak Wy widzicie taki układ? Równoległy ma ten plus ze wystarczy w jednym wezownica CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 21.10.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 I jak Wy widzicie taki układ?... Wygląda ciekawie pytanie: po co tak? Zakładając, że to 2 x 1000l. Jeśli zagrzeję powiedzmy 1000l wody, to bez zaczenia, czy to będzie jeden bufor cały zagrzany, a drugi zimny, czy dwa ciepłe do połowy. Tyle samo ciepla zgromadzę i wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 21.10.2017 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Do grzałek 2szt 3x2kW 230v to jaki stycznik? Na 230v czy 400v i jeden czy na każdą grzałkę osobno? Aha i jaki termistor to pilnowania temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.10.2017 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 neokuba22 Masz 1000 zł Zakładasz w bankach, wielu, konta i deponujesz po 333zł?PO CO?Bo banksterzy to oszuści i mogą ukraść?Ale...Ten bank ciepła jest Twój!Masz go w SWOJEJ piwnicy...Ukradniesz SOBIE coś z niego?PO CO? Jak coś robić - to po to aby mieć korzyść z tego.Tu - magazynowanie ciepła uwalnianego SZYBKO i odbieranego POWOLI, bo dom tego TAK potrzebuje.. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.10.2017 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Bullineczka TERMOSTAT a nie termistor...Najlepiej - do bojlera i uniwersalny. ( com, no, nc w jednym ).CEWKA stycznika na 230V jest wygodna...Styki spokojnie te 2kW na fazę przeniosą w każdym styczniku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.10.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Wygląda ciekawie pytanie: po co tak? Zakładając, że to 2 x 1000l. Jeśli zagrzeję powiedzmy 1000l wody, to bez zaczenia, czy to będzie jeden bufor cały zagrzany, a drugi zimny, czy dwa ciepłe do połowy. Tyle samo ciepla zgromadzę i wykorzystam. Chodziło o dolozenie drugiego bufora do mojego już istniejącego powiedzmy ze zaswiecilo słońce i bufory zagrzaly się 1\3 od gory a wezownica jest w jednym buforze od góry na dół wydaje mi się ze jednak jest różnica bo raczej wolał bym te 2/3 od gory cieplej wody tam gdzie znajduje się wezownica,zwłaszcza gdy np.solar podaje 45-50stopni jeśli chodzi o zgromadzone kilowaty to masz tyle samo czy zgromadzisz w jednym czy w dwóch ale tu nie o to chodzi.A z tymi wezownicami w obu buforach to rzeczywiście przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.10.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 "wydaje mi się ze jednak jest różnica bo raczej wolał bym te 2/3 od gory cieplej wody tam gdzie znajduje się wezownica," No... WYDAJE Ci się...WOLAŁ BYŚ...A ... ILE chcesz zapłacić za to co byś WOLAŁ?!??? Jak masz kasę do wyrzucenia- rób to co wolisz.Jak nie - rób to na co NATURA pozwala. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 21.10.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Do grzałek 2szt 3x2kW 230v to jaki stycznik? Na 230v czy 400v i jeden czy na każdą grzałkę osobno? Aha i jaki termistor to pilnowania temperatury? Osobiście kupiłem termostat mechaniczny taki: http://allegro.pl/salus-at10f-termostat-z-kapilara-1-2mb-30-90-st-i5213877072.html stycznik taki: http://allegro.pl/stycznik-din-przekaznik-22a-230v-no-nc-11kw-i6083135381.html Jak się sprawdzi to dopiero czas pokaże Co do samego stycznika to jest on dość wysoki i skrzynka ( http://allegro.pl/skrzynka-24-modulowa-nad-tynkowa-kompletna-okazja-i6258901582.html) nie domyka się do końca - brakuje 3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 22.10.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 (edytowane) Wielkie dzięki za zainteresowanie, w moim przypadku to jeden taki stycznik na grzałkę tzn jeden 7.5kW czy jeden 11kW na obie ? Choć wydaje mi się mało ta druga opcja. Edytowane 22 Października 2017 przez Bullineczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 22.10.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Wielkie dzięki za zainteresowanie, w moim przypadku to jeden taki stycznik na grzałkę? Ja zrobiłbym na jednym, tylko trzeba policzyć jaki prąd będzie płyną i kupić stycznik odpowiedniej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 22.10.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Jeśli obie grzałki sterowane tak samo - to jeden stycznik odpowiedniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 22.10.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Co myślicie o takim podłączeniu/sterowaniu grzałek. Grzałka na zewnątrz bufora (jak na rys. po lewej stronie). Termostat 1 z czujnikiem na buforze - będzie ustalał temp. zagrzania bufora. Jako, że wejścia do bufora mam 3/4", a niektórzy twierdza, że to za mało to obawiam się, że woda może mieć za mały przepływ, zwłaszcza, gdy bufor będzie częściowo naładowany. Pomyślałem więc o drugim termostacie T2, którego czujnik będzie na "zespole grzejnym", w razie zbyt wysokiej temp. termostat będzie wyłączał na chwilę grzałki. Termik NC będzie zabezpieczał przed przegrzaniem w razie awarii termostatu. Drugi termik NO będzie dodatkowym zabezpieczeniem na wypadek przyspawania styków w styczniku - po zadziałaniu zamknie obwód między fazą a uziemieniem, co spowoduje wyłączenie się różnicowoprądówki. Co o tym myślicie? Czy te zabezpieczenia to nie przerost formy nad treścią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Drugi termik NO będzie dodatkowym zabezpieczeniem na wypadek przyspawania styków w styczniku - po zadziałaniu zamknie obwód między fazą a uziemieniem, co spowoduje wyłączenie się różnicowoprądówki. Co o tym myślicie? Czy te zabezpieczenia to nie przerost formy nad treścią? [ATTACH=CONFIG]399267[/ATTACH] Nie, miałem taki przypadek, przyspawały sie styki na jednej fazie w styczniku 3 fazowym. Ja stosuje dwa styczniki połaczone szeregowo, prawdopodobienstwo ze przyspawają sie styki dwóch styczników jednoczesnie i to na tych samych fazach jest bliskie zeru. Co do sterowania tymi stycznikami to stosuję regulator/termostat zasilany 12V z zasilacza buforowego z akumulatorem (tez miałem przypadki zawieszenia regulatora, zastosowanie zasilacza buforowego z akumulatorem minimalizuje mozliwosc zawieszenia regulatora) oraz w szeregu termostat z kapilarą (mechaniczny) który rozłącza zasilanie styczników po przekroczeniu temp. maks. (ustawianej) która jest wieksza od temp. ladowania bufora. Jakby dodatkowym zabezpieczeniem jest sterowanie zegarem sterujacym w II strefie. Przy zastoswaniu zestawu grzałek o mocy 12 kW (3x4 kW) dublowanie zabezpieczen nie jest zadną fanaberią a zwykłą koniecznoscią. Oczywiscie nalezy stosowac styczniki i regulatory i termostaty uznanych producentów ale raczej oczywista oczywistosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 23.10.2017 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 asolt, budzisz we mnie niepokój tymi przyspawanymi stykami. Jaki był efekt wtedy? wytwornica pary? Styczniki duży miały zapas?U mnie co prawda 10A na styczniku 25A i układ otwarty. Ale i tak bym nie chciał gotowania. Dwa w szereg hmmm można nie zauważyć jak się pierwsze skleją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.10.2017 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 (edytowane) asolt, budzisz we mnie niepokój tymi przyspawanymi stykami. Jaki był efekt wtedy? wytwornica pary? Styczniki duży miały zapas? U mnie co prawda 10A na styczniku 25A i układ otwarty. Ale i tak bym nie chciał gotowania. Dwa w szereg hmmm można nie zauważyć jak się pierwsze skleją. Tak, była wytwornica pary, zadziałał zawór bezbieczenstwa ale co z tego jak grzałka dalej pracowała. Nie miał duzego zapasu, to był stycznik 20A chyba Eaton, teraz stosuje wyłacznie Hager ESC425 25A, jest zapas bo grzałka na kazda faze pobiera 17,4 A. Owszem mozna nie zauwazyc ze sie styki skleiły w jednym ale łatwo to zmierzyc, od czasu do czasu nie zaszkodzi sprawdzic. Zresztą jaki problem podłaczyc kontrolkę 3-fazową za kazdym stycznikiem. Od razu po wyłaczeniu widac czy nie są sklejone styki, koszt kontrolki na szynę to ok 15 zł. Nie ma co przesadzac z tymi oszczednosciami Edytowane 23 Października 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts