tomno 23.10.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Nie, miałem taki przypadek, przyspawały sie styki na jednej fazie w styczniku 3 fazowym. Ja stosuje dwa styczniki połaczone szeregowo, prawdopodobienstwo ze przyspawają sie styki dwóch styczników jednoczesnie i to na tych samych fazach jest bliskie zeru.... U mnie grzałki są na 400V podłączone będą z 2 faz i musiały by się dwa styki zespawać. Przy zespawaniu jednego i tak nie będzie grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.10.2017 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 U mnie grzałki są na 400V podłączone będą z 2 faz i musiały by się dwa styki zespawać. Przy zespawaniu jednego i tak nie będzie grzało. Kazdy przypadek jest inny, ta konfiguracja jest rzadko spotykana. Najczesciej układ połaczen to gwiazda i grzałki na 230V, zespawanie jednego styku powoduje ze jedna z trzech grzałek dalej grzeje pomimo wyłaczonego stycznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.10.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 U mnie grzałki są na 400V podłączone będą z 2 faz i musiały by się dwa styki zespawać. Przy zespawaniu jednego i tak nie będzie grzało. Mozesz dac stycznik 4 polowy i kazda faze przepusc przez dwa pola szeregowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.10.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Kazdy przypadek jest inny, ta konfiguracja jest rzadko spotykana. Najczesciej układ połaczen to gwiazda i grzałki na 230V, zespawanie jednego styku powoduje ze jedna z trzech grzałek dalej grzeje pomimo wyłaczonego stycznika. a gdyby grzałki dac w gwiazde i wspólne polaczenie wszystkich nie podlaczac do 0 to tez beda grzac, a przy zespawaniu 1 fazy nie bedzie, widzialem tak polaczone tylko ze grzałki musza byc o tych samych parametrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 24.10.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Moje grzałki są w gwiazdę. Gdyby N zabezpieczyć bezpiecznikiem nadprądowym? Przy normalnei działających 3ch grzałkach nie powinien tam płynąć duży prąd. A jak się jakiś styk sklei (albo grzałka zepsuje) to prąd się pojawi.Sam moment załączania/rozłączania spowoduje jakiś krótkotrwały prąd - więc bezpiecznik zwłoczny jakiś. Sprawdziłoby się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.10.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ciekawe rozwiazanie, trzeba by potestowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 09.11.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Witajcie, Pytanie o rozmieszczenie króćców bufora. Wpakowałem bufor w narożnik kotłowni i urodził się pomysł z wspawaniem króćców CO (w załączniku na zielono) w tej samej płaszczyźnie co zasilanie i powrót kotła tylko na różnych wysokościach. Zasilanie wyżej, powrót niżej niż obecne króćce. Szperam od rana w wątku ale nie mogę doszukać się odpowiedzi stąd pytanie do Was czy nie zakłóci taki układ uwarstwiania się zładu. Przeglądając też gotowce na stronach www zauważyłem że spora część rozwiązań zasilania CO wychodzi w szczycie bufora a powrót z możliwie najniższego punktu zbiornika. Co do króćca na wyjściu na CO chciałbym zachować poduszkę ciepła na CWU ale powrót do kotła mógłbym wspawać jak najniżej o ile rozwiązanie taki jest uzasadnione Dzięki wszystkim za cenne rady. Pozdrawiam12.pdf Edytowane 9 Listopada 2017 przez pieciornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.11.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 (edytowane) Ja aby zachować ciepłą wodę jako priorytet dla cwu mam wspawane dwa króćce do wyjścia na co jeden u góry bufora drugi na wysokości 3/4 bufora. Jak chce mieć priorytet cwu to pobieram z dolnego jak nie to z górnego. Te dwa króćce zespolone zaworem trójdrożnym (przełączam na to co chcę). Powrót do kotła mam na wysokości wejścia do kotła. Ja w swoim buforku od 24 dni nie rozpalałem w kotle a w domku ciepło 23 stopnie. Zamiast kociołka grzeje przeróbka z klimy na pompę ciepła koszt prądu za 24 dni to 106,64 zł. Edytowane 9 Listopada 2017 przez kudlaty69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 09.11.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 @kudlaty69 masz gdzieś tą DiY-PC opisaną? Poczytałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 09.11.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 @kudlaty69 masz gdzieś tą DiY-PC opisaną? Poczytałbym. Poczytaj tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726.html. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 10.11.2017 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) witam I ja powoli składam moje klocki. Oto co już "zdjełałem" Rura która bedzie buforem Ta sama rura inne ujęcie. Wnętrze, widok z góry bufora Wymiennik "solarny" CWU Edytowane 10 Listopada 2017 przez Egon2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 10.11.2017 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 CWU zageszczenie Lejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 10.11.2017 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Lejek od srodka, widok z góry. Pytanie, czy nie za mało tych nacięć? Rura lejka może być dłuższa o 0,5m Edytowane 10 Listopada 2017 przez Egon2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 10.11.2017 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Mam pytanie do bardziej doświadczonych. już po wykonaniu węzownicy solarnej "zdobyłem" wymiennik ciepła karbowany chyba miedziany lub pochodny. Jak na zdjęciach W cenie złomu zdobyłem też nieużywaną spreżarke Copeland scroll ZR36K3-PFJ-522 na bazie której chce zrobić pompe ciepła do ogrzewania CWU i ewentualnie do dogrzewania domu. Dane spreżarki to 17,3A V[m3/h] 8,66 moc pobierana 2700W 3HP i moc (chyba chłodnicza) 8790 W 7,2/54,5 C Czy wspomniana węzownica (długość około 9,3m) z moich obliczeń około 1,5 m2 nada sie jako skraplacz? Ową wężownice chciałbym zamontować wewnątrz bufora ale mam wątpliwości. Jeśli użyje wymiennik solarny z lejkiem, założe "toto" na rure lejka wtedy karbowana wężonica będzie konczyć się w połowie buffora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 10.11.2017 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) Mój bufor bedzie miał 2,04 m wysokości, średnica 0,88m tak że sporo tej wody jeszcze będzie nad tą węzownicą. Mniej więcej będzie to wygłądało tak (czarny kolor:solarna, zielony planowany skraplacz PC) Ogrzewanie jak na razie planuje elektryczne w 2 taryfie. Miałem w planach dodatkowo kominek z płaszczem ale powoli "lecze sie" z tego pomysłu. Jakieś solary w przyszłości też planuje. Wejść i wyjśc do bufora już narobiłem z nadmiaram to dodatkowe 2 dziury róznicy nie robią. Czy może lepiej zamontować wężownice na zewnątrz bufora ale czy wtedy zadziała to na grawitacji? Naczytałem się w internetach tyle, że mi głowa pęka a odpowiedzi brak. Co znalazłem to, że 1m2 wymiennika przypada na 10kW ale czy to chłodzenie czy grzanie to nie wiem. W innym miejscu napisali, że skraplacz ma odpowiadać mocy spręzarki i parownika. Moim parownikiem ma być takie troche nietypowe cośik. Znaczy parownik normalny ale odbiór zimna z parownika nieco nietypowy. Mam zbiornik na deszczówke 7m3 i tam planuje wcisnąć ja największy wymiennik cipła glikol-woda gdzie glikol z parownika będzie sie podgrzewał (takie mini "grzanie lodem" ) a dalej na wymiennik glikol-powetrze na który będzie "wypadało" powietrze wywiewne z domu po przejściu przez rekuperator. Jeśli to będzie za mało dołoże gdzieś dodatkowy wymiennik glikol-powietrze zasilany/podgrzewany powietrzem atmosferycznym. Czy ktoś ma coś podobnego? Czy to ma sens? Edytowane 11 Listopada 2017 przez Egon2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2017 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Sens to będzie miało, jak pospinasz to w jedną całość.Zacznij od ZAPOMNIENIA o skalo Celsiusa!Przejdź na Kelviny to od razu zobaczysz, że 270 czy 290 stopni ciepła to różnica niewielka.W pełni możliwa do osiągnięcia. Każdy sposób kompresji ciepła niskotemperaturowego do wysokotemperaturowego ma sens techniczny.Z ekonomicznym jest już różnie...Ale jak masz gdzie, masz z czego i łapy masz "nie lewe" to uzyskany efekt może być bardzo zadowalający. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 11.11.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Sens to będzie miało, jak pospinasz to w jedną całość. ............ Ale jak masz gdzie, masz z czego i łapy masz "nie lewe" to uzyskany efekt może być bardzo zadowalający. Adam M. Dziękuje za odpowiedź. Reasumując - pakować te karbowaną wężownice do środka baniaka? W domu mam pod całą częścią mieszkalną dużą piwnice, tak że mam gdzie to poskładać i zainstalować. Mam czas, mam z czego no i chyba łapy nie lewe. Czego nie umiem do się doucze. Co do projektu pompy cipła to już od jakiegoś czasu "operuje" w Kelwinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 11.11.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Ta wężownica to brudna chyba od wody na skraplacz nie nada się. Tu musi być czysto jak na stole do operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2017 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Brudne da się oczyścić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwer007 12.11.2017 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 witam wszystkich forumowiczów lada dzień będę właścicielem domu w stanie surowym i powoli ogarniam cały temat z ogrzewanie. Generalnie nastawiłem się na ogrzewanie podłogowe i kocioł MPM ds 19 KW na palowo stałeKonieczny i jednocześnie bardzo przydatny jest buforek, którego planowałem wykonać sam, jednak kolega walcujący mi blache wyręczy mnie w spawaniu bo robi to z zamkniętymi oczami. W mojej kwestii pozostanie dospawanie króćców. Oczywiście bufor będzie z otwieranym wiekiem i wężownicą z blachy karbowanej INOX 316, myślę że jest to najlepsze rozwiązanie. ( ogrzewanie przepływowe). Zastanawiam się czy jest sens malowanie bufora od wewnątrz jakąś farbą....jeśli tak to może mi polecicie jakiś produkt, będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts