Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witajcie,

jestem tutaj nowy. Mam pytanie czy grawitacja zadziała w załączonym schemacie (syfon na powrocie z bufora) i czy laddomat będzie dobrze podłączony jak na schemacie czy musi on działać non stop i czymś innym go wysterować ?

[ATTACH=CONFIG]401665[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]401667[/ATTACH]

ZR nie zapobiegnie cofaniu sie wody na kocioł, zastosuj ZZK z gumką, najwieksza szansa ze bedzie trzymac.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałem dzisiaj trochę czasu to sobie wreszcie popaliłem w piecu na moje bufory 2000l

Efekt po 5 ciu godzinach palenia drewnem dębowym. Na starcie miałem 40C u góry i 35 na dole.

IMG_6758.jpgIMG_6762.jpgIMG_6764.jpg

Sterownik od pompy ciepła coś przekłamuje bo jeszcze się woda nie gotowała.

Chwilę po zrobieniu zdjęć zaczęło świrować ale odpaliłem 3 bieg na bojler i CO i spokojnie zacichło.

A mówił Pan Adam że 2000 to ciężko zagotować. Wystarczy mieć czas :)

:yes:Non stop pełen drewna był -nie dałem mu odpocząć. Huczało jak w hutniczym piecu. Drewno 4-5 letnie.

Mam nadzieję do wtorku nie palić. Wygląda na to że wyprodukował ponad 90 kwh.

Plus to co mieszkanie odebrało -choć tu akurat mało było potrzeba.

Szkoda że nie zważyłem tego drewna które spaliłem -wiedziałbym jaką ma moc jeden kilogram.

Edytowane przez Chris Zielonka

Dzisiaj było dość ciepło i na 10 godz. wyłączyłem ogrzewanie, aby sprawdzić jaki jest spadek temperatury w buforze.

Temp w pomieszczeniu 18*C średnia temp w buforze to 67,45*C (mam tylko 4 czujniki z dokładnością 1/10 *C od góry: 81.2; 80.0; 74.7. 33.9), po 10godz. średnia temp 66.35*C (79.4; 79.2; 69.4; 37.4) Co ciekawe temp. na samym dole wzrosła, a na wyższym spadła o więcej niż na górnych. Wydaje mi się, że to mieszanie się wody jest związane z zewnętrzną rurą łączącą górę i dół bufora gdzie zamontowana jest grzałka.

Średni spadek temp w ciągu 10 godz to 1.1*C czyli 2.64*C/24h. Bufor ma trochę ponad 1300l założyłem, że grzeje się 1250l wody (reszta poniżej dolnego wejścia). W powietrze ucieka więc 3,84 kWh/24h (115,2 kWh/miesiąc) co przy grzaniu prądem (bo tak zamierzam grzać) daje 31zł strat miesięcznie!

Przez ostatnie 34 dni na CO zużyłem 480 kWh czyli średnio 14.1 kWh/24h Wychodzi więc, że z ostatniego miesiąca ponad 21% ciepła to straty na buforze :(

Dwa boki okleję jeszcze płytami proponowanymi przez mac_612 jednak nie mogę dać więcej niż 5cm zobaczę na ile to pomoże. Są one najsłabiej ocieplone, gdyż tam są wszystkie wyjścia z bufora, więc na niektórych rurach jest tylko kilka cm wełny. Bufor jest wsunięty w róg pomieszczenia, więc tamtych boków już lepiej nie ocieplę :(

PS

Strata miesięczna pewnie jest trochę mniejsza niż to wyliczyłem, ponieważ średnia temperatura w buforze z okresu między paleniami jest dużo niższa, więc i straty będą mniejsze.

Edytowane przez tomno

Sam dół bufora mogl sie podgrzac przez przewodnictwo scianek. Jesli masz bufor w domu to nie sa straty bo to ciepło i tak zostaje w domu

Pod warunkiem ze nie stoi w nieogrzewanej piwnicy.

A ciepło może chyba też przechodzić po miedzianej wezownicy cwu jeśli ma i do samego dolu

Edytowane przez romano78

wezownica tez moze, jak jest cieplej w nieogrzewanej piwnicy to jest mniejsza delta miedzy ogrzewanym parterem a za razem mniejsze zapotrzebowanie na cieplo, mozna by powietrze z pomieszczenia z buforem puscic jako nawiew na mieszkanie, łatwiej dogrzac takie powietrze niz -20 z nawiewnika okiennego

wezownica tez moze, jak jest cieplej w nieogrzewanej piwnicy to jest mniejsza delta miedzy ogrzewanym parterem a za razem mniejsze zapotrzebowanie na cieplo, mozna by powietrze z pomieszczenia z buforem puscic jako nawiew na mieszkanie, łatwiej dogrzac takie powietrze niz -20 z nawiewnika okiennego

Jeśli całe ciepło szło by w beton sufitu to zgodzilbym się ale część ciepła idzie też w beton ścian ale to pewnie groszowe sprawy.

Wężownicy w buforze nie mam. Bufor stoi w piwnicy 3 piętra pod moim mieszkaniem i nie mogę tego uciekającego ciepła wykorzystać.

Jeśli twoje wyliczenia są prawidłowe to w twoim przypadku chyba warto zainwestować w super docieplenie.okolo 300zł rok za te 3stowy to chyba coś konkretnego zrobisz

Jeśli twoje wyliczenia są prawidłowe to w twoim przypadku chyba warto zainwestować w super docieplenie.okolo 300zł rok za te 3stowy to chyba coś konkretnego zrobisz

Straty będą mniejsze, ponieważ cwu nie grzeję z bufora, bo właśnie ze względu na straty taniej wychodzi mnie grzanie w bojlerze. Do tego jako, że mam zamiar grzać prądem (czekam na razie na zamontowanie licznika 3f, jednak panowie z elektrowni się ie spieszą :( ) to będę mógł utrzymywać niższą temperaturę. Więc można chyba liczyć na 130 - 180 zł strat na sezon grzewczy. Tylko, o ile ta dodatkowa izolacja na 2 ścianach zmniejszy te straty? Są to najsłabiej ocieplone ściany, więc może o 50%. Dawało by to oszczędności 65 - 90 zł na rok.

Szkoda tylko, że podczas budowy bufora nie znalazłem informacji, że 25 cm wełny to za mało i lepiej od razu zainwestować w lepsze ocieplenie.

Ok tyle, że tam na powrocie będzie u mnie taki syfon, takie U z 14 cm obniżeniem. To dlatego że muszę mieć bufor po drugiej stronie drzwi i rura powrotną będzie przy samych drzwiach. Nie przeszkodzi to w awaryjnej grawitacji ?

Witajcie. Czy szanowne grono specjalistów może mi podpowiedzieć czy zasyfonowanie na powrocie może przeszkodzić w grzaniu grawitacyjnym ?