Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witajcie. Czy szanowne grono specjalistów może mi podpowiedzieć czy zasyfonowanie na powrocie może przeszkodzić w grzaniu grawitacyjnym ?

Napisałem Ci przecież, że nie będzie z tym problemu, choć na naładowanie zbiornika "na full" za pomocą grawitacji nie możesz liczyć. I nie wynika to z obecnego syfonu, tylko małej/braku różnicy wysokości między kotłem, a buforem.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdziłem teraz temperaturę w buforze średnia to 55,1*C, czyli prze 31h spadła o 12.35 *C tj 17,97 kWh w tym czasie na CO ciepłomierz wykazał pobór 15 kWh, czyli strata 2.97 kWh co daje 2,29 kWh/24h to o wiele mniej niż wczorajsze pomiary. Nie wiem czy wynika to z większego błędu pomiarowego bo w krótkim czasie, czy też z niższej temp w buforze, a może jedno i drugie :) Pomierzę jeszcze przez kilka dni i zastanowię się ile jeszcze warto w to ocieplenie włożyć. Edytowane przez tomno

Do mac_612

A te płyty po obłożeniu i zasypaniu perlitem nie wyginają się dołem, wzmacniałeś czymś? Ja muszę obłożyć po łuku z 90 stopni i zacząłem blachą płaską, tylko nie wiem jak uszczelnić przejścia rur, bo perlit się "wyleje".

Uszczelnij pianką pistoletową przed zasypaniem

Czekałem długo ale przyszedł wreszcie koncentrat do napełnienia pompy ciepła na zimę glikolem, bo do tej pory jest tam woda i pompa cichaczem kradnie mi ciepło jak jej zimno. Nie wiem jaką obrać technikę- Spuścić tylko te 30 litrów wody i nalać od góry ten koncentrat czy spuszczać całość i rozmieszać od podstaw płyn.

Czy jak doleję od góry to koncentrat sę wymiesza z wodą czy będzie biegał sam a woda za nim. Wtedy byłoby ryzyko zamarznięcia na odcinku gdzie akurat nie wymieszane . Opcja z dolewaniem od góry pasuje mi najbardziej ale jak by miało coś się popsuć to wymieszam. Co radzicie koledzy ?

Macie może jakiś rozwiązanie na problem związany z rozładowywaniem bufora przez pompkę CO? Pompka CO załącza się kiedy piec osiąga 80' histereza ustawiona na 20' i teraz jak duł bufora osiągnie 80' a piec jest już na dogasaniu to pompka będzie cały czas pracować aż do 60'. Nie wiem może histerez ustawić na 5' tylko czy to nie wpłynie na żywotność pompy będzie się musiała często włączać i wyłączać? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Edytowane przez TAGBA

Termostat róznicowy załatwi sprawe, u mnie jest ST-21 CWU i swietnie sie sprawdza, nawet jak zgasnie w kotle i po jakims czasie dol bufora jest zimniejszy niz kociol to pompka odbierze reszte ciepła z kotła

Dokładnie - tak.

Jeden z kilku dobrych sposobów. Prosty.

Adam M.

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Mamy piec w fazie przygasania temp. na piecu 80' cały bufor naładowany jest na 80' i teraz przez jakiś czas zanim cały piec wystygnie pompka będzie odbierać ciepło ale w końcu temp. pieca spadnie poniżej 80' i w tym momencie tłoczona woda będzie schładzana przez piec aż do wyznaczonej wartości histerezy. Nadmienię, że mam kocioł na paliwo stałe. Spruję to ustawić na swoim ST-409n ma funkcję CWU więc powinno działać jak na ST-21 CWU

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Mamy piec w fazie przygasania temp. na piecu 80' cały bufor naładowany jest na 80' i teraz przez jakiś czas zanim cały piec wystygnie pompka będzie odbierać ciepło ale w końcu temp. pieca spadnie poniżej 80' i w tym momencie tłoczona woda będzie schładzana przez piec aż do wyznaczonej wartości histerezy. Nadmienię, że mam kocioł na paliwo stałe. Spruję to ustawić na swoim ST-409n ma funkcję CWU więc powinno działać jak na ST-21 CWU

Dobrze sie rozumiemy, tez to przechodzilem. Jesli zadziała dgy na kotle bedzie wiecej od powrotu do kotla to fajnie, wyciagniesz z kotla ciepelko, dobrze jakbyc mial mozliwosc wylaczenia max temp, u mnie bylo max 80st C (dla CWU) ale dalo sie wylaczyc ta opcje. u mnie pompka startuje przy 40, delta 10, po wygaszeniu nawet nastepnego dnia zalaczy sie jak wykryje zimny powrot a na kotle jest ponad 40. Dodam ze jeden czujnik mam na kotle a drugi na dole bufora przy króćcu powrotu na kocioł

Edytowane przez neokuba22

Mam problem z klasycznym obiegiem grawitacyjnym w najprostszej formie, w którym przez zimny powrót kondensat LEJE się z kotła.

Kocioł Vienybe D+ 15kW podłączony krótkimi rurami z ponad pół metrowym wzniosem do zbiornika akumulacyjnego OTAG Spira o pojemności 600l. Rury stalowe, czarne 5/4 cala. Na powrocie zawór klapowy. Rura powrotna wpięta około połowy wysokości zbiornika - tam było fabryczne przyłącze.

Instalacja uruchomiona 5 dni temu w nowym domu. Odbiór ciepła stanowi tylko podłogowe ogrzewanie z zaworem 3D ustawionym na minimum czyli 20 stopni. Wszystko pięknie zaizolowane. Palę pełnym ogniem, sezonowanym przez 4 lata bukiem. Kondensat z kotła leje się ciurkiem! Musiałem postawić wiadro.

Mój przypadek stawia duży znak zapytania pod stwierdzeniem, że kocioł na obiegu grawitacyjnym nie potrzebuje ochrony powrotu. Co zastanawiające ten kocioł ma całkiem krótki wymiennik. Ma regulację długości obiegu spalin. Jeśli puszczę je najdłuższą drogą to temperatura spalin spada do 75stopni C, wyjście wody ma 80stopni, a powrót 17.

Jak ochronić powrót przy zachowaniu grawitacji? Zawór temperaturowy typu ESBE VTC300 według sprzedawcy nie pójdzie na grawitacji.