mac_612 26.11.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Witajcie. Czy szanowne grono specjalistów może mi podpowiedzieć czy zasyfonowanie na powrocie może przeszkodzić w grzaniu grawitacyjnym ? Napisałem Ci przecież, że nie będzie z tym problemu, choć na naładowanie zbiornika "na full" za pomocą grawitacji nie możesz liczyć. I nie wynika to z obecnego syfonu, tylko małej/braku różnicy wysokości między kotłem, a buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 26.11.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 (edytowane) Sprawdziłem teraz temperaturę w buforze średnia to 55,1*C, czyli prze 31h spadła o 12.35 *C tj 17,97 kWh w tym czasie na CO ciepłomierz wykazał pobór 15 kWh, czyli strata 2.97 kWh co daje 2,29 kWh/24h to o wiele mniej niż wczorajsze pomiary. Nie wiem czy wynika to z większego błędu pomiarowego bo w krótkim czasie, czy też z niższej temp w buforze, a może jedno i drugie Pomierzę jeszcze przez kilka dni i zastanowię się ile jeszcze warto w to ocieplenie włożyć. Edytowane 26 Listopada 2017 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek1209 26.11.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dziękuję mac_612. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bullineczka 27.11.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Do mac_612A te płyty po obłożeniu i zasypaniu perlitem nie wyginają się dołem, wzmacniałeś czymś? Ja muszę obłożyć po łuku z 90 stopni i zacząłem blachą płaską, tylko nie wiem jak uszczelnić przejścia rur, bo perlit się "wyleje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 27.11.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Do mac_612 A te płyty po obłożeniu i zasypaniu perlitem nie wyginają się dołem, wzmacniałeś czymś? Ja muszę obłożyć po łuku z 90 stopni i zacząłem blachą płaską, tylko nie wiem jak uszczelnić przejścia rur, bo perlit się "wyleje". Uszczelnij pianką pistoletową przed zasypaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 27.11.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Czekałem długo ale przyszedł wreszcie koncentrat do napełnienia pompy ciepła na zimę glikolem, bo do tej pory jest tam woda i pompa cichaczem kradnie mi ciepło jak jej zimno. Nie wiem jaką obrać technikę- Spuścić tylko te 30 litrów wody i nalać od góry ten koncentrat czy spuszczać całość i rozmieszać od podstaw płyn. Czy jak doleję od góry to koncentrat sę wymiesza z wodą czy będzie biegał sam a woda za nim. Wtedy byłoby ryzyko zamarznięcia na odcinku gdzie akurat nie wymieszane . Opcja z dolewaniem od góry pasuje mi najbardziej ale jak by miało coś się popsuć to wymieszam. Co radzicie koledzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.11.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Pompę bym podkręcił na maxa...Poczekał...Się wymiesza! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 03.12.2017 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Jaka powinna być średnica rur z miedzi aby można było ładować bufor grawitacyjnie w awaryjnej sytuacji różnica w poziomie posadowienia pieca i bufora to ok. 40cm. Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Łukasz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2017 00:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Półtora cala minimum.Ale miedziocha jest metryczna...40mmNo, fi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 04.12.2017 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) Macie może jakiś rozwiązanie na problem związany z rozładowywaniem bufora przez pompkę CO? Pompka CO załącza się kiedy piec osiąga 80' histereza ustawiona na 20' i teraz jak duł bufora osiągnie 80' a piec jest już na dogasaniu to pompka będzie cały czas pracować aż do 60'. Nie wiem może histerez ustawić na 5' tylko czy to nie wpłynie na żywotność pompy będzie się musiała często włączać i wyłączać? Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Edytowane 4 Grudnia 2017 przez TAGBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2017 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Pełna niejasność...Ta pompka jest za buforem i dom grzeje?Czy to pompka ładowania bufora? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 04.12.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 .Pompka jest między piecem a buforem i tylko dla bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 04.12.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 .Pompka jest między piecem a buforem i tylko dla bufora Termostat róznicowy załatwi sprawe, u mnie jest ST-21 CWU i swietnie sie sprawdza, nawet jak zgasnie w kotle i po jakims czasie dol bufora jest zimniejszy niz kociol to pompka odbierze reszte ciepła z kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2017 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Dokładnie - tak.Jeden z kilku dobrych sposobów. Prosty. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 04.12.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 witam, mam następujący problem bufor w kotłowni a kominek w salonie, odległość ponad 10m i pytanie gdzie umieścić naczynie wzbiorcze? przy kominku czy nad buforem? naczynko 120l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.12.2017 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 NAD kominkiem...Tam się pali i ciepło się wydziela.Tam może się zagotować... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 05.12.2017 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 05.12.2017 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Termostat róznicowy załatwi sprawe, u mnie jest ST-21 CWU i swietnie sie sprawdza, nawet jak zgasnie w kotle i po jakims czasie dol bufora jest zimniejszy niz kociol to pompka odbierze reszte ciepła z kotła Dokładnie - tak. Jeden z kilku dobrych sposobów. Prosty. Adam M. Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Mamy piec w fazie przygasania temp. na piecu 80' cały bufor naładowany jest na 80' i teraz przez jakiś czas zanim cały piec wystygnie pompka będzie odbierać ciepło ale w końcu temp. pieca spadnie poniżej 80' i w tym momencie tłoczona woda będzie schładzana przez piec aż do wyznaczonej wartości histerezy. Nadmienię, że mam kocioł na paliwo stałe. Spruję to ustawić na swoim ST-409n ma funkcję CWU więc powinno działać jak na ST-21 CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 05.12.2017 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Mamy piec w fazie przygasania temp. na piecu 80' cały bufor naładowany jest na 80' i teraz przez jakiś czas zanim cały piec wystygnie pompka będzie odbierać ciepło ale w końcu temp. pieca spadnie poniżej 80' i w tym momencie tłoczona woda będzie schładzana przez piec aż do wyznaczonej wartości histerezy. Nadmienię, że mam kocioł na paliwo stałe. Spruję to ustawić na swoim ST-409n ma funkcję CWU więc powinno działać jak na ST-21 CWU Dobrze sie rozumiemy, tez to przechodzilem. Jesli zadziała dgy na kotle bedzie wiecej od powrotu do kotla to fajnie, wyciagniesz z kotla ciepelko, dobrze jakbyc mial mozliwosc wylaczenia max temp, u mnie bylo max 80st C (dla CWU) ale dalo sie wylaczyc ta opcje. u mnie pompka startuje przy 40, delta 10, po wygaszeniu nawet nastepnego dnia zalaczy sie jak wykryje zimny powrot a na kotle jest ponad 40. Dodam ze jeden czujnik mam na kotle a drugi na dole bufora przy króćcu powrotu na kocioł Edytowane 5 Grudnia 2017 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 05.12.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Mam problem z klasycznym obiegiem grawitacyjnym w najprostszej formie, w którym przez zimny powrót kondensat LEJE się z kotła. Kocioł Vienybe D+ 15kW podłączony krótkimi rurami z ponad pół metrowym wzniosem do zbiornika akumulacyjnego OTAG Spira o pojemności 600l. Rury stalowe, czarne 5/4 cala. Na powrocie zawór klapowy. Rura powrotna wpięta około połowy wysokości zbiornika - tam było fabryczne przyłącze. Instalacja uruchomiona 5 dni temu w nowym domu. Odbiór ciepła stanowi tylko podłogowe ogrzewanie z zaworem 3D ustawionym na minimum czyli 20 stopni. Wszystko pięknie zaizolowane. Palę pełnym ogniem, sezonowanym przez 4 lata bukiem. Kondensat z kotła leje się ciurkiem! Musiałem postawić wiadro. Mój przypadek stawia duży znak zapytania pod stwierdzeniem, że kocioł na obiegu grawitacyjnym nie potrzebuje ochrony powrotu. Co zastanawiające ten kocioł ma całkiem krótki wymiennik. Ma regulację długości obiegu spalin. Jeśli puszczę je najdłuższą drogą to temperatura spalin spada do 75stopni C, wyjście wody ma 80stopni, a powrót 17. Jak ochronić powrót przy zachowaniu grawitacji? Zawór temperaturowy typu ESBE VTC300 według sprzedawcy nie pójdzie na grawitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts