Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Taka odpowiedź nie jest wstanie wyczerpać tematu. Na zasadzie bo tak. Coś nie wydaje mi się ..

aby była to prawda, taki dogmat instalatorów.. Filtr czyszczony, ba jak się zapchała i pompka..

to się wyczyściło i działa.. na dokładkę dodam .. druga pompa ma już 18 lat! działa...

tak że jakoś nie widzę, aby się tym przejmować. Gorzej bo "instalator" na pytanie czy czyścić odpowiedział..

ne..Wykasowałem zdjęcia np gwintów.. itp .. ponieważ trzeba miłosierdzie okazać. Ale to mi dało do myślenia!

Nie bardzo lubię takie sytuację, gdzie mi ktoś mówi .. zrób tak.. bo tak.. e nie nie nie.. jeśli mi się nie pali czerwona lampka..

to znaczy, że może być.. a zaraz a ty kim jesteś ? a no człowiekiem który liczy się z tym, że może nie mieć racji..

a nie iść w zaparte. Jeśli nie widać przeciwwskazań.- ważniejsze jest mieć odpowiedni klucz - stety dają dziwne rozmiary tych nasad..

gdzie ciężko kupić w sklepie, a widlakiem nie ruszy tak łatwo.. objedzie mosiężną nakrętkę i koniec..

Też z pakułami ktoś kiedyś głosił jakiś pogląd .. że nawija się odwrotnie niż zakręca.. a że człowiek lubi sprawdzić..

lipa! pakuły nawija się w sam raz zgonie z zakręcaniem.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taka odpowiedź nie jest wstanie wyczerpać tematu. Na zasadzie bo tak. Coś nie wydaje mi się ..

aby była to prawda.

Specjalnie dla ciebie kolego odstawiam piwko na bok i spróbuję wyczerpać ten jakże fascynujący i pełen zaskakujących zwrotów sytuacji temat. Otóż wyobraż sobie że , mam nadzieję że masz mocne nerwy i stabilnie siedzisz na kanapie, filtr montuje się poziomo częścią na syf do dołu BO ........tak mi powiedzieł pan Kazik instalator z 40 letnim stażem, dumny użytkownik beretu z antenką ,nomen omen żyjący obiekt westchnień osiedlowych emerytek. Tym samym ,jeżeli pozwolisz, pozwolę sobie uznać ten słusznie nurtujący cię temat za wyczerpany.

Tomraider.

Też nie widzę.. no ale. ważne aby był. Czyściłem tak zamontowany filtr.. i nic tam nie było.. zabije się sitko.. a to co przepłynie jest nieszkodliwe ..

ważne aby sitko umieć dobrze włożyć. Czasem to kwadratura koła..- właśnie nie było jak inaczej zamontować tego fiterka i ważne że jest 5/4 i

czyszczony jest regularnie.. coraz rzadziej, bo już co się miało zebrać, to się zebrało.

Patrzę jeszcze raz. jest prawidłowo - czemu ? ponieważ jest wielki, oraz jest tam dość miejsca w pokrywce, na drobny osad! a jak by był w poziomie - było by "więcej" na osad.. tylko że nie było by już przepływu.. tu grawitacja robi soje + czyszczenie.

Burzenie kanonów.. tak to się ma.. no jak.. no tak, ze to nie przeszkadza i dział..

bo jest gdzie się temu drobnemu czarnemu syfkowi zbierać.

Edytowane przez מרכבה

Rozebrałem i wyczyściłem trochę takich filtrów i niezależnie jak ktoś go zainstalował czy to poziomo, pionowo, do góry czy na bok to zanieczyszczenia zawsze były NA SITKU tak więc nie bardzo widzę problem...

Dla ciebie nic nie jest ważne.

Ważne,że nie widzisz.

Są normy , wytyczne ale Ty nie widzisz hahaha

Bufor zamontowany, pale dopiero od miesiąca i mam problem z ciśnieniem w układzie. Walczę z tym o poczatku i nic nie wychodzi. Wszystko wyglada tak: jak jest na piecu 20*C i na buforze też 20*C to ciśnienie jest 0.8 bara. Jak mam 60 na piecu i buforze to jest już 1.6 bara. Jak grzeje mocniej tak do 80~85 to wtedy ciśnienie rośnie do 2.4 a nawet więceji to wtedy zaczyna wywalać mi wode przez zawor bezpieczeństwa... po wygaszeniu pieca i wychłodzeniu wszystkiego do okolo 20-30*c ciśnienia w piecu brak ( wskazówka pokazuje 0 bar. )

Witam.

Mam również bufor 1000l i naczynie przeponowe 50l było za małe, miałem takie same objawy jak Ty, ciśnienie wzrastało, kapało z zaworu i jak się instalacja wychłodziła to ciśnienie spadało do zera. Dołożyłem jeszcze do instalacji dodatkowo stare naczynie z instalacji sprzed montażu bufora (miało bodajże 18 litrów) i jest teraz w sam raz:

ciśnienie wstępne w obu naczyniach 1,5 bar,

ciśnienie zimnej instalacji (20-25 st.C) 1,1 bar,

ciśnienie rozgrzanej instalacji 75-80 st.C 2,1 bar.

W tym piłeczkowym... poziomo...

Adam M.

no cóż, na weekendzie głowa się kompresuje rar'em i nie bardzo chce przyjąć - że różnicówka działa prawidłowo

przy poziomym położeniu, jedyny nieprawidłowy montaż, to zmiana kierunku ot co. Pompa przysysa kulkę bez niczego i oto chodzi - grawitacja otwiera.. też oto chodzi. Nie wiem czemu się tu czepiać. chyba że pompka słabieńka i nie daje rady przyssać gumy.

Chcesz powiedzieć, że pompka nie jest wstanie wykonać podciśnienia ? przyssać kulki ? kurcze nie wiedziałem że ona tak słaba.

Szkoda, że rura do bufora, niczym temperaturowy zawór puści, jest zimna .. to jak by różnicówka nie trzymała .. prosta odpowiedź.

Ona ma zamykać się przy pompce i to robi. Nawet mi do głowy nie przyszło, aby oto szaty rwać .. wystarczy ją mieć w ręku, żeby zobaczyć, że liczy się tylko strzałka kierunkowa.. Raz na inne ustawienie nie było miejsca, dwa ma działać kiedy pompka chodzi i to robi, a że pompka chodzi ciągle..

to zawór jest ciągle zamknięty. Jak włączam pompkę to jest bummmpp po rurach .. śliczotnie zaciąga ją ku gardzieli.. mówisz, że kula która pływa w wodzie i którą w pozycji pionowej grawitacja ma podnieść, w pozycji poziomej.. pompka jej nie przyssa? wyjaśniam na każdy możliwy sposób. Czemu ? ponieważ nie podoba mi się ten dogmat! Najlepsze rozwiązanie, to jeszcze obejście zaworu temperaturowego .. było by 20 kW piec.. i 6/4 rura nie było by problemu..

sam zawór by wystarczył.. a tu trzeba jej przepływ wspomóc, da się temp ustawić np na 74 st i palenie na ful..

Chcę powiedzieć, że to urządzenie wymyślono do pracy w pozycji pionowej.

Że działa w poziomie?

No, z reguły działa...

Wyobraź sobie malucha do którego podpięto przyczepę z traktora.

Da się?

No, tak.

Pojedzie?

No tak.

Uważasz, że skoro się da i pojedzie to trzeba tak robić?

Adam M.