Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Dla uniknięcia chwilowego przestoju w "kominku" spowodowanego tworzeniem się strug zstępującej i wznoszącej lepiej go ocieplić (najlepsze te do solarów). Ma to znaczenie przy małych gradientach temperaturowych miedzy warstwami zładu bufora.

Najlepsza to by była pianka ze stroju dla nurka :) Ciężko to będzie pogodzić z otworami w ściankach i jakoś nie bardzo przemawia do mnie izolacyjność pianki zanurzonej w wodzie. Co prawda w Twoim rozwiązaniu bufora korzystne będzie gdyby kominek był izolowany również przy pobieraniu CWU. Muszę to przemyśleć póki bufor nie zamknięty.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepsza to by była pianka ze stroju dla nurka :) Ciężko to będzie pogodzić z otworami w ściankach i jakoś nie bardzo przemawia do mnie izolacyjność pianki zanurzonej w wodzie. Co prawda w Twoim rozwiązaniu bufora korzystne będzie gdyby kominek był izolowany również przy pobieraniu CWU. Muszę to przemyśleć póki bufor nie zamknięty.

Nie chodzi o stałą ciepłochronność bo jeśli nie działa ani solar ani c.w.u to i tak temperatura wenątrz "kominka" wyrówna się zgodnie z warstwami bufora. Jednak moment zadziałania którejś z wężownic powinien spowodować w miarę szybką reakcję. Najbardziej zależy nam na sprawnym działaniu wymiennika przeciwprądowego z c.w.u więc jeśli kanał szybko się nie schłodzi to nici ruchu przeciwprądowego zładu (obręb górnej wężownicy).

Jeśli dobrze rozumiem, to powietrze pobierane przez komin wentylacyjny do spalania,

jest zasysane nad dachem.

W takim układzie rzeczywiście może się słabo palić.

Zbyt mała różnica ciśnień, jeśli w ogóle jakaś jest.

Podczas palenia gazy wylotowe dzięki swojej temperaturze wywołują podciśnienie w komorze spalania,

wiec jakoś się to napędza.

Ale jak kanał dymowy będzie zimny, to z rozpaleniem możesz mieć poważne problemy

po uszczelnieniu dolotu na froncie kominka. IMHO

Bede to jeszcze testowal - kominek jeszcze nieobudowany wiec mam mozliwosc sciagniecia rury nawiewowej tuz obok niego. Zobaczymy, czy wtedy ogien zacznie buchac :) Jak tak no to od bidy jeszcze bede to mogl przerobic - przebic sie do dolu (tuz pod nim) w piwnicy i pod stropem poprowadzic tym razem w poziomie rure gdzies do sciany. Nie wiem gdzie bo tam same wience i kurna betonowe 38cm sciany ale cos sie wymysli na pewno, jezeli bedzie to mialo sens oczywiscie! :-)

Swoja szosa - czy to rzeczywiscie jest jakas roznica czy powietrze bedzie lecialo bokiem, czy z gory ? Zakladajac takie same, dosc niskie opory (no kanal 14x14 to prawie 200cm2 - tyle co rura fi160 wiec sporo!). Te otworki nawiewowe z przodu maja moze 10cm2 a kominek ciagnie przez nie ze az syczy :-) Wyprowadzajac rure na bok tez przeciez nie bedzie roznicy cisnien (bo rura jest przeciez na zewnatrz gdzie panuje chyba takie samo cisnienie co w kominie).

Sorki zboczylem troche z tematu ale siedza tu sami fachmani wiec moze doradzicie cos :)

pozdr.

Swoja szosa - czy to rzeczywiscie jest jakas roznica czy powietrze bedzie lecialo bokiem, czy z gory ? Zakladajac takie same, dosc niskie opory (no kanal 14x14 to prawie 200cm2 - tyle co rura fi160 wiec sporo!). Te otworki nawiewowe z przodu maja moze 10cm2 a kominek ciagnie przez nie ze az syczy :-) Wyprowadzajac rure na bok tez przeciez nie bedzie roznicy cisnien (bo rura jest przeciez na zewnatrz gdzie panuje chyba takie samo cisnienie co w kominie)..........doradzicie cos :)

pozdr.

Sam już napisałeś sobie odpowiedź wpakuj tą rurę nawiewową (jeśli masz możliwość) przekrój też ok. Można jeszcze dodać regulację nawiewu w postaci powietrznego zaworu zwrotnego (oczywiście nawiew w kierunku kominka) bo ten mały opór sprawi, że wentylacja mech. nie będzie zaciągała zimnego powietrza z zewnątrz w czasie gdy kominek nie pracuje. A o opory się nie martw kominek to naprawdę spory i wydajny "odkurzacz".

Wyprowadzajac rure na bok tez przeciez nie bedzie roznicy cisnien (bo rura jest przeciez na zewnatrz gdzie panuje chyba takie samo cisnienie co w kominie).

Pobierać powietrze do spalania można przez kanał nawiewny,którym powietrze wchodzi do pomieszczenia.Kanał wywiewny,który wyprowadza powietrze z pomieszczenia do tego się nie nadaje.

Kanał,którego ścianka sąsiaduje z kanałem kominowym i jest podgrzewany tą ścianką działa jako wywiewny,bo powietrze które w nim jest unosi się do góry jako lżejsze.

Ten sam kanał,gdy jest zimny działa jako nawiewny,a podgrzany jako wywiewny.

Kanały są "nauczone"gorzej z ludźmi. :D

Nie dziwię się,że nikt prawie nie wie o co chodzi z tymi kanałami.Nawet architekci współcześni sądząc po projektach, są ciemni jak "tabaka".Obecnie chyba tylko jakieś staruszki się w tym jeszcze orientują,ponieważ uczyli się o tym w szkole.Można to znaleźć w starych podręcznikach.

Nie no pięknie, domyślam się, że wiesz tylko odnieś się do istniejącej sytuacji tzn. jest wentylacja mechaniczna i jest kominek. Wentylacja jest wyregulowana w m3/h lub jak kto woli w ilości wymian/h a tu zaczyna pracować kominek który ssie powietrze potrzebne do spalania jak smok. W tym pomieszczeniu wentylacja na pewno będzie zaburzona a przynajmniej za część wywiewną będzie robił kominek.

Przy wentylacji mechanicznej kominek powinien mieć niezależne doprowadzenie powietrze do spalania i" wszyscy" się z tym zgadzają.

Chodzi pewnie o to, jak to najłatwiej zrobić i żeby działało niezawodnie.Jeżeli ten kominek dobrze działa przy wyłączonej wentylacji i np otwartym oknie, to powinien tak samo działać mając powietrze niezależne.

Nie zauważyłem rysunku komina ani pełnego opisu.

Jeśli komin idzie np do piwnicy i razem z nim ten kanał,wtedy sprawa byłaby prosta.Należy wtedy podłączyć się do tego kanału i nad tą rurą ssącą zablokować kanał w górę,a otworzyć go w piwnicy i brać powietrze, lub do tego otworu doprowadzić powietrze z dworu dodatkową rurą.

Swoja szosa - czy to rzeczywiscie jest jakas roznica czy powietrze bedzie lecialo bokiem, czy z gory ? Zakladajac takie same, dosc niskie opory (no kanal 14x14 to prawie 200cm2 - tyle co rura fi160 wiec sporo!). Te otworki nawiewowe z przodu maja moze 10cm2 a kominek ciagnie przez nie ze az syczy :-) Wyprowadzajac rure na bok tez przeciez nie bedzie roznicy cisnien (bo rura jest przeciez na zewnatrz gdzie panuje chyba takie samo cisnienie co w kominie).

Sorki zboczylem troche z tematu ale siedza tu sami fachmani wiec moze doradzicie cos :)

pozdr.

Może żeby zakończyć temat zasilania kominka w powietrze wkleję schemacik poglądowy.

Ktoś kiedyś powiedział że jedno zdjęcie zastępuje 1000 slow.

Może właśnie to jest to zdjęcie? :D :D :D

http://www.muratordom.pl/zdjecia/doprowadzenie_powietrza_do_kominka_rys3_1_.jpg

Wlot z kratką na wys. co najmniej 50 cm

http://www.muratordom.pl/zdjecia/doprowadzenie_powietrza_do_kominka_rys2_1_.gif

Powietrze zasysane z kierunku zachodniego

Nie będę przepisywał zdań napisanych przez specjalistów, wiec tylko wkleję cytaty:

Konieczne jest też przestrzeganie poniższych zasad.

* Powietrza nie doprowadza się z garażu, piwnicy i od strony ulicy, aby kurz i nieprzyjemne zapachy nie przedostawały się do pomieszczeń. Przewód można wygodnie poprowadzić przez pomieszczenia nieużytkowe. Nie trzeba go wtedy specjalnie zasłaniać.

* Kanał doprowadzający powietrze musi być szczelny i wyposażony w przepustnicę, której zamknięcie zabezpieczy przed stratami ciepła, gdy kominek nie będzie używany.

* Wlot powietrza na zewnątrz należy umieścić na wysokości minimum 50 cm i zakończyć kratką uniemożliwiającą przedostawanie się do domu gryzoni.

* Powietrze najlepiej pobierać z kierunku zachodniego, z którego najczęściej w Polsce wieje wiatr. Umieszczenie wlotu od strony zawietrznej może w wietrzne dni powodować powstanie podciśnienia w przewodzie doprowadzającym powietrze i wysysanie powietrza z kominka zamiast nawiewania.

Brak doprowadzenia powietrza do kominka jest powszechnym błędem. Kiedy dom jest już gotowy, można ratować sytuację, stosując rozwiązania zastępcze, na przykład:

* doprowadzenie powietrza z nieużywanego strychu (poddasza) przez wolny kanał wentylacyjny. W kanale instaluje się przewód wentylacyjny i doprowadza możliwie blisko kominka. Przewód musi być wyposażony w przepustnicę. Nie należy pobierać powietrza z kanału wentylacyjnego zakończonego na dachu. Istnieje bowiem poważne ryzyko, że będzie ono zasysane wraz ze spalinami (dymem) wydostającymi się z sąsiednich kominów;

* zainstalowanie nawiewników lub nawietrzaków w pomieszczeniu z kominkiem. Ich liczbę ustala się na podstawie danych dotyczących zapotrzebowania na powietrze do spalania.

Różnica ciśnień wynika miedzy innymi z prędkości strugi powietrza opływającej budynek.

BENE

Jani_63

Może żeby zakończyć temat zasilania kominka w powietrze wkleję schemacik poglądowy.

Ktoś kiedyś powiedział że jedno zdjęcie zastępuje 1000 slow.

Może właśnie to jest to zdjęcie? :D :D :D

Ale z niego wlasciwie nic nie wynika ;-)

Konieczne jest też przestrzeganie poniższych zasad.

* Powietrza nie doprowadza się z garażu, piwnicy i od strony ulicy, aby kurz i nieprzyjemne zapachy nie przedostawały się do pomieszczeń. Przewód można wygodnie poprowadzić przez pomieszczenia nieużytkowe. Nie trzeba go wtedy specjalnie zasłaniać.

Nie pobieram z garazu, piwnicy, ani od strony ulicy.

* Kanał doprowadzający powietrze musi być szczelny i wyposażony w przepustnicę, której zamknięcie zabezpieczy przed stratami ciepła, gdy kominek nie będzie używany.

Kanal jest szczelny - rura wchodzi do kanalu i jest uszczelniona. Jest przepustnica. W czasie nieuzywania kominka jego sterownik automatycznie ja zamyka.

* Wlot powietrza na zewnątrz należy umieścić na wysokości minimum 50 cm i zakończyć kratką uniemożliwiającą przedostawanie się do domu gryzoni.

Jest minimum 50cm (a nawet troche wiecej ;) Kratki nie ma. Ale ktory gryzon by po kominie na dachu biegal ;-)

Nie należy pobierać powietrza z kanału wentylacyjnego zakończonego na dachu. Istnieje bowiem poważne ryzyko, że będzie ono zasysane wraz ze spalinami (dymem) wydostającymi się z sąsiednich kominów;

Komin wentylacyjny z ktorego biore powietrze jest oddalony mierzac linijka o dobre 70-80cm no i wloty ma z boku, a spalinowy wylot - z gory. Pozatym nawet jak zassie troche dymu to nic sie nie stanie - to jest obieg zamkniety! Ten dym wleci przez szczelny dolot do kominka i wyleci spowrotem kominem - nie ma mozliwosci przedostania sie do domu, wszystko jest szczelne :)

Czyli dalej wiem, ze nic nie wiem :-)

PS. Baaardzo wszystkich przepraszam za offtopic - chcacym dalej podyskutowac na ten temat proponuje przeniesc sie do TEGO WATKU.

Dzieki.

pozdr.

Chciałbym poprosić osoby, które oprócz mnie użytkują już bufor i ładują go kotłem węglowym o wystąpienie !

Chcę porównać sprawności i czas ładowania !

Znajdzie się ktoś taki ? :roll:

Witam.

Mam buforek 750l (w tym zbiornik wewnętrzny 250l CWU) i zasilam go kociołkiem na pellety (PFL 15kW) lub kominkiem. Nie wiem czy spełniam kryteria grupy docelowej pytania, ale służę odpowiedziami.

Dokładna ilość wody to 750l.

Z CWU nie korzystam bo jeszcze tam nie mieszkam.

Kociołek działa automatycznie utrzymując temperaturę 40stopni w buforze z histerezą 2st.

Dom o powierzchni całkowitej 260m2, temperatura w domu 20 dół 22 góra. Spalanie 25kg pelletu drewnianego na dobę (przy dzisiejszych temperaturach).

Nie dam rady zrobić 90st na buforze, bo mi kociołek w kosmos pierwszy wystrzeli ;) Kocioł ma zadaną temp własną 60st, grzeje bufor przez wewnętrzną wężownicę i na pewno nie ma przełożenia 1:1. Nie mogę zadać na kotle więcej niż 70-80st.

Po oglądaniu Twojego dziennika, powiem, że nie ma za bardzo co porównywać, bo ja nie mam gdzie "dowalić do pieca". No chyba, że w kominku, ale jego sprawność jest dużo niższa niż pieca na węgiel.

Gość Akrimka

WItam,

Przyglądam sie dyskusji od jakiegoś czasu i zaczynam dojrzewać do zrobienia buforka do swojego domku. CZy na pomorzy znajdzie sie chętna osoba która mi w tym "pomoże"..:) Mam dwie rece które potrafia co nieco ale brakuje mi kto by mnie pokierował, jestem wzrokowcem i to co zobaczę potrafię odtworzyć:)

Założenie jest takie ze nie mam gazu, chce mieć piec na wszytko czyli drewno i węgiel coś jak Piczman. Cały dół domku to podłogówka + 3 grzejniki w pokojach +dwie drabinki - 120m2, Poddasze na razie odpuszczam 80m2 - w przyszłości tam 6 grzejników + kolejna podłogówka w łazience

Zasilanie grzejników jest alupexem przez rozdzielacz, podniebnie jak podłogówka. Plan był zrobić kocioł na wymienniku ciepła, woda w zbiorniku 120l z weżowicą który dostałem za darmo..:).

Myślę jak tu wpiąć w to bufor ciepła z węzownicami. Ponieważ kotłownia nie jest za duża, chciałbym go umieścić w garażu przez ścianę przy kotłowni, walec o średnicy 70-80cm i wysokości ok 2m.

Garaż jest niżej niż kotłownią na 3 schodki czyli jakieś 0.5m czy to nie będzie przeszkadzać? Dodatkowo wysokość garażu 2.3m limituje mi wysokość zbiornika. CZy grawitacyjne ładowanie uda się w tym przypadku?

Pozdrawiam

MArcin

CZy grawitacyjne ładowanie uda się w tym przypadku

Nie da rady, do pewnego momentu bufor będzie się nagrzewał od góry ale po pewnym czasie zacznie Ci gotować wodę w kotle.

Pompka załatwia sprawę i uważam że jest lepszym rozwiązaniem, no chyba że prąd wyłączą podczas palenia :-?

Woda wiruje w buforze ( przynajmniej tak to sobie wyobrażam :wink: ).

Mój bufor stoi niecałe 40 cm niżej niż kocioł.