adam_mk 07.02.2018 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Start z zegara co jakiś czas.Stop z termostatu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 07.02.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Mam pytanie do praktyków o grzałki w buforze. Czy w fabrycznym buforze z wężownicą z nierdzewki mogę użyć grzałki do wytwornicy pary, która zdaje się nie posiada tzw. strefy martwej.Czy jest ryzyko przegrzewania się takiej grzałki przy korku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godz 10.02.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 ja na początku tez przed zaworem nie zrobiłem u-rurki, mój się uszkodził i przestał w ogóle puszczać, zareklamowałem odpisali że wysyłają do ekspertyzy i po miesiącu przysłali nowy, teraz prawie co dzień mam na górze bufora ponad 100 stopni i z u-rurką działa bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumic 14.02.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Witam wszystkich buforowców serdecznie pierwszy raz. Jestem nowym forumowiczem. Domek mam parterowy, jestem na początku drogi do wykończenia (siebie), ale szczegóły innym razem. Zaczynam lekturę od początku, mam nadzieję wystartować z pracami nad własnym buforem 'tymi ręcami' w niedługim czasie. Z ciekawością przyglądam się waszym poczynanią, mam nadzieję że pozwolą mi dobrze wdrążyć się w ten temat. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2018 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Dobrze robisz, ze zaczynasz od początku! Dodam Ci trochę pożytecznej lektury, jak jeszcze na nią nie wpadłeś... http://kolos.math.uni.lodz.pl/~bajcik/tmp/Lista-Buforow.html Kolega bajcik zrobił kawał bardzo porządnej roboty. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumic 14.02.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 O proszę! Pierwszy mój post, a tu odpowiedź samego adam_mk. Co prawda jestem tu nowy, ale zdążyłem załapać kim jesteś Adamie dla tego wątku.Podobno nie ma głupich pytań, jednak postaram się od nich stronić. Powiedzcie mi, czy jest jakaś szansa na obejrzenie zdjęć tych wklejanych przez Was na początku wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2018 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Sporo żaby zjadły (imageshack. Miał trzymać latami a wywalili). Mam trochę fotek.Pisz co potrzebne to wstawię. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.02.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 (edytowane) A co myślicie o takim rozwiazaniu instalacjia mieszana tylko zastanawiam się czy grzejniki nie poszlyby grawitacyjnie na rozdzielaczach i aby jeszcze bardziej wspomóc grawitacjie dac rozdzielacze do grzejników przy sufitach i odwrócić do góry wyjsciami tak jak ten w piwnicy od podlogowki.Wyjścia z bufora byłyby raczej z jednej strony tak tylko narysowałam aby lepiej było widać pompka od podlogowki sterowana by była termostatem pokojowym a grzejniki miałyby hulac na grawitacji po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniach głowice na grzejnikach zamknęły by grawitacjie tylko potrzebny by był jakiś zawór zabezpieczający aby na grzejniki nie szło więcej jak np.80stopni. Edytowane 14 Lutego 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.02.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Mam pytanie do praktyków o grzałki w buforze. Czy w fabrycznym buforze z wężownicą z nierdzewki mogę użyć grzałki do wytwornicy pary, która zdaje się nie posiada tzw. strefy martwej. Czy jest ryzyko przegrzewania się takiej grzałki przy korku? Ryzyko jest zawsze, ale mam u klientów 3-4 letnie grzałki które grzeją bez problemu. Zawsze napełniam bufor i instalacje wodą zdemineralizowaną lub destylowaną. Najwiekszy wróg grzałki to osadzający sie kamień. Przy wodzie zdemineralizowanej po kilku latach na grzałce jest tylko nieznaczny nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz Nowak 14.02.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Ryzyko jest zawsze, ale mam u klientów 3-4 letnie grzałki które grzeją bez problemu. Zawsze napełniam bufor i instalacje wodą zdemineralizowaną lub destylowaną. Najwiekszy wróg grzałki to osadzający sie kamień. Przy wodzie zdemineralizowanej po kilku latach na grzałce jest tylko nieznaczny nalot. A to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samuel76 15.02.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Kolego romano78 ja mam dwa grzejniki (drabinkii w łazienkach na parterze i na piętrze) w ten sposób podłączone grawitacyjnie. Na drabinkach założone termostaty elektroniczne (takie z Lidla za 6 dych) Ustawiłem sobie na nich temp czuwanie 17 st. grzanie 25 st. Codziennie otwierają się przez cały rok od 19 ej do 23 ej w porze mycia. Jak jest energia w buforze to łazienkę mi dogrzewa do tej temp. w tych godzinach. Dlatego że wentylacja grawitacyjna i pewnie bym miał większe straty w godz. "nie kąpielowych" Nie zakładałem zabezpieczenia pow. 80 st. trudno Jakoś to działa Podłogówka w całym domu nie zakłóca tego wszystkiego. Gdy projektowałem swój bufor od razu wspawałem te dodatkowe króćce do obiegu grzejników i jestem zadowolony. Pewnie wiesz jak rozgrzewa się podłogówka a tak to załączam czasem tryb ręczny na 3 godz i łazienka się szybciej nagrzewa kiedy jest akcja Palenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 16.02.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Kolego romano78 ja mam dwa grzejniki (drabinkii w łazienkach na parterze i na piętrze) w ten sposób podłączone grawitacyjnie. Na drabinkach założone termostaty elektroniczne (takie z Lidla za 6 dych) Ustawiłem sobie na nich temp czuwanie 17 st. grzanie 25 st. Codziennie otwierają się przez cały rok od 19 ej do 23 ej w porze mycia. Jak jest energia w buforze to łazienkę mi dogrzewa do tej temp. w tych godzinach. Dlatego że wentylacja grawitacyjna i pewnie bym miał większe straty w godz. "nie kąpielowych" Nie zakładałem zabezpieczenia pow. 80 st. trudno Jakoś to działa Podłogówka w całym domu nie zakłóca tego wszystkiego. Gdy projektowałem swój bufor od razu wspawałem te dodatkowe króćce do obiegu grzejników i jestem zadowolony. Pewnie wiesz jak rozgrzewa się podłogówka a tak to załączam czasem tryb ręczny na 3 godz i łazienka się szybciej nagrzewa kiedy jest akcja Palenie. Tylko ja planuje całe piętro w grzejnikach dół podlogowka i dodatkowo też grzejniki najprościej by było dac dwa termostaty pokojowe Góra dla grzejnikow dół dla podlogowki palone ma być drewnem bo klient ma go mnóstwo bo czasem zajmuje się wycinką na terenach przeznaczonych pod zabudowę najlepszą była by sama podlogowka ale nie dał się przekonać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 16.02.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 niech poczyta jakies fotum, sam poprosi o podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 20.02.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Macie jakiś pomysł na tani bufor w rodzaju paletopojemnika 1m³ ale wytrzymującego 2-3bar? Na dodatek zdatnego do przechowywania CWU bezpośrednio.Paletopojemniki z tego co czytałem są testowane tylko przez 10 minut 100kPA czyli 1bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2018 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) W dostępnym nam wszechświecie jak dotąd nie odnotowano takiego kuriozum.Są powody...Mało jest ludzi, którzy obsesyjnie mają ochotę się skrzywdzić.Do nielicznych masochistów podchodzi się z pewną rezerwą... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229074-CWU-%E2%80%93-Jak-j%C4%85-zrobi%C4%87-aby-si%C4%99-nie-skrzywdzi%C4%87 Adam M. Edytowane 20 Lutego 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 20.02.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 (edytowane) Powody czy przeszkody znam. Fajnie że podałeś wątek o legionelli, bo to jest jeden z najważniejszych tematów do opanowania w takim zbiorniku, ale nie ma w tym wątku nic na temat jego rozwiązania ;( Jakieś*dawkowanie chloru na przykład? Albo ozonowanie? Czy to nierealne? Ważna uwaga - to nie ma być woda pitna, tylko do mycia i prania. Ewentualnie płukania zębów. A wracając do zbiornika. Masz jakiś pomysł czy niezbyt? Jak nie znajdę czegoś*w budżecie 1200-1800 (2-3lata zwrotu) to wracam do koncepcji z panelami 50W x 22/33szt. Bo będą kosztowały 800-1200zł i dawały 1000/1500Wp. Edytowane 20 Lutego 2018 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2018 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie ma prawie darmowych zbiorników w kształcie prostopadłościanu.Są podobne do beczki, walca.Poszukaj na olx czy allegro jakiej wyprzedaży. Dobrym rozwiązaniem jest grzanie ZŁADU tak jak się uda.CWU robi się w wężownicy, ale o tym jest cały ten wątek. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 20.02.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Tylko że sama wężownica kosztuje trochę kasy I zrobienie zbiornika bez ciśnienia z wężownicami to żadna filozofia Kształt może być dowolny, byle dało radę wytrzymać 2-3bar, leżało by toto w okresie letnim otulone styropianem gdzieś na zewnątrz i robiło ciepłą wodę. Jakieś pomysły na chlor albo alternatywy? ps. Jak rozwiązujecie problem korozji innych metali z wężownicami miedzianymi? Co z "dodatkiem" miedzi do wody ewentualnie pitnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.02.2018 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 "I zrobienie zbiornika bez ciśnienia z wężownicami to żadna filozofia Kształt może być dowolny, byle dało radę wytrzymać 2-3bar," No. I o tym właśnie jest tu już 762 strony... Masz zamiar pić CWU? Po co? Problem korozji bufora rozwiązuje sie sam. Nie doczytałeś, a przecież to żadna filozofia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 20.02.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Nie doczytałem, sam podałeś przyczynę - 762 strony Zawsze się trochę ciepłej doleje do czajnika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts