Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja na początku tez przed zaworem nie zrobiłem u-rurki, mój się uszkodził i przestał w ogóle puszczać, zareklamowałem odpisali że wysyłają do ekspertyzy i po miesiącu przysłali nowy, teraz prawie co dzień mam na górze bufora ponad 100 stopni i z u-rurką działa bez zarzutu :-)

Witam wszystkich buforowców serdecznie pierwszy raz. Jestem nowym forumowiczem. Domek mam parterowy, jestem na początku drogi do wykończenia (siebie), ale szczegóły innym razem. Zaczynam lekturę od początku, mam nadzieję wystartować z pracami nad własnym buforem 'tymi ręcami' w niedługim czasie. Z ciekawością przyglądam się waszym poczynanią, mam nadzieję że pozwolą mi dobrze wdrążyć się w ten temat. Pozdrowienia.

Dobrze robisz, ze zaczynasz od początku!

Dodam Ci trochę pożytecznej lektury, jak jeszcze na nią nie wpadłeś...

:lol:

http://kolos.math.uni.lodz.pl/~bajcik/tmp/Lista-Buforow.html

Kolega bajcik zrobił kawał bardzo porządnej roboty.

Adam M.

O proszę!

Pierwszy mój post, a tu odpowiedź samego adam_mk.

Co prawda jestem tu nowy, ale zdążyłem załapać kim jesteś Adamie dla tego wątku.

Podobno nie ma głupich pytań, jednak postaram się od nich stronić.

Powiedzcie mi, czy jest jakaś szansa na obejrzenie zdjęć tych wklejanych przez Was na początku wątku?

A co myślicie o takim rozwiazaniu instalacjia mieszana tylko zastanawiam się czy grzejniki nie poszlyby grawitacyjnie na rozdzielaczach i aby jeszcze bardziej wspomóc grawitacjie dac rozdzielacze do grzejników przy sufitach i odwrócić do góry wyjsciami tak jak ten w piwnicy od podlogowki.Wyjścia z bufora byłyby raczej z jednej strony tak tylko narysowałam aby lepiej było widać pompka od podlogowki sterowana by była termostatem pokojowym a grzejniki miałyby hulac na grawitacji po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniach głowice na grzejnikach zamknęły by grawitacjie tylko potrzebny by był jakiś zawór zabezpieczający aby na grzejniki nie szło więcej jak np.80stopni.

15186296471061717974232.jpg

1518629813978-1166957946.jpg

Edytowane przez romano78

Mam pytanie do praktyków o grzałki w buforze.

Czy w fabrycznym buforze z wężownicą z nierdzewki mogę użyć grzałki do wytwornicy pary, która zdaje się nie posiada tzw. strefy martwej.

Czy jest ryzyko przegrzewania się takiej grzałki przy korku?

Ryzyko jest zawsze, ale mam u klientów 3-4 letnie grzałki które grzeją bez problemu. Zawsze napełniam bufor i instalacje wodą zdemineralizowaną lub destylowaną. Najwiekszy wróg grzałki to osadzający sie kamień. Przy wodzie zdemineralizowanej po kilku latach na grzałce jest tylko nieznaczny nalot.

Ryzyko jest zawsze, ale mam u klientów 3-4 letnie grzałki które grzeją bez problemu. Zawsze napełniam bufor i instalacje wodą zdemineralizowaną lub destylowaną. Najwiekszy wróg grzałki to osadzający sie kamień. Przy wodzie zdemineralizowanej po kilku latach na grzałce jest tylko nieznaczny nalot.

A to bardzo dobrze. :rolleyes:

Kolego romano78 ja mam dwa grzejniki (drabinkii w łazienkach na parterze i na piętrze) w ten sposób podłączone grawitacyjnie. Na drabinkach założone termostaty elektroniczne (takie z Lidla za 6 dych) Ustawiłem sobie na nich temp czuwanie 17 st. grzanie 25 st. Codziennie otwierają się przez cały rok od 19 ej do 23 ej w porze mycia. Jak jest energia w buforze to łazienkę mi dogrzewa do tej temp. w tych godzinach. Dlatego że wentylacja grawitacyjna i pewnie bym miał większe straty w godz. "nie kąpielowych" Nie zakładałem zabezpieczenia pow. 80 st. trudno Jakoś to działa Podłogówka w całym domu nie zakłóca tego wszystkiego. Gdy projektowałem swój bufor od razu wspawałem te dodatkowe króćce do obiegu grzejników i jestem zadowolony. Pewnie wiesz jak rozgrzewa się podłogówka a tak to załączam czasem tryb ręczny na 3 godz i łazienka się szybciej nagrzewa kiedy jest akcja Palenie.

Kolego romano78 ja mam dwa grzejniki (drabinkii w łazienkach na parterze i na piętrze) w ten sposób podłączone grawitacyjnie. Na drabinkach założone termostaty elektroniczne (takie z Lidla za 6 dych) Ustawiłem sobie na nich temp czuwanie 17 st. grzanie 25 st. Codziennie otwierają się przez cały rok od 19 ej do 23 ej w porze mycia. Jak jest energia w buforze to łazienkę mi dogrzewa do tej temp. w tych godzinach. Dlatego że wentylacja grawitacyjna i pewnie bym miał większe straty w godz. "nie kąpielowych" Nie zakładałem zabezpieczenia pow. 80 st. trudno Jakoś to działa Podłogówka w całym domu nie zakłóca tego wszystkiego. Gdy projektowałem swój bufor od razu wspawałem te dodatkowe króćce do obiegu grzejników i jestem zadowolony. Pewnie wiesz jak rozgrzewa się podłogówka a tak to załączam czasem tryb ręczny na 3 godz i łazienka się szybciej nagrzewa kiedy jest akcja Palenie.

Tylko ja planuje całe piętro w grzejnikach dół podlogowka i dodatkowo też grzejniki najprościej by było dac dwa termostaty pokojowe Góra dla grzejnikow dół dla podlogowki palone ma być drewnem bo klient ma go mnóstwo bo czasem zajmuje się wycinką na terenach przeznaczonych pod zabudowę najlepszą była by sama podlogowka ale nie dał się przekonać .

W dostępnym nam wszechświecie jak dotąd nie odnotowano takiego kuriozum.

Są powody...

Mało jest ludzi, którzy obsesyjnie mają ochotę się skrzywdzić.

Do nielicznych masochistów podchodzi się z pewną rezerwą...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229074-CWU-%E2%80%93-Jak-j%C4%85-zrobi%C4%87-aby-si%C4%99-nie-skrzywdzi%C4%87

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Powody czy przeszkody znam. Fajnie że podałeś wątek o legionelli, bo to jest jeden z najważniejszych tematów do opanowania w takim zbiorniku, ale nie ma w tym wątku nic na temat jego rozwiązania ;(

Jakieś*dawkowanie chloru na przykład? Albo ozonowanie? Czy to nierealne? Ważna uwaga - to nie ma być woda pitna, tylko do mycia i prania. Ewentualnie płukania zębów.

A wracając do zbiornika. Masz jakiś pomysł czy niezbyt?

Jak nie znajdę czegoś*w budżecie 1200-1800 (2-3lata zwrotu) to wracam do koncepcji z panelami 50W x 22/33szt. Bo będą kosztowały 800-1200zł i dawały 1000/1500Wp.

Edytowane przez ACCel

Nie ma prawie darmowych zbiorników w kształcie prostopadłościanu.

Są podobne do beczki, walca.

Poszukaj na olx czy allegro jakiej wyprzedaży.

Dobrym rozwiązaniem jest grzanie ZŁADU tak jak się uda.

CWU robi się w wężownicy, ale o tym jest cały ten wątek.

Adam M.

Tylko że sama wężownica kosztuje trochę kasy ;) I zrobienie zbiornika bez ciśnienia z wężownicami to żadna filozofia :D

Kształt może być dowolny, byle dało radę wytrzymać 2-3bar, leżało by toto w okresie letnim otulone styropianem gdzieś na zewnątrz i robiło ciepłą wodę.

Jakieś pomysły na chlor albo alternatywy?

ps. Jak rozwiązujecie problem korozji innych metali z wężownicami miedzianymi? Co z "dodatkiem" miedzi do wody ewentualnie pitnej?

"I zrobienie zbiornika bez ciśnienia z wężownicami to żadna filozofia

Kształt może być dowolny, byle dało radę wytrzymać 2-3bar,"

No.

I o tym właśnie jest tu już 762 strony... :lol:

Masz zamiar pić CWU? Po co?

Problem korozji bufora rozwiązuje sie sam.

Nie doczytałeś, a przecież to żadna filozofia...

Adam M.