Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Możesz też zimnej i wprost z kałuży.

TEŻ nie zaszkodzi nikomu.

Woda podgrzana ponad 53stC zrzuca gazy i kamień. |Jest nieaktywna. Nie ma tam korozji.

Korozja jest w bojlerach, gdzie masz stale świeżą, zakamienioną i NATLENIONĄ.

Adam M.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam robić u gościa całą instalacjie co. Z buforem i chce zrobic go z PP ma dostęp do tego bo robi przy ruruciagach ścianki tego miałyby ok 1cm twierdzi ze wtopi mi tam krocce z gwintem jakie chce ale jakoś nie jestem przekonany do takiego eksperymentu tymbardziej ze w buforze będzie woda kotlowa a cwu przez wezownice.

Takiej, aby ciąg był właściwy.

Widać chyba kiedy się kisi a kiedy pali.

Opony, na przykład, bezdymnie pali się jedynie z bardzo dużym naddatkiem powietrza.

:lol:

To zależy od kotła, komina, obciążenia cieplnego...

Adam M.

To super że się da ale jak puścić rurę zasilania bufora ? ( na EPS to chyba za duża temperatura) , nie będzie gotowało miejscowo wody w tej rurce ?

ile zostawić miejsca na ocieplenie ? Planuję 30 cm bok i 40 cm góra (planuję zasypać perlitem) , czy dać mniej i wtedy mieć więcej litrów ?

Przelicz i przemyśl co będzie dla Ciebie lepsze.

Przecież wiesz co chcesz osiągnąć.

Adam M.

Co chce osiągnąć ? Zapalić, naładować, zapomnieć, jak najdłużej się da. Będę palił tylko i wyłącznie drewnem/brykietem/(prądem awaryjnie raczej)

Pojemność bufora 4000 l ,

Lato bufor tylko do CWU ,

Załadowanie bufora 4000 l z 40 oC do 95 oC to jakieś : 1,16 kwh * 55 * 4000 = 255 kwh , licząc kwh z drewna ok 0,15 zł daje to 38 zł do tego odjąć starty ciepła :

( 25 cm perlitu ) u 0,17 , powierzchnia walca 14 m2 , delta 75 oC , daje to 128 kwh , czyli prawie połowa energii . 38 zł + starty 19 zł = 57 zł

I tak nie wychodzi tragicznie a praktycznie jedno/dwa rozpalenia w miesiącu powinny załatwić sprawę CWU na lato .

Nie zrobiłem jakiegoś błędu w obliczeniach ? Jest sens zakładać solary ?

Sam policz i zdecyduj.

Jeden sposób to... Napalić, zebrać ciepełko do wiaderka i nie dać mu uciec.

Drugi sposób to... Zrobić wiaderko i mechanizm ciągłego uzupełniania tego, co ucieka aby stale było pełne.

Coś wybierz.

Adam M.

Sam policz i zdecyduj.

Jeden sposób to... Napalić, zebrać ciepełko do wiaderka i nie dać mu uciec.

Adam M.

Ten sposób do mnie bardziej przemawia, ale jak mogę polepszyć izolację ? Moje wyliczenia strat są dla grubości ocieplenia 25 cm ( szerokość pomieszczenia to 175 cm - 120 cm srednica bufora) z tym , że bufor będzie stał na środku a całe pomieszczenie, które jest w kształcie kwadratu zasypię perlitem więc na rogach będzie tej izolacji więcej ale ciężko to obliczyć w takiej postaci.

Nie ogranicza mnie jedynie wysokość zbiornika (pomieszczenie nie ma stropu) zrobić węższy ale wyższy ? Jaki stosunek średnicy do wysokości jest najlepszy ? Miałem w planach 1,2 x 3,5 co daje 4000 l , ale zeby zrobić miejsce dla dodatkowych 20 cm izolacji zbiornik musiałby mieć 1 x 5 , yyy troche za duży :)

Pozostaje się chyba pogodzić ze stratami albo zainwestowac w solary, ale raczej mało sensowne to pod względem ekonomicznym przy takich niskich kosztach CWU

Witam, dzięki waszej pomocy na tym forum udało mi się zrobić samodzielnie ogrzewanie domu nigdy nie mając z tym do czynienia. Zaczęło się od zakupu zbiornika

SAM_6366.JPG

kilka zdjęć z prac przy buforze

20170829_180755.jpg

20170831_163511.jpg

20170829_180737.jpg

20170831_163517.jpg

wężownica miedziana fi 22 25m zwijana na beczce po ropie, przejście przez sciankę zbiornika: wspawany kawałek rury z gwintem 1cal na niego nakręcona złączka gwintowana miedziana przez nią na wylot rura miedziana i to razem zlutowane. na końcu znów zlutowana złączka do połączenie się z instalacja domu.

Po zamknięciu zbiornika i sprawdzeniu szczelności najgorszy etap transport do kotłowni

20170902_153353.jpg

kotłownia połączona według tego schematu

schemat 2.jpg20180223_095454.jpg

bufor zasilany kotłem atmos 22kw, ogrzewany dom 130m2 ogrzewanie podłogowe. Naładowanie bufora do 85-90 stopni około 4 godz dwa wkłady do pieca. Na podłogę puszczam 40 stopni, w domu 20-21 stopni. Bufor wystarcza na dobę przy temperaturze minusowej na zewnątrz.Bufor ocieplony wełną 25cm. Zużycie drewna około 14mb na sezon.

Czemu rozdzielacz w tym miejscu nie dało rady gdzieś w centrum domu lub ewentualnie przy samej podłodze mało estetycznie to wygląda a po drugie opory są większe chociaż przy łącznej sumie alupexa to nieznaczny procent.W buforze ja teraz nie daje żadnych kolanek zwłaszcza 90stopni nawet jeśli wezownica w dwóch kawałkach to połączenie trojnikiem na zewnatrz w mojej okolicy zdazyly się przypadki ze po ok.10latach przetarlo się kolano

90stopni.

Ale jak na pierwszy raz to jest super najważniejsze ze działa

Edytowane przez romano78

Witam. Jestem nowy na forum i potrzebuję rady. Mam kocioł na pellet i kolektory słoneczne , które są bez automatyki i "chodzą"na grawitacji. Mam tez bojler poziomy o pojemności 250 l z wężownicą poziomą o pojemności 5 litrów a także płaszcz wodny o pojemności 20 litrów.Proszę o podpowiedź co i do czego lepiej podłączyć aby mieć jak najmniejsze straty energii czy solary do wężownicy a może lepiej do płaszcza wodnego czy może kocioł do wężownicy a może do płaszcza podłącze to rura 1 cal .Nie ukrywam , że zależy mi na dobrym podłaczeniu kotła , bo wiąże sie to ze spaleniem pelletu przy nagrzewaniu CWU.Byłbym wdzięczy za podpowiedz przez fachowca , który zamuje sie takimi rzeczami na codzień. Moi koledzy mają różne zdania na ten temat i chcę uzyskać opinię od fachowej osoby