strusp 11.03.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Znacząca różnica będzie, jak dasz perlit. Wełna z rolki jest kiepska do owijania , jak już coś to lepiej bierz laminowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 11.03.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Co masz na myśli mówiąc laminowaną?? Tzn kominkową z ekranem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys507 12.03.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Mam węzownice karbowana ze stali szlachetnej. W instrukcji pisze by podłaczyć ja przez łącznik dielektryczny(plastikowy) w przypadku łączenia różnych metali. Gdzie taki kupić? Czy Wy tez je stosujecie? ponawiam moj post Jak połączyc dwa bufory roznej wielkosci 300 i 1000l . Schemat jakby ktos mial to bylbym wdzieczny Adamie pomóż....... K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.03.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ustawić obok siebie tak, aby góry były na tym samym poziomie.Góry połączyć a dół mniejszego na odpowiedniej wysokości z większym.Proste. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys507 12.03.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Mniejszy juz jest podpiety i chce dołozyc wiekszy. Nie ma mozliwosci by gory były na tym samym poziomie. A co myslisz o polaczeniu szeregowym?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.03.2018 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Kilof kup i podkop gdzie trzeba... Ludzie na zwykłym "Atari" na księżyc polecieli i wrócili a Ty mówisz - nie da się... BARDZO trudne połączenie... Tak właściwie - CO chcesz osiągnąć? Jaki cel sobie stawiasz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys507 13.03.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Adamie. Mam mały zbiorniczek buforowy z wzownica spiro 300l. Piec na pelet 12 kw plus ruszt do drewna. I właśnie jak pale drewnem to te 300 litrow jest mało i przydałoby sie dołożyc. Jak to podpiac by to chodziło. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.03.2018 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 RÓWNOLEGLE.Zwiększysz pojemność cieplną.Jak?Nie wiem....Trzeba by połazić po kotłowni i zobaczyć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 15.03.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Adamie. Mam mały zbiorniczek buforowy z wzownica spiro 300l. Piec na pelet 12 kw plus ruszt do drewna. I właśnie jak pale drewnem to te 300 litrow jest mało i przydałoby sie dołożyc. Jak to podpiac by to chodziło. Krzysiek podnies mniejszy zbiornik i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek_75 17.03.2018 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Witam, dawno tu nie zaglądałem,widzę że przybyło kilka buforów, oby tak dalej Mój "prawie" własnoręcznie wykonany, oraz z zaczerpniętej wiedzy z tego forum, chodzi już drugi sezon (z dobrym skutkiem) bufor zasilany kotłem atmos 22kw, ogrzewany dom 130m2 ogrzewanie podłogowe. Naładowanie bufora do 85-90 stopni około 4 godz dwa wkłady do pieca. Na podłogę puszczam 40 stopni, w domu 20-21 stopni. Bufor wystarcza na dobę przy temperaturze minusowej na zewnątrz.Bufor ocieplony wełną 25cm. Zużycie drewna około 14mb na sezon. Kolego, a nie wiesz ile ważyły te wsady tego drewna? Czy atmos ma taką małą komorę zasypową? Ja mam mpma 21-25, to sezonowanym drewnem(brzoza) naładowałem bufor do 95+, jednym zaladunkiem.(27kg) Bufor mam około 1000l, chata ponad 100m2 (same grzejniki) i też jak u Ciebie wystarcza na dobę od palenia do palenia CWU to wężownica miedziana 50m fi 18 spawana tigiem, miałem ekstremalne warunki, bo była spawana nawet w buforze Latem jestem z niej szczególnie zadowolony, bo starcza na 7-8 dni i jeszcze mi się nie zdarzyło przez 1,5roku by zabrakło ciepłej wody, domownicy heppi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwer007 18.03.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Piotrek 75 to ja robię podobny bufor i mam zamiar kupić mpm 17-19 Kw. W buforze 40 m rury na cwu. I właśnie takie zdanie chciałem przeczytać, mianowicie w lecie wystarcza CI ciepłej wody na 7 dni. I domownicy są happy:P Też tak chcę magazynować ciepło na tydzień. Sęk tkwi w ociepleniu zbiornika. Jaką masz izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek_75 18.03.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Serwer007 Co co ocieplenia, to tak: Piwnica u mnie to same fundamenty dość nieregularne, dla wyrównania dałem styropian, później przy ścianie poszło 25cm wełny, na bufor poszła wełna 5cm (ta najlepsza), potem folia aluminiowa taka pod podłogówkę, potem folia strecz, zabudowałem to wszystko płytą osb, myślę, że jest ok Rekord latem na cwu wyniosło 10 dni, z tym że 5 dni byliśmy na Mazurach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwer007 18.03.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 no to nie myślisz nawet o solarach:) zapalisz raz na tydzień w piecu i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 18.03.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 no to nie myślisz nawet o solarach:) zapalisz raz na tydzień w piecu i tyle Też tak miałem tzn. raz na tydzień paliłem i ... przełączyłem się na prąd (taryfa G13) - koszt wyszedł mi taki sam, a nawet myśleć o tym nie musiałem Ocieplenie mam po całości 25 cm wełny + w rogach więcej. A tej zimy to już nawet o paleniu na CO zapomniałem - gdybym nie patrzył przez okno, to zapomniałbym, że w ogóle zima jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwer007 18.03.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 ja z kolei nastawiłem się na kocioł na paliwo stałe bo mam dostęp do lasu a po sąsiedzku mam tartak więc zawsze to jakieś ścinko za grosze kupie. No i zamierzam zrobić jakąś prase do trocin to już palenie będzie ze darmo brykietem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwer007 18.03.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 a mam pytanie odnoście zbiornika wyrównawczego.... będę miał wspominany wyżej kocioł +bufor 1200 l no i instalacja z podłogi około 170 m kw. Całość w obiegu otwartym. Zważywszy na pojemność bufora gdzie woda będzie dosyć dobrze podgrzewana zapytam się jakiej pojemności muszę zamontować naczynie przelewowe na strychu? czytałem normy i znam mniej więcej rozszerzalność wody od 20 do 90 stopni ale może z własnego doświadczenie podpowiecie czy wystarczy 80 l czy może większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 18.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 a mam pytanie odnoście zbiornika wyrównawczego.... Mam bufor 1350l + kocioł (nie pamiętam pojemności ale to coś 30 - 50l) + instalacja, ale ją można nawet pominąć, bo tu dużych wahań temp nie ma, więc i rozszerzalność niewielka. Zbiornik mam 70l (efektywnie będzie z 60 - 65 bo przelew jest poniżej górnej krawędzi). Średnia temp w buforze wahała się tak koło 35 - 95 *C i nigdy problemów nie było. Na zimnym zostawało tak ze 5cm wody, a na gorącym do przelewu brakowało z 8 - 10 cm. Link do wymiarów i zdjęć zbiornika: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-mój-bufor-wykonanie-i-koszty/?p=253488 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Serwer007 19.03.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 19.03.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 no to nie myślisz nawet o solarach:) zapalisz raz na tydzień w piecu i tyle mi 1000L wytrzymywał regularnie 11 dni przez lato (4 os), i tak sie rozleniwiłem, ze i tak solary zamontowałem ale za to teraz jaka wygoda......... za rok licznik naliczył ok 2200 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 19.03.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 (edytowane) W końcu znalazłem trochę czasu i będę montowal drugi zbiornik który czeka w garażu prawie rok chodzi glownie o to abym nie musial wypuszczac nadmiaru ciepla z 7 kolektorow jak w zeszlym roku.chce połączyć z obecnym miedzia fi 28 aby woda rozchodzila się grawitacyjnie.I chce jeszcze dodatkowo zamontowac grzalke tylko jaka siłę mam tam podciagnieta średnie zużycie gazu mam na poziomie ok 7m3 24h czyli ok.70kwh więc chyba taka grzalka 8kw powinna starczyc? I jak umieścić grzalke od spodu bufora mam mufe 2cale chyba nie będzie problemu jeśli grzalka będzie w pionie,tylko zastanawia mnie jak wymienić taką grzalke w razie awari chyba bez spuszczanie wody nie da rady a może zamontować rure 5/4 cala na całej wysokości bufora z zaworami i nie będzie problemu z wymianą a dodatkowo będzie grzana najpierw góra bufora. Edytowane 19 Marca 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts