Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam węzownice karbowana ze stali szlachetnej. W instrukcji pisze by podłaczyć ja przez łącznik dielektryczny(plastikowy) w przypadku łączenia różnych metali. Gdzie taki kupić? Czy Wy tez je stosujecie?

ponawiam moj post

Jak połączyc dwa bufory roznej wielkosci 300 i 1000l . Schemat jakby ktos mial to bylbym wdzieczny

Adamie pomóż.......

K.

Kilof kup i podkop gdzie trzeba...

Ludzie na zwykłym "Atari" na księżyc polecieli i wrócili a Ty mówisz - nie da się... :lol:

BARDZO trudne połączenie...

Tak właściwie - CO chcesz osiągnąć?

Jaki cel sobie stawiasz?

Adam M.

Witam, dawno tu nie zaglądałem,widzę że przybyło kilka buforów, oby tak dalej :)

Mój "prawie" własnoręcznie wykonany, oraz z zaczerpniętej wiedzy z tego forum, chodzi już drugi sezon (z dobrym skutkiem) :)

bufor zasilany kotłem atmos 22kw, ogrzewany dom 130m2 ogrzewanie podłogowe. Naładowanie bufora do 85-90 stopni około 4 godz dwa wkłady do pieca. Na podłogę puszczam 40 stopni, w domu 20-21 stopni. Bufor wystarcza na dobę przy temperaturze minusowej na zewnątrz.Bufor ocieplony wełną 25cm. Zużycie drewna około 14mb na sezon.

Kolego, a nie wiesz ile ważyły te wsady tego drewna? Czy atmos ma taką małą komorę zasypową?

Ja mam mpma 21-25, to sezonowanym drewnem(brzoza) naładowałem bufor do 95+, jednym zaladunkiem.(27kg) Bufor mam około 1000l, chata ponad 100m2 (same grzejniki) i też jak u Ciebie wystarcza na dobę od palenia do palenia :)

CWU to wężownica miedziana 50m fi 18 spawana tigiem, miałem ekstremalne warunki, bo była spawana nawet w buforze :)

Latem jestem z niej szczególnie zadowolony, bo starcza na 7-8 dni i jeszcze mi się nie zdarzyło przez 1,5roku by zabrakło ciepłej wody, domownicy heppi :)

Piotrek 75

to ja robię podobny bufor i mam zamiar kupić mpm 17-19 Kw.

W buforze 40 m rury na cwu. I właśnie takie zdanie chciałem przeczytać, mianowicie w lecie wystarcza CI ciepłej wody na 7 dni. I domownicy są happy:P

Też tak chcę magazynować ciepło na tydzień. Sęk tkwi w ociepleniu zbiornika. Jaką masz izolacje?

Serwer007

Co co ocieplenia, to tak:

Piwnica u mnie to same fundamenty dość nieregularne, dla wyrównania dałem styropian, później przy ścianie poszło 25cm wełny, na bufor poszła wełna 5cm (ta najlepsza), potem folia aluminiowa taka pod podłogówkę, potem folia strecz, zabudowałem to wszystko płytą osb, myślę, że jest ok :)

Rekord latem na cwu wyniosło 10 dni, z tym że 5 dni byliśmy na Mazurach :)

no to nie myślisz nawet o solarach:) zapalisz raz na tydzień w piecu i tyle

Też tak miałem tzn. raz na tydzień paliłem i ... przełączyłem się na prąd (taryfa G13) - koszt wyszedł mi taki sam, a nawet myśleć o tym nie musiałem :)

Ocieplenie mam po całości 25 cm wełny + w rogach więcej. A tej zimy to już nawet o paleniu na CO zapomniałem - gdybym nie patrzył przez okno, to zapomniałbym, że w ogóle zima jest :wiggle:

a mam pytanie odnoście zbiornika wyrównawczego....

będę miał wspominany wyżej kocioł +bufor 1200 l no i instalacja z podłogi około 170 m kw. Całość w obiegu otwartym. Zważywszy na pojemność bufora gdzie woda będzie dosyć dobrze podgrzewana zapytam się jakiej pojemności muszę zamontować naczynie przelewowe na strychu? czytałem normy i znam mniej więcej rozszerzalność wody od 20 do 90 stopni ale może z własnego doświadczenie podpowiecie czy wystarczy 80 l czy może większe...

a mam pytanie odnoście zbiornika wyrównawczego....

Mam bufor 1350l + kocioł (nie pamiętam pojemności ale to coś 30 - 50l) + instalacja, ale ją można nawet pominąć, bo tu dużych wahań temp nie ma, więc i rozszerzalność niewielka. Zbiornik mam 70l (efektywnie będzie z 60 - 65 bo przelew jest poniżej górnej krawędzi). Średnia temp w buforze wahała się tak koło 35 - 95 *C i nigdy problemów nie było. Na zimnym zostawało tak ze 5cm wody, a na gorącym do przelewu brakowało z 8 - 10 cm. Link do wymiarów i zdjęć zbiornika: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-mój-bufor-wykonanie-i-koszty/?p=253488

W końcu znalazłem trochę czasu i będę montowal drugi zbiornik który czeka w garażu prawie rok chodzi glownie o to abym nie musial wypuszczac nadmiaru ciepla z 7 kolektorow jak w zeszlym roku.chce połączyć z obecnym miedzia fi 28 aby woda rozchodzila się grawitacyjnie.

I chce jeszcze dodatkowo zamontowac grzalke tylko jaka siłę mam tam podciagnieta średnie zużycie gazu mam na poziomie ok 7m3 24h czyli ok.70kwh więc chyba taka grzalka 8kw powinna starczyc?

I jak umieścić grzalke od spodu bufora mam mufe 2cale chyba nie będzie problemu jeśli grzalka będzie w pionie,tylko zastanawia mnie jak wymienić taką grzalke w razie awari chyba bez spuszczanie wody nie da rady a może zamontować rure 5/4 cala na całej wysokości bufora z zaworami i nie będzie problemu z wymianą a dodatkowo będzie grzana najpierw góra bufora.

Edytowane przez romano78