romano78 23.03.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Mam nadzieję że wiesz ze w takim układzie bufor nie będzie ładował sie warstwowo a cały zład będzie miał jednakową temperaturę Jesteś tego pewien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 23.03.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Mam nadzieję że wiesz ze w takim układzie bufor nie będzie ładował sie warstwowo a cały zład będzie miał jednakową temperaturę A to niby dlaczego? Mam podobnie zrobione. Teraz patrze na temp. z 4 punktów pomiarowych: 60, 56, 50, 34. Przed chwilą grzałka się wyłączyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.03.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 A to niby dlaczego? Mam podobnie zrobione. Teraz patrze na temp. z 4 punktów pomiarowych: 60, 56, 50, 34. Przed chwilą grzałka się wyłączyła. Masz trochę inaczej myślę ze zaworem 2 cal na samym dole będę mógł przydlawic i skierować ciepłą wodę prosto na górę bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 23.03.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Zamiast zaworu zastosuj zasuwę np. http://allegro.pl/zasuwa-przelotowa-mosiezna-do-wody-dn50-2-cale-i7223820243.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.03.2018 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 (edytowane) Zamiast zaworu zastosuj zasuwę np. http://allegro.pl/zasuwa-przelotowa-mosiezna-do-wody-dn50-2-cale-i7223820243.html Kulowym też da radę już wszystko poskrecane woda z bufora nr.1 spuszczona bufor drugi spięty z pierwszym do bufora nr 1 wlalem spowrotem tę samą wodę i teraz czekam na deszcz. Edytowane 23 Marca 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 84 24.03.2018 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Witam serdecznie tomno Ja przez te kilka dni uporządkowalem wszystko w głowie i to dzięki Tobie i koledze marcin 5 z góry wam dziękuję. Teraz do rzeczy postanowiłem dac bufor 500-800 litrów z wezownica cwu u góry. Kocioł dam ds 12- 14 kW. Sterowanie i termometr w pokoju dziennym przy samej podłodze ewentualnie w łazience . Sterowanie zaworami trojdroznymi czy jakoś tak aby po osiągnięciu celcjuszy nastąpiło przekierowanie by ładował się bufor. To już będzie Kmina mojego hydraulika . Kocioł oczywiście manual bo im mniej elektroniki tym lepiej tylko sterowanie zaworami i pewnie pompkami. Żona wychowana na wsi ja nie ale nie boimy się dokładać i pilnować to będzie dla mnie sama przyjemność zawsze kotlownia stanie się azylem dla mnie gdzie będę się wyciszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz 84 24.03.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 No nie nie wszystko się pojawiło co napisałem. Więc do wyboru ma 7 buforów. I może jakiś wybiorę interesuje mnie 500l raczej. Do tego grzałka jak lenistwo wygra. Ale w niedalekiej przyszłości fotowoltaika. Bufor kupczy może wy coś doradzicie jakiej firmy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 24.03.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) Jesteś tego pewien? U mnie układ jest podobny , nawet zrobiłem "drabinkę " , nie mam jednak zaworu dławiącego ( nie zdał by egzaminu ) , grzałka zasilana z fotowoltaiki , a więc moc na grzałce taka jak świeci słońce , zbiornik grzeje się absolutnie bez warstwowo , rozładowuje się warstwowo . Po prawie 3 latach użytkowania brak warstwowego ładowania absolutnie nie przeszkadza , latem 500 l nagrzewa sie do 95 st . Edytowane 24 Marca 2018 przez rjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 24.03.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 (edytowane) ...Sterowanie zaworami trojdroznymi czy jakoś tak aby po osiągnięciu celcjuszy nastąpiło przekierowanie by ładował się bufor. ... Na innym forum znalazłem schemat który powinien się u ciebie sprawdzić i działa bez zaworu rozdzielającego. Co do pojemności to moim zdaniem patrz w kierunku 800l. U mnie układ jest podobny , nawet zrobiłem "drabinkę " , nie mam jednak zaworu dławiącego ( nie zdał by egzaminu ) ... Może właśnie przez drabinkę nie ładuje się warstwowo lub przepływ wody (duża średnica rur) w stosunku do mocy grzałek jest na tyle duży, że ładuje się całość bez rozkładu warstwowego. Edytowane 24 Marca 2018 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.03.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Witam odnosnie kotłów elektrzycznych, miał ktos do czynienia z kotłami elektrodowymi? http://www.galanshop.eu/pl-kotly-elektrodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 24.03.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Drabinkę przerabiałem na wiele sposobów , nawet było bez drabinki efekt ten sam , a tak jak pisałem przy grzałce zasilanej ogniwami pv nie da ustawić sie dławienia i nie myślę już o tym to mi wcale nie przeszkadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.03.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 U mnie układ jest podobny , nawet zrobiłem "drabinkę " , nie mam jednak zaworu dławiącego ( nie zdał by egzaminu ) , grzałka zasilana z fotowoltaiki , a więc moc na grzałce taka jak świeci słońce , zbiornik grzeje się absolutnie bez warstwowo , rozładowuje się warstwowo . Po prawie 3 latach użytkowania brak warstwowego ładowania absolutnie nie przeszkadza , latem 500 l nagrzewa sie do 95 st .[ATTACH=CONFIG]409869[/ATTACH] A tą drabinke miałeś od początku czy dorabiales później bo to chyba ona jest powodem a grzalke jakiej masz mocy bo jeśli słaba a dodatkowo nie ma jak zdlawic grawitacji to tak będzie grzalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.03.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Drabinkę przerabiałem na wiele sposobów , nawet było bez drabinki efekt ten sam , a tak jak pisałem przy grzałce zasilanej ogniwami pv nie da ustawić sie dławienia i nie myślę już o tym to mi wcale nie przeszkadza . rozwazałes termostat od samoochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 24.03.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 rozwazałes termostat od samoochodu? Grzałka ma nominalnie 2 kW ale pisałem ze z paneli idzie wiec moc waha się w zależności i od tego ile panele dadzą , , Z termostatem myślałem , ale zaprzestałem nie ma znaczenia jak sie to ładuje moc włożona w bufor to moc włożona , i czy bufor ma 50 st czy 95 to i tak z kranu więcej jak 50 nie poleci ( na cwu zawór mieszający ustawiony na ok 50 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 24.03.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Grzałka ma nominalnie 2 kW ale pisałem ze z paneli idzie wiec moc waha się w zależności i od tego ile panele dadzą , , Z termostatem myślałem , ale zaprzestałem nie ma znaczenia jak sie to ładuje moc włożona w bufor to moc włożona , i czy bufor ma 50 st czy 95 to i tak z kranu więcej jak 50 nie poleci ( na cwu zawór mieszający ustawiony na ok 50 ) 50 st. z kranu toż to masakra, to już się chyba poparzyć idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 24.03.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Można ustawić mniej , kto komu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.03.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Grzałka ma nominalnie 2 kW ale pisałem ze z paneli idzie wiec moc waha się w zależności i od tego ile panele dadzą , , Z termostatem myślałem , ale zaprzestałem nie ma znaczenia jak sie to ładuje moc włożona w bufor to moc włożona , i czy bufor ma 50 st czy 95 to i tak z kranu więcej jak 50 nie poleci ( na cwu zawór mieszający ustawiony na ok 50 ) Znaczenie to może mieć jeśli potrzeba nagle cieplej wody i mamy tam wezownice cwu której większą część mamy na szczycie w tym przypadku lepiej jest poddawać od razu na szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 24.03.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 u siebie zrobilem grzalke z polaczeniem jak u ciebie ale bez drabinki, 1600w i tez usredniało, ale przez tydzien testowania woda ok 45 i nie brakowało. Wyzej pisałem o kotłach elektrodowych, mial ktos z nimi do czynienia? PV by do nich pasowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 24.03.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Znaczenie to może mieć jeśli potrzeba nagle cieplej wody i mamy tam wezownice cwu której większą część mamy na szczycie w tym przypadku lepiej jest poddawać od razu na szczyt. nagle to z paneli pv się nie nagrzeje , nagle to z kotła co można nagrzać bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 24.03.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Mam już swoją teorię a raczej doświadczenie na ten temat i wiem że nie ma co walczyć w takim przypadku o ładowanie warstwowe , bo to nie ma sensu . ilość energii jaką trzeba włożyć w ogrzanie cwu o np 10 st c jest taka sama czy to ogrzewamy z 50 st w całym buforze czy z 80 st w górnej części bufora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts