Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam już swoją teorię a raczej doświadczenie na ten temat i wiem że nie ma co walczyć w takim przypadku o ładowanie warstwowe , bo to nie ma sensu . ilość energii jaką trzeba włożyć w ogrzanie cwu o np 10 st c jest taka sama czy to ogrzewamy z 50 st w całym buforze czy z 80 st w górnej części bufora .

Ale to wszystko zależy czym grzejemy i jak np kolektory cieczowe u mnie podpiete przez wymiennik zewnętrzny korzystniej jest grzać przy większym przepływie u mnie 8l min a mieć w miarę podobną temp.W buforze niż grzać 4lmin a mieć bardziej gorąca górę przy 8lmin.wyciągam więcej ze słońca.

No nie nie wszystko się pojawiło co napisałem. Więc do wyboru ma 7 buforów. I może jakiś wybiorę interesuje mnie 500l raczej. Do tego grzałka jak lenistwo wygra. Ale w niedalekiej przyszłości fotowoltaika. Bufor kupczy może wy coś doradzicie jakiej firmy ? Pozdrawiam

W zeszłym tygodniu dojechał do mnie zamówiony bufor 800l z firmy Atmopol z wężownicą cwu i dodatkową dolną. Jeszcze nie podłączałem, ale po rozpakowaniu całość wygląda bardzo solidnie. Na pewno na plus mogę zaliczyć zlokalizowanie przyłączy w obrębie kąta 90st, co bardzo ułatwi montaż w rogu pomieszczenia oraz 2 przyłącza dla grzałek (będę grzał głównie prądem na razie).

Napelnilem dzisiaj bufor i zagrzalem pierwszy smieciuchem ciepło przechodzi ładnie do drugiego chociaż nie tak szybko jak się spodziewałem gdyby były rury 2cal pewnie ciepło szybciej by przechodzilo ja dałem 5/4 i dodatkowo jest po drodze parę kolanek teraz zastanawiam się czym to ocieplić mam zamiar to zabudowac w kwadrat bufor stoi w rogu więc będą tylko dwie ścianki tylko czym to najlepiej zasypać myślę o perlicie tylko jaki ,w większości na jaki się napotkalem to ogrodniczy ale to chyba nie o taki chodzi.

20180326_203136.jpg

Edytowane przez romano78

Witam forumowiczów.

Przeczytałem wątek od początku i zacząłem robić bufor ciepła, w skrócie rura fi 800 x 2 po jakieś 160 cm co daje jakieś 1600 l, chałupa 70 m średnio ocieplona ze względu na przynależność do współnoty, wszędzie podłogówka oprócz salonu.

Założenia: przepływowe podgrzewanie CWU zrównoleglona rurka Cu fi 15 2 x 25 m, wężownica solarna stożkowa 2 x 12,5 m wiadomo zgodnie z zaleceniami nad nią stożek i ponacinana kierownica. Bufory spięte rurą 2" góra i dół i teraz takie pytanko, jako, że w buforze nr 1 będzie zasilanie z kotła stałopalnego wymuszone pompką jak również zasilenie i powrót podłogówki zład będzie wirował, u góry daję kolana hamburskie przecięte na pół i pospawane 2" do bufora nr 2, na czym ucieka mi jakieś 10-12 cm aby wstawić wężownicę CWU. Czy jeżeli zamontuję wężownicę w buforze nr 2 pod samym deklem, gdzie nie będzie kolan jakoś odczuwalnie spadnie sprawność tej wężownicy ? Zapomniałem dodać, że odbiory ciepła to prysznic i może czasami 1 kran.

To może teraz nadam jakiś swój patent kiedyś zaczerpnięty od fachowców z metalurgii, a mianowicie jak równo odznaczyć rurę do cięcia znajdującą się pod dowolnym kątem ? Bierzemy papier do pakowania o długości większej aniżeli obwód rury o szerokości używam 1 m bo taki mam owijamy rurę dookoła tak aby wyszła spora zakładka która ma się pokrywać krawędziami, naciągamy przytwierdzamy byle jaką taśmą aby nie spadła i spokojnie możemy odrysować ładne prostopadłe do osi kółko.

Zrobiłem też termostat samochodowy pomysłu by Adam z półśrubunku skręcanego 2" do wspawania jedyne co musiałem zlecić to przetoczenie fazki wewnątrz aby kołnierz termostatu schował się na 0, potrzebne było też dospawanie mufy 2" aby nie zawężać prześwitu po otwarciu termostatu. Koszty to półśrubunek 26 zł, termostat uniwersalny do ciężarówki otwarcie 80 stopni 22 zł, mufa koło 7 zł i przetoczenie 5zł no i uszczelka astronomiczne 1,4 PLN 20180319_202110.jpg

W zeszłym tygodniu dojechał do mnie zamówiony bufor 800l z firmy Atmopol z wężownicą cwu i dodatkową dolną. Jeszcze nie podłączałem, ale po rozpakowaniu całość wygląda bardzo solidnie. Na pewno na plus mogę zaliczyć zlokalizowanie przyłączy w obrębie kąta 90st, co bardzo ułatwi montaż w rogu pomieszczenia oraz 2 przyłącza dla grzałek (będę grzał głównie prądem na razie).

Witam serdecznie no i dodałeś mi kolejny bufor więc mam do wyboru 8 . Właśnie chce bufor postawić w rogu kotlowni. Mam do dyspozycji ok 5tys. Więc myślę . Ja idę w połączenie kotła z buforem bo mam hektar pola i wierzby energetycznej parę arow. Oraz teścia las. Ale i tak w zaparte jeszcze będę szedł w foto...wolty na dachu. By grzać jak Ty prądem . Ja myślę o eletromet inox. 500l ale nie wiem może twój wybór 800 by był lepszy. Cholera go wie. Daj znać jak będzie Ci się sprawował jak podlaczysz . Pozdrawiam.

Witam serdecznie no i dodałeś mi kolejny bufor więc mam do wyboru 8 . Właśnie chce bufor postawić w rogu kotlowni. Mam do dyspozycji ok 5tys. Więc myślę . Ja idę w połączenie kotła z buforem bo mam hektar pola i wierzby energetycznej parę arow. Oraz teścia las. Ale i tak w zaparte jeszcze będę szedł w foto...wolty na dachu. By grzać jak Ty prądem . Ja myślę o eletromet inox. 500l ale nie wiem może twój wybór 800 by był lepszy. Cholera go wie. Daj znać jak będzie Ci się sprawował jak podlaczysz . Pozdrawiam.

Na pewno podzielę się wrażeniami. Sporo nauczyłem się z tego wątku i też chcę zostawić ślad dla potomnych.

Mam podobną sytuację jak Ty. Jestem "zapisany" na fotowoltaikę i w ciągu 2 lat ma być zamontowana. Zamierzam założyć podlicznik energii na grzałki do bufora, dodatkowo planuję wstawić kozę z płaszczem wodnym podłączoną do bufora. Mam dostęp do taniego drewna. a też mam sporo drewna odpadowego z budowy. Z przyjemnością zapalę w sobie w niej od czasu do czasu. Zobaczę z czasem, jakie będą rachunki. Tak czy inaczej podłączając bufor planuję zrobić odejścia z zaworami na pompę ciepła i chłodnicę do podłogówki (mam zakopane rury od wymiennika)

Mniemasz czy wiesz?

:lol:

Potraktuj to jak przykład a nie reklamę...

https://sprzedajemy.pl/perlit-ep150-na-cieple-wylewki-tynki-zasypy-belchatow-2-a1d299-nr30154237

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Życzę Ci abyś przez 50 lat tam nie musiał zaglądać!

Bo jakby trzeba było, to cała misterna konstrukcja w pi....

Adam M.

Gdzie niby miałbym zaglądać chodzi ci o awarię zbiornika?dwie ścianki są sklejone do siebie i będą dosuwane do reszty bez problemu demontowane w środku jest miejsce jeszcze na perlit lub wełnę.robota nie za bardzo szla jak wpuscilem pomocnika do piwnicy dopiero jak poszedł spać mogłem jego konstrukcjie rozebrac i działać

20180328_175353.jpg

20180328_175319.jpg

20180328_180323.jpg

20180329_181250.jpg

20180329_181007.jpg

Edytowane przez romano78