Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam chińczyka CAR12, bufor 2000l i jest masakra na razie wydaje mi się że tyle samo produkuje on ciepła co zjada prądu. Bedę jeszcze testował dziada w cieplejszych warunkach bo do tej pory w okolicach kilku stopni pykał ale coś czarno widzę. Natomiast mam również grzałki w tych buforach (bo mam 2 po 1000) i z nich korzystam w tańszej taryfie Niestety są one dość wysoko wkręcone więc dogrzewają tylko to co powyżej nich - zjadam 50kwh tymi grzałkami żeby wystarczyło do 15tej następnego dnia. Normalnie napalony na 90C bufor wystarczał mi w temperaturach do minus 5 na 36 godzin - w mrozy przepalałem raz dziennie śmieciucha przez 5- 6 godzin węglem spalając 20 -25 kg węgla - wystarczało spokojnie do wieczora następnego dnia. Ta druga taryfa to trochę kiszka jak chodzi o pompę ciepła - bo w nocy to ja nabiję i tak 60 C max a mam grzejniki więc to wystarczy ledwo do południa - wtedy musiałbym dogrzać grzałami ale pieką i smażą to mi bezpieczniki wylatują. I albo palić albo czekać -pracuję nad taktyką na razie. Mam pytanie do speców od CO - grzałki bardzo mocno szumią są 3x2000W - czy nie uwalniają one tlenu do instalacji ? Boję się że mi zeżrą kotłownię od środka - czy słusznie ?

"grzałki bardzo mocno szumią są 3x2000W - czy nie uwalniają one tlenu do instalacji ? Boję się że mi zeżrą kotłownię od środka - czy słusznie ? "

To jest szum wody gotującej się na płaszczu grzałki. Para wodna się tworzy. Tlenu tam nie ma, jak zład odgazowany/był grzany kotłem wysoko.

Dwie połączone szeregowo to 1000W.

Wtedy będzie cicho, ale dłużej, bo moc mniejsza.

Za to nie wywali bezpieczników.

Adam M.

No to jest teraz tak że jak o 23 ciej włączyłem pompę przy 32 C to chodziła do rana do 6 i zrobiła 52 C- w górnej części zbiornika w dolnej było sporo mniej ale zapomniałem ile dokladnie sprawdze to dzisiaj może - w tym czasie zeżarła 27 kwh prądu. Dostałem kocioł elektryczny 12 kw ELTERM i dokupiłem do niego pompkę będę montował na zewnątrz bo szczęśliwie mam zostawione króćce do przyłączania jakichś urządzeń to pozwoli mi w 8 godzin nocnej taryfy chapnąć nawet 90 kwh. To na tę pogodę musi dać moc na co najmniej dwa dni.

Chcę tak skrzyżować prace PC i kotła Elterm aby co się da zrobiła pompa jesli ma jakikolwiek COP a resztę grzały.

Ciągle nie mam opracowanego schematu więc jeszcze sie pobawie sporo ręcznie zaworami.

kudłaty69 - tym 8,5 kw jaki dom grzejesz i ile to kosztuje ? i jaki zbiornik i w ogóle ?

podaj jakieś dane to sobie porównam te moją PC

Pompa pc z klimatyzatora Fujisu grzeje do -15 (wtedy cop był 1,8). Co od listopada do teraz 2,3. Grzeje tylko w 2 taryfie. Bufor 1500l. Grzeję w mrozy do 45 stopni. Teraz do 40. Aktualnie cop przy tych temp to około 3. Dom 170 m2 na sścianach styro 12, strop drewno wata 40 cm, okna dwuszybowe, na ścianach kalafiory.

Aktualnie zima co cwu 1900 zl. Pompa wyprodukowała ok 3700 kw oddała 8400 kw. Resza opłat to 1m3 drewna i gaz.

romano78 jeszcze nie zobaczyłem aczkolwiek zasilanie z kotła jak i odbiór na kolanach hamburskich (zasilanie w lewo odbiór w prawo jestem w trakcie składania klocków) zespolenie buforów na kolanach hamburskich 2" w 1-szym przecięte i pospawane na T w 2-gim tylko mufa.

Adamie chodzi mi o sprawność niedoprecyzowałem pytania.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Ps. Właśnie założyłem perlatory na krany i jednak jakość ma znaczenie kupione na aledrogo z regulacją ustawione na 2,5 l/min i fajnie z kranów leci te wcześniejsze to tylko nazwa.

W Szczecinku budują obwodnicę i demontują rury ciepłownicze z tego co widziałem to nad torami i trakcją elektryczną rura 800 jakieś 6-7 mm jako zewnętrzna wewnątrz dużo mniejsza opatulona wełną wożą chłopaki na złom może komuś się przyda info.

Panowie pomóżcie rozwiazac mi problem z oddzieleniem wody buforowej i glikolu.

Mam ogromny dylemat co zastosować.

Jedna opcja to wymiennik jad, na portalu xxx jest nowy i ma wysokosc 70cm i wydaje mi sie ze po stronie bufora grzal by grawitacyjnie ale z drugiej strony koszt 500zl.

https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-jad-nowy-CID628-IDtgHtF.html

Druga opcja to wymiennik plytowy. Tylko czy trzeba dobierac jego moc/liczbe plyt do instalacji solarnej? Pompa po stronie bufora to raczej koniecznosc.

Lub wymiennik basenowy podobny do jada, na aukcji 20kw.

https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-basenowy-20kw-b55-CID628-IDrM8vL.html

Beda 3 kolektory 2,4x1,1

Edytowane przez sieno26

Panowie pomóżcie rozwiazac mi problem z oddzieleniem wody buforowej i glikolu.

Mam ogromny dylemat co zastosować.

Jedna opcja to wymiennik jad, na portalu xxx jest nowy i ma wysokosc 70cm i wydaje mi sie ze po stronie bufora grzal by grawitacyjnie ale z drugiej strony koszt 500zl.

https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-jad-nowy-CID628-IDtgHtF.html

Druga opcja to wymiennik plytowy. Tylko czy trzeba dobierac jego moc/liczbe plyt do instalacji solarnej? Pompa po stronie bufora to raczej koniecznosc.

Lub wymiennik basenowy podobny do jada, na aukcji 20kw.

https://www.olx.pl/oferta/wymiennik-ciepla-basenowy-20kw-b55-CID628-IDrM8vL.html

Beda 3 kolektory 2,4x1,1

Mam ten sam dylemat bo na dniach będę podpinal dwa kolektory pod zbiornik poziomy dwuplaszczowy i zastanawiam się czy nie wystarczyła by rura fi 28 z kolankami na koncach przewierconymi i w środku fi 15 z glikolem