Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie da się chyba z Wami po ludzku...

Weź fachmana i daj mu do zrobienia.

Albo...

Siądź i pomyśl JAK chcesz to podpiąć! CO chcesz osiągnąć.

Czy każdy gram energii z solara? (sprawność)

Czy zasilanie baniaka GORĄCĄ wodą? (skuteczność)

Adam M.

Nie da się chyba z Wami po ludzku...

Weź fachmana i daj mu do zrobienia.

Albo...

Siądź i pomyśl JAK chcesz to podpiąć! CO chcesz osiągnąć.

Czy każdy gram energii z solara? (sprawność)

Czy zasilanie baniaka GORĄCĄ wodą? (skuteczność)

Adam M.

Chce podpiąć tak jak np.zrobiłem u siebie i jeszcze u dwóch innych osób chodzi na grawitacji tylko zbiorniki pionowe a teraz jest poziomy i nie jestem pewny z ta grawitacjia.

20180411_093958.jpg

Jak masz przyzwoitą różnicę miedzy dołem a górą to zadziała, bo musi.

To, że zbiornik jest poziomo nie ma znaczenia. Nie on napędza obieg.

Ruch wywołuje różnica słupa wody ciepłej i zimnej.

Im wyższy słup tym lepszy napęd.

Adam M.

Romano78# jakiej mocy/ liczba plyt masz te wymienniki zamontowane że grawitacja przez nie ciśnie?

Czy przewymiarowany wymiennik może miec jakies negatywne skutki w pracy takiego ukladu?

Adam, chce uzyskac dobra sprawnosc. Jakie optymalne rozwiazanie bys mogl polecic? Mam bufor 1000l ok 210cm wysokosci

Edytowane przez sieno26

romano78 oczywiście ruch wymuszony w lewą sronę przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Adamie dzięki za info, gradient wysoki termostat samochodowy Twojego pomysłu temperatura otwarcia 80 C, tylko nie mogę tam się dopatrzeć tego gumowego grzybka którego wyciągaliście, także zrobię otworek fi 3.

Dzięki za pomoc pozdrawiam A.

Romano78# jakiej mocy/ liczba plyt masz te wymienniki zamontowane że grawitacja przez nie ciśnie?

Czy przewymiarowany wymiennik może miec jakies negatywne skutki w pracy takiego ukladu?

Adam, chce uzyskac dobra sprawnosc. Jakie optymalne rozwiazanie bys mogl polecic? Mam bufor 1000l ok 210cm wysokosci

Po cholerę Ci sprawność?

Ale...

Mówisz - masz!

Po obu stronach wymiennika daj pompki i puść na max.

Przegrzanie w wymienniku będzie około 1stC.

Solar będzie zimny jak pięty umarlaka i weźmie wszystko co jest do wzięcia z maksymalną sprawnością.

Będziesz Pan zadowolony...

Adam M.

Po stronie solara pompka na średnim biegu.

Po stronie baniaka zawór termostatyczny mieszajacy i regulowany, pompka i częściowa recyrkulacja przez wymiennik.

Tak jak podmieszanie dla kotła.

Do baniaka pójdzie prawie wrzątek. Solar bardzo ciepły. Sprawność taka sobie ale temperatury wysokie.

Dzień jest długi to kWh się nazbiera.

Adam M.

Nic z tego nie bedzie testowałem to rozwiązanie tylko grawitacjia u znajomego wstawiłem pompke cyrkulacyjna i próbował regulować przeplyw i jedyne co uzyskał to 700l cieplej wody kilowatow ze slonka uzyskał może więcej ale co z tego jak musiał dogrzewac wodę wywalił pompke i teraz ma 60 na górze tam gdzie większość wezownicy cwu przy takiej ilości wody 100l to tylko grawitacjia wchodzi w grę ja nie patrzyłem na ilość płyt w wymienniku tylko powierzchnia wymiany ok.1m2.

Nic z tego nie bedzie testowałem to rozwiązanie tylko grawitacjia u znajomego wstawiłem pompke cyrkulacyjna i próbował regulować przeplyw i jedyne co uzyskał to 700l cieplej wody kilowatow ze slonka uzyskał może więcej ale co z tego jak musiał dogrzewac wodę wywalił pompke i teraz ma 60 na górze tam gdzie większość wezownicy cwu przy takiej ilości wody 100l to tylko grawitacjia wchodzi w grę ja nie patrzyłem na ilość płyt w wymienniku tylko powierzchnia wymiany ok.1m2.

Coś skopałeś skoro nie zadziałało.

To zawór termostatyczny ma regulować przepływ tak, aby prawie wrzątek leciał.

Da się bo działa w 1000 miejscach.

Adam M.

Coś skopałeś skoro nie zadziałało.

To zawór termostatyczny ma regulować przepływ tak, aby prawie wrzątek leciał.

Da się bo działa w 1000 miejscach.

Adam M.

Z zaworem termostatyczny może by działało ale jeśli mamy 1000l I ze 3 kolektory to grawitacjia świetnie działa bo mamy zawsze na dole zimna wodę i na wymiennik jest podawana chłodna grawitacyjnie.

Czyli Te kolana hamburskie dałeś w tym kierunku jak ma być na naszej półkuli bo jak nie to będzie lipa.

A jak ma być na naszej półkuli?

Jeżeli przyjmiemy model bufora, w którym w centralnej jego części zachodzi wznoszenie ciepłej wody, a przy ściankach opadanie chłodniejszej, to biorąc pod uwagę tylko wpływ siły Coriolisa w dolnej części zbiornika wir będzie w lewo, a w górnej w prawo. Ale to nie koniec komplikacji - co będzie w środkowej części zbiornika? Wznoszące się masy wody lubią zbaczać na zachód, a opadające na wschód, mogą więc powstać 2 wiry - w północnej połówce zbiornika w prawo, a w południowej w lewo.

Ale taki model zbiornika jest tylko wtedy, jak grzeje grzałka/wężownica pod "lejkiem". A co się dzieje jak wężownica CWU schładza zład gdzieś pomiędzy jego środkiem a ściankami (w 1/2 czy 2/3 promienia walca)? Przy wężownicy woda opada, w centrum i przy ściankach się wznosi. Pod "sufitem" na środku wir w prawo, przy ściankach w lewo, a nad wężownicą dużo małych wirków wirujących wokół własnej osi w lewo. Przy dnie odwrotnie. A w połowie wysokości robi się taki burdel, że głowa pęka.

To w którą stronę w końcu ma być na naszej półkuli?

Przy rozmiarach zbiornika są to tak nikłe "siły", że każdy inny czynnik "rządzi" ruchem wody, siła Coriolisa jest ostatnia w kolejce, w dodatku nie może ona się zdecydować co do jednego kierunku wirowania w całym zbiorniku i na każdej wysokości chciałaby inaczej, a jej preferencje mogą się zmieniać w zależności od tego, która wężownica akurat działa i czy grzeje czy chłodzi. Dlatego nie należy brać jej pod uwagę, a kolanka można skierować w dowolną stronę.

Edytowane przez SzymonKc

W zasadzie - tak.

Ale skoro już istnieje to nie kłóciłbym się z nią.

Przeciwnie do ruchu zegara jest o 0,0000nic lepsze od odwrotnego.

Adam M.

Adam, ale w którą stronę ona "istnieje" i na jakiej wysokości?

Bo to co widać na zdjęciach satelitarnych huraganów, to chmury opuszczające centrum cyklonu na zewnątrz (na dużej wysokości) i na półkuli północnej skręcają one w prawo. Na oko wygląda, że wir jest w lewo bo przez analogię do wirów w wodzie wydaje się, że są zasysane do środka i kręcą się w lewo, ale one opuszczają centrum cyklonu wirując w prawo. Za to przy powierzchni ziemi masy powietrza wirują w lewo zmierzając do centrum cyklonu - nie widać ich na zdjęciach bo jeszcze nie ma tam kondensacji.

Dół wiruje w lewo, góra w prawo, którą część bufora chcesz wspomagać a której przeszkadzać?

Jeśli najbardziej zależy nam na utrzymaniu warstw wysokotemperaturowych to wypadałoby kręcić tym w prawo (bo w lewo to jak "czesanie pod włos"), a jeśli na odbieraniu ciepła z dolnej wężownicy solarnej to w lewo - chyba.:)

Edytowane przez SzymonKc

Adam, ale w którą stronę ona "istnieje" i na jakiej wysokości?

Bo to co widać na zdjęciach satelitarnych huraganów, to chmury opuszczające centrum cyklonu na zewnątrz (na dużej wysokości) i na półkuli północnej skręcają one w prawo. Na oko wygląda, że wir jest w lewo bo przez analogię do wirów w wodzie wydaje się, że są zasysane do środka i kręcą się w lewo, ale one opuszczają centrum cyklonu wirując w prawo. Za to przy powierzchni ziemi masy powietrza wirują w lewo zmierzając do centrum cyklonu - nie widać ich na zdjęciach bo jeszcze nie ma tam kondensacji.

Dół wiruje w lewo, góra w prawo, którą część bufora chcesz wspomagać a której przeszkadzać?

Jeśli najbardziej zależy nam na utrzymaniu warstw wysokotemperaturowych to wypadałoby kręcić tym w prawo (bo w lewo to jak "czesanie pod włos"), a jeśli na odbieraniu ciepła z dolnej wężownicy solarnej to w lewo - chyba.:)

Jak czytam to...

6 sposobów pomiaru wysokości komina fabrycznego barometrem nie jest dla Ciebie trudnością!

:lol: :lol: :lol:

Zobacz jaką wysokość ma bufor a jaką cyklon.

Nalej wody do wanny/zlewu i wyjmij korek. Zakręci się. W którąś

Zwykle w lewo.

Bufor optymalnie jest ładować wodą bardzo gorącą, a to oznacza podmieszanie przy źródle ciepła i pompkę.

Pompka wymusi co trzeba.

Kręć w którą chcesz, ale nie rób kolizji.

Albo w jedną, albo w drugą!

Ja wybrałem tą w którą kręci się woda w zlewie.

Adam M.

Wszystko jasne, kolizji kierunków ma nie być, natomiast wybór kierunku jest bez znaczenia (a jeżeli jakieś ma to trudno by było dowieść który kierunek dla nas lepszy). Nie ma kierunku zgodnego z siłą Coriolisa w ramach całego zbiornika bo w różnych jego częściach działa ona przeciwnie, nie ma kierunku właściwego dla półkuli północnej - niektórzy się tym przejmowali, stąd mój post. Jak ktoś zrobi zlew z odpływem liniowym po obwodzie, woda zawiruje w prawo. Edytowane przez SzymonKc