Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też bym się nie zdecydował na taki ulep.

Przecież są w sprzedaży dennice wyoblone.

Pozdrawiam

Cezary

Nie przesadzajcie ja wolał bym taki jak jakiś sklepowy też nie mam denic wyoblonych cisnienie dochodzi czasem do 2,5bar troche je podnosi ale nic poza tym się nie dzieje bufor ma już 8lat.

Pomysł, aby bufor z płaskim wiekiem pracował w układzie ciśnieniowym, zamkniętym, jest średnio śmieszny...

Sam bufor jest ok.

Adam M.

Tylko ze moje bufory nie grzeje smieciuchem a solarami i pewnie prądem od przyszłego sezonu grzewczego a czemu zamknięty bo niestety 10lat temu ktoś zapomniał o rurach na strych lub miało być grzane tylko gazem.

Tylko ze moje bufory nie grzeje smieciuchem a solarami i pewnie prądem od przyszłego sezonu grzewczego a czemu zamknięty bo niestety 10lat temu ktoś zapomniał o rurach na strych lub miało być grzane tylko gazem.

10 lat temu zabrał się do tego jakiś partacz...

Teraz chcesz powielić jego partaninę z powodu braku jakiejś rurki?

Adam M.

Nie zrozumiałeś chyba o co mi chodziło jak robisz instalacjie tylko na gazie to dajesz w otwartym układzie?jest coś takiego jak zawory bezpieczeństwa i naczynia przeponowe.

Zrozumiałem, kontekst dotyczył płaskich dennic i rodzaju grzania bufora a nie systemu zamknietego czy otwartego, a przynajmniej tak to przedstawiłes.

Zrozumiałem, kontekst dotyczył płaskich dennic i rodzaju grzania bufora a nie systemu zamknietego czy otwartego, a przynajmniej tak to przedstawiłes.

Chodziło o dużą ilość energi w krótkim czasie (smieciuch)i tu jest trochę większe ryzyko w zamkniętym.

Adam możesz podrzucić jakiś schemacik z grzaniem solarami przez wymiennik plytowy z zastosowaniem pompki po stronie wymiennik bufor z uzyciem zaworu termostatycznego o którym pisałeś wcześniej.

Mój wymiennik przy przepływie wymuszonym po obu stronach 2lmin odzyskuje prawie wszystko tylko ok. 2stopnie różnicy na grawitacji na moim prototypie też ładnie grzeje.

20180421_084002.jpg

Edytowane przez romano78

Tak jak pisałem wyżej chwalę się rachunkiem za G12W . No szału nie ma. Za 850 kwh drogich i ok 2200 tanich średnia wyszła ok 40 groszy z kilowatogodzinę.

Rachunek jak to zwykle u złodziei ma tysiąc wierszy i ze dwadzieścia różnych opłat dodatkowych ale da się coś tam wyrozumować.

Na G12 W wskoczyłem 15 lutego więc jest w nim zawarte jeszcze 15 dni w G11 - to ta kwota u góry 240 cos tam zł .

Jak to odejmę i podzielę przez wszystkie kilowatogodziny od 15 go lutego to średnia za kilowatogodzinę wychodzi te 40 groszy.

Chyba że się mylę i jest inaczej ?

oto foto

rachunek G12W.jpg

Edytowane przez Chris Zielonka