Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Ja stosuję zawory mieszające regulowane.

Tak jest wygodniej, bo ustawiasz co chcesz.

Coś z podobnej "rodzinki"

http://www.esbe.eu/pl/pl-pl/produkty/termostatyczne-zawory-mieszajace/vta320-vta520

Dwa zawory zwrotne są raczej potrzebne.

Każdy z nich pełni ważną ale inną rolę.

Trzeba zbudować tam coś takiego...

IM007330a.jpg

Adam M.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko powyżej 1" jest akceptowalne.

Rury główne w ew. obiegu grawitacyjnym o średnicy 1 1/4" są bardzo dobre.

Ten kawałek z pompką w 1" bo i tak jest tam zwężka (pompa i zawór) ale ten obieg jest wymuszony wiec i tak ma zapas przenoszonej mocy.

Całość w 2" to lekka przesada i koszt.

2" to raczej pod SAM obieg grawitacyjny. Bez pompki.

Uruchomiony pompką przy braku/przerwie jej zasilania na rurkach 1 1/4" idzie jak głupi...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Właśnie mam trochę materiału i kombinuje z niego.

Mam dwa zawory 6/4 i trzy 5/4, po dwa myślałem dać na zasilania i powroty grzejników i podłogówki.

Mam też zawory 2,5" je chciałem dać jako główne i za nimi zredukować na 2", śrubunki tez jakieś są, a reszta spawana.

Masz może jakiś schemat takiej grawitacyjnej instalacji bez pompki, czy termostatyczny będzie prawidłowo działał?

ZZK 5/4" kosztuje 50zł mniej niż 2" to raz ,a dwa to czy ewentualna grawitacja go podniesie przy dwóch calach?

Chyba, że te 2,5" zostawić w spokoju, jako główne dać 6/4, jeden 5/4 na wspólne zasilanie, pozostałe dwa na osobne powroty podłogówki i grzejników.

Można, ale...

Strasznie rzeźbisz.

Zadziała tylko ...

Z estetyką nie będzie miało wiele wspólnego. Co kawałek inny przekrój na tej samej rurce...

Zmiana oporów przepływu, prędkości przepływu, strat na mb rury...

Trzeba będzie dobrze pomyśleć aby to ogarnąć.

po co?

2,5" w domu dobrze ocieplonym nieco przeraża...

:lol:

Adam M.

Mam tendencje do przekombinowania, dlatego lepiej w słowach trochę porzeźbić niż w instalacji- powoli prostują mi się myśli.

Czytam właśnie jak w 2016 było to wałkowane i faktycznie więcej jak 6/4 na zasilaniu nie ma co dawać.

Chłopaki pisali, że mimo zastosowania ZZK i tak ciepło uciekało z bufora, muszę jeszcze doczytać dokładnie jak to poskładać by dobrze działało.

Po przeczytaniu nie których postów mam jeszcze większy mętlik.

Adamie układ myślałem podłączyć tak jak na twoim schemacie.

100 buforów.jpg

Górny ZZK montujesz w poziomie tak?, bo niektórzy robili go pod lekkim skosem by klapka lepiej się domykała. Przy 6/4" ile spiłować klapkę, czy w ogóle ją piłować.

Nie wiem czy piłować.

Są takie że nie trzeba bo rodzą się szczelne.

Trzeba sprawdzić.

Dmuchnij w niego i zobacz czy dokładnie zamyka.

Za duży kąt spowoduje, że będą potrzebne większe siły od jego uchylenia.

Jak już, to skos taki ciut-ciut, jakby go nie było...

Adam M.

Piłowali dlatego, że klapka się nie otwierała, ale to chyba jak na samej grawitacji chodziło.

U mnie grawitacja będzie tylko awaryjnie, więc zobaczę jak się będzie to zachowywało- ważny by szczelnie zamykał.

Mam jeszcze jedno pytanko co do zasilania z pompy ciepła :)

bufor schemat.jpg

Komin będzie miał średnice 120mm, pytanie jaką średnice i wysokość mam mieć rura w w koło niego tworząca dyfuzor?

Czy 180mm wystarczy?

Mam nadzieje, że to już ostatnie moje pytanie, z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Mam tendencje do przekombinowania, dlatego lepiej w słowach trochę porzeźbić niż w instalacji- powoli prostują mi się myśli.

Czytam właśnie jak w 2016 było to wałkowane i faktycznie więcej jak 6/4 na zasilaniu nie ma co dawać.

Chłopaki pisali, że mimo zastosowania ZZK i tak ciepło uciekało z bufora, muszę jeszcze doczytać dokładnie jak to poskładać by dobrze działało.

Ostatnio tez miałem ten problem bo wpinałem sie z solarami w stara instalacjie przez wymiennik płytowy wpinanie było w rury po drodze miedzy piecem a zbiornikiem dwupłaszczowym niestety piec tez był grzany przez solary problem całkowicie rozwiazał zawor zwrotny grzybkowy w pionie w miejscu roznicowego zawor arco bardzo fajne hiszpanskie zawory bo mają rozszerzony przekroj od wszystkich innych tylko jeden mankament plastikowy grzybek nie wiem na ile wytrzymaly na wysokie temp.spręzyna oczywiscie wyciągnieta.przy paleniu w piecu grzybek jest bez problemu podnoszony.

Edytowane przez romano78

Też, myślałem o zwykłym zwrotnym z wyciągniętą sprężyną, ale w końcu kupiłem klapowy i jak na niego patrze to chyba będę musiał go zamontować z delikatnym spadkiem by ciepło z bufora nie uciekało. Klapka jest lekka to pompa go pewnie bez kłopotu dźwignie, grawitacja raczej też. Na razie zmontuje tak jak Adam na schemacie narysował, a w razie niezadowalających efektów będę ćwiczył.

Na ten moment mam wypalone dziury w zbiorniku i wężownicę na cwu z grubsza przyszykowaną, w sobotę może uda się zbiorniczek skończyć.

No cóż, ja mam wyłącznie grzejniki z 1976 roku (kilka żeliwnych, reszta blaszaki z rurkami zasilającymi 3/4", piony 1" ocynk), podłogówka na razie nie wchodzi w grę.

Przy temperaturze na zewnątrz w okolicach 0 °C do + 5 °C woda na wyjściu z kotła do zasilania wystarcza 45 °C.

Stąd pytanie.

Można budżetowo, szukając okazji i składając wszystko z kawałków poza buforem - jak jest miejsce.

Wtedy bufor pusty jak bęben, ale tani, bo to sam płaszcz.

Jest i wygoda i podział kosztów, bo klocki po jednym da się dodawać.

Podsyłałem Ci taki rysunek?

Bo nie pamiętam...

Adam M.