Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Miejsce jest, nawet na dwa, tylko kasy nie ma na miejscu :) Ktoś proponował mi zawór czterodrogowy ale co z tego, że grzejniki będą grzać jak trzeba, skoro kocioł będzie się kisił... Kocioł Defro Optima Plus 25 kW ze sterownikiem PID i czujnikiem temperatury spalin + dmuchawa z regulowaną prędkością obrotową.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Czytam temat drugi raz, tym razem pod kątem wężownic CWU.

W domu 3 osoby dorosłe, jedno dziecko ale będzie więcej, dwie łazienki z wannami, ale zużycie wody raczej oszczędne. Obecnie zainstalowany jest boiler grzany kotłem CO, czasem prądem, ma 100l, starcza na wieczorne kąpiele i poranne mycie ryjków.

Bufory w planach dwa, po około 700l, w jednym wężownica CWU i solarna,

I teraz zastanawiam się nad długością i średnicą wężownicy CWU (miedziana) :

2 x 25mb fi15 - powierzchnia wymiany ok. 2,3

2 x 25mb fi18 - powierzchnia ok. 2,8

1 x 25mb fi22 - powierzchnia ok. 1,7

Koszty mają znaczenie, z 15 i z 22 to jest około 700zł, na podstawie cen na allegro, z 18 już 1000 - różnica to jakiś zawór 3D ;)

Koszty mają znaczenie, z 15 i z 22 to jest około 700zł, na podstawie cen na allegro, z 18 już 1000 - różnica to jakiś zawór 3D ;)

Też myślałem nad 2x25mb fi 15, ale w końcu zdecydowałem się na fi 18. Czytając opinie użytkowników to jest chyba takie najbardziej optymalne rozwiązanie.

U mnie bufor jest już zaspawany, szykuję się do wpięcia go w instalacje. Jak będę miał trochę więcej czasu to wrzucę kilka fotek.

Jaki kupić zegar sterujący grzałkami (II taryfa)?

Dowolny, np. taki: https://allegro.pl/programator-czasowy-tygodniowy-na-szyne-ts-ge2-i7400819765.html

Steruje on oczywiście stycznikiem (nie bezpośrednio grzałkami). Osobiście kupiłem sobie z programowaniem rocznym ze względu na taryfę G13 i innymi tanimi godzinami w lecie i w zimie.

• 2 weeks później...

Załadowałem go do góra- 98stC, środek 95stC, dół 85stC, bardzo ładnie się ładuje na grawitacji i z pompką, ciepło z bufora nie cofa się do pieca.

Bufor mam w końcu 30cm wyżej od pieca 10kW, a zawory zwrotne zamontowałem z 2% spadkiem tak by się lepiej domykały.

Wężownica cwu bardzo ładnie pracuje, woda w buforze rozkłada się ładnie warstwowo.

Bardzo dziękuje wszystkim którzy się dzielili i dzielą wiedzą, a w szczególności Adamowi który od tylu lat udziela rad w tym temacie.

Witam.Zastanawiam się nad budową instalacji opartej o kocioł 15kW,opalany węglem z buforem 750litròw około umieszczonym o piętro wyżej niż kocioł i instalacja ktòra miała by być zasilana.Co o tym sądzicie,jest sens się w to pchać.

Poczytaj temat, znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań. Warto przeczytać cały wątek, ale wyszukiwarka tez dobrze działa. Jeśli dobrze pamiętam to były już instalacje gdzie bufor był kondygnacje wyżej od pieca.

Witam. Mam pytanie sąsiad ma na sprzedaż nigdy nie uzywany zbiornik solarny 800 litrowy czy nada się on na bufor ciepla ? Zbiornik jest firmy gamlet wyprodukowany z 10 lat temu nie wiem z jakiej blachy jest zrobiony ale na tabliczce pisze ze ciśnienie obliczeniowe to 0.7 (MPa). Zbiornik pewno trzeba by było trochę przerobić bo jest niski ma tylko 140 cm wysokości i 90 średnicy można by było odciąć jedna dennice i dospawac kawałek zwinietej blachy przy okazji wstawić wezownice do cwu i do solarow lub może ktoś wie jaka tam może być wezownica do solarow bo może by można było ją zostawić i wykorzystać w przyszłości?

Musi mieć on jakąś nazwę/ typ, powinny byś jakieś dane/ rysunki w internecie. Może i by się opłacało jeśli miałby tą wężownicę nierdzewną i był z blachy 3mm bo 2mm już znacznie gorzej się spawa. Dotrzyj do specyfikacji technicznej z rysunkami to powinno się rozjaśnić, czy się na da.

Ale ja bym nie kombinował tylko szukał jakiejś beczki lub rury tak jak chłopaki robili.

• 2 weeks później...

witam chcialbym rozbudowac instalację o bufor 1000 litr . Piec co z podajnikiem zawor czterodrogowy przed zaworem odejscie cwu. uklad zamknięty. Chce podlączyć pompę ciepła i stąd poysł na bufor. Nie zakladam grzac do 90stopni dzisiaj grzeję około 60. Instalacja grzejniki kawalek 70 m2 podłogówki.

mam pytanie

prosze o schemat poprawnie zamontowanego bufora

czy lepiej podlączyć do bufora piec co przez węzownicę czy bezposrednio boję się o zabrudzenia pompy ciepla.

czy jest mozliwe ładowanie bufora z grawitacji jesli tak to prosze o wytyczne .

Piec 28 kw jaka wezownica minimalna ile m2

moje dylematy napisalem w woątku o pompach ciepla ale tam na temat bufora cisza

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?348258-Zabytkowy-Dom-z-bali-z-grzejnikami-i-pomp%C4%85-ciep%C5%82a&p=7688549#post7688549

Bufor myslę kupic uzywany z nierdzewki nie jestem wstanie sam wykonać jesli macie kogoś kto zrobi dobry bufor w rejonie dolnego sląska to chętnie skorzystam