adam_mk 04.08.2018 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 "...uklad zamknięty. ..." Ja to bym chciał, abyś Ty nie chciał układu zamkniętego...Bezpieczniej by było! Bank rozbiłeś?Po co Ci z nierdzewki? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azu 04.08.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 witam jescze nie rozbilem ale moze . Myslałem o nierdzewce bo sądziłem ze bedzie wieczny ale nie jestem uparty. Mój piec co pracuje w ukladzie zamkniętym juz 7 lat zadnych problemow mam system dolewania wody w razie przegrzania ale w kotłach z podajnikiem retortowym to wzrost temperatury po wylączenieu prądu to raptem 5 stopni . Grzeje do 60 wiec zapas jest. pomysl na bufor wziął się dlatego ze chcę podlaczyć pompe ciepla i z tego co docztalem to w instalacji grzejnikowej z termstatami powinien być . Pompa potrzebuje tez ciepla do odszraniania a grzejniki nie dadzą rady dostarczyć. Mam kompletną instalację z zaworem czterodrogowym i wszystko jest ok . To juz drugi piec poprzedni byl mialowy gornego spalania i tam piasek w czasie awarii byl przygotowany. A pierwszy piec to byl hardkor bo to byl to poniemiecki piec parowy paliłem w nim 3 lata. Nie wiem jaka jest zywotnośc bufora z blachy np galmet zdania różne. nie znalazlem grubości blachy.Pompa nie jest w stanie zagrzac wysoko bufora ,piec z podajnikiem przy tem 60 stopni pali się poprawnie więc bufor nie bedzie duzym zapasem energii ale podlogówka pochodzi mi w godzinach drogiego prądu myslę ze kilka godz mam 70 m2. Jak zbuduję to się przekonam ile.jesli moje tłumaczenie ukladu zamkniętego jest do przyjęcia to prosze o dalsze sugestie . Wertowałem forum i myślę ze w tym wątku widac pasję a to bezcenne.Jesli ktoś zbuduje mi bufor twojego pomysłu to chętnie skorzystam ale chcaiłbym aby uklad pozostal zamknięty pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silton 12.08.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Witam.Posiadam bufor o pojemności niecałych 900L. Będę dokładał do niego wężownicę cwu i grzałkę 3x2000W (do grzania cwu w nocnej taryfie).Na jakiej wysokości (licząc od dołu bufora) wejść z wężownicą do cwu i na jakiej wysokości wspawać grzałkę? Przyjmijmy że bufor ma 2m wysokości.Wężownica będzie wykonana z dwóch odcinków (2x25m) rury miedzianej 15mm połączonej równolegle. Czy 120cm od posadzki będzie dobrą wartością dla wężownicy i grzałki? Grzał bym wtedy około 360L zładu. Z cwu korzystają 4 osoby. Kąpiel pod prysznicem. Jest również wanna ale używana sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 13.08.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Według mnie to co Adam zaproponował jest najbardziej optymalne. Umieszczając grzałkę na dole nie musisz przecież grzać całego zładu, wystarczy czujnik termostatu umieścić na odpowiedniej wysokości. Wężownica cwu z CU fi 15 2x25m może i wystarczy ale wydaje mi się, że przy niższych temperaturach zładu braknie jej mocy. Ja ma 2x25m z 18 i jestem zadowolony, możesz zrobić 25m z 18 i 25m z 15 tak jak ostatnio Adam komuś radził. Wężownice lepiej dać prawie od samego spodu z zagęszczeniem na górze. Ważne by wężownice nawijać jedną w prawo drugą w lewo. Z korzystaj z wyszukiwarki, a na pewno znajdziesz większość odpowiedzi na swoje pytania. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.08.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Według mnie to co Adam zaproponował jest najbardziej optymalne. [ATTACH=CONFIG]417428[/ATTACH] Umieszczając grzałkę na dole nie musisz przecież grzać całego zładu, wystarczy czujnik termostatu umieścić na odpowiedniej wysokości. . Skąd taki wniosek, grzałka umieszczona na dole zbiornika zawsze będzie grzała to co powyzej, róznica umiejscowienia czujnika spowoduje rozwarstwienie temperatur ale na pewno nie moze byc tak aby jakas objetosc bufora w ogole nie była grzana, to jest niemozliwe przy dolnym usytuowaniu grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcink81 13.08.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Rozwarstwienie temperatur będzie, ale czym lepiej dobrana moc grzałki do średnicy komina to ta różnica temperatur może być duża- przynajmniej tak mi się wydaje. Tego nie dopisałem, ale w mojej ocenie lepiej cały zład grzać do 50- 60 niż tylko cześć do 90, umiejscowienie grzałki na dole pod lejkiem jest najbardziej sensowne. Można też zamontować grzałkę na zewnątrz i w tedy jest łatwiej ustawić przepływy tak by podgrzewać wodę powiedzmy z 20stC na 90stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.08.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Rozwarstwienie temperatur będzie, ale czym lepiej dobrana moc grzałki do średnicy komina to ta różnica temperatur może być duża- przynajmniej tak mi się wydaje. Jezeli chcemy grzac w II taryfie to nie ma co kombinowac z mocą grzałki, trzeba zastosowac najwiekszą mozliwą, aby w pełni wykorzystac okienko popołudniowe II taryfy, ja stosuję zestaw 3x4 kW gwint 5/4', co do rozwarstwienia to bedzie ono stosunkowo małe, tak przyjnajmniej pokazują czujniki. Pojawi sie ono przy poborze ciepła z bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silton 14.08.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Jezeli chcemy grzac w II taryfie to nie ma co kombinowac z mocą grzałki Przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 20A grzałka 3x4kW u mnie opada. Wystarczy włączyć czajnik (nie mówiąc o innych sprzętach czy narzędziach) i zadziała zabezpieczenie przedlicznikowe Rura 2x15mm pozostanie ponieważ odbiory i tak są na 18-tkach. A rzadko kiedy korzysta się z dwóch punktów czerpalnych naraz. Według Mnie na logikę i prawa fizyki w mojej konfiguracji bufora dawanie wężownicy cwu poniżej grzałki mija się z celem. Ale w razie W wspawam dodatkowo dwie mufy do grzałki poniżej tego planowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 20A grzałka 3x4kW u mnie opada. Wystarczy włączyć czajnik (nie mówiąc o innych sprzętach czy narzędziach) i zadziała zabezpieczenie przedlicznikowe . Trzeba wystapic o zwiekszenie mocy przyłaczeniowej, opłata jednorazowa i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.08.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 12kW na jednej fazie? Bo tak zrozumiałem. WLZ to wytrzyma jak obecnie jest 20A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 12kW na jednej fazie? Bo tak zrozumiałem. WLZ to wytrzyma jak obecnie jest 20A? Nigdy nie pisałem ze 3x4 kW jest na jednej fazie, 3x4 kW oznacza obciązenie 4 kW na jedną fazę i czyli prąd ok 17,4 A. Przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 20A, jak mniemam 20A na kazdej fazie, niestety bez zwiekszenia mocy czyli zwiekszenia zabezpieczenia co najmniej do 32A nie ma sensu takie grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.08.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Ty nie. Ale doczytałem kilka postów wcześniej i wychodzi, że są 3 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silton 14.08.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 nie ma sensu takie grzanie. Przetestuje i odpiszę. Główny pobór cwu następuje wieczorem. Więc w godzinach popołudniowej tańszej taryfy grzałka będzie musiała tylko uzupełnić braki o ile w ogóle się załączy. Żebyśmy się zrozumieli: nie będę grzał domu prądem od tego mam śmieciucha. Mnie interesuje tylko grzanie cwu w ciepłych okresach roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.08.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Przetestuje i odpiszę. Główny pobór cwu następuje wieczorem. Więc w godzinach popołudniowej tańszej taryfy grzałka będzie musiała tylko uzupełnić braki o ile w ogóle się załączy. Żebyśmy się zrozumieli: nie będę grzał domu prądem od tego mam śmieciucha. Mnie interesuje tylko grzanie cwu w ciepłych okresach roku. jak długo bedziesz grzał smieciuchem, w Małopolsce i na Sląsku zostało 4,5 roku, nie wiem jak w innych regionach ale pojawiaja sie juz projekty o calkowitym zakazie uzywania paliw stałych do ogrzewania. Moze warto miec to na uwadze w perspektywie najblizszych lat. Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silton 15.08.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 jak długo bedziesz grzał smieciuchem, w Małopolsce i na Sląsku zostało 4,5 roku, nie wiem jak w innych regionach ale pojawiaja sie juz projekty o calkowitym zakazie uzywania paliw stałych do ogrzewania. Moze warto miec to na uwadze w perspektywie najblizszych lat. Kotły poniżej V klasy również miały być nie sprzedawane a jak jest to każdy widzi. Dom jest zbyt energochłonny żeby grzać tylko prądem. Śmieciuch jest po małej modernizacji (zmniejszona komora spalania, kierownica powietrza wtórnego, zablokowany ruszt pionowy) Pale w nim bezdymnie. Żeby nie było że jestem człowiek zaściankowym to myślałem już o powietrznej pompie ciepła wysokotemperaturowej (tylko grzejniki w domu). Niestety cena robi swoje i nie stać mnie na wyłożenie 40kzł (Auer HRC - 17kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slak 19.08.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Tak fajnie pokazane o buforze + dwa lejki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wysoki188 23.08.2018 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Witam forumowiczów, mam takie pytanko buforek stoi w piwnicy i zaczynam go obudowywać, wewnątrz wężownica solarna miedziana na conex-ie mufa stalowa i pytanie co dalej aby na zewnątrz wystawić rurki poza ocieplenie ?(z braku funduszy cdn.) Ocynk do glikolu się podobno nie nadaje, podobno rura czarna bezszwowa,a najlepiej kwasówka ino koszty spore,jak radzicie czarną dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.08.2018 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Upał Ci zaszkodził...Wężownica miedziana...Coneksy mosiężne (no miedź tam jest).Wychodzisz MIEDZIĄ!Potem, poza ociepleniem, jak błąd zrobisz - to sobie coś wymienisz! Zapomnij o ocynku w tym miejscu.Albo szykuj się na kłopoty. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 24.08.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Dalej instalcję możesz pociągnąć miedzią lub plastikiem(PP i podobne). Ale najlepiej wyjść miedzią, by plastik się nie osłabił od wysokiej temperatury w buforze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wysoki188 24.08.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Ok dzięki za info wyjdę miedziuchą aczkolwiek rurka kwasowa mnie kusi,a potem dalej to kiedyś tam coś się pomyśli.Miłego weekendu jutro przebijam 3 stropy na 2 rurki RB + RW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts