Kondensat 23.09.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Instalacja jak w załączniku.Nie ma potrzeby sterowania temp.z mieszkania.Temp.na instalację ustawisz na zaworze 3D.Temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach ustawisz na zaworach termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 23.09.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Kilka pytanzawor trojdrozny widoczny na schemacie na powrocie do kotla - ESBE vtc511 ma byc rowniez na wyjsciu z bufora.tzn tegosamego typu czy raczej z regulacja temperatury(jaki)? Czy np AFRISO ATV 334 to to samo?Po cenach widac ze ESBE drozszy-lepszy?Piec ktory zamierzam kupic to SAS BIO COMPACT badz Biawar Pellux compact.Jednym obwodem kocio-bufor bedzie sterowal sterownik pieca,Drugim bufor-grzejniki tylko zawor trojdrozny i termostaty?Chcac przykladowo z jakiegos powodu podniesc,ewentualnie obnizyc w mieszkaniu temperature o pare stopni trzeba bedzie kazdy termostat grzejnikowy regulowac?Czy nie lepiej tloczyc na mieszkanie juz od samego bufora odpowiednia temperature wody .Tylko wtedy trzeba by bylo miec zawor z silownikiem(jaki) i cos co odczytuje temp w mieszkaniu. badz schodzic do piwnicy i zmieniac recznie nastawy,Zbiornik wyrownawczy u mnie jest w spizarce w mieszkaniu-mozna powiedziec za ostatnim grzejnikiem.Tylko musze wymienic na taki ok 50L.Kolego Kondensat wiem ze podales gotowe rozwiazanie-dziekuje, ale wole sie dopytac i rozwiac watpliwosci,wybrac najlepsze rozwiazanie zanim cokolwiek kupie.Bufor z nierdzewki(uzywka) na dniach bedzie u mnie. Edytowane 23 Września 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 23.09.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Tak ATV Afriso to odpowiednik VTC ESBE wg mnie zawory firmy ESBE są lepsze jakościowo.Zawór kupuje się o konkretnej temp.dla kotła na pellet to minimum 55st.Jego działanie polega na:w pierwszej fazie(rozpalania kotła)zawór ma zamknięty powrót tu z bufora czyli woda krąży w krótkim obiegu(kotłowym)gdy temp.osiągnie 55st zawór kieruje wodę na bufor.Z tych dwóch wymienionych kotłów wybrałbym Biawara.Zawór 3D do regulacji temp.na grzejniki jest innego typu tu zależy jak chcesz sterować temp.czy z ręczną nastawą temp.typ ESBE VTA / Afriso ATM lub zawór z siłownikiem ESBE serii VRG 130+siłownik ARA 600 lub Afriso ARV +siłownik ARM .Przy zaworach z siłownikiem mozesz sterować pogodowo.Co do naczynia wyrównawczego to do niego zgodnie z normą musi iść rura stal 1" lub CU 28 i nie może być na niej zamontowana żadna armatura. Edytowane 23 Września 2018 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.09.2018 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Instalacja jak w załączniku.Nie ma potrzeby sterowania temp.z mieszkania.Temp.na instalację ustawisz na zaworze 3D.Temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach ustawisz na zaworach termostatycznych. A ten zawor zwrotny przy buforze to w jakim celu?i osobiście to ja preferuje zawor na ochronę powrotu poza główną rura powrotną u mnie to jest zwykle5/4cala czyli na obejsciu z pompa 1cal teraz myślę o vtc422 z regulacją 50-70stopni. Edytowane 24 Września 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 24.09.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 A ZZ nie wykasowałem,przeróbka schematu bo był jeszcze zasobnik wtedy ten ZZ potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 24.09.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Sklaniam sie ku temu by zawor za buforem byl z silownikiem tak by mozna sterowac z mieszkania-pogodowo.Zawor vtc422 do kotla wydaje mi sie tez lepszym rozwiazaniem od zaworu bez regulacji temperatury powrotu.U mnie zbiornik jest jak pisalem na koncu obwodu ogrzewania i to na rurce miedzianej15.Przy obecnym ogrzewaniu nie bylo zadnego problemu z odpowietrzaniem,dolewaniem itp.Zbiornik zostawie w tym samym pomieszczeniu gdyz wyciagniecie dodatkowej rury nie jest mozliwe gdyz musialbym mieszkanie sasiada i swoje rozkopac.Tak z ciekawosci spytam,dlaczego uwazasz ze Biawar jest lepszy od Sas? Jedynie co napewno lepiej wychodzi to kanaly pionowe w Biawarze.A wracajac do tematu to wspawujac nowe mufy do bufora warto zrobic tak jak to na przedstawionym rysunku?(zaczerpniete z strony http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.09.2018 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Zaczerpnęli z pierwszych wpisów TEGO wątku... Warto. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 24.09.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 A jak sie ma zbiornik nierdzewny jako bufor? Czytalem ze spawy nie lubia zmian temperatury i pekaja. A ja bede musial z pewnoscia cos dospawac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.09.2018 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Dobrze zrobione nie pękają.Stal to stal. Taka czy inna - sporo umie...Spawa się trudniej jak rdzewkę i trzeba mieć czym. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silton 25.09.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Na czym postawić bufor żeby odizolować go od posadzki? Podłoga w kotłowni jest sucha. Twarde drewno(dąb) się nada? Bufor waży około 1300-1400kg przy średnicy 80cm. Dno płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 25.09.2018 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Drewno może zmienić wymiar o 10-15%.Jeśli taka zmiana nie przeszkadza, to się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.09.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Na czym postawić bufor żeby odizolować go od posadzki? Podłoga w kotłowni jest sucha. Twarde drewno(dąb) się nada? Bufor waży około 1300-1400kg przy średnicy 80cm. Dno płaskie. Ja postawiłem na styrodurze 2cm dodatkowo w dnie między plaskiwnikami zabezpieczajacymi przed wyobleniem sądziłem Styrodur 4cm tyle ile ma plaskownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 25.09.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Drodzy forumowicze, Dałem się zarazić tą buforową gorączką. Obecnie mam w kotłowni (wsadzony przez dach) używany bufor 2000 l i w drodze MPM DS 19kW. Potrzebuję pomocy w kilku zagadnieniach: 1. Zbiornik wzbiorczy. w normie jest zapisane że minimalna wysokość instalacji zbiornika wzbiorczego to 30cm ponad najwyższy punkt instalacji przy pompie znajdującej się na zasilaniu oraz 0,7 X wysokość podnoszenia jeśli pompa jest na powrocie. Moja kotłownia jest może wysoka bo ma 4m w najwyższym punkcie ale to nadal za nisko aby spełnić warunek 0,7x wysokości podnoszenia (w zamiarze zakupu pompa wilo o podnoszeniu 4m). Miałbym możliwość instalacji zbiornika wzbiorczego na zadanej wysokości ale byłby blisko kalenicy sąsiedniego budynku o niezaizolowanym poddaszu przez co byłoby ryzyko zamarzania + ewentualne straty ciepła jeśli wymusić cyrkulację. Pozostaje mi instalacja pompy na zasilaniu. Czy są jakieś rozsądne schematy do ładowania bufora przy pompie na zasilaniu z ochroną temperatury powrotu kotła? Nie chce układu zamkniętego. 2. Jeśli nawet zdecydowałbym się na instalacje zbiornika na poddaszu i jego ewentualną izolację jestem żywo zainteresowany schematem nilsana ale mam pewne wątpliwości. Nilsan w swoim opisie mówi o zasyfonowaniu pompy celem uniemożliwienia rozładowywania się bufora przez kocioł. Czy tu chodzi o to że względem schematu trzeba tę pompę zainstalować tak jak na załączonym obrazku? A propos nigdzie (sprawdzałem u Herz) nie mogę znaleźć zaworu termostatycznego z kapilarą który spełniałby funkcję tego ze schematu. Jedyne jakie widze to takie do podłogówki. Czy o takich myślał nilsan? 3. w instrukcji bufora mam wymaganie pracy z zaworem bezpieczeństwa, a większości zaleceń na szczycie bufora polecany jest automatyczny odpowietrznik. Kogo słuchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 26.09.2018 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Z kapilara taki o zwiększonym przepływie gdzieś widziałem do 60 stopni a bufor nie jest źródłem ciepła tylko je przyjmuje więc odpowietrznik wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 29.09.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Ja mam jeszcze pytanie odnosnie ladowania i korzystania z bufora.Pare postow wyzej tj nr posta 15585 jest schemat z zaworem trojdrogowym.Tutaj chce kupic VTC422. Tylko zastanawia mnie jedno.Czy nie lepiej kupic VRB140-czterodrogowy.Chodzi o to ze przy czterodrogowym bufor moze byc ladowany tylko w polowie,lub jak kto woli najpierw czesc gorna bedzie ladowana a nastepnie dolna jak na rysunku: Bufor ma juz kupiony,dzieki pomocy adam_mk wiem co i jak w srodku przerobic,jak polaczyc.Czytajac zaworach wpadl mi w oko wlasnie VRB140 i czy to nie lepsze rozwiazanie niz VTC422?Czy to niepotrzebnie nie skomplikuje instalacji.Ma byc prosto,wygodnie i trwale,no i nie w skrajnych przedzialach cenowych:) Czy zawor trojdrozny pozwoli na to by np przy temperaturach zewnetrznych ok 12 stopni(jesien,wiosna) podgrzac tylko troche bufor i juz puszczac na kaloryfery? Czy raczej bedzie trzeba wiecej wody zagrzac?Mysle ze ladowanie bufora i tak przebiega od gory wiec czy tak czy tak ciepla woda bedzie dostepna w takim samym czasie.Ale wole spytac:) Jeszcze raz dziekuje adam mk za duza pomoc:) Edytowane 29 Września 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.09.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Nie kombinuj idealne ładowanie jest od samej gory do dołu i przez zawor trojdrozny i możesz zagrzac ile chcesz od gory zależy to ile wpakujesz opału w piec i jak ustawisz vtc 422 jak dasz na 70 stopni to zagrzejesz mniejsza ilość na gorze ale do wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 29.09.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Po co komplikować proste rzeczy. Zawór 3d do ochrony powrotu i wszystko. Jak sam napisałeś bufor ładuje się od góry, więc ile wrzucisz do kotła to tyle się zagrzeje. Jaki bedzie rozklad temperatury to zależy od przepływu wody. U siebie np. miałem ustawione aby pompa obiegowa włączała się przy 70 *C i bufor od góry miał około 65*C - mogłem zaladowac np. 1 m od góry do takiej temperatury. Edit: widzę, że zostałem uprzedzony z podobną odpowiedzią Edytowane 29 Września 2018 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.09.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Edit: widzę, że zostałem uprzedzony z podobną odpowiedzią czyli myślimy podobnie przynajmniej koledze będzie łatwiej podjąć decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 29.09.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 (edytowane) Dzieki za odpowiedz wiec zamawiam VTC422. Bufor bedzie ladowany przez piec peletowy-to w przyszlym roku,teraz podepne pod zwyklego smieciucha.Wiec sterowanie kotla bedzie odpowiadac tylko za uklad kociol-bufor(obecnie w piecu tylko mam jeden czujnik do sterownika,w peletowym pewnie bedzie wiecej-min 2).Czyli aby kociol wiedzial jaka jest temperatura wody na buforze powinienem jeszcze dac czujniki temperatury.Jeden na gorze tzn moze byc wpuszczony przez wyjscie na odpowietrznik?w gorny krociec trojnik i z z niego bedzie wchodzil czujnik a z boku trojnika zrobie wyjscie na odpowietrzenie lub czujnik wprowadze poprzez rury wychodzace z boku bufora(widoczne na zdjeciu z lewej strony)A drugi czujnik gdzies zabudowany na dolnym przykrecanym deklu jak na zdjeciu.Lub czy czujniki mozna przymocowac np opaska metalowa juz do samego wejscia,wyjscia z bufora na kaloryfery lub moze na kociol?Albo poprzez trojniki na tych ze kroccach wprowadzic czujniki?Nie chce spawac zbiornika tylko wole wykorzystac fabryczne przejscia-wyjatek dwa przykrecane dekle. bufor 195cm,srednica ok74cm Edytowane 30 Września 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 30.09.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Bufor do kotła na pelet? Czy na prawdę jest sens? Kotły peletowe są świetnie sterowalne (samoodpalanie) i działają równie dobrze bez bufora. No chyba że chcesz łączyć różne źródła ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts