Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kilka pytan

zawor trojdrozny widoczny na schemacie na powrocie do kotla - ESBE vtc511 ma byc rowniez na wyjsciu z bufora.tzn tegosamego typu czy raczej z regulacja temperatury(jaki)? Czy np AFRISO ATV 334 to to samo?Po cenach widac ze ESBE drozszy-lepszy?

Piec ktory zamierzam kupic to SAS BIO COMPACT badz Biawar Pellux compact.Jednym obwodem kocio-bufor bedzie sterowal sterownik pieca,Drugim bufor-grzejniki tylko zawor trojdrozny i termostaty?Chcac przykladowo z jakiegos powodu podniesc,ewentualnie obnizyc w mieszkaniu temperature o pare stopni trzeba bedzie kazdy termostat grzejnikowy regulowac?Czy nie lepiej tloczyc na mieszkanie juz od samego bufora odpowiednia temperature wody .Tylko wtedy trzeba by bylo miec zawor z silownikiem(jaki) i cos co odczytuje temp w mieszkaniu. badz schodzic do piwnicy i zmieniac recznie nastawy,

Zbiornik wyrownawczy u mnie jest w spizarce w mieszkaniu-mozna powiedziec za ostatnim grzejnikiem.Tylko musze wymienic na taki ok 50L.

Kolego Kondensat wiem ze podales gotowe rozwiazanie-dziekuje, ale wole sie dopytac i rozwiac watpliwosci,wybrac najlepsze rozwiazanie zanim cokolwiek kupie.Bufor z nierdzewki(uzywka) na dniach bedzie u mnie.

Edytowane przez Adam1974

Tak ATV Afriso to odpowiednik VTC ESBE wg mnie zawory firmy ESBE są lepsze jakościowo.Zawór kupuje się o konkretnej temp.dla kotła na pellet to minimum 55st.Jego działanie polega na:w pierwszej fazie(rozpalania kotła)zawór ma zamknięty powrót tu z bufora czyli woda krąży w krótkim obiegu(kotłowym)gdy temp.osiągnie 55st zawór kieruje wodę na bufor.Z tych dwóch wymienionych kotłów wybrałbym Biawara.Zawór 3D do regulacji temp.na grzejniki jest innego typu tu zależy jak chcesz sterować temp.czy z ręczną nastawą temp.typ ESBE VTA / Afriso ATM lub zawór z siłownikiem ESBE serii VRG 130+siłownik ARA 600 lub Afriso ARV +siłownik ARM .Przy zaworach z siłownikiem mozesz sterować pogodowo.Co do naczynia wyrównawczego to do niego zgodnie z normą musi iść rura stal 1" lub CU 28 i nie może być na niej zamontowana żadna armatura. Edytowane przez Kondensat

Instalacja jak w załączniku.Nie ma potrzeby sterowania temp.z mieszkania.Temp.na instalację ustawisz na zaworze 3D.Temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach ustawisz na zaworach termostatycznych.

A ten zawor zwrotny przy buforze to w jakim celu?i osobiście to ja preferuje zawor na ochronę powrotu poza główną rura powrotną u mnie to jest zwykle5/4cala czyli na obejsciu z pompa 1cal teraz myślę o vtc422 z regulacją 50-70stopni.

Edytowane przez romano78

Sklaniam sie ku temu by zawor za buforem byl z silownikiem tak by mozna sterowac z mieszkania-pogodowo.Zawor vtc422 do kotla wydaje mi sie tez lepszym rozwiazaniem od zaworu bez regulacji temperatury powrotu.U mnie zbiornik jest jak pisalem na koncu obwodu ogrzewania i to na rurce miedzianej15.Przy obecnym ogrzewaniu nie bylo zadnego problemu z odpowietrzaniem,dolewaniem itp.Zbiornik zostawie w tym samym pomieszczeniu gdyz wyciagniecie dodatkowej rury nie jest mozliwe gdyz musialbym mieszkanie sasiada i swoje rozkopac.Tak z ciekawosci spytam,dlaczego uwazasz ze Biawar jest lepszy od Sas? Jedynie co napewno lepiej wychodzi to kanaly pionowe w Biawarze.A wracajac do tematu to wspawujac nowe mufy do bufora warto zrobic tak jak to na przedstawionym rysunku?(zaczerpniete z strony http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/ )bufor-budowa-przylacza-kolana.jpg

Na czym postawić bufor żeby odizolować go od posadzki? Podłoga w kotłowni jest sucha. Twarde drewno(dąb) się nada? Bufor waży około 1300-1400kg przy średnicy 80cm. Dno płaskie.

Ja postawiłem na styrodurze 2cm dodatkowo w dnie między plaskiwnikami zabezpieczajacymi przed wyobleniem sądziłem Styrodur 4cm tyle ile ma plaskownik.

20180925_220243.jpg

Drodzy forumowicze,

Dałem się zarazić tą buforową gorączką. Obecnie mam w kotłowni (wsadzony przez dach) używany bufor 2000 l i w drodze MPM DS 19kW. Potrzebuję pomocy w kilku zagadnieniach:

1. Zbiornik wzbiorczy. w normie jest zapisane że minimalna wysokość instalacji zbiornika wzbiorczego to 30cm ponad najwyższy punkt instalacji przy pompie znajdującej się na zasilaniu oraz 0,7 X wysokość podnoszenia jeśli pompa jest na powrocie. Moja kotłownia jest może wysoka bo ma 4m w najwyższym punkcie ale to nadal za nisko aby spełnić warunek 0,7x wysokości podnoszenia (w zamiarze zakupu pompa wilo o podnoszeniu 4m). Miałbym możliwość instalacji zbiornika wzbiorczego na zadanej wysokości ale byłby blisko kalenicy sąsiedniego budynku o niezaizolowanym poddaszu przez co byłoby ryzyko zamarzania + ewentualne straty ciepła jeśli wymusić cyrkulację. Pozostaje mi instalacja pompy na zasilaniu. Czy są jakieś rozsądne schematy do ładowania bufora przy pompie na zasilaniu z ochroną temperatury powrotu kotła? Nie chce układu zamkniętego.

2. Jeśli nawet zdecydowałbym się na instalacje zbiornika na poddaszu i jego ewentualną izolację jestem żywo zainteresowany schematem nilsana ale mam pewne wątpliwości. Nilsan w swoim opisie mówi o zasyfonowaniu pompy celem uniemożliwienia rozładowywania się bufora przez kocioł. Czy tu chodzi o to że względem schematu trzeba tę pompę zainstalować tak jak na załączonym obrazku?

as.jpg

A propos nigdzie (sprawdzałem u Herz) nie mogę znaleźć zaworu termostatycznego z kapilarą który spełniałby funkcję tego ze schematu. Jedyne jakie widze to takie do podłogówki. Czy o takich myślał nilsan?

3. w instrukcji bufora mam wymaganie pracy z zaworem bezpieczeństwa, a większości zaleceń na szczycie bufora polecany jest automatyczny odpowietrznik. Kogo słuchać?

Ja mam jeszcze pytanie odnosnie ladowania i korzystania z bufora.Pare postow wyzej tj nr posta 15585 jest schemat z zaworem trojdrogowym.Tutaj chce kupic VTC422. Tylko zastanawia mnie jedno.Czy nie lepiej kupic VRB140-czterodrogowy.Chodzi o to ze przy czterodrogowym bufor moze byc ladowany tylko w polowie,lub jak kto woli najpierw czesc gorna bedzie ladowana a nastepnie dolna jak na rysunku:

Zawor-termostatyczny-schemat-instalacji-z-buforem-ESBE234rys2OK.jpg

Bufor ma juz kupiony,dzieki pomocy adam_mk wiem co i jak w srodku przerobic,jak polaczyc.Czytajac zaworach wpadl mi w oko wlasnie VRB140 i czy to nie lepsze rozwiazanie niz VTC422?Czy to niepotrzebnie nie skomplikuje instalacji.Ma byc prosto,wygodnie i trwale,no i nie w skrajnych przedzialach cenowych:) Czy zawor trojdrozny pozwoli na to by np przy temperaturach zewnetrznych ok 12 stopni(jesien,wiosna) podgrzac tylko troche bufor i juz puszczac na kaloryfery? Czy raczej bedzie trzeba wiecej wody zagrzac?Mysle ze ladowanie bufora i tak przebiega od gory wiec czy tak czy tak ciepla woda bedzie dostepna w takim samym czasie.Ale wole spytac:)

Jeszcze raz dziekuje adam mk za duza pomoc:)

Edytowane przez Adam1974

Po co komplikować proste rzeczy. Zawór 3d do ochrony powrotu i wszystko. Jak sam napisałeś bufor ładuje się od góry, więc ile wrzucisz do kotła to tyle się zagrzeje. Jaki bedzie rozklad temperatury to zależy od przepływu wody. U siebie np. miałem ustawione aby pompa obiegowa włączała się przy 70 *C i bufor od góry miał około 65*C - mogłem zaladowac np. 1 m od góry do takiej temperatury.

Edit: widzę, że zostałem uprzedzony z podobną odpowiedzią ;)

Edytowane przez tomno

Dzieki za odpowiedz wiec zamawiam VTC422.

Bufor bedzie ladowany przez piec peletowy-to w przyszlym roku,teraz podepne pod zwyklego smieciucha.Wiec sterowanie kotla bedzie odpowiadac tylko za uklad kociol-bufor(obecnie w piecu tylko mam jeden czujnik do sterownika,w peletowym pewnie bedzie wiecej-min 2).Czyli aby kociol wiedzial jaka jest temperatura wody na buforze powinienem jeszcze dac czujniki temperatury.Jeden na gorze tzn moze byc wpuszczony przez wyjscie na odpowietrznik?w gorny krociec trojnik i z z niego bedzie wchodzil czujnik a z boku trojnika zrobie wyjscie na odpowietrzenie lub czujnik wprowadze poprzez rury wychodzace z boku bufora(widoczne na zdjeciu z lewej strony)A drugi czujnik gdzies zabudowany na dolnym przykrecanym deklu jak na zdjeciu.Lub czy czujniki mozna przymocowac np opaska metalowa juz do samego wejscia,wyjscia z bufora na kaloryfery lub moze na kociol?Albo poprzez trojniki na tych ze kroccach wprowadzic czujniki?Nie chce spawac zbiornika tylko wole wykorzystac fabryczne przejscia-wyjatek dwa przykrecane dekle. bufor 195cm,srednica ok74cm

1.jpg

Edytowane przez Adam1974