adam_mk 30.09.2018 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Bufor do kotła na pelet? Czy na prawdę jest sens? Kotły peletowe są świetnie sterowalne (samoodpalanie) i działają równie dobrze bez bufora. No chyba że chcesz łączyć różne źródła ciepła To puść go z mocą ze 3kW... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 30.09.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Temat zrodla ciepla juz przerabialem na kilku forach.Na moje 56 m2 zostaje pelet.Nie dosc ze piec drogi to jeszcze bufor do tego i 18 metrowy komin z kwasowki.Podejde pod 20tys ale niema wyjscia.Oczywiscie mowa o materialach bez robocizny.Dlatego szukam tutaj odpowiedzi na w/w pytania by tego nie spaprac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 30.09.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Czyli do poprawnej pracy obwodu kociol-bufor wystarczy zrobic laczenie jak na w/w zdjeciu.Filtr siatkowy jedni daja na gornym wejsciu do zaworu trojdroznego,inni jak kilka postow wyzej przed pompka. Ktore rozwiazanie jest poprawne? Jakiej mocy powinna byc w tym ukladzie pompka?Do przyszlego roku kupie jakas uzywke,a wraz z wymiana pieca wymienie na nowa. Nadal nie wiem jak rozwiazac rozmieszczenie czujnikow przy buforze. Edytowane 30 Września 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 30.09.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Filtr ma chronić pompę więc montaż tuż przed nią.Śrubunki jako pierwsze przy buforze potem zawory odcnające.Pompa 40-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2018 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Bufor to spory odstojnik.Filtr nie jest konieczny.Nawaliłeś tych kształtek...Są zawory z półśrubunkiem Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 30.09.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Zgadza się - przed pompą. W układzie jaki zaproponowałeś syf mógłby się dostać do pompy z gałęzi bufora. Co do oczujnikowania myślę że jednoznacznym wskaźnikiem na zakończenie ładowania jest zadana temperatura na najniższym czujniku bufora. Ja do obiegu bufor-kocioł biorę Wilo Yonos Pico 25/1-4 choć i tak pewnie będzie na 1m podnoszenia nastawiona żeby "przeciągu" przez bufor nie robić EDIT Filtr nie jest konieczny. Nie wiem jak inni producenci ale Wilo wymaga zainstalowania filtra siatkowego do uznania napraw gwarancyjnych. /EDIT Edytowane 30 Września 2018 przez instaurativ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.09.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Mnie jeszcze zostalo połączenie kotła z buforem największym problemem jest dostanie u mnie rur gwintowanych obu stronie różnych długości z gwintowanie samemu jest problem więc chyba będę spawal krocie z gotowym gwintem do rur,i będzie to mniej wiecej według mojego rysunku zawor roznicowy na powrocie w poziomie po ekspsegmentach w moim laboratorium daje najmniejszy opór grawitacji i pompka bez problemu co zamyka w tej pozycji. Edytowane 30 Września 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 01.10.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Drodzy koledzy i koleżanki, Prosiłbym o recenzję mojego schematu. Pompy mam na zasilaniu z uwagi na brak możliwości instalacji zbiornika wzbiorczego na wymaganej normą wysokości 0,7x wznoszenie więc zbiornik jest po stronie ssawnej, a także fakt że instalacja grzejnikowa jest już stara i z pewnością pełna syfu. Obejście pompy zaworem różnicowym w razie braku zasilania. Mimo tego będzie docelowo UPS. Wyjście z bufora mieszane zaworem 3d z siłownikiem proporcjonalnym + sterownik własnego autorstwa na raspberrypi. Nie bardzo rozumiem sens instalowania zawóru ciśnieniowego w części grzejnikowej (schemat zapożyczony z czysteogrzewanie.pl). Czy on jest tam po to aby się otworzył gdy zamknięte będą wszystkie grzejniki (chroni pompę przed przeciążeniem)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 01.10.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Szukam optymalnego połączenia kotła gazowego z kotłem na paliwo stałe. Kocioł węglowy w układzie otwartym, gazowy w zamkniętym. Czy zasadnym może być połączenie kotłów przez bufor np. 1000L, zamiast przez wymiennik płytowy? Czy się da i jak to pożenić? Dodatkowo mam zbiornik CWU 300L z dwiema wężownicami podpięty pod solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.10.2018 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Połącz to wszystko razem.Zadziała.Kocioł gazowy z "pracą na zasobnik" w układzie otwartym. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.10.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Jednak z gwintowaniem rur 5/4cala nie jest aż taki problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 02.10.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Mam sporo nowych zaworow calowych i dlatego chcialbym je wykorzystac a ze sa bez srubunkow to juz trudno.Myslalem ze lepiej dac zawor zaraz za buforem a nastepnie srubunek.W razie awari zakrecam zawor i dalsza czesc instalacji rozpinam na srubunku .W przypadku srubunku za bufoerm musze spuscic cala wode z bufora i dopiero wtedy moge odlaczyc dany obwod.Co do czujnikow to zrobie miejsce na dwa czujniki.Jeden na gorze,a drugi na dole.Mysle ze jesli przymocuje czujnik opaska do wylotu i to "ocieple " to spelni swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 MUSISZ pozdejmować część rączek od zaworów, aby Ci kto nieświadomie kawału nie wyciął, jak zamknie ten "niewłaściwy". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.10.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Jakby kto kawał zrobil to wywali w naczynie rurą bezpieczenstwa i zbiorcza dodatkowo zakładam zawor bezpieczenstwa na dole przy piecu w razie zamarzniecia naczynia.Zastanawiam się czy ma wielki wpływ na pracę w grawitacji spadek od bufora w dół jakieś 3cm syfonu nigdzie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 02.10.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 ... Co do czujnikow to zrobie miejsce na dwa czujniki.Jeden na gorze,a drugi na dole.Mysle ze jesli przymocuje czujnik opaska do wylotu i to "ocieple " to spelni swoje zadanie. Załóż wiecej czujników. 4 wydają mi się dobrą opcją. Łatwiej jest wtedy określić ile ciepła jeszcze zostało, a jeśli grzał będziesz kotłem węglowym to ile opału wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 02.10.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Zastanawia mnie jeszcze taka sprawa. Kociol nagrzeje bufor i sie wygasi. Czy ciepla woda nie bedzie sie cofac do kotla i go ogrzewac? Pare postow wyzej jest schemat jak polacze zawor.zlaczki. Czy nie powinienem wstawic na zasilaniu bufora jakiegos zaworu zwrotnego badz zrobic syfon z rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.10.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Było... ze 100 razy o tym było...Poczytaj kawałek do tyłu ten wątek. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 02.10.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Połącz to wszystko razem. Zadziała. Kocioł gazowy z "pracą na zasobnik" w układzie otwartym. Adam M. A jak zrobić wymianę ciepła w buforze? Ładowanie bufora z kotła węglowego przez wężownicę?, czy bezpośrednio, a odbiór ciepła na układ zamknięty przez wężownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 03.10.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Czytam gdzies ten watek od strony 662 .Okazuje sie ze w schemacie ktory narysowalem i wkleilem brakuje zaworu zwrotnego,a nawet dwoch: Powinno byc tak: Czysto-przejrzyscie. Zrobie jak na schemacie Adama mk tylko doloze filtr przed pompa oraz kilka zaworow zwyklych. Zawor zwrotny na tym schemacie-gorny ma sie otwierac zgodnie z przeplywem kociol -bufor.Zbiornik wyrownawczy mam nieszczesliwie za buforem podlaczony na powrocie z ostatniego grzejnika.(juz o tym pisalem) zolty-grzejnik zakreslone na czerwono- tego nie bedzie niebieski-tak poprowadze brazowy zbiornik -wyrownawczy. Cale szczescie ze nie jestem w trakcie robot bo byla by przerobka..... Jak wspomnialem tego roku bufor bedzie z kotlem zasypowym.W przyszlym roku juz z kotlem na pelet i wtedy chyba zbiornik wyrownawczy umieszczony na koncu obwodu zabezpieczy instalacje?Piec peletowy sam sie rozpala,gasi wiec niebezpieczenstwo zagotowania duzo mniejsze niz w smieciuchu. Edytowane 3 Października 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instaurativ 03.10.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Troche straszno bez zbiornika wzbiorczego nad kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts