neokuba22 10.10.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Juz pisalem o tym, celem jest odzyskanie z kotła energii po wygasnieciu. Termostat z piekarnika steruje wentylatorem wyciągowym, aby spaliny nie przekraczały 80st C, celem jest uzyskanie jak najwiecej kondensatu, kocioł nierdzewny Edytowane 10 Października 2018 przez neokuba22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.10.2018 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 No, tak...Nierdzewny kocioł. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.10.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Skoro roznicowka się sprawdza to taki sterownik zamontuje ogarnolem już całą elektryke bo wszystkie kable od pieca były za krótkie czujnik co. z pieca wyciągnąłem i umieściłem na buforze i zacząłem wygrzewanie podlogowek bufor cały czas jest ladowany grawitacyjnie. Edytowane 10 Października 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 10.10.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 dałes zwrotny grzybkowy bez sprezynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.10.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) dałes zwrotny grzybkowy bez sprezynki? Tak i grzybek z plastiku grawitacjia rusza już przy 30stopniach na piecu ,po wygaśnięciu w piecu trzyma w 100 procentach przed ucieczką ciepla w piec.gdyby plastik się odksztalcil od temperatury dałem tam zawory i srubunki aby było łatwiej wymienić bez spuszczania wody. Dodam jeszcze ze rury są 5/4 a zawor dałem celowo 6/4. Edytowane 10 Października 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 11.10.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Do sterowania temperatura za buforem mam zamiar kupic ESBE VRG132.sIlownik ESBE ARA561 oraz sterownik tech st 431Sterownik po to by wylaczyl pompe jak juz bufor bedzie nagrzany. W przyszlym roku pewnie sterownik nowego pieca bedzie obslugiwal i ten obwod ale poki co musze cos kupic.Mam nowe panele Siemens REV33 ale one steruja tylko zaworem,a pompka by chodzila na okraglo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 12.10.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Sterownik Tech st 431 to ponad wydatek 330zl a za rok bedzie zbedny,Dlatego chcialbym sie dowiedziec czy musi byc np regulator roznicowy czy wystarczy sam czujnik w czopuchu pieca,czy jedyne dobre rozwiazanie to sterownik Tech.......?Pytam bo zdania na ten temat sie zmieniaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus9 12.10.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) A co powiecie na temat sterownika Tech st 409n? Mam u siebie w instalacji z buforem więc moge sie podzielić swiom doswiadczeniem z tym sterownikiem. Edytowane 14 Października 2018 przez kubus9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.10.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 A co powiecie na temat sterownika Tech st 408n? Mam u siebie w instalacji z buforem więc moge sie podzielić swiom doswiadczeniem z tym sterownikiem. To ja poproszę bo chyba taki jest przy piecu ma mnóstwo bajerów czujnik pokojowy ,zewnętrzny, sterowanie zaworami z silownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 14.10.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Pytajc czasem trudno o odpowiedz,wiec czytam te ksiege wiedzy i tematy juz poruszane na interesujace mnie sterowanie pompami i tak np:"......Sterowanie temperaturą spalin ma wady. Przegrzanie komina może uszkodzić włącznik termiczny (ja tak miałem gdy rura złapała prawie 500*.) Najlepiej ustawić załączenie pompy np na 40* bo często w kotle leży żar który skutecznie podgrzewa wodę a komin praktycznie chłodny. Konieczny jest do kompletu włącznik różnicowy temperatury wyjścia z kotła i góry bufora.To on robi najważniejszą robotę...." Jako ze to w/w bylo "kiedys" a teraz inaczej sie to rozwiazuje to do sterowania pompy pracujacej w obwodzie piec-bufor zastosuje czujnik zalozony na czopuchu.Czy to na chwile obecna to prawidlowe rozwiazanie? Drugie pytanie to :podłaczajac pompe poprzez zawor trojdrozny z silownikiem w obwod bufor-kaloryfery co bedzie sterowac pompa? Jak wspomnialem wczesniej mam regulatory ktore steruja zaworem z silownikiem.Niestety w nich nie ma wyjscia do sterowania pompa.W przypadku zamkniecia zaworu z silownikiem pompa bedzie nadal chodzic.Lub jesli bedzie zawor z silownikiem mocno zdlawiony to pompka tez bedzie pompowac wode.Czy jest tylko opcja zakupu sterownika z obsuga zaworu z silownikiem i pompy czy ktos zna inne rozwiazanie?Pytalem o pompy z samoczynna regulacja cisnienia ale podobno to za bardzi nie dziala.(Opinia ze sklepu)Ma to byc rozwiazanie do przyszlego sezonu grzewczego gdzie wszystko powinien obslugiwac sterownik nowego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.10.2018 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Proste termostaty do piekarnika nie boja się temperatur.Ja to ma być "na teraz" to za 35zł kup, załóż i wytrzyma do następnego sezonu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus9 14.10.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 To ja poproszę bo chyba taki jest przy piecu ma mnóstwo bajerów czujnik pokojowy ,zewnętrzny, sterowanie zaworami z silownikiem. Jakie informacje by Cie interesowały? Ustawienia czy podłączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus9 14.10.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) U mnie w instalacji jedna pompa pracuje piec - bufor z zaworem 3d do ochrony powrotu. Załączana i wyłączana temperaturą wody wychodzacej z pieca. Nie mam wyjścia po miedzy piecem a buforem na grzejniki. Za to odpowiadają dwie oddzielne pompy, na podłogowe i grzejniki, ktore złączane są z czujnika temperatury zamontowanego na górze bufora. Pompy od grzejników i podlogówki maja inne temperatury załączania się i wyłączania w zależności od temperaturu wody w buforze. Pompy wyłącza również informacja o dogrzaniu pomieszczenia z regulatora pokojowego. Mozna również ustawić obniżenie temperatury zasilania ogrzewania po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniu. Wtedy pompy się nie wyłączaja lecz pracuja caly czas do póki jest ciepła woda w buforze. Zawory podłogowy i grzejniki sterowane pogodowo. Wszystkim steruje sterownik Tech st 409n. Jedynie pompką od cyrkulacji nie steruje, ponieważ nie moglem dostosowac sobie odpowiednich godzin na włączanie. Podpięta jest pod programator czasowy. Edytowane 14 Października 2018 przez kubus9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 14.10.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Do sterowania pompy w obwodzie kociol-bufor chce zastosowac regulator do ktorego podepne czujnik do 400 C(taki akurat mam i mysle ze wystarczy a i nie musze kupowac termostatu od piekarnika).I to zabuduje na czopuchu kotla ustawiajac na zalaczenie pompki od 40C i tym samym ponizej 40C sie wylaczy.Ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tej pompy.W obecnym piecu mam sterownik ktory ma czujnik wlozony w gorna czesc pieca.Sterownik zalacza dmuchawe i pompe. Pompa zalacza sie gdy piec osiagnie 30C a wylaczy sie jak spadnie ponizej 25.Czy nie lepiej zastosowac ten sterownik do tej pompy?Sterownik Komfort Eko(niebieski) Zmienil bym np temperature zalaczenia pompy na 45C i dal wylaczenie pompy np 40C. Sterownik ustawil bym na 87C aby nadmuch chodzil i do takiej temperatury ladowal bufor. Oczywiscie mowa o obwodzie piec-bufor. Oczywiscie grzejniki beda zasilane z bufora.Czujnik temperatury moge jakos zamontowac na gorze bufora tyle ze tam mam tylko mufke 3/8cala lub podobna-mniejsza jak 1/2 cala. tam musze dac odpowietrznik wiec moge zastosowac trojnik gdzie przez niego bedzie odpowietrzenie i wpiety czujnik temperatury ktory steruje pompa.Tylko czujnik na gorze bufora nie zalatwia problemu tj,majac na buforze np 75C pompka bedzie dalej chodzic,a w mieszkaniu moge miec juz 22C i sterownik pokojowy zamknie zawor z silownikiem.Pompa bedzie sie pracowac pod sporym obciazeniem-bez przeplywu az sterownik w mieszkaniu otworzy zawor. Czy zakup sterownika to jedyne wyjscie? Edytowane 14 Października 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.10.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 (edytowane) Jakie informacje by Cie interesowały? Ustawienia czy podłączenia? Mam chyba ten sam sterownik ma mnóstwo bajerów sterowanie trzema pompami zaworami trojdroznymi czujnik zew.wewn.tylko to wszystko z jednego czujnika na piecu który ja akurat przeniosłem na piec gdyby chociaż jedna pompka miała osobny czujnik nie musiał bym kupować drugiego sterownika ten na piecu kosztuje ponad 400zl. Edytowane 14 Października 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus9 15.10.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Mam chyba ten sam sterownik ma mnóstwo bajerów sterowanie trzema pompami zaworami trojdroznymi czujnik zew.wewn.tylko to wszystko z jednego czujnika na piecu który ja akurat przeniosłem na piec gdyby chociaż jedna pompka miała osobny czujnik nie musiał bym kupować drugiego sterownika ten na piecu kosztuje ponad 400zl. To w takim razie musisz mieć inny sterownik. W sterowniku Tech st 409n każdy zawór z pompą ma oddzielny czujnik temperatury, która pokazywana jest na wyświetlaczu. Dodatkowo można załączanie pompy ustawić z innego dowolnego czujnika temperatury, co przy buforze jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie temperatura kotła decyduje o załączeniu ogrzewania tylko temperatura wody w buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1609 18.10.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Witam Jestem w trakcie robienia buforka Załozenie pojemność ok 1100 litrów. Dwie wezownice miedziane jedna do solarka (moze kiedys bedzie) 25 metrów fi 15 druga do CWU 50 metrów fi 18 . I zwiazku z weżownicami mam pytanie w jaki sposób je mocujecie i jak robicie przejscie przez zbiornik.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 18.10.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Np.srubunek mosiężny 1cal wkrecony w bufor przez srubunek przepuszczasz rurkę lutujesz nasadke miedziana do rurki i skrecasz wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2018 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Wątek ma już blisko 800stron, to fakt.TEN problem wałkowano tu chyba z 10 razy...Opracowano kilka rozwiązań.(ja lutuję lutem twardym, srebrowym) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 20.10.2018 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Czy zawory zwrotne miedzy kotlem a buforem musza byc klapowe.czy moga byc ze sprezynkami? Jesli musza byc klapowe to koniecznie musza byc w poziomie czy warto zalozyc je w pionie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts