romano78 20.10.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ma może ktoś ocieplony bufor granulatem styropianowym mam taki granulat za free od ociepleniowcow współczynnik przewodzenia tego styropianu grafitowego to 0,31 ale w płytach czy taki styropian rozdrobniony też będzie miał takie parametry czy gorsze bufor oczywiście będzie oddzielony od granulatu cienką warstwą wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 20.10.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ma może ktoś ocieplony bufor granulatem styropianowym mam taki granulat za free od ociepleniowcow współczynnik przewodzenia tego styropianu grafitowego to 0,31 ale w płytach czy taki styropian rozdrobniony też będzie miał takie parametry czy gorsze bufor oczywiście będzie oddzielony od granulatu cienką warstwą wełny. Przewinęło mi się gdzieś 0,4-0,45 (podawał to chyba producent regranulatu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.10.2018 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Czy zawory zwrotne miedzy kotlem a buforem musza byc klapowe.czy moga byc ze sprezynkami? Jesli musza byc klapowe to koniecznie musza byc w poziomie czy warto zalozyc je w pionie? W pionie grawitacja ich nie otworzy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokuba22 20.10.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Adam1974 Tak i grzybek z plastiku grawitacjia rusza już przy 30stopniach na piecu ,po wygaśnięciu w piecu trzyma w 100 procentach przed ucieczką ciepla w piec.gdyby plastik się odksztalcil od temperatury dałem tam zawory i srubunki aby było łatwiej wymienić bez spuszczania wody. Dodam jeszcze ze rury są 5/4 a zawor dałem celowo 6/4. Chodzi o zawór bez sprezynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 20.10.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ma może ktoś ocieplony bufor granulatem styropianowym mam taki granulat za free od ociepleniowcow współczynnik przewodzenia tego styropianu grafitowego to 0,31 ale w płytach czy taki styropian rozdrobniony też będzie miał takie parametry czy gorsze bufor oczywiście będzie oddzielony od granulatu cienką warstwą wełny. Ja mam tak zrobione. Bufor owinięty szczelnie i zaklejony matą aluminiową ratowniczą, później wełna ze sreberkiem 5 cm i znów szczelnie zaklejona taśmą alu. I na zewnątrz zasypane wszystko granulatem styropianowym. Z boków od 20 do 40 cm u góry 40 cm. Wszystko od zewnątrz obudowane stelażem i płytami gipsowymi. Ciepło trzyma jak tralala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 20.10.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Czyli wlasciwe rozwiazanie to zawory klapowe,Ogladalem takie sa z gumka w srodku.Ktos pisal ze warto je dac pod lekkim katem by klapka szczelnie dolegala.Plastikowy grzybek moze i jest lepszym rozwiazaniem ale z uwagi ze jest mozliwosc jego odksztalcenia to z tego zrezygnuje.Mozna by zastosowac zawory roznicowe-takie z kulka.Ale czy to dobre rozwiazanie iczy mozliwe do wpiecia tego niewiem.Ogolnie z tego co rozumiem to zawory zwrotne zabezpiecza piec w przypadku zaniku napiecia przed zagotowaniem, Gorny zawor zwrotny uniemozliwi cofanie sie zagrzanej wody do wygaszonego kotlaa dolny ma za zadanie nadac wlasciwy kierunek przeplywu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.10.2018 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Dokładnie - tak. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.10.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Jeśli chodzi o zawór roznicowy to proponuję montować tylko w pionie ktoś wcześniej montowal w poziomie ja tez tak zrobiłem ale na 1biegu kulka nie jest domykana chodzi na 2biegu ale jeśli za parę lat pompka straci moc to będzie taka sytuacja ze woda w kotle bedzie się gotowac bo nie będzie żadnego obiegu ani wymuszonego ani grawitacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.10.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Ja mam tak zrobione. Bufor owinięty szczelnie i zaklejony matą aluminiową ratowniczą, później wełna ze sreberkiem 5 cm i znów szczelnie zaklejona taśmą alu. I na zewnątrz zasypane wszystko granulatem styropianowym. Z boków od 20 do 40 cm u góry 40 cm. Wszystko od zewnątrz obudowane stelażem i płytami gipsowymi. Ciepło trzyma jak tralala. Narazie jestem w trakcie eksperymentu w moim laboratorium jeśli wyjdzie ze perlit lepszy to wolę nim zasypać bo nie trzeba żadnych kocy i wełny tylko sama obudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 21.10.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Dzis rozlozylem moja instalacje na podlodze.Widac dwa obwody,no trzy. Jeden to wyjscie z pieca na bufor(od lewej) Drugi to wyjscie z bufora na kaloryfery Trzeci to obejscie awaryjne bufora tak by mozna bylo go ominac w przypadku jakiejs awari. Czy takie polaczenia bądą dobre? Oczywiscie bedzie to bardziej rozciagniete,wiecej lukow itp.musze dokupic troche ksztaltek Zawor ochrony pieca to VCT422.Zawor za buforem to VRG 132,silownik ARA561 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.10.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Jeśli w buforze masz też grzane cwu to na diabła to obejście poza tym zawor termostatyczny na głównej rurze będzie blokował grawitacjie w przypadku braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 22.10.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Ja mam tylko tylko: piec -bufor-kaloryfery. Zadnego cwu,solarow itp:)Faktycznie zawor termostatyczny VTC422 zle rozmiescilem.Umiejscowienie tego zaworu juz poprawilem. Zawor za buforem VRG132 chyba musi tak zostac gdyz jest sterowny silownikiem.Po zaniku napiecia zawor zostanie w takiej pozycji jak go ustalil silownik.Jesli bedzie zamkniety wtedy ogrzewania nie bedzie.Dlatego moze zrobic dodatkowe obejscie zaworu z silownikiem VRG? Choc braki w zasilaniu u mnie wystepuja sporadycznie.Poza tym mam jakis ups ktory awaryjnie moze bedzie w piwnicy. Czy takie wpiecie zaworu VTC jest poprawne?Czy schemat jest własciwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.10.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Ja mam tylko tylko: piec -bufor-kaloryfery. Zadnego cwu,solarow itp:)Faktycznie zawor termostatyczny VTC422 zle rozmiescilem.Umiejscowienie tego zaworu juz poprawilem. Zawor za buforem VRG132 chyba musi tak zostac gdyz jest sterowny silownikiem.Po zaniku napiecia zawor zostanie w takiej pozycji jak go ustalil silownik.Jesli bedzie zamkniety wtedy ogrzewania nie bedzie.Dlatego moze zrobic dodatkowe obejscie zaworu z silownikiem VRG? Choc braki w zasilaniu u mnie wystepuja sporadycznie.Poza tym mam jakis ups ktory awaryjnie moze bedzie w piwnicy. Czy takie wpiecie zaworu VTC jest poprawne?Czy schemat jest własciwy? [ATTACH=CONFIG]420555[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]420556[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]420557[/ATTACH] To obejście omijajace bufor to napewno ci będzie działało? pomyśl jeszcze nad tym. Edytowane 22 Października 2018 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellukasz 22.10.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 sprzedam bufor..ok 1900 l...stojąca beczka ocynkowana. w razie pytań proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 22.10.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 sprzedam bufor..ok 1900 l...stojąca beczka ocynkowana. w razie pytań proszę o kontakt. Nie wiem czy taka beczka ocynkowana się nadaje na bufor ocynk podobno tylko do 50stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus9 22.10.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 A co sie dzieję z ocynkiem powyżej tej temperatury? Pytam bo sam mam ocynkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 22.10.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Do trzech razy sztuka... Obejscie juz powinno dzialac.Wyrzuciłem trojnik(przekreslony na czerwno) i z powrotu kaloryferow mijajac zakrecony bufor dolny obwod poprzez zawor kulowy (czarna kreska)wpiety bedzie poprzez trojnik juz z zaworem VTC ale przed filtrem i pompa. Rury na ktorych sa zawory zwrotne klapowe(przynajmniej ta zasilajaca) dam pod lekkim katem by klapka lepiej dociskala, Edytowane 22 Października 2018 przez Adam1974 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.10.2018 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Do trzech razy sztuka... Obejscie juz powinno dzialac.Wyrzuciłem trojnik(przekreslony na czerwno) i z powrotu kaloryferow mijajac zakrecony bufor dolny obwod poprzez zawor kulowy (czarna kreska)wpiety bedzie poprzez trojnik juz z zaworem VTC ale przed filtrem i pompa. [ATTACH=CONFIG]420583[/ATTACH] Rury na ktorych sa zawory zwrotne klapowe(przynajmniej ta zasilajaca) dam pod lekkim katem by klapka lepiej dociskala, Teraz ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1974 23.10.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Dzieki za pomoc:) Mam jeszcze pytanie.Moj bufor wyglada tak Nie chce spawac w plaszczu mufek na czujniki.Chcialbym zalozyc 3 szt-góra,srodek,doł. Czy majac podobne czujniki: moge je najpierw wlozyc do rurki miedzianej a nastepnie ta rurke opaskami przylozyc do plaszacza bufora i wyprowadzic juz poza ocieplenie zbiornika? Temperatura moze bedzie zaklamana troche.Czy to najlepsze rozwiazanie? Bufor jest nierdzewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 23.10.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Dzieki za pomoc:) Mam jeszcze pytanie.Moj bufor wyglada tak [ATTACH=CONFIG]420601[/ATTACH] Nie chce spawac w plaszczu mufek na czujniki.Chcialbym zalozyc 3 szt-góra,srodek,doł. Czy majac podobne czujniki: [ATTACH=CONFIG]420602[/ATTACH] moge je najpierw wlozyc do rurki miedzianej a nastepnie ta rurke opaskami przylozyc do plaszacza bufora i wyprowadzic juz poza ocieplenie zbiornika? Temperatura moze bedzie zaklamana troche.Czy to najlepsze rozwiazanie? Bufor jest nierdzewny. Sam tak będę robil czujnik będzie wsadzony w rurkę fi 15 która została mi z wezownicy i.będzie wypuszczona poza ocieplenie w razie awari czujnika wkładam nowy bez demontażu ocieplenia rurka będzie przymocowane do bufora za pomocą cienkiego plaskownika przyspawanego do ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts