Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Ma może ktoś ocieplony bufor granulatem styropianowym mam taki granulat za free od ociepleniowcow współczynnik przewodzenia tego styropianu grafitowego to 0,31 ale w płytach czy taki styropian rozdrobniony też będzie miał takie parametry czy gorsze bufor oczywiście będzie oddzielony od granulatu cienką warstwą wełny.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma może ktoś ocieplony bufor granulatem styropianowym mam taki granulat za free od ociepleniowcow współczynnik przewodzenia tego styropianu grafitowego to 0,31 ale w płytach czy taki styropian rozdrobniony też będzie miał takie parametry czy gorsze bufor oczywiście będzie oddzielony od granulatu cienką warstwą wełny.

Przewinęło mi się gdzieś 0,4-0,45 (podawał to chyba producent regranulatu).

Czy zawory zwrotne miedzy kotlem a buforem musza byc klapowe.czy moga byc ze sprezynkami? Jesli musza byc klapowe to koniecznie musza byc w poziomie czy warto zalozyc je w pionie?

W pionie grawitacja ich nie otworzy.

Adam M.

Adam1974

Tak i grzybek z plastiku grawitacjia rusza już przy 30stopniach na piecu ,po wygaśnięciu w piecu trzyma w 100 procentach przed ucieczką ciepla w piec.gdyby plastik się odksztalcil od temperatury dałem tam zawory i srubunki aby było łatwiej wymienić bez spuszczania wody.

Dodam jeszcze ze rury są 5/4 a zawor dałem celowo 6/4.

Chodzi o zawór bez sprezynki

Ja mam tak zrobione. Bufor owinięty szczelnie i zaklejony matą aluminiową ratowniczą, później wełna ze sreberkiem 5 cm i znów szczelnie zaklejona taśmą alu. I na zewnątrz zasypane wszystko granulatem styropianowym. Z boków od 20 do 40 cm u góry 40 cm. Wszystko od zewnątrz obudowane stelażem i płytami gipsowymi. Ciepło trzyma jak tralala.

Czyli wlasciwe rozwiazanie to zawory klapowe,Ogladalem takie sa z gumka w srodku.Ktos pisal ze warto je dac pod lekkim katem by klapka szczelnie dolegala.Plastikowy grzybek moze i jest lepszym rozwiazaniem ale z uwagi ze jest mozliwosc jego odksztalcenia to z tego zrezygnuje.Mozna by zastosowac zawory roznicowe-takie z kulka.Ale czy to dobre rozwiazanie iczy mozliwe do wpiecia tego niewiem.

Ogolnie z tego co rozumiem to zawory zwrotne zabezpiecza piec w przypadku zaniku napiecia przed zagotowaniem, Gorny zawor zwrotny uniemozliwi cofanie sie zagrzanej wody do wygaszonego kotlaa dolny ma za zadanie nadac wlasciwy kierunek przeplywu wody.

Jeśli chodzi o zawór roznicowy to proponuję montować tylko w pionie ktoś wcześniej montowal w poziomie ja tez tak zrobiłem ale na 1biegu kulka nie jest domykana chodzi na 2biegu ale jeśli za parę lat pompka straci moc to będzie taka sytuacja ze woda w kotle bedzie się gotowac bo nie będzie żadnego obiegu ani wymuszonego ani grawitacyjnego.

Ja mam tak zrobione. Bufor owinięty szczelnie i zaklejony matą aluminiową ratowniczą, później wełna ze sreberkiem 5 cm i znów szczelnie zaklejona taśmą alu. I na zewnątrz zasypane wszystko granulatem styropianowym. Z boków od 20 do 40 cm u góry 40 cm. Wszystko od zewnątrz obudowane stelażem i płytami gipsowymi. Ciepło trzyma jak tralala.

Narazie jestem w trakcie eksperymentu w moim laboratorium jeśli wyjdzie ze perlit lepszy to wolę nim zasypać bo nie trzeba żadnych kocy i wełny tylko sama obudowa.

20181021_160144.jpg

Dzis rozlozylem moja instalacje na podlodze.Widac dwa obwody,no trzy.

Jeden to wyjscie z pieca na bufor(od lewej)

Drugi to wyjscie z bufora na kaloryfery

Trzeci to obejscie awaryjne bufora tak by mozna bylo go ominac w przypadku jakiejs awari.

Czy takie polaczenia bądą dobre?

Oczywiscie bedzie to bardziej rozciagniete,wiecej lukow itp.musze dokupic troche ksztaltek

Zawor ochrony pieca to VCT422.Zawor za buforem to VRG 132,silownik ARA561

DSC07179.jpg

DSC07175.jpg

DSC07176.jpg

.

Ja mam tylko tylko: piec -bufor-kaloryfery. Zadnego cwu,solarow itp:)Faktycznie zawor termostatyczny VTC422 zle rozmiescilem.Umiejscowienie tego zaworu juz poprawilem.

Zawor za buforem VRG132 chyba musi tak zostac gdyz jest sterowny silownikiem.Po zaniku napiecia zawor zostanie w takiej pozycji jak go ustalil silownik.Jesli bedzie zamkniety wtedy ogrzewania nie bedzie.Dlatego moze zrobic dodatkowe obejscie zaworu z silownikiem VRG? Choc braki w zasilaniu u mnie wystepuja sporadycznie.Poza tym mam jakis ups ktory awaryjnie moze bedzie w piwnicy.

Czy takie wpiecie zaworu VTC jest poprawne?Czy schemat jest własciwy?

20181022_091747.jpg

20181022_091758.jpg

20181022_091808.jpg

Ja mam tylko tylko: piec -bufor-kaloryfery. Zadnego cwu,solarow itp:)Faktycznie zawor termostatyczny VTC422 zle rozmiescilem.Umiejscowienie tego zaworu juz poprawilem.

Zawor za buforem VRG132 chyba musi tak zostac gdyz jest sterowny silownikiem.Po zaniku napiecia zawor zostanie w takiej pozycji jak go ustalil silownik.Jesli bedzie zamkniety wtedy ogrzewania nie bedzie.Dlatego moze zrobic dodatkowe obejscie zaworu z silownikiem VRG? Choc braki w zasilaniu u mnie wystepuja sporadycznie.Poza tym mam jakis ups ktory awaryjnie moze bedzie w piwnicy.

Czy takie wpiecie zaworu VTC jest poprawne?Czy schemat jest własciwy?

[ATTACH=CONFIG]420555[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420556[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]420557[/ATTACH]

To obejście omijajace bufor to napewno ci będzie działało? pomyśl jeszcze nad tym.

Edytowane przez romano78

Do trzech razy sztuka...

Obejscie juz powinno dzialac.Wyrzuciłem trojnik(przekreslony na czerwno) i z powrotu kaloryferow mijajac zakrecony bufor dolny obwod poprzez zawor kulowy (czarna kreska)wpiety bedzie poprzez trojnik juz z zaworem VTC ale przed filtrem i pompa.

20181022_091747.jpg

Rury na ktorych sa zawory zwrotne klapowe(przynajmniej ta zasilajaca) dam pod lekkim katem by klapka lepiej dociskala,

Edytowane przez Adam1974

Do trzech razy sztuka...

Obejscie juz powinno dzialac.Wyrzuciłem trojnik(przekreslony na czerwno) i z powrotu kaloryferow mijajac zakrecony bufor dolny obwod poprzez zawor kulowy (czarna kreska)wpiety bedzie poprzez trojnik juz z zaworem VTC ale przed filtrem i pompa.

[ATTACH=CONFIG]420583[/ATTACH]

Rury na ktorych sa zawory zwrotne klapowe(przynajmniej ta zasilajaca) dam pod lekkim katem by klapka lepiej dociskala,

Teraz ok.

Dzieki za pomoc:)

Mam jeszcze pytanie.Moj bufor wyglada tak

2.jpg

Nie chce spawac w plaszczu mufek na czujniki.Chcialbym zalozyc 3 szt-góra,srodek,doł.

Czy majac podobne czujniki:

scp-pt100a.jpg

moge je najpierw wlozyc do rurki miedzianej a nastepnie ta rurke opaskami przylozyc do plaszacza bufora i wyprowadzic juz poza ocieplenie zbiornika?

Temperatura moze bedzie zaklamana troche.Czy to najlepsze rozwiazanie?

Bufor jest nierdzewny.

Dzieki za pomoc:)

Mam jeszcze pytanie.Moj bufor wyglada tak

[ATTACH=CONFIG]420601[/ATTACH]

Nie chce spawac w plaszczu mufek na czujniki.Chcialbym zalozyc 3 szt-góra,srodek,doł.

Czy majac podobne czujniki:

[ATTACH=CONFIG]420602[/ATTACH]

moge je najpierw wlozyc do rurki miedzianej a nastepnie ta rurke opaskami przylozyc do plaszacza bufora i wyprowadzic juz poza ocieplenie zbiornika?

Temperatura moze bedzie zaklamana troche.Czy to najlepsze rozwiazanie?

Bufor jest nierdzewny.

Sam tak będę robil czujnik będzie wsadzony w rurkę fi 15 która została mi z wezownicy i.będzie wypuszczona poza ocieplenie w razie awari czujnika wkładam nowy bez demontażu ocieplenia rurka będzie przymocowane do bufora za pomocą cienkiego plaskownika przyspawanego do ścianki.