Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, pomóżcie podłączyć to co na zdjeciu[ATTACH=CONFIG]421300[/ATTACH] do kotłowni wchodzi 5 przewodów pózniej to co na zdjeciu , styczniki 2 szt. szeregowo- tak jak było pisane wcześniej i grzałki.

Ja właśnie chciałem zrezygnować z tych wszystkich drobiazgów i uproscilem ile się dalo u mnie będzie albo jeden zegar czasowy w rozdzielni głównej lub trzy wtykane w gniazdka nie potrzeba mi tych wszystkich stycznikow i termostatow.

20181106_131521.jpg

Edytowane przez romano78

Brat mnie podpowiedział żeby przesunąć bufor całkiem do lewej, dzięki czemu uzyskuję przyzwoitą przestrzeń i nie zakrywam kratki, niestety kosztem dużo bardziej skomplikowanego układu rur bo odbiory są całkiem po lewej i muszę wrócić rurami na ścianę w kierunku pieca i zaś z powrotem, nie mogłem sobie tego zwizualizowac więc sobie to narysowałem, byłoby coś takiego:

http://lh3.googleusercontent.com/V4XT3IV4wtEkN3rY_T8exz4f_ae7Wd52g9tRggcll6NxXFrML1n5zapRy-ysx9ing2ZahXXwOTztkPF_gYvFsxlwmjSDkC3zYnUOBiF8uXoAgduJ0dgXBmvWhEbGM4hijd-T7GrQjgKLnV8Z3AitAbYLQpNvWIBr41AUTS2x0lCRWsZDnGagxEMFMWHQVzT3C5iOcNaghdVXyLjJZ-_A0gQTjCN6g91yaF1wSJhifiWmDFL0RpOnsxAOQSo6LEjeTqNPlb8NsRI74BE1v0tm4XiL9B3RyS6pB8YAMhd9Y6sHOYRT5Rb2k0utRcs96XiU1DgkZjm0UwpAhxOhevs-wbXnNe4KMqzBnS3OmXsxiCXBQNCnjll6Jq1-QJ4TgRphLYiRtefo42E_vOPeSrGPseuPMLN90U0rzStpyNT5ObOETiQwcCfqdy8ESuh9X64ltceKKF45G589AFPC0QovqgxbKHEFKLRvVMFFe4as5KSlKxSE6g4C6LUBqbDSW3Axn0h8QEg8wqnb_FQM1d6VXV1yqeuMHpFYuudKFM9wkLAr6KEX8fQAUspg0s8a_bPAO31oZoRGby0736og7ioR0TEz1Zk1vnQgKXUlZgUeM3y71a8BpeJDqq2dPHARenBfqQm9y_svDHb2NZU_BQCZ7HiZQl1qux7p6o8EsBOLHccFrkqZxGqGQnhFrjRfKsDnwFCD7qeuXFwU0ORcBPo=w600-no-tmp.jpg

Pytanie tylko czy taki układ nie będzie powodował zbyt wielkich spadków ciśnienia ze względu na pokręcony układ rur? A może to się da jakoś uprościć tylko ja nie dostrzegam znów jakiejś oczywistości?

Taak wygląda od przodu sam układ ogrzewania, bez cwu i solara dla przejrzystości:

http://lh3.googleusercontent.com/UIrpqU9wZii4TsLdh7k2riLh4YBt44aJn4qg7CA0Y59oT6CxbecRmRCqBvKeQwgiVej_b2xINb2XTz0dgLi4A5ia_w9T2SmJuYRn6ANzstBd0blEGgnPeET5l_aIF72ji0hrstWl3vCSH8TW26mDbkfiNrzntnqdrL2aOfgAFUxIEx3mfqJf-yh0gw_O0JOecW0I9FruFq-r77DRm8dJNSbyZWstMdl1B6zgVh_9BavLAbnIdSSn1zMyhOjxfcR4aTm67cs2VKnRJUP3f7X3owzfHu3K4ZhEr28Qy4vXrME7QNmjOlwOj5-wZmCnhvcXaBXzWj_ITyr8lkr7yU8UL0wjsNbuE_rMVSk_St3xAzQXdlkNtGzQX8H7o4cnbh5PBDifM36cIDJVGDbf9LBJF8MOMYcUMjAkieeYvbcWPfFqi9eYXzptIVPVWjJWBbNG5HiM5pqcj2Jdji3ouihKiD3Q86emVPVGaIrWGwNUnkOLwW1PIZGIB0k6BgGTWGteVgKgU_VCiShy9Wpaump03AUT5KfZXXP6S97QdEMzSajtGwRFvaiF5ft4IEGnXijuNBMoX1AdvPlakBf3lmYYCvknyHxngyER_MxQX_TYB2lFuCaAhTXI7uBf5gadNKS-zBoOMA3Bd3142enNuSN6iIZLFK-7NYZyW45faln7mg00Ze4zt4oDMsr52JfB8rerugmTy8mlwRzINEWEml4=w600-no-tmp.jpg

Rury białe to przychodzące z rozdzielaczy w domu, oczywiście skale i średnice rur są od czapy, chciałem tylko zwizualizować sobie jak to poukładać.

BTW czy zalanie układu wodą zdemineralizowaną ma sens?

Edytowane przez seler2

8kW 3 fazy (czyli 3*2666W). Zamontowałbym mocniejszą (żeby w tanim dziennym okienku więcej mocy załadowała do zasobnika) ale troszkę ogranicza mnie 13kW mocy przyłącza. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzać. Może zwiększę kiedyś tą moc (ale to chyba sporo kosztuje?) i dołożę dodatkową grzałkę.

Nie chciałem kupować grzłki z wbudowanym termostatem bo to drogie. Taniej kupić gołą grzałkę i termostat bo w razie awarii wymieniamy tylko uszkodzony element a nie drogą całość.

8kW 3 fazy (czyli 3*2666W). Zamontowałbym mocniejszą (żeby w tanim dziennym okienku więcej mocy załadowała do zasobnika) ale troszkę ogranicza mnie 13kW mocy przyłącza. Zobaczymy jak to się będzie sprawdzać. Może zwiększę kiedyś tą moc (ale to chyba sporo kosztuje?) i dołożę dodatkową grzałkę.

Nie chciałem kupować grzłki z wbudowanym termostatem bo to drogie. Taniej kupić gołą grzałkę i termostat bo w razie awarii wymieniamy tylko uszkodzony element a nie drogą całość.

3grzalki po 3 kw każda wyszło mnie 450zl

A może to wodór?

Jak w układzie jest miedź i aluminium, nawet nie blisko siebie, to wydziela się wodór.

W baniaku jest najmniejszy ruch a banieczki wodoru są bardzo drobne to gromadzi się akurat tam.

Wtedy trzeba układ "pomalować" od środka.

Wlać inhibitora korozji.

Adam M.

Odpowietrzyłem Adamie.

Z zapałką zapaloną ale gasła szybko w strumieniu podmuchu z odpowietrznika.

No więc powietrze. Woda jednak lekko żółtawa.

No i chyba tu może być przyczyna, ponieważ zbiornik był z odzysku i posiadał cienką warstwę twardego osadu.

Powietrza jednak było już kilkakrotnie mniej niż poprzednio.