Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ziemie mam gliniastą.

Też uważam że metr pod ziemią z tymi rurami to jest maks.

Adamie - ten "kociołek" to genialna sprawa. Rozwiązuje wszystkie problemy:) dziękuję Wam wszystkim bardzo:)

A rury Rehau - musze się dowiedzieć cenę. Raczej myślałem samemu to jakoś izolować;) nie śmiejcie się, jeszcze dobrze tematu nie zgłębiałem ale myślę że to jest do zrobienia samemu.

Pozdrawiam,

Rafał

Kociołek elektryczny na zewnątrz bufora w tej kotłowni i grzałki 3 x (3 x 1,500W)

Watruter dołączy tyle grzałek ile prądu będzie.

Coś takiego...

Adam M.

A jak to zastosować do grzania bufora? Przecież ten kociołek musiałby mieć wymuszony obieg wody? To nie lepiej te 3 grzałki w bufor wsadzić?

No, - jak to - jak?

No, choćby tak...

[ATTACH=CONFIG]427113[/ATTACH]

Adam M.

No właśnie czemu tego nie wsadzić w bufor, plus tego rozwiazania to grzanie od góry w dół szybciej ciepło do dyspozycji jak przy grzalkach jeśli bufor bez przeplywowego cwu to już nie ma takiego znaczenia drugi ze opatulamy baniak i nie trzeba zostawiać rewizji dojścia do grzalek ale to też nie będzie problem jeśli znajdę grzalke z jak najdłuższym martwym punktem aby cała wystawala poza ocieplenie np 20cm welny.

Jest różnica.

Drobna...

Przy grzałkach w buforze trzeba CAŁĄ zawartość przepędzić przez grzałki kilka - kilkanaście razy aby baniak zagrzać.

Na dole bufora ZAWSZE masz zimną wodę.

To dobre, jak zawsze grzejesz baniak nocą. Całe 10 godzin.

Z tym kociołkiem jest tak, że niezależnie od tego ile grzałek grzeje to zawsze wypływa z niego woda o ZADANEJ temperaturze wprost pod szczyt baniaka.

Czasem więcej, czasem mniej (na np. minutę) ale w zadanej temperaturze.

Zależnie od tego ile grzałek pracuje.

Adam M.

Wymuszony obieg wody, czyli pompka... bez pompki się nie da? Może te grzałki w buforze nie dawać na samym dole?

Może obciąć bufor do poziomu tych grzałek wstawionych wyżej? Skrócić go?

Kosztuje, a poniżej grzałek to jest część "martwa".

Konto masz w jakim banku?

(taki bufor kasy)

Po co tam ma być kilka milionów? Stówa nie starczy?

:lol:

Zakładam, że chcesz to zrobić DOBRZE a nie spier.dolić.

Baniak będzie więc grubo i solidnie opatulony to strat nie będzie (prawie nie będzie).

BOLI CIĘ że masz tam zapas np. CWU latem na DWA TYGODNIE?

Wolałbyś mieć na godzinę?

CZEMU?

Nie rozumiem...

Budują ludzie bufor 2000 litrów a potem chcą z niego zrobić jakieś 200, bo po co grzać tyle wody?

Nie widzą, ze to ZAPAS "na potem"?

Adam M.

Absolutnie zgadzam sie z zapasem. Decyduje sie glownie na grzanie prądem. A niech którejś pięknej nocy nie bedzie pradu. Co wtedy? Grzać w dziennej? Odpalac piec przed wyjsciem z domu rano? Wracac do zimnego domu? Wole miec zapas na dluzej. Najchetniej zrobilbym jeszcze wiekszy bufor ale 3000 litrow juz jest chyba przesada w druga strone;)

Ważne jest też dla mnie posiadanie zapasu gdy nagle ilość osób w domu się zwiększy na weekend;) ale tutaj mysle ze 500 litrowa cwu powietrzna popma ciepla wystarczy.

I ocieplenie właśnie bardzo grube. Żeby nie było strat. Ile stopni na dobę uda się wycisnąć ciężko powiedzieć.

Co do grzałek na zewnatrz bufora - mają jeden ogromny i dla mnie przesądzający plus. Można to łatwo modyfikować i rozbudować. Jak zdecyduję się na więcej paneli? Dodaję dwie warstewki do grzałki, pompka na wyższy przepływ albo po prostu wydajniejsza i tyle.

Uśrednia bo musi!

To nie jest baniak z WARSTWOWYM gromadzeniem ciepła...

Bez pompki to z grzałkami w buforze, ale zachwytu nie będzie...

Wiesz czemu?

Adam M.

Ale on się ładuje od gory w dół a temperatura usrednia się jak grzalki nie grzeją po zakreceniu zaworu woda się nie miesza wystarczy tylko wsadzić zawór zwrotny ale nie będę tego robil bo uwarstwienie nie jest mi potrzebne.

Jak działa dobrze - to nie psuć.

:lol:

Adam M.

Może dzisiaj jeszcze protestuje ja znajdę czas bo nie używam tego ustojstwa bo muszę zmienić taryfę kiedys

Tylko włączyłem na parę godzin i jest tam tylko grzalka 3kw a żeby ogrzewać dom potrzeba u mnie w sumie6kw bo średnie zapotrzebowanie u mnie to 60kwh na dobę przez większość dni zimowych chcąc to udoskonalić to wyglądało by to miejwiecej tak tylko bufor musi być na nóżkach można by tam pod spodem nawet coś pokombinować z pompka czyli mamy to zaproponowales tylko schowane w ociepleniu bufora.

20190220_144847.jpg