Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w #15925 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7789568&viewfull=1#post7789568 Adam podał przykładowy rysunek kotła z grzałkami.

Nie bardzo wiem co i gdzie właściwie kupić. W sklepie dla instalatorów mogę kupić np. grzałki 3kW ale z regulatorami są wszystkie (przynajmniej tak mówi), grzałki 4,5 kW /bez sterowania/ są na flanszach 180mm - np. galmet "40-132400"). Ja sterowania nie potrzebuję, umiem sobie złączyć styczniki, zaprogramować raspberrypi itd..

Szukałem grzałek markowych. Te Elixy czy jak tam im, z alle, podobno potrafią padać po 3 miesiącach.

Mam chętnego mi zespawać kociołek, ale pyta jakie grzałki i jak mocowane (5/4?), w Dejku powiedzieli mi że >3kW są głównie na 6/4 (+regulator do 60*C ?).

W dodatku bufor (Austria 1500L) mam w zabudowanym kącie domu , coś 140x170cm prostokąt, czyli duża ciasnota na zmieszczenie instalacji, a flansza 180 na pewno nie ułatwi zadania.

Potrzebuję 12-14kW /3f/ grzałek.

Podpowiecie coś?

w #15925 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7789568&viewfull=1#post7789568 Adam podał przykładowy rysunek kotła z grzałkami.

Nie bardzo wiem co i gdzie właściwie kupić. W sklepie dla instalatorów mogę kupić np. grzałki 3kW ale z regulatorami są wszystkie (przynajmniej tak mówi), grzałki 4,5 kW /bez sterowania/ są na flanszach 180mm - np. galmet "40-132400"). Ja sterowania nie potrzebuję, umiem sobie złączyć styczniki, zaprogramować raspberrypi itd..

Szukałem grzałek markowych. Te Elixy czy jak tam im, z alle, podobno potrafią padać po 3 miesiącach.

Mam chętnego mi zespawać kociołek, ale pyta jakie grzałki i jak mocowane (5/4?), w Dejku powiedzieli mi że >3kW są głównie na 6/4 (+regulator do 60*C ?).

W dodatku bufor (Austria 1500L) mam w zabudowanym kącie domu , coś 140x170cm prostokąt, czyli duża ciasnota na zmieszczenie instalacji, a flansza 180 na pewno nie ułatwi zadania.

Potrzebuję 12-14kW /3f/ grzałek.

Podpowiecie coś?

Ja stosuję takie:

https://allegro.pl/oferta/grzalka-do-wytwornicy-pary-8kw-i-wiecej-6022977311

niestety nie ma aktualnie wystawione 3x4 kW, ale mozna dzwonic i zapytać

Dom remontuję na mieszkanie tymczasowe (4 os), 2-4 lata, ale kto wie jak będzie.

Jedna grzałka kusi prostotą wykonania - jedna rurka. Trzeba trzymać zapasową raczej. Połączenie w gwiazdę to łatwiejsze sterowanie obciążeniem na fazach, bo mając [w planach] wykupione (11+4) 15kW mocy i piekarnik i płytę i żelazko i pralkę i .., muszę zimą wprowadzić jakiś plan, co by światło co raz nie gasło w domu. Precyzyjniej można sterować dwoma grzałkami, dajmy po 7kW (3f w gwiazdę), oczywiście posiadając jakiś element mierzący z grubsza aktualne obciążenie fazy i wyłączający część grzałek w jakiejś histerezie byłoby mniej stresujące.

Były w wątku zamieszczane zdjęcia takiego kociołka - wykonane przez forumowiczów?

Druga sprawa.

Jak regulować przepływ wody w takim kociołku? Grawitacja wszystko załatwi? Pompka? - dławić ją jakoś, aby na górę bufora pchała dopiero wodę 80-85*C.

Mając bufor 1500 i 55m2 w podłogówce na styro max. 10cm (a 70m2 w bryle budynku - warsztat nieogrzewany) wychodzi mi jedynie ok. <=80W/m2 ,coś 73kWh realnie przyjmuję w buforze 30-80*C (bez CWU! i zakładając martwe strefy u dołu bufora), czyli dzieląc przez 16 godzin I taryfy , mam ok. 4.6kW ciągłej mocy grzewczej. Odejmując CWU (woda pchana przez dwu płaszczowy bojler), to szacunkowo mam 70W/m2 dla CO. Nie liczę okienka 1T w dzień i grzania więcej jak 80, max. 85, bo izolacja zbiornika (też 4cm XPS pod zb. i folie do <=85*C wokół ) może mi się rozpuścić, zbiornik przechylić i ..wpaść do pokoju - nocna kąpiel w 85*C niezdrowa bardzo.

Czy ktoś zagrzał swój bufor do >80*C u dołu?

Chciałbym zapytać o rozmieszczenie zasileń i powrotów w moim buforze. Wygląda on jak na zdjęciu IMG_20190725_143959.jpg. Rozpiskę średnic mam w PDF, jeśli można tu załączyć to proszę o pomoc jak to zrobić. na górze jest 1" króciec w deklu, później 3 od góry też 1" i drugi od dołu 1".

1. Czy ładować z kotła od góry a pobierać do CO (podłogówka + grzejniki na osobnych obiegach z zaworami termostatycznymi), czy może ładować od boku a pobierać z samej góry?

2. Jakie średnice rur do CO ? 1" czy 3/4 wystarczy ?

3. Gdzie powrót z CO, bo powrót do kotła rozumiem w tym 1" od dołu, czyli jak najniżej