adam_mk 26.09.2019 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Jak domu nie spier... no, spartolisz i będzie tylko NORMOWY (0,3W.m2 x stK) to na dobę w mrozy.Jak będzie "lepszy", a wiele takich się buduje, to moze i na dłuzej. Może być poniżej kotła, ale coś za coś!ładowanie pompką!No i klapkowe zaworki w układzie, aby się przez kociołek nie wycładzał.Było !!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2019 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Jak żona ok - bufor pod schody i pompka. Jak "taka sobie" to na piętro i zonę zmień na lepszy model... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 26.09.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dziękuje ci bardzo za odpowiedz , liczyłem że się odezwiesz ,wszakże inspiruję sie tobą od jakiegoś czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 26.09.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 LukaszP66 budujesz swój wymarzony dom i chcesz sobie do niego wstawić takiego "wrzoda na d... e" jakim jest kocioł węglowy. No chyba, że jesteś osobą stale bezrobotną i siedzisz ciągle w domu. Mimo, że kocioł z buforem nie wymaga szczególnie częstych wizyt w kotłowni, to jednak podczas ładowania bufora trzeba to trochę nadzorować. Przy obecnych cenach węgla i prądu, to prądem w taniej taryfie jest niewiele drożej niż węglem, a nie trzeba kupować kotła, budować komina (choć pewnie już za późno, bo wybudowany) itd. Wkładasz w bufor grzałkę i zapominasz, że jest zima. Nie napisałeś nic o wentylacji. Jeśli nie masz wentylacji mechanicznej z rekuperacją to ją zrób. Myślałeś o tym, aby do ogrzewania/chłodzenia wykorzystać pompę ciepła powietrze - powietrze potocznie zwaną klimatyzacją? Bedzie dużo taniej zarówno w zakupie jak i w eksploatacji. W dodatku daje komfort cały rok. Poczytaj o tym i przemyśl spokojnie, póki nie jest za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.09.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Czytam internet i ...Prąd MOZE skoczyć i o 150%A gałęzie z lasu raczej - nie.Kocioł to dobry pomysł na to by mieć pełną władzę nad tym co MOJE!Domu nie buduje się na jeden sezon.No, chyba, że ja się mylę! Adam M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 26.09.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Z obliczeń wychodzi mi wskażnik zapotrzebowania na energię 68 kwh/m2 rok, wskażnik zapotrzebowania na moc przy doborze kotła wyszedł 32W.Udało mi się obniżyć względem pierwotnego projektu o ponad 30kwh . Przegrody odciąłem od fundamentu poprzez umieszczenie w ostatniej ich warstwie kratówki i zasypałem perlitem jak żeś przykazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 26.09.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Mieszkam na wsi, mam las, nie ma sieci gazowej , prąd nie wiadomo ile będzie kosztował za powiedzmy kilka lat, bardzo długo rozważałem sposób ogrzewania , naprawde długo , pomysłów było sporo , ten wydaje mi się najodpowiedniejszy dla mnie w obecnej sytuacji. rekuperację jak najbardziej będę zakładał z nietypowym rozwiązaniem czerpni w studni jak to gdzieś Adam opisał, bardzo mi się spodobał ten pomysł , szczególnie biorąc pod uwagę temperature latem ostatnimi czasy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 26.09.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Adamie rozumiem, że można przygotowywać się na czas nędzy i głodu, ale do czasu aż to nastąpi warto żyć normalnie i korzystać z tego co jest. Jeśli prąd podróżeje o 150% to i tak tragedii nie będzie, jednak to wtedy się tym będziemy martwić. Kocioł węglowy zawsze można wstawić, a nawet jak ktoś jest bardzo przezorny, to może już kupić i trzymać w piwnicy w oczekiwaniu na "ciężkie czasy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 26.09.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 LukaszP66 przy obecnych cenach prądu, grzejąc/chłodząc RPC za rok płacił byś jakieś 600 - 800 zł + cwu. Gdyby cena za prąd wzrosła o 100% (cena energii elektrycznej, nie dystrybucji) to rachunek urośnie może do 1000 - 1200 zl/rok. Nie mam pojęcia jaką masz sytuację, ale czy na pewno warto za te pieniądze zbierać to drewno, ciąć, składować, palić.Przez wiele lat paliłem węglem, później dla zwiększenia komfortu zrobiłem bufor. Od zeszłego roku grzeję "klimą" i w sumie żałuję, że tak późno się dowiedziałem o takiej możliwości. Bufor stoi w garażu i zajmuje miejsce, a za poprzednią zimę zapłaciłem ponad połowę mniej, niż płaciłem za węgiel. W domu dużo cieplej, a cała praca polegała, na naciśnięciu przycisku na pilocie.Co do chłodzenia wentylacją, to jest głupi pomysł. Wentylatory rekuperatora będą zużywać podobną ilość prądu jaką zużywała by klima, komfort będzie dużo niższy - wentylacja nie osusza powietrza, wręcz przeciwnie. Dodatkowo instalacja będzie musiała być o dużo wyższej wydajności, a to też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 26.09.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Doceniam twoje sugestie,na pewno masz swoją racje w tym co piszesz ,z tym że mnie palenie w piecu nie odstrasza , całe życie palę .Sam fakt że będę rozpalał kocioł raz na dobę w mrozy i mógł precyzyjnie sterować temperaturą stanowi dla mnie spore udogodnienie . Nie bardzo mogę pojąć jak dwa małe wentylatorki mogą zjeść tyle prądu co klima , ale ja się zbytnio nie znam .Zresztą sprawy i tak za daleko już zaszły bo bufor już jest kupiony a kociołek tymi ręcami zrobiony już gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 26.09.2019 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 ... Nie bardzo mogę pojąć jak dwa małe wentylatorki mogą zjeść tyle prądu co klima , ale ja się zbytnio nie znam .Zresztą sprawy i tak za daleko już zaszły bo bufor już jest kupiony a kociołek tymi ręcami zrobiony już gotowy. Wentylacja w lecie, zakładając 4 osoby w domu, pracuje z wydajnością 120 - 150 m3/h, opory wtedy nie są duże, więc pobiera 20 - 25W (wentylatory EC). Aby obniżyć temperaturę w domu, trzeba będzie pewnie ze 400 m3/h wtedy wentylatory będą pewnie pracować z mocą 100 - 120W. Różnicy 80W x 24 x 30 = 57,6 kWh. Natomiast np. u mnie 80m2 na poddaszu, gdzie jest bardzo gorąco, klima w najcieplejszym sierpniu zużyła 73 kWh, czyli jakieś 5 zł drożej. Różnica jest taka, że wentylacja tak nie schłodzi i nigdy nie da takiego komfortu jak klima. Skoro masz już wszystko gotowe, to dobrze, jednak pomyśl nad tym, aby w środkowym pokoju na dole założyć klimę 3,5 kW, koszt w zależności od urządzenia różny, ale za około 3 tyś bez problemu zrobisz. Będziesz mógł grzać przez wszystkie cieplejsze dni zimy, za niewielkie pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2019 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Adamie rozumiem, że można przygotowywać się na czas nędzy i głodu, ale do czasu aż to nastąpi warto żyć normalnie i korzystać z tego co jest. Jeśli prąd podróżeje o 150% to i tak tragedii nie będzie, jednak to wtedy się tym będziemy martwić. Kocioł węglowy zawsze można wstawić, a nawet jak ktoś jest bardzo przezorny, to może już kupić i trzymać w piwnicy w oczekiwaniu na "ciężkie czasy" Już mamy czasy nędzy i głodu, ale wielu tego nie widzi! Obciążenie daninami naszych dochodów sięga dobrze ponad 50% (szacują 85%). I co za to mamy? 500+ na łebka i 300+ na krowę? Hitler kroił swój naród na 36% daniny i wojnę za to zrobił! A u nas nawet solidnie dróg nie wyłatali... Za dużo państwa w tym państwie a zapowiadają że będzie jeszcze więcej (po wyborach). W końcu... ONI wiedzą lepiej co Tobie potrzebne to zabiorą Twoją kasę i wepchną tam, gdzie uważają (część zabierając sobie za ten trud). 150% podwyżki cen prądu to szacunek optymistyczny. BARDZO optymistyczny. Ja już byłem milionerem... 4,5 miliona co miesiac wpadało. Do kupienia był tylko ocet i herbata... Znowu nam to szykują i mnie się to nie podoba. DLATEGO uważam, ze dobrze zbudowany dom powinien być na tyle samowystarczalny energetycznie na ile się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 27.09.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Drewno - najtańszy opał na wiosce- gimnastyka przy wyrabianiu- minimalne koszty transportu w zasięgu kilku kilometrów z każdego zakątka Polski- w pełni odnawialne źródło energii- politycznie neutralne: nie wspieramy nikogo anie ze wschodu, ani z zachodu - cena stabilna Do bufora zawsze można wstawić grzałkę i grzać elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 27.09.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Też palę drewnem i jak wyposażałem dom w swoje piece, to sporo mądrali fikało z radami wujka dobra rada. Teraz oni nie wyrabiają się z rachunkami abo schodzą na magiczne 18*C twierdząc, że w tej temperaturze są SZCZĘŚLIWI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldente 27.09.2019 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Idźcie w choliwkę z tym prądem. Każdy wątek jest zagracany jedynym słusznym sposobem ogrzewania, czyli PRĄDEM. Wszystko inne, to przegrane życie i piekło po śmierci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 27.09.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 "Kocioł to dobry pomysł na to by mieć pełną władzę nad tym co MOJE!" Tyle tyko że u mnie ONI zakupili se drona i będą szpiegować i prześladować każdego komu się z komina snuje cokolwiek.Juz niebawem zapewne zaczną zestrzeliwać wszelkie kominy bo jest "jedynie słuszny" pomysł na świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 27.09.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 "Kocioł to dobry pomysł na to by mieć pełną władzę nad tym co MOJE!" Tyle tyko że u mnie ONI zakupili se drona i będą szpiegować i prześladować każdego komu się z komina snuje cokolwiek. Juz niebawem zapewne zaczną zestrzeliwać wszelkie kominy bo jest "jedynie słuszny" pomysł na świat. Bo gdyby ludzie palili tylko drewnem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2019 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 "Kocioł to dobry pomysł na to by mieć pełną władzę nad tym co MOJE!" Tyle tyko że u mnie ONI zakupili se drona i będą szpiegować i prześladować każdego komu się z komina snuje cokolwiek. Juz niebawem zapewne zaczną zestrzeliwać wszelkie kominy bo jest "jedynie słuszny" pomysł na świat. Zakup czarnoprochowca sporego kalibru to chyba dobry pomysł na ciężkie czasy jakie miłościwie nas opodatkowujący nam szykują! Na początek można by trenować celność na tym dużym trzmielu z blachy co nam upierdliwie wlata na włości... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.09.2019 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Krzysiu!W ostateczności - stara mikrofalówka...Choćby ze złomu!Trochę pogmerać w niej i ugotować draniowi elektronikę na odlełość.Przecież mikrofal nie widać... Tak jak działania 5G. (też mikrofale).Pewnie niedługo nawet na alledrogo to bedzie do kupienia...Tak jak antyradary. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 27.09.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Weszliśmy trochę poz temat ,ale również boli mnie to jak mnie kroją na każdym kroku ,wyjdzie na to że nie będzie sie opłacało niedługo pracować bo i po co ,aby utrzymać tych co im się nie chce??? , Po co, socjal lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts