Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie widać całej instalacji, ale czy na rurze do naczynia masz zawór??? Jeżeli tak, to zlikwiduj go!

Czy nie lepiej wstawić zawór na powrocie?

Tak jest zawor ale ma ściągnięte rączkę założyłem ja teraz do przeróbki pozatym jest zawor bezpieczeństwa 1.5 bara kolo odpowietrznika bufora i drugi na piecu.

Też nad takim rozwiązaniem myślę. Nie mogę znaleźć odpowiedniego termostatu na czopuch. Znasz może jakiś nadający się do tego model. Czy ktoś ma może już gotowy i podpowie jak to połączyć.

Termostatów do opiekaczy/grila/piecyka elektrycznego jest jak psów.

Zakres do kilkuset stC od kilkunastu.

Dobierz któryś.

Adam M.

Cześć moje zabezpieczenie instalacji zamkniętej z buforami o łącznej pojemności 2600 litrów to dwa naczynia przeponowe o pojemności 200 litrów każdy połączone bezpośrednio z buforami. Dodatkowe naczynie o pojemności 50 litrów połączone bezpośrednio z kotłem . Ciśnienie na zimnej instalacji wynosi 0,8 Bara A na rozgrzanej do 80 stopni 1,2 Bara. Oprócz tego w instalację wpięte są trzy zawory bezpieczeństwa na ciśnienie 2 bary. Kocioł posiada wężownicę schładzającą z zaworem termostatycznym oraz bezpiecznik STB

To twoje zdjecie to mi niewiele mowi lepiej jakbyś coś nabazgral odręcznie jak i co do czego jest połączone.

Podłaczone mam dokładnie jak to kiedys było rysowane na tym forum a mianowicie tak na czerwono zaznaczyłem gdzie wstaiam zawór

bufor 12.jpg

Ale wydaje mi sie ze w tym przypadku woda ciepła pojdzie do naczynia wyrównawczego i lepsze rozwiazanie bedzie chyba to mam tylko czy cisnienie z naczynia nie bedzie podnosilo klapki ?

bufor 14.jpg

Mam bufor 750 litrów z fabrycznym ociepleniem, coś jakby skorupa ze styroduru/pianki.

Dokładać wełnę na tę piankę ? Czy rozebrać i wełna na goły bufor ?

Rozebrac... Zbudowac stelaż pod płyty karton gips, ostatecznie płyty osb i całość zasypać perlitem :rolleyes:

Rury możesz zwykła otulina izolowac i opaskami elektrycznymi nawet posciagac lub kupic cos typu Otulina Paroc HVAC

Rozebrac... Zbudowac stelaż pod płyty karton gips, ostatecznie płyty osb i całość zasypać perlitem :rolleyes:

Rury możesz zwykła otulina izolowac i opaskami elektrycznymi nawet posciagac lub kupic cos typu Otulina Paroc HVAC

Właściwie to po co rozbierać? Nie lepiej po prosu dodać stelaż i perlit.

W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciach.

IMG_20190807_161459.jpgIMG_20190807_161508.jpgJaka ma być "grubość" warstwy prelitu ? Ile trzeba go kupić i gdzie jest najtaniej ? Jak rozwiązać przejście rur przez płyty K/G lub OSB ?

Oceńcie ogólnie czy widać jakieś błędy montażowe ;)

Aha, na zdjęciach nie ma jeszcze rury powrotu z bufora do zaworu temperaturowego, rury CWU i do naczynia wzbiorczego, oczywiście w tej chwili już są

Edytowane przez Ne$

Podłaczone mam dokładnie jak to kiedys było rysowane na tym forum a mianowicie tak na czerwono zaznaczyłem gdzie wstaiam zawór

[ATTACH=CONFIG]435723[/ATTACH]

Ale wydaje mi sie ze w tym przypadku woda ciepła pojdzie do naczynia wyrównawczego i lepsze rozwiazanie bedzie chyba to mam tylko czy cisnienie z naczynia nie bedzie podnosilo klapki ?

[ATTACH=CONFIG]435724[/ATTACH]

Bez dwóch zdań rysunek nr2 ja po licznych przerobkach stwierdziłem ze g rzybkowy najlepiej działa a uciekania ciepla z bufora to był zawsze największy problem zwłaszcza w lecie.I dawał bym ten zawor najbliżej bufora zaraz przy ociepleniu.

Bez dwóch zdań rysunek nr2 ja po licznych przerobkach stwierdziłem ze g rzybkowy najlepiej działa a uciekania ciepla z bufora to był zawsze największy problem zwłaszcza w lecie.I dawał bym ten zawor najbliżej bufora zaraz przy ociepleniu.

a czy elektrozawór sterowany spalinami pieca w sensie temperaturą , zamontowany na powrocie zaraz przy buforze nie załatwia w 100% ruchu wody !?