Tomasz Mi 08.10.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Witam Panowie od niedawna jestem posiadaczem bufora mam mały problem a mianowiecie cofa mi sie goraca woda z bufora do pieca. Nie widać całej instalacji, ale czy na rurze do naczynia masz zawór??? Jeżeli tak, to zlikwiduj go! Czy nie lepiej wstawić zawór na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zxy 08.10.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 A jaki zastosować zawor grzybkowy 5/4 takie są rury czy lepiej zrobić przejście na 6/4 i taki zawor kupić ? A może być mosiezny ten zawor nie ma w okolicy z plastikowa klapka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zxy 08.10.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Nie widać całej instalacji, ale czy na rurze do naczynia masz zawór??? Jeżeli tak, to zlikwiduj go! Czy nie lepiej wstawić zawór na powrocie? Tak jest zawor ale ma ściągnięte rączkę założyłem ja teraz do przeróbki pozatym jest zawor bezpieczeństwa 1.5 bara kolo odpowietrznika bufora i drugi na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.10.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 A jaki zastosować zawor grzybkowy 5/4 takie są rury czy lepiej zrobić przejście na 6/4 i taki zawor kupić ? A może być mosiezny ten zawor nie ma w okolicy z plastikowa klapka Ja dawalem5/4 taki jak rury i może być tylko plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zxy 08.10.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Ja dawalem5/4 taki jak rury i może być tylko plastik. ok czyli 5/4 zawor tylko pytanie czy moge go wstawic tak jak jest zaznaczony strzałka na rysunku 1 przed rura bezpieczenstwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.10.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 ok czyli 5/4 zawor tylko pytanie czy moge go wstawic tak jak jest zaznaczony strzałka na rysunku 1 przed rura bezpieczenstwa ? To twoje zdjecie to mi niewiele mowi lepiej jakbyś coś nabazgral odręcznie jak i co do czego jest połączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.10.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Kształtki z ocynku ? powinny być "czarne". Ocynk tylko do zimnej wody ! Tak przynajmniej było kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.10.2019 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Kształtki z ocynku ? powinny być "czarne". Ocynk tylko do zimnej wody ! Tak przynajmniej było kiedyś A znajdź teraz czarne przynajmniej u mnie w lokalnych sklepach nie kupi tylko ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 08.10.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Allegro itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.10.2019 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Też nad takim rozwiązaniem myślę. Nie mogę znaleźć odpowiedniego termostatu na czopuch. Znasz może jakiś nadający się do tego model. Czy ktoś ma może już gotowy i podpowie jak to połączyć. Termostatów do opiekaczy/grila/piecyka elektrycznego jest jak psów. Zakres do kilkuset stC od kilkunastu. Dobierz któryś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innyinwestor 08.10.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Jaki termostat bimetaliczny na czopuch byście polecili do załącznaia/wyłączania pompy obiegowej pieca? Ja mam RKC REX c100 to uniwersalne urządzenie do tego termometr 0-800 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamzk 08.10.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Cześć moje zabezpieczenie instalacji zamkniętej z buforami o łącznej pojemności 2600 litrów to dwa naczynia przeponowe o pojemności 200 litrów każdy połączone bezpośrednio z buforami. Dodatkowe naczynie o pojemności 50 litrów połączone bezpośrednio z kotłem . Ciśnienie na zimnej instalacji wynosi 0,8 Bara A na rozgrzanej do 80 stopni 1,2 Bara. Oprócz tego w instalację wpięte są trzy zawory bezpieczeństwa na ciśnienie 2 bary. Kocioł posiada wężownicę schładzającą z zaworem termostatycznym oraz bezpiecznik STB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamzk 08.10.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 https://photos.app.goo.gl/fVye5oFET3ivea6c6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 09.10.2019 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Mam bufor 750 litrów z fabrycznym ociepleniem, coś jakby skorupa ze styroduru/pianki. Dokładać wełnę na tę piankę ? Czy rozebrać i wełna na goły bufor ?Czym izolujecie rury ? Zwykła otulina rozcięta i owinięta jakąś taśmą ? Może są jakieś otuliny na rzep ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zxy 09.10.2019 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 To twoje zdjecie to mi niewiele mowi lepiej jakbyś coś nabazgral odręcznie jak i co do czego jest połączone. Podłaczone mam dokładnie jak to kiedys było rysowane na tym forum a mianowicie tak na czerwono zaznaczyłem gdzie wstaiam zawór Ale wydaje mi sie ze w tym przypadku woda ciepła pojdzie do naczynia wyrównawczego i lepsze rozwiazanie bedzie chyba to mam tylko czy cisnienie z naczynia nie bedzie podnosilo klapki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zxy 09.10.2019 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Mam bufor 750 litrów z fabrycznym ociepleniem, coś jakby skorupa ze styroduru/pianki. Dokładać wełnę na tę piankę ? Czy rozebrać i wełna na goły bufor ? Rozebrac... Zbudowac stelaż pod płyty karton gips, ostatecznie płyty osb i całość zasypać perlitem Rury możesz zwykła otulina izolowac i opaskami elektrycznymi nawet posciagac lub kupic cos typu Otulina Paroc HVAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 09.10.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Rozebrac... Zbudowac stelaż pod płyty karton gips, ostatecznie płyty osb i całość zasypać perlitem Rury możesz zwykła otulina izolowac i opaskami elektrycznymi nawet posciagac lub kupic cos typu Otulina Paroc HVAC Właściwie to po co rozbierać? Nie lepiej po prosu dodać stelaż i perlit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 09.10.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 (edytowane) W tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciach. Jaka ma być "grubość" warstwy prelitu ? Ile trzeba go kupić i gdzie jest najtaniej ? Jak rozwiązać przejście rur przez płyty K/G lub OSB ? Oceńcie ogólnie czy widać jakieś błędy montażowe Aha, na zdjęciach nie ma jeszcze rury powrotu z bufora do zaworu temperaturowego, rury CWU i do naczynia wzbiorczego, oczywiście w tej chwili już są Edytowane 9 Października 2019 przez Ne$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 09.10.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Podłaczone mam dokładnie jak to kiedys było rysowane na tym forum a mianowicie tak na czerwono zaznaczyłem gdzie wstaiam zawór [ATTACH=CONFIG]435723[/ATTACH] Ale wydaje mi sie ze w tym przypadku woda ciepła pojdzie do naczynia wyrównawczego i lepsze rozwiazanie bedzie chyba to mam tylko czy cisnienie z naczynia nie bedzie podnosilo klapki ? [ATTACH=CONFIG]435724[/ATTACH] Bez dwóch zdań rysunek nr2 ja po licznych przerobkach stwierdziłem ze g rzybkowy najlepiej działa a uciekania ciepla z bufora to był zawsze największy problem zwłaszcza w lecie.I dawał bym ten zawor najbliżej bufora zaraz przy ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innyinwestor 09.10.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Bez dwóch zdań rysunek nr2 ja po licznych przerobkach stwierdziłem ze g rzybkowy najlepiej działa a uciekania ciepla z bufora to był zawsze największy problem zwłaszcza w lecie.I dawał bym ten zawor najbliżej bufora zaraz przy ociepleniu. a czy elektrozawór sterowany spalinami pieca w sensie temperaturą , zamontowany na powrocie zaraz przy buforze nie załatwia w 100% ruchu wody !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts