Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie podpowiedzcie proszę czy przy ogrzewaniu podłogowym po całości , w budynku dwukondygnacyjnym rozdzielacze powinny być dwa? -po jednym na każdą kondygnację ?Czy wystarczy jeden ,jeżeli jeden to gdzie góra czy dół? Całość zasilana z bufora na parterze. Zdaję sobie sprawę że temat wałkowany wiele razy, ale czytam ,czytam fora ,czytam artykuły ,większość pewnie sponsorowanych i im więcej siedzę w tym ,tym mniej wiem . Co wypowiedz to inna opinia.

Skłaniam się bardziej ku jednemu rozdzielaczowi coby uprościć układ ,tylko gdzie ? Generalnie wywnioskowałem że optymalne było by zastosowanie 1 rozdzielacza z rotametrami , siłownikami i zaworem trójdrożnym termostatycznym . Siłownikami sterował bym z trzech termostatów po jednym w strefie dziennej, łazienkach i sypialniach , całość dopełniał by esbe lub afriso na rozdzielaczu z inteligentną pompą dopasowującą pracę w zależności od stanu siłowników na kolektorze.

Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi to wyłożył , może przyda się także innym .

Co o tym sądzisz Adam

Pomyślałeś o długosci dobiegów?

WYGODNIE JEST, choć być może nieco drozej, postawić DWA rozdzielacze - centralnie na kazdej kondygnacji.

Układ staje się "podręcznikowy" o podobnej długosci każdej pętli.

łatwiejszy do "ogarnięcia"

Cała reszta tak jak piszesz.

Projektujesz...

Spróbuj pomyśleć jak to WYKONASZ.

Oczywiście - da się!

Wszystko się da.

Tylko po co utrudniać sobie życie?

Adam M.

Myśłałeś nad procedurą odpowietrzenia takiej instalacji, gdy część pętli ma początek i koniec "piętro niżej".

Nie polecam... spotkałem już takie i nawet jedną popełniłem. (inaczej się nie dało!)

Są, generalnie, trudne, choć poprawne.

Adam M.

Myśłałeś nad procedurą odpowietrzenia takiej instalacji, gdy część pętli ma początek i koniec "piętro niżej".

Nie polecam... spotkałem już takie i nawet jedną popełniłem. (inaczej się nie dało!)

Są, generalnie, trudne, choć poprawne.

Adam M.

U mnie ze względu na brak miejsca rozdzielacz jest poniżej podłogi jakiś metr (w piwniczce) ale odpowietrzniki z rozdzielacza są na pexie wyniesione powyżej podłogi. Przelałem , zalałem i grzeje.

Adam M. Jak sprawdzić czy woda krąży między buforem a piecem!?

Mam układ nilsana do ładowania z pompą na wysokości wyjścia z pieca zaś gorna rura zasilająca idzie linią 30cm wyżej (na wyjściu z pieca podbita do góry 30cm)i na ostatnim metrze przed buforem podbija 30cm wyżej.

Różne.

Kwestia ceny, promocji..

Vilo Yonos Pico dobre, ale cena...

A pokazywali mi, że je za grosze kupili.

IBO są niezłe, ale półśrubunki jakie dodają są tylko ładne. Jak nie zmienisz na inne to nie uszczelnisz.

Lubię te z wyświetlaczem, na którym widać co ta pompka TERAZ robi. Takich jest sporo, różne firmy.

Zawsze coś dobierzesz.

Zwracaj uwagę na przepływność i wznios (wysokość tłoczenia).

Wiele pętli - większa moc max.

Małe obiegi - coś mniejszego.

Adam M.

Stan bufora na niedzielę 16:30

http://lh3.googleusercontent.com/usci2XduOJT3URWcnsJmxJ-BCS_M4BnZq8buLCejbPUxEfPWhQuvT3vOd3cuHvBuuF_11Kp9j41ebbC9OOl5hP4ttu4vct4xXjxc_5V1kQmdxMvPgkstbFDzt-wS7E-FBeV0HWip41O-MViqkAB6Kcvc75VfEHvdmEzJsa_P5oAhvXNo1HmI77AQrZya0O6YR1HwyhR7dmrXw55vjbvMbrXYY8tIeZX8hYWVNEQ2nqYv-zEnXocbb_4gqBe5k9jIoETaskuiR3_cKA4XiNYbaZZisJ5FAWPi6LAJ5i0JDombd_CsqmyupIWO563EKxi4OBmGdODcb78cogBbeI-k9hZ_L8OaT73Cv0Z0E6IgETAXaPp86W5lBGzf-tTOY-yKLovjLKSMZTfs3RVPqC_qHhJBoFvBrJDsfYybgvkkAC3PtiUxvx-ZeOwvnHdrUcUI3kkYeGLrygvpiqi01QLiO6I6ycny2qnQozaenflFkNrpBDJVDFmXeXbG-4PojI-BvMgj-Mkeix2XSysm1JkNwdlp6gxL7OFMB2a_zq-xJIxtUiu5lLWjXo_BhzwWInD1k1-1d7zzfhdCpm01NmSrUhmkBYRSu0KWlXeXDXMURX4Zwb8-t5xcnBGJna9N0x7btqKXpR_VW03bA7yGzX6ByoVA6_4jqTXk6vDnahnsgcRgXbaYS2USs2igJ4J2P40yOMABd6zkoEDGWGO9VcrGIVhkj2-W6yIMEbvWT4PV8BHR8z1Q=w800-no-tmp.jpg

Stan na dzisiaj czyli piątek 8:00

http://lh3.googleusercontent.com/IFzQ2jqGWwXRZdmBOG7IMIC7XhvWtxI2Th-_4t9Lld254M2C93LalyyrzF8BQVwSlKy5txk5RAEldzMtTbwBgk-EXcV2omLqGuM9fwoKYCkmt5dR7pajsPtdrhl6FOqTxA7hUUM5YYSrM3pBlSxh0j3c1PI3yXW2D4VbT_dXCaiTZ8gu32V7jH9OF6ay6diablgBhR5-ac2xzuW3k5z9zfemkd2IduGiy4DdeP_RPiz6l94ebYEBcw034iEdNLMq7AzUXVCFvDLI6mIhV8LZFmtn9HbF5EALnrgpQGHQOXq4_PcJZjflf8zWd-7LfEwaFPESK77aR2wKNYgU_BUR2yIEVG_v5iKX-tTXmo-SNiKg2OsOEo-V2L8LXXRz5-FkIg2QMITj8HonbZHxlzbS2eZtyCmpXuvV50dIS8p_onxULqXckI3iQ12XgRCOIm49kKxYJvT4AZ4-na2q3Nam3EUin-89a_O9VwAnHYJu-uscVeIlwFemnQbidxJYYrQeA0tz6wMV775MLSnR5-qgwPEPc2_cKDBOjEBmJBdgKvvBgpiIcj7Kjxj_7f2ljY9qQBLA06o0fEfuf7tbQITz1mbaJMvgCEULKx0271eaAkCk-NOSeqlHv_sTdOOexY2a0wpshofFTRtC8D30xecMgRGb_frwQ5yGFDPdn5yh1X1GIS0tU4EqGaLKpWtoV54yW3EjGpRT-Q9Ky8hCU308cmtMWmsHhRYQGs2a3LlhNuDLUpYj=w800-no-tmp.jpg

W kotłowni temperatura była poniżej 15st przez cały ten czas.

Czyli jeżeli dobrze liczę to uśredniajac 8stopni w dół na całym buforze w 4.5 doby biorąc pod uwagę że kotłownia nie ma drzwi to chyba nie najgorzej

Z drugiej strony to ok 19kWh jeśli dobrze liczę czyli niemało... 5kg drewna.

Edytowane przez seler2

? jaka powina być powierzchnia wężownicy oddająca ciepło z kolektora do bufora. Tzn ile przyjąć na kolektor, m2........mam.

Mam 7,8m2 podłączone pod 100l z 0,4m2 + drugie 100l szeregowo + wymiennik basenowy ? trzeba by pomyśleć jak to w przyszłości po ludzku zrobić.

Myślałem o buforze 500l plus odzielny boljler ładowany latem z bufora a zimą grzałka. Zimą wszystko z kolektor a pójdzie w podłogę. Nie chce z wężownicą CWU ponieważ trzymanie w buforze przez całą zimę 50* jest bezcelowe bo tyle nie potrzeba a w konkretne mrozy kiedy klima nie będzie juz wyrabiać może nie wystarczyć i zabraknie CWU w taniej taryfie.