rjarek 02.11.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) No tak czy siak , rury wymienię na " szczelne " . One jednak przewalają ok 3 tony wody na godzinę . Wszystkie układy mogę rozdzielać , mam miliony zaworów .Będę szukał . A co do szlamu w buforach mam normalne dennice i zbiera się on prawdopodobnie w jej środku jako że zład w czasie pracy wiruje . W dnie na środeczku wspawałem kolano i calowy spust z zaworem kulowym . Szybki ruch zaworem i do wiaderka kilka litrów syfu wypływa . Zresztą sam szlam na dnie jest mało groźny , ważniejsze jest odpowietrzenie górnej dennicy . Bo jak wiadomo bańka powietrza z tlenem to środowisko dla korozji . Edytowane 2 Listopada 2019 przez rjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 02.11.2019 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) Kolejna próba palenia 10 kg. węgla 22 MJ i 1 kg drewna. Jak narazie najlepsza wydajność 77%. Czyli 1 kg węgla 4,7 kWh. OK.Potwierdza to moje przypuszczenia że co by nie kombinował to w zasypowcu najtaniej palić węglem. Ja 4,5 kwh otrzymuję z węgla 29Mj więc sprawność mojego GS a wypada gdzieś na 55-60%. 77 % wydajność to naprawdę świetny wynik.Musze pomyśleć czy gdzieś nie leży jakiś dolniak. A powietrze czy inny gaz w układzie podejrzewam że produkuje pompka. Często jak startuje to słychać jak miesza gaz i dopiero po odkręceniu śrubki odpowietrzającej rusza przepływ. Czy są jakieś które mają jakiś soft start ? Edytowane 2 Listopada 2019 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 02.11.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) Pompa nie produkuje gazu , bo niby jak , chyba że parę wodna (kawitacja ) . Są nawet pompy ciepła kawitacyjne , ale to inna bajka . Chris Zielonka , daj sobie spokój z kotłami , są teraz fajne programy np czyste powietrze , zaciśnij zęby załóż pompę ciepła , od razu zobaczysz jak sie z tym żyje , a jeśli masz bufor to tym lepiej , grzejesz tylko w taniej taryfie , jeśli doinwestujesz w pv to masz za darmoszkę ,ogrzewanie , i energie elektryczną Edytowane 2 Listopada 2019 przez rjarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 02.11.2019 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 OK.Potwierdza to moje przypuszczenia że co by nie kombinował to w zasypowcu najtaniej palić węglem. Ja 4,5 kwh otrzymuję z węgla 29Mj więc sprawność mojego GS a wypada gdzieś na 55-60%. 77 % wydajność to naprawdę świetny wynik.Musze pomyśleć czy gdzieś nie leży jakiś dolniak. Najtaniej to wychodzi drewno. Ale to zależy w jakiej cenie są dostępny w danym miejscu węgiel i drewno. Bo ceny są bardzo różne. U nas na Kaszubach jest dużo lasów i drewno można kupić bardzo tanio. Kilka razy liczyłem tę wydajność i chyba powtórzę badanie bo byłem trochę zaskoczony. Być może węgiel jest lepszy niż podaje sprzedawca. Na kwicie jest wartość min. 22 Mj. Co do pompy ciepła to niestety koszt inwestycji jest za wysoki. Jeszcze przy nowej inwestycji kiedy instalację można zrobic pod PC to ma jakiś sens. Natomiast przy starej z grzejnikami to bardziej opłaca się czysty prąd. Ja zastanawiałem się nad takim ukldem pompa która pracowałaby tylko w dodatnich temperaturach taka za max 10 tys. I prąd w mrozy. Ale na kilka najbliższych lat załapałem ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.11.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Pompa nie produkuje gazu , bo niby jak , chyba że parę wodna (kawitacja ) . Są nawet pompy ciepła kawitacyjne , ale to inna bajka . Chris Zielonka , daj sobie spokój z kotłami , są teraz fajne programy np czyste powietrze , zaciśnij zęby załóż pompę ciepła , od razu zobaczysz jak sie z tym żyje , a jeśli masz bufor to tym lepiej , grzejesz tylko w taniej taryfie , jeśli doinwestujesz w pv to masz za darmoszkę ,ogrzewanie , i energie elektryczną Najbardziej ekonomicznie i największa sprawność jest gdy pompa ładuje bezpośrednio w podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.11.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 (edytowane) Ja 4,5 kwh otrzymuję z węgla 29Mj więc sprawność mojego GS a wypada gdzieś na 55-60%. to praktycznie 12gr za 1kWh (najmniejszy wymiar kary;) ). razy 1,66 20 gr.. przebijasz cenę gazu ! Najtaniej to wychodzi drewno w większości przypadków jest to paliwo droższe niż gaz, na pewno droższe niż PC. Choć od zawsze "palę" drewnem, to wcale nie spoczywam na laurach i uważam to za jedyne słuszne rozwiązanie, nawet ponownie wybierając drewno, chciałem mieć możliwie dużą świadomość tego wyboru! co mnie czeka i co da się osiągnąć z tego materiału! 1. Czynnik zapotrzebowanie na ciepło ~ maks 15 mp drewna naprawdę z dużą górka i zapasem na sezon. 2. Własne drewno 3. Dobry system cięcia drewna opałowego ( w tym na pryzmie i pilarką na raz) 4. System zagospodarowywania zrębków 5. System suszenia drewna do wilg poniżej 10% 6. Odpowiedni kocioł + bufor i dobre acz proste wysterowanie tego 7. Długi komin bufor stały 8. Możliwie niska czasochłonność tego procesu i dobre rozplanowanie I dzięki temu można dojść do wydajność poniżej 10 gr za 1kWh i to się opłaca, jest trochę finesu i nawóz na grządki. Jeśli mam kupić surowe drewno, które kosztuje za 1mp ~150 zł czyli tona surowca wyjdzie ~450zł to już jest czerwona lampka> Do tego mam wilgotność = 20% czyli 3,3 kWh z kg drewna = 13,6 gr za kWh. przy 100% sprawności, a gdzie robocizna ... Niech by po 30min dziennie licząc to wychodzi ~20zł (8-10 m3 gazu).. a gdzie cięcie ? Teraz suszenie układanie ect = tylko surowiec za 0zł może wyrównać bilans. Najbardziej ekonomicznie i największa sprawność jest gdy pompa ładuje bezpośrednio w podłogę. jeśli dom jest słabo izolwany i ciepło z buforu ulegnie rozproszeniu, to jak najbardziej tak. Ale jeśli dom jest dobrze gacony, to energia cieplna nie uleci w kosmos.. tylko rozejdzie się do miejsc o niższym potencjale.. podnosząc tam temp i koło się zamyka, termostat powinien sobie to wyłapać i odciąć o tyle grzanie. Edytowane 2 Listopada 2019 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 02.11.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 Za 150 to suche do kominka z dostawą prosto do kotłowni bez pracy wlasnej. Surowe to sporo poniżej 100.Nie bierzesz pod uwagę wielu czynników. Kosztu inwestycji, ryzyka poważnej awarii i kosztu naprawy, ryzyka wzrostu ceny. Drewno - niski koszt instalacji, małe ryzylo awarii, surowiec tani i cena stabilna od wielu lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.11.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 ... i cena stabilna od wielu lat . Warto zawalczyć o wysoką sprawność pieca no i "podrasowanie " opału. Można to nazwać domową instalacją energetyczną, czyli poza piecem (piecami) gadżety do rozdrabnia drewna na wymiar najbardziej efektywny w spalaniu w danym piecu. Nie prędko też wpadłem na OCZYWISTOŚĆ, że jak system grzewczy może też ugotować i upiec, to zmniejszą się równocześnie rachunki za gaz i elektryczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 03.11.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) U nas dąb wysezonowany od 180 za mp sie zaczyna . Po jednym sezonie opartym głównie na takim drewnie zrezygnowałem na rzecz najmocniejszego wegla jaki uda się kupić. W zeszłym sezonie był to węgiel z Marcela. Drewno kupowane nie ma żadnego sensu poniewaz nigdy nie wiadomo ile naprawdę energii z niego się uzyska i sprzedawcy oszukują na metrach a pracy przy tym sporo. Pompa ciepła jaką posiadam kończy bieg już poniżej 6C i to jest o 15 stopni za za wcześnie. W tym sezonie spróbuję oprzeć się na grzałkach w buforze i zasypowcu na mrozy. Jeden weekend już za mną na prądzie i widzi mi się za dużo ale myślę że dom jak bufor- wygłodzony to brał wiecej niż musi. Pogrzejemy zobaczymy.Co do ceny za kilowatogodzinę to z węgla mam ok 20 gr z prądu 27 a pompa ciepła pi razy drzwi 16 ale chyba bardziej drzwi niż pi i na dokładkę zapowietrza się fatalnie.Zaczynam obawiać się o stan wężownicy z glikolem.Co do programów to na razie tylko obietnice. Czyste powietrze najbardziej jest dla bezrobotnych a mój prad jako 10 proc dotacji pozostawia mnie z problemem pozostałych 90.Zainwestowałem już ok 20 k w kotłownię i rzeczywiście idealnym jej uzupełnieniem byłyby panele PV. Tylko że zęby już zaciśnięte. Poczekam chyba jeszcze na dobre używki.Póki co najlepsza inwestycja w ogrzewanie to styropian . Edytowane 3 Listopada 2019 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.11.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 ... Drewno kupowane nie ma żadnego sensu poniewaz nigdy nie wiadomo ile naprawdę energii z niego się uzyska i sprzedawcy oszukują na metrach a pracy przy tym sporo. mp to nie m3 i tu mnoży się przez współczynnik dla grubości i długości drewna. Jeśli więc mamy 1mp czyli 1m x 1m x 1m to jest 1mp danego sortymentu. Potnijmy to na klocki i ułóżmy - robi się mniej. A teraz porąbmy i ułóżmy - jeszcze bardziej mniej.. Przy kupowaniu trzeba mieć świadomość czy płaci się za 1mp porąbanego, czy za 1mp stosu okrąglaków , który zostanie pocięty i porąbany jako dodatkowa usługa. Ja jako klient nadleśnictwa roluję to nadleśnictwo podobną zasadą zupełnie legalnie. Mogę wyrabiać w lesie odpady po cięciach pielęgnacyjnych czyli pozostawiane czuby. Współczynnik na to jest chyba 0.25. Jednak jak się wyrabia proste czuby, to praktycznie wychodzi nawet 0.7. łatwo stwierdzić to na podstawie wagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.11.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Roluję nie tylko nadleśnictwo legalnie ale i skarbówkę. Mam okazję wyrobić 50mp gałęzi - do zapłaty ok 400 zł. Po wysuszeniu będzie to ok 15 TON drewna W zeznaniu podatkowym nie ma takiej rubryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 03.11.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Bez bufora to nie bardzo jest jak policzyć wydajność. Ja zawsze liczyłem koszt opału na sezon. Ale to jest mało dokładne, bo zimy są bardzo różne i sposób palenia oraz opał też.Co do drewna to rynek jest dziwny. Firmy które specjalizują się w drewnie nastawione są na mało świadomego klienta, który okazjonalnie pali w kominku. Trudno jest kupić dobry tani opał u źródła. Lasy państwowe albo pozwalają samemu wyrobić drewno w lesie albo odsyłaja do pośrednika, który zrobi to za nas i surowe przywiezie na miejsce. Jeżeli ktoś kupuje gotowy opał po 150 200 zl to praktycznie jego koszt jest podobny do węgla. Ale znając lokalny rynek można kupić opał grubo poniżej 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 03.11.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Można robić co sobotę i siłownia jest już zbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 04.11.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Nie ma gdzie nie ma kiedy nie ma komu i nie ma czym przywieźć. Zostaje legalny zakup energii od różnych dostawców.Tutaj węgiel na razie rządzi. Jak pompa ciepła zejdzie z wartością COP do 2 przy minus 10 będzie spokój.Dopóki nie mam tak dobrej pompy muszę palić w kotle i zazdrościć bezrobotnym że mają 90 proc dofinansowania.Jakby ich dym był bardziej szkodliwy niż mój. Wielkość dofinansowania powinna raczej zależeć od mocy WYRZUCANYCH kotłów a nie ile kto zarabia. Edytowane 4 Listopada 2019 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 04.11.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Wyjaśniłeś mi sporo. Ciśnienie parcjalne... Ale... Ilosci, jakie podają pozwalają na tworzenie "szlamu" ale nie na syczenie! Miejsce święte, lub... szuć jakiegoś "buga". Masz mozliwość rozdzielenia układów, choćby jakim zaworem? Problem ciekawy do wścieku... Warto by poznać rozwiązanie tego problemu. Kasy w tym nie ma ale wiedzę się gromadzi. Adam M. O tym warto napisać , Adam miałeś rację ,ciągłe syczenie z odpowietrzników to wodór , nie myślałem ze tego tyle może być , w instalacji nie ma aluminium . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 04.11.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Najbardziej ekonomicznie i największa sprawność jest gdy pompa ładuje bezpośrednio w podłogę. No tak ale jeśli sa grzejniki w starym domu to bez sensu robić podłogówki . Mam tylko grzejniki i COP z pompy ciepła na poziomie 4,3 , nie gorzej nić podłogówki . Chyba warto mieć święty spokój z kotłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2019 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 O tym warto napisać , Adam miałeś rację ,ciągłe syczenie z odpowietrzników to wodór , nie myślałem ze tego tyle może być , w instalacji nie ma aluminium . Zmiana dyszy w kuchence gazowej i z przyłacza można zrezygnować! Cholera... Skąd się tam tyle tego robi? Znaczy... GDZIE masz te ogniwa? (Co pierwsze padnie?) Pogoogluj za inhibitorem. Dolej jaką bańkę do układu i zatrzymaj proces generacji wodoru. I tak raz do roku przed sezonem grzewczym... Ładnie się pali... Cholera... To CO miało być a nie biogazownia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2019 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Nie "szczeka" bo bardzo nasycone parą wodną, która jest świetnym antydetonatorem...Świetny przykład dla tych co szukają wiadomości o HHO do autka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rjarek 04.11.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Już mam namiar na inhibitor , trochę pójdzie , mam 3 tony wody w układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.11.2019 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Woda to nic, ale... Alu, mosiądz, miedz, nierdzewkę i rdzewkę - też! I do tego - nie wiesz gdzie! No, w układzie... ale... Trza będzie z tym zyć. Dobrze, ze diabeł już znany. Nie jest tak grożny jak nieznany. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts