adam_mk 19.11.2019 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Tutaj pisze, że się nada. https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/ Czytaj ze zrozumieniem tekstu! Tam piszą, ze artykół jest inspirowany TYM wątkiem!!! A ja nie zalecam stosowania beczki na wodę ze scianką 0,6mm ocynk... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 19.11.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 He, he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 19.11.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Mam beczkę 15m3 za stodołą tylko trochę za duża do kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.11.2019 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Bajki... Kotłownię masz za małą! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 22.11.2019 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 witam.zaczynam przygodę z buforem ciepła .przebrnąłem przez połowę strom forum.większość odnosnikow i przekierowań nie istnieje.potrzebuję info na temat rozmieszczenia kroćcy wewnątrz bufora prostokątnego (takiego jak zrobił szwedii,pod jakim kątem i jakiej długosci ,zeby był zapewniony ruch wirowy i czy taki stojący prostokąt z płaskim dnem(całość blacha 5mm)moze działać w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 22.11.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 witam,chyba wszyscy specjaliści już do anglezji wyjechali,i nie ma kto udzielić informacji,pewnie też już jest to tak nudne,że Panowie macie już powyzej uszu udzielania odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.11.2019 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Nie wyjechałem, ale...To już 100 razy bło w tym watku.Ileż jeszcze można?A ile TRZEBA?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 22.11.2019 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 no coż moze 101, a tak na poważnie forum zacząłem czytać od 1 strony ale tak jak napisałem nie przebrrnąłem przez całość,niestety z tych pierwszych lat to nestety nie ma zadnych schematow i rysunkow,praktycznie wszystkie odnosniki to strony nieistniejące(a jak to ktoś myślę ,że mądry powiedział 1 zdjęcie warte 1000 słow),jezeli byłbyś w stanie P.Adamie okreslić gdzie szukać (pomiedzy ktorymi stronami ) to poszukam ,z gory dzięki.pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.11.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Ktoś życzliwy zrobił chyba SKRÓT i podawał link.Sorry, że nie pamiętam nicku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 23.11.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 ok..dzieki.doszukałem się ,że płaskie dno to tylko w otwartych systemach,także tylko rozmieszczenie tych kroćcy zasilająco -odpływowych i będzie ok.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 24.11.2019 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 witam.juz niedziela od dobrych kilku godzin dalej czytam forum,ale niestety oprócz bólu oczu nie udało mi się nic znaleźć do mojego zapytania,gdzieś w okolicy 500 strony zdjęcia które P.Adam dołożył( dot.termostatu mann)są,a wcześniej nic wszystkie strony,, death,,.gdyby szanowny Pan Adam dorzucił rysunek rozmieszczenia przyłączy i kroććy to było by naprawdę super,.wiele osob ,które korzystają z tego forum piszę zrobiłem to ,zrobiłem tamto według rysunku P.Adama tylko,że 1 post został założony 2006r i( powtarzam się) brak tych schematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Jest miejsce, gdzie rysunki są.Artykuł inspirowany tym wątkiem.https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/Bodaj Andstach zebrał co ważniejsze aspekty z wielu rozważań.Trochę dyskutowaliśmy szczegóły zanim zrobił kompendium.Korzystał też z tego, czego tu już nie ma, bo poznikało. Swego czasu także Bajcik wykonał dobrą robotę budując "domkopedię" gdzie zebrał sporo wiedzy, ale jak widzę - też znikło.A podobno w internecie nic nie ginie... Adam M, Edytowane 24 Listopada 2019 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 24.11.2019 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 witam.P.Adanie ten artykuł czyste powietrze to juz dawno przeczytałem.rownież inne artykuły dot.buforów.w okrągłych rozmieszczenie kroćcy wchodząco-wychodzących 100st,oraz grafiki,natomiast o prostokątnych nie znalazłem nic..chyba będę musiał zrezygnować z tej obcji,chociaz blachy już mam,a niestety nie mam gdzie zwalcować blach,zeby zrobić rurę.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 24.11.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 witam.P.Adanie ten artykuł czyste powietrze to juz dawno przeczytałem.rownież inne artykuły dot.buforów.w okrągłych rozmieszczenie kroćcy wchodząco-wychodzących 100st,oraz grafiki,natomiast o prostokątnych nie znalazłem nic..chyba będę musiał zrezygnować z tej obcji,chociaz blachy już mam,a niestety nie mam gdzie zwalcować blach,zeby zrobić rurę.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 24.11.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 coś się popieprzyło 2x to samo dodało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2019 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie rysunki, ale coś znalazłem! Popełniłem kiedyś taki bufor... Może to pomoże... Jakby co niejasne było to pytaj! Zasady te same co w okrągłym tylko umiejscowienie wyprowadzeń ODWROTNIE i fajki też "do siebie". Przeszyj go po wstawieniu wężownicy a przed wspawaniem dekli dość gęsto jakimiś prętami/stężeniami na wylot i dobrze je obspawaj! W obu kierunkach. Ten już ładnych kilka lat działa bardzo dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Wężownica musi być koniecznie w buforze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.11.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Wężownica musi być koniecznie w buforze? Pewnie że nie. "Owiń" nią od zewnątrz ten buforek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinkamidi 24.11.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Adam_mk Wielka prośba żebyś rzucił okiem na schemat i rysunek gotowego bufora (chodzi po połączenie obu buforów) Mamy tez 3 pytania : - czy laddomoat może być zastąpiony przez zawór trójdrożny (przepraszam jeśli jest ono głupie) - czy zbiornik bez weżownicy spawać jak najprościej czy np kierunkować strumień ( L przy przyłączu ) , ewentualnie rady co do wyspawania kroćców. - jakiś pomysł na wykorzystanie węzownicy solarnej ? Nie planujemy solarów. (np podłączenie pieca bezpośrednio) Będziemy wdzieczni za wszelkie wskazówki, ponieważ chcemy wyrobić się jeszcze w tym roku. Edytowane 24 Listopada 2019 przez spinkamidi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Pewnie że nie. "Owiń" nią od zewnątrz ten buforek. A nie może być bez wężownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts