Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Czytaj ze zrozumieniem tekstu!

Tam piszą, ze artykół jest inspirowany TYM wątkiem!!!

:lol:

A ja nie zalecam stosowania beczki na wodę ze scianką 0,6mm ocynk...

Adam M.

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam.zaczynam przygodę z buforem ciepła .przebrnąłem przez połowę strom forum.większość odnosnikow i przekierowań nie istnieje.potrzebuję info na temat rozmieszczenia kroćcy wewnątrz bufora prostokątnego (takiego jak zrobił szwedii,pod jakim kątem i jakiej długosci ,zeby był zapewniony ruch wirowy i czy taki stojący prostokąt z płaskim dnem(całość blacha 5mm)moze działać w układzie zamkniętym.

no coż moze 101, a tak na poważnie forum zacząłem czytać od 1 strony ale tak jak napisałem nie przebrrnąłem przez całość,niestety z tych pierwszych lat to nestety nie ma zadnych schematow i rysunkow,praktycznie wszystkie odnosniki to strony nieistniejące(a jak to ktoś myślę ,że mądry powiedział 1 zdjęcie warte 1000 słow),jezeli byłbyś w stanie P.Adamie okreslić gdzie szukać (pomiedzy ktorymi stronami ) to poszukam ,z gory dzięki.pozdrawiam

Sławek

witam.juz niedziela od dobrych kilku godzin dalej czytam forum,ale niestety oprócz bólu oczu nie udało mi się nic znaleźć do mojego zapytania,gdzieś w okolicy 500 strony zdjęcia które P.Adam dołożył( dot.termostatu mann)są,a wcześniej nic wszystkie strony,, death,,.gdyby szanowny Pan Adam dorzucił rysunek rozmieszczenia przyłączy i kroććy to było by naprawdę super,.wiele osob ,które korzystają z tego forum piszę zrobiłem to ,zrobiłem tamto według rysunku P.Adama tylko,że 1 post został założony 2006r i( powtarzam się) brak tych schematów.

Jest miejsce, gdzie rysunki są.

Artykuł inspirowany tym wątkiem.

https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/

Bodaj Andstach zebrał co ważniejsze aspekty z wielu rozważań.

Trochę dyskutowaliśmy szczegóły zanim zrobił kompendium.

Korzystał też z tego, czego tu już nie ma, bo poznikało.

Swego czasu także Bajcik wykonał dobrą robotę budując "domkopedię" gdzie zebrał sporo wiedzy, ale jak widzę - też znikło.

A podobno w internecie nic nie ginie...

Adam M,

Edytowane przez adam_mk

witam.P.Adanie ten artykuł czyste powietrze to juz dawno przeczytałem.rownież inne artykuły dot.buforów.w okrągłych rozmieszczenie kroćcy wchodząco-wychodzących 100st,oraz grafiki,natomiast o prostokątnych nie znalazłem nic..chyba będę musiał zrezygnować z tej obcji,chociaz blachy już mam,a niestety nie mam gdzie zwalcować blach,zeby zrobić rurę.pozdro

witam.P.Adanie ten artykuł czyste powietrze to juz dawno przeczytałem.rownież inne artykuły dot.buforów.w okrągłych rozmieszczenie kroćcy wchodząco-wychodzących 100st,oraz grafiki,natomiast o prostokątnych nie znalazłem nic..chyba będę musiał zrezygnować z tej obcji,chociaz blachy już mam,a niestety nie mam gdzie zwalcować blach,zeby zrobić rurę.pozdro

Nie rysunki, ale coś znalazłem!

Popełniłem kiedyś taki bufor...

IM006219.jpg

IM006220.jpg

IM006222.jpg

IM006223.jpg

IM006224.jpg

Może to pomoże...

Jakby co niejasne było to pytaj!

Zasady te same co w okrągłym tylko umiejscowienie wyprowadzeń ODWROTNIE i fajki też "do siebie".

Przeszyj go po wstawieniu wężownicy a przed wspawaniem dekli dość gęsto jakimiś prętami/stężeniami na wylot i dobrze je obspawaj!

W obu kierunkach.

Ten już ładnych kilka lat działa bardzo dobrze.

Adam M.

Adam_mk

Wielka prośba żebyś rzucił okiem na schemat i rysunek gotowego bufora (chodzi po połączenie obu buforów)

Mamy tez 3 pytania :

- czy laddomoat może być zastąpiony przez zawór trójdrożny (przepraszam jeśli jest ono głupie)

- czy zbiornik bez weżownicy spawać jak najprościej czy np kierunkować strumień ( L przy przyłączu ) , ewentualnie rady co do wyspawania kroćców.

- jakiś pomysł na wykorzystanie węzownicy solarnej ? Nie planujemy solarów. (np podłączenie pieca bezpośrednio)

bufor.jpg

b0f74f974797bec64b6c07d573b8.jpg

Będziemy wdzieczni za wszelkie wskazówki, ponieważ chcemy wyrobić się jeszcze w tym roku.

Edytowane przez spinkamidi