vvvv 24.11.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 A nie może być bez wężownicy? Może być, ale to zależy jak leży. Jak nie masz jeszcze bufora to stawiaj go jak najszybciej. Różnica dość spora. Sam się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Może być, ale to zależy jak leży. Jak nie masz jeszcze bufora to stawiaj go jak najszybciej. Różnica dość spora. Sam się przekonasz. Nie mam blachy bo ktoś tu mieli (Adam) że 1mm to Andrzeju to je&nie. Beczka za 160 zł też mu nie pasuje. Edytowane 24 Listopada 2019 przez mtdeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.11.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie mam blachy bo ktoś tu mieli (Adam) że 1mm to Andrzeju to je&nie. Beczka za 160 zł też mu nie pasuje. To może kup jakiś używany w dobrym stanie i właduj tam wężownicę do CWU i będzie git. W lecie grzała w tanim prądzie i kuźwa panie hameryka. Widziałem kiedyś coś na olx, bo teraz ludzie sprzedają fajne rzeczy, Może takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To dawaj za 160zł.To po co w tą wężownica jak mogę w lecie grzać prądem CWU grzałką w bojlerz ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.11.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To dawaj za 160zł. To po co w tą wężownica jak mogę w lecie grzać prądem CWU grzałką w bojlerz ????????? Ja nie ma. Poszukaj se. Jak Ci wystarczy boilerek i zmieścisz się w tani prądzie to pewnie, że może być bez. W zimie też boiler z grzałą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 24.11.2019 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W zimie kotłem, przecież bojler mam podłączony do kotła.Tania taryfa w lecie a na co komu to potrzebne mały pobór CWU jest.Ewentualnie można wepchać wężownice i najarać raz na tydzień w leci ale to....Nie wiem nawet co wpisać by to znaleść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.11.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W zimie kotłem, przecież bojler mam podłączony do kotła. Tania taryfa w lecie a na co komu to potrzebne mały pobór CWU jest. Ewentualnie można wepchać wężownice i najarać raz na tydzień w leci ale to.... Nie wiem nawet co wpisać by to znaleść. No jak mało CWU to pewnie. Zależy co komu potrzeba. Mi dużo CWU potrzeba. W lecie to głupota "palić na ciepłą wodę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 24.11.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Pół opony i cały bufor na tydzień CWU zagrzany :lol2::lol2: NO fakt o tym nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 24.11.2019 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 do P.Adama ,zawsze mozna na P. liczyć,dzięki za fotki,gwoli scisłości patrząc na 2 zdjęcie od gory wejście -wyjscie i co dalej????patrząc w głąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 25.11.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 [quote- czy laddomoat może być zastąpiony przez zawór trójdrożny (przepraszam jeśli jest ono głupie)- czy zbiornik bez weżownicy spawać jak najprościej czy np kierunkować strumień ( L przy przyłączu ) , ewentualnie rady co do wyspawania kroćców.- jakiś pomysł na wykorzystanie węzownicy solarnej ? Nie planujemy solarów. (np podłączenie pieca bezpośrednio). Tak, laddomat można zastąpić zestawem pompa + zwór 3D temperaturowy + zawór zwrotny klapkowy + zawór regulujący przepływ. Oszczędność kilkaset złotych i działa bardzo dobrze.Co do kierowania strumienia w połączeniu między buforami to warto je zrobić, ale jeśli jest to technicznie trudne to bym odpuścił. Przepływ wody między buforami jest mniej gwałtowny niż na wejściach i wyjściach z bufora.Ja też mam wężownicę solarną, której pozostaje niepodpięta. Używam jej do podgrzewania wody w basenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 25.11.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Nada się na bufor czy ścianki za cienka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 26.11.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Witajcie Dzięki uprzejmości i zaangażowaniu Adama_mk mam bufor ciepła 1700 l, z miedzianą wężownicą do CWU 50mb. Pędzi to wszystko zestaw grzałek 3 x (3x1,4kW) zamontowanych w kotle wykonanym wg wskazówek wcześniej wymienionego już Pana Chciałbym zainstalować sterowanie całego układu. I tu pojawia się pytanie. Jak to najlepiej zrobić? Na chwilę obecną włącza i wyłącza zestaw grzałek programator czasowy i działa sobie tylko w G12. Jak mi podpowiedziano fajnie by było, gdyby pojawiły również termostaty, aby nie przegrzać wszystkiego. Może niepotrzebnie, ale cieszyłbym się, gdybym wiedział jaka temperatura jest w buforze na poszczególnych poziomach. Niestety, pomimo ogromnego zapału do robienia wszystkiego samemu, są rzeczy, których jeszcze nie robiłem, więc pytam Was o zdanie i proszę o ewentualną pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 27.11.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Twój bufor może zmagazynować ponad 120 KWh energii natomiast 3 grzałki 1,4 wyprodukują w ciągu doby max 100,8 KWh energii cieplnej. Jeżeli są włączone tylko w taniej taryfie i jest zapewniony stały odbiór ciepła to nie ma szans żeby sie przegrzały. Ale warto zastosować choćby zwykły termik, bo różne sytuacje sie zdarzają. Czy 4,2 KW mocy grzałek wystarczy Ci do ogrzania domu i cwu w taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.11.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 .... Ale warto zastosować choćby zwykły termik, bo różne sytuacje sie zdarzają. Czy 4,2 KW mocy grzałek wystarczy Ci do ogrzania domu i cwu w taniej taryfie? Ne wystarczy, nie ma najmniejszych szans. Ja stosuje 3x4 kW i przy najwiekszych mrozach w zaleznosci od strat budynku i sposobu korzystania z cwu czasem jest na styk, a czasem brakuje na cwu i dlatego stosuje blokade zalaczania pompy obiegowej do czasu załączenia grzałek w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mishungh 27.11.2019 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Pędzi to wszystko zestaw grzałek 3 x (3x1,4kW) zamontowanych w kotle wykonanym wg wskazówek wcześniej wymienionego już Pana.To jes chyba wiecej mocy jak piszecie.3 × (3×1,4)=3×4,2=12,6Szkoła podstawowa.A odnosnie przegrzania to nie zawsze grzslka pracuje jak jest zima.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamzk 27.11.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Ciasteczka coś takiego można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gran torino 28.11.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 witam.P. Adamie ,gdzie w okolicach 2014r.przedstawił P.termostat z samochodu Mann.chciałem takie cos zamontować,ale naszły mnie wątpliwości,układ według P.opisu,pompa załaczana ma byc przy 60st.i czy to nie problem ,gdyż pompa tłoczy na małym obiegu,a termostat nie puszcza (otwarcie 80 st.) ,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.11.2019 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Już mam namiar na inhibitor , trochę pójdzie , mam 3 tony wody w układzie Sporo wyjdzie kasy. Jaki wybrałeś ? Też muszę wlać jakiś i nie wiem jaki wybrać. Na szczęście całość bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.11.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Mój zbiornik buforowy nie jest duży i wykonałem go tak, by naczynie w zbiorcze otwarte można było wpiąć z dołu lub z góry zbiornika. Wpiąłem z dołu a na górze dałem odpowietrznik.No i dzięki temu wiem , że odpowietrznikiem można cyklicznie wypuścić gaz. Przy podpięciu naczynia od góry bym tego nie zauważył.Teraz przerabiam dodając do układu funkcję grzania słońcem . Była okazja spuścić wodę do zbiornika zapasowego i zmierzyć pH. No i odczyn lekko kwaśny więc żre instalację.Zbiornik z nierdzewki, wężownica miedziana, rury i płaszcz stalowe.No i nie ma wyjścia - trzeba zakupić inhibitor, by odczyn zrobić 7-8 pH.Ciekawy jestem czy WY posiadacze buforów pomierzyliście kontrolnie pH wody w swoich urządzeniach po kilku latach pracy ?Który inhibitor jest dobry i jak zrolować jego cenę ?????????????????????????????????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 01.12.2019 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Ciasteczka coś takiego można zrobić[ATTACH=CONFIG]437576[/ATTACH] Właśnie, właśnie o czymś podobnym myślałem. Fajnie by było, gdyby te temperatury gdzieś się zapisywały, ale rozumiem, że jest to już troszkę wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts