Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Byc może zły węgiel jak i błędy w liczeniu są powodem "dużego" zużycia u mnie.

Wczoraj paliłem do 23:00 i o tej godzinie cały bufor miał temp. wody 90 C !

Poczekam do całkowitego rozładowania i jutro napiszę na ile godzin mi to wystarczyło, mam wolne więc mogę sobie pozwolić .

Spaliłem więcej niż 20 kg węgla bo bufor cały czas zasilał podłogówkę a że jest -14 u mnie to poszło między czasie więcej energii na bieżąco.

Żeby było ciekawiej pozamykam zaworki z ciepłą wodą aby wyeliminować cwu !

Żonka się wkurzy ale jakoś dam radę, podgrzeje się wodę na indukcji :)

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A może Ja po prostu mam bardzo kiepski węgiel, to by wszystko wyjaśniało :roll:

Panowie zaczynacie dzielić włosa już nie na czworo a na osiem:)

a moim zdaniem Piczman rąbną się w swoich obliczeniach o co najmniej 20%, zarówno w sprawności kotła jak i w zapotrzebowaniu na ciepło, on ma ściany z BK które lubią pić wodę, nie ma mowy żeby w pierwszym sezonie zapotrzebowanie na ciepło nie było o te 20% wyższe niż mówi OZC ze względy na wilgoć technologiczną, a najprostszym dowodem na to będzie 2-gi sezon grzewczy gdzie najprawdopodobniej wydłuży się czaso-okres rozpalania

I to by była chyba kwintesencja przypadku Piczmana :)

Może rzeczywiście zapędziliśmy się w rozważaniach co zmienić, lub usprawnić :wink:

A w układzie nie modyfikowanym co się stanie z woda o temp. 65 - zostanie w kotle? Chyba nie :) pompa przepchnie ją do bufora, a czy zmiesza się i obniży temp. górnych warstw czy tez zalegnie na odpowiednim poziomie to już decyzja bufora...

.

Bufor rządzi? :)

Przeczytaj jeszcze raz. Tym razem dokładnie.

Termostat odetnie mały obieg od dużego.

Czytam i nie rozumiem - ten termostat czy to będzie zawór ESBE na powrocie czy tez Lodomat ma zabezpieczyć przez powrotem na kocioł wody o temp poniżej 60C - wiec jeśli kocioł potrafi nagrzać powyżej tych 60C to przynajmniej cześć wody zostanie przepchnięta do bufora. Jeśli na powrocie z bufora będzie temp. niższa niż temp kotła to wciąż będzie grzał.

A w układzie nie modyfikowanym co się stanie z woda o temp. 65 - zostanie w kotle? Chyba nie :) pompa przepchnie ją do bufora, a czy zmiesza się i obniży temp. górnych warstw czy tez zalegnie na odpowiednim poziomie to już decyzja bufora...

.

...ma zabezpieczyć przez powrotem na kocioł wody o temp poniżej 60C - wiec jeśli kocioł potrafi nagrzać powyżej tych 60C to przynajmniej cześć wody zostanie przepchnięta do bufora. Jeśli na powrocie z bufora będzie temp. niższa niż temp kotła to wciąż będzie grzał.

Z postu na post obniżasz temperatury. Najpierw była mowa o 65 st, teraz 60 st.

Dobrze kombinujesz że powyżej 60 st woda zostanie przepchnięta do bufora.

Chodzi o to żeby tak ustawić termostat żeby było możliwe przepniecie wody o temp. 60 st, a nie np. 78 st.

Wydłuża to w jakimś stopniu czas przekazywania ciepła do bufora.

Może źle napisałem że to modyfikacja. Może powinno być optymalizacja.:wink:

Już raz pisałem, że wcale nie twierdzę że to jest układ idealny, ani jedynie słuszne rozwiązanie.

Daleki jestem od tego :roll: Każdy składa klocki tak jak mu pasuje.

A czy taki wymiennik płytowy by się na coś zdał..?

Ile to może mieć kW..??

Bardzo dobre wymienniki do przemysłu spożywczego lub do pracy na wodzie" od kamienionej"w układach zamkniętych.

Jeśli jakiś "Śmiałek"stosuje z dobrym skutkiem do c.w.u. niech napisze.

KW można znaleźć po wymiarach w opisie u producentów.

Wczoraj paliłem do 23:00 i o tej godzinie cały bufor miał temp. wody 90 C !

Poczekam do całkowitego rozładowania i jutro napiszę na ile godzin mi to wystarczyło, mam wolne więc mogę sobie pozwolić .

Mój wynik to 35 godzin !

Temp. w tym czasie w granicach 12-14 stopni mrozu.

I jeszcze jedną rzecz zauważyłem, mam trochę odpadów drewna z budowy i dziś nimi dopalałem.

Skończyło się tak że musiałem wszystko wyrzucać z kotła bo wodę zagotowałem ! :o

Skoro tak się pali wilgotna sosna leżąca od roku pod wychodkiem to ja mam węgiel o niewiele wyższej wartości opałowej.

Apetyt domu jak widać wzrósł. :-? Wychodzi ok. 55 Kwh/dobę .

Pocieszam się że w przyszłym roku powinno być dużo lepiej o czym będę na bieżąco pisał. :wink:

Pozdr.

Czyli cały układ masz dobrze zestrojony, co oczywiście powinno Cie cieszyć :)

Wszelkie rozważania co zmienić, poprawić są całkowicie zbędne.

Niestety okazało się, co zresztą część z nas zakładała, że opał jest miernej jakości.

Teraz wyszło czarno na białym przy porównaniu z drewnem.

Ale z dwojga, to zdecydowanie lepiej. :)

Jakoś przemęczysz, wypalisz dziadostwo, a w następnym sezonie będzie znacznie lepiej.

Będziesz tylko musiał poświecić trochę czasu na znalezienie dobrego węgla do grzania.

Zakupy z marszu mogą prowadzić do takich właśnie problemów, z jakimi się borykasz. :D

A swoją drogą jak ten świat jest skonstruowany, że każdą dziedzinę trzeba zglebić żeby nie dać się wyrolować :wink:

NJerzy polecał węgiel z kopalni "Wesoła" w Mysłowicach.

Masz więc już pierwszą rekomendację :)

NJerzy polecał węgiel z kopalni "Wesoła" w Mysłowicach.

Masz więc już pierwszą rekomendację :)

Ja czegoś nie rozumiem, gdzie można kupić ten węgiel?

Jeżeli w moich okolicach nigdzie w składach opałów nie będą go mieli to co, muszę jechać do Mysłowic z wynajętym transportem czy jak?

I jeszcze jedno, skąd pewność że węgiel, który kupiliśmy np. w najbliższym składzie jest z tej a nie innej kopalni?

Ja czegoś nie rozumiem, gdzie można kupić ten węgiel?

Jeżeli w moich okolicach nigdzie w składach opałów nie będą go mieli to co, muszę jechać do Mysłowic z wynajętym transportem czy jak?

I jeszcze jedno, skąd pewność że węgiel, który kupiliśmy np. w najbliższym składzie jest z tej a nie innej kopalni?

Nie musisz wcale kupować akurat tego węgla. To tylko przykład rekomendacji pochodzącej że tak powiem ze źródła, bo to okolice NJerzego

Na Śląsku sprawa wygląda łatwiej, bo mamy na miejscu dużą podaż, i ilość dostępnych źródeł.

Proponuję w składzie opałowym spytać czym w danej chwili handlują.

Węgiel sprzedawany jest w kilku gatunkach – najlepszej jakości są gatunki I i II.

Oprócz tego powinni udzielić informacji odnośnie:

- miejsca wydobycia

- typu węgla (przykładowo, węgiel płomienny typu 31.1; 31.2)

- sortymentu, czyli uziarnienia

- kaloryczności, czyli klasy zapisywanej za pomocą 3-członowego symbolu.

Dla przykładu:

klasa 24-09-08 oznacza węgiel o wartości opałowej co najmniej 24 MJ/kg, zawartości popiołu najwyżej 9% i zawartości siarki najwyżej 0,8%

A to pierwszy z brzegu link składu z profesjonalnie przygotowaną ofertą

http://resover.eu/nowosci-0-3-price.html

Z życia jeszcze podpowiem, że warto być, jeśli czas na to pozwala :) przy załadunku, co by się nikomu nic nie pomyliło miedzy tym co zapłacone, a tym co dostarczyli.

Niestety takie realia :( :D

Chciałbym dodać"nic nowego".Węgiel dobry lub kiepski dobrze jest spalać z dodatkiem drewna, trocin lub peletu.Dolniak do tego jest bardzo "odpowiedni".

Całkowicie się z tym zgadzam, wczoraj miałem w wiaderku 10 kg węgla i do tego kosz tych odpadów drewnianych z budowy.

Sosna z więźby dachowej posmarowana impregnatem na dodatek, mniejsze kawałki z odrobiną ziemi.

Dosypywałem na przemian węgla i drewna i nabiłem bufor do ponad 90 C.

Ten kosz drewna nie ważył więcej niż 10 kg .

Z resztą zapomniałem napisać że jak wypalę ten węgiel co mam to przestawiam się na brykiet drzewny, już postanowione. :)

Ta tona co miałem powinna wystarczyć do końca Stycznia, zostanie Luty,Marzec i Kwiecień, dokupię 500 kg brykietu typ "ołówek" i powinno styknąć.

Zamknę się w 1 tyś zł z ogrzewaniem tego sezonu tak czy siak.

Jeśli chodzi o bufor to jest idealnie dopasowany do domu, zapas wystarcza na ponad dobę ,,,

Polecam niezdecydowanym :wink:

Witam.

Jak wcześniej poczytałem że spalasz (piczman) 20 kg węgla na dwie doby hm to gdzie mi do Ciebie, u mnie idzie 30 kg na 24h. Jak to osiągnąć. Mam nowy dom jeszcze nie mieszkam od 2 tygodni palę, dom 120 m kwadratowych, ogrzewanie podłogowe, bez cwu, bufor 600 L z możliwością powiększenia do 1200 L. Piec dolnego spalania BB10 W Zduńska Wola. Po rozpaleniu w piecu zamykam całkowicie klapkę w czopuchu, a temperatura w domu 15-17 stopni C.

Co robić?

Dom żre Ci ciepło i tyle, może był wyziębiony,piszesz że palisz od 2 tygodni i wszystko się zgadza.

Ja budowałem z myślą o jak najniższym zapotrzebowaniu, z obliczeń wyszło mi 4 500 Kwh na sezon, Ty jakie masz?

Zobacz w projekcie, jeśli nic nie było zmieniane to mniej więcej tyle zużyjesz energii aby w domu utrzymać 20 C przez cały sezon grzewczy.

Ja bym jednak stawiał na zimne mury itd. jak to ogrzejesz to będzie dużo lepiej.

Jak to zamykasz klapkę w czopuchu ? I opali się wtedy ?

u mnie w projekcie jest zapotrzebowanie roczne na energię cieplną na poziomie 20835 KWh /rok strefa klimatyczna 3 temperatura zewnętrzna -20 stopni C.. No tak pali się, oczywiście jak otworzę tę klapkę to wtedy dużo mocniej się pali, no i przy zamkniętym czopuchu rura do komina jest gorąca.

A zostaw Ty ten czopuch w spokoju, możesz jedynie lekko przymknąć jak kocioł ciągnie lewe powietrze.

Do regulacji służy klapka od powietrza z przodu, ewentualnie powietrze wtórne.

A dym jaki z komina? Czarny i gęsty ?

:roll:

Zapotrzebowanie 4x większe niż u mnie, z tym już za bardzo nic nie zrobisz ,,,