adam_mk 16.12.2019 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Co potrzebne? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 17.12.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Wężownica dodatkowa, pod lejek. P.Adamie proszę o ewentualne uwagi. Jaka powinna być średnica rury od lejka w górę, i czy mogła by być to rura np kanalizacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.12.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Cześć właśnie podłączyłem mój bufor do kotła i uruchomiłem wszystko. Bufor stoi obok kotła A tym samym poziomie i pięknie grzeje się grawitacyjne. Myślałem również o jakimś inhibitorze czy już coś wybraliście? Mam ok 2500l wody więc wychodzi spora suma za te środki Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że nie udało mi się zdobyć charakterystyki inhibitorów stosowanych w domowych instalacjach c.o ani do tych w CIEPŁOWNIACH. Obecnie w energetyce stosuje się Kotaminę Plus. Łatwiej mi przyszło wejść w jej "posiadanie" niż kupić oficjalnie i dowiedzieć się co i jak Taka sytuacja może wymusić przejście na system budowania c.o bez miedzi lub na samej miedzi + nierdzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Wężownica dodatkowa, pod lejek. P.Adamie proszę o ewentualne uwagi. Jaka powinna być średnica rury od lejka w górę, i czy mogła by być to rura np kanalizacyjna.[ATTACH=CONFIG]438326[/ATTACH] Ta rura tam potrzebna jak lodówka na Antarktydzie... Wystarczy sam lejek bez rury. W śladzie sam utworzy się komin konwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2019 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Dziwny jakiś ten komin, chyba że literówka.Konwekcji...Fakt!Można to uprośwcić do samego lejka a dużo gorzej nie będzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Komin konwekcyjny, komin termiczny czy strumień konwekcyjny... Strużka ciepłej wody wznosząca się środkiem baniaka ku górze. Już o tym dyskutowaliśmy i dalej uważam, że pchanie na siłę tej rury do lejka więcej przeszkadza jak pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 20.12.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Jednak bym się upierał co do komina. Struga ciepłej wody wznosząca się ku górze bez rury będzie chyba bardziej podatna na zakłócenia, co utrudni uwarstwienie zładu. Średnica ok 100mm będzie ok ?. Wydaje mi się im mniejsza tym lepiej żeby woda wolniej przepływała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Jakie zakłócenia? Po to te wszystkie luki, kolana, wysokości przyłączy, żeby tych zakłóceń nie było. Komin sprawia problemy, gdy u jego wylotu jest wyższa temperatura niż pod lejkiem. Powstaje zator. Były tu opisywane takie przypadki pomimo wykonanej w nim perforacji. Komin nie dość, że jest kompletnie nie potrzebny, to jeszcze stwarza problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Struga ciepłej wody spod lejka sama powędruje na odpowiednia wysokość - rura jej do niczego nie potrzebna. Wydaje mi się im mniejsza tym lepiej żeby woda wolniej przepływała przy mniejszej średnicy, a przy tej samej mocy wzrośnie dT i wzrośnie prędkość przepływu. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 20.12.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Struga ciepłej wody spod lejka sama powędruje na odpowiednia wysokość - rura jej do niczego nie potrzebna. Gaz(powietrze) lub para zachowa się podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 20.12.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Czyli radzicie rurę(komin) olać zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Gaz(powietrze) lub para zachowa się podobnie. Bo to przecież też płyny;) Olać rurę - więcej przeszkadza jak pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 20.12.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 W sumie jakiś sens w tym jest. Woda cieplejsza jest lżejsza co przy ruchu wirowym sprawi że zimniejsza(cięższa) bezie bardziej wypychana na zewnątrz siłą odśrodkową a ciepła w środku powędruje ku górze nie mieszając się . Przynajmniej w teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 I w praktyce, sprawdzałem kamerą termowizyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 20.12.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 W sprawie wężownicy CWU. Będzie 2x25mb 18mm. Rozłożyć przeciwbieżnie zagęszczając ku górze. Na samej górze zrobić ślimaka. Czy na dole warto zrobić małe zagęszczenie np dwa zwoje. Ślimaki na górze płaskie czy lekko wybrzuszone, ile odsunąć się od ścianek zbiornika zakładamy że przy ściance wędruje woda zimna w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Są tutaj w wątku przykłady wężownic CWU. 50m 18'tki umieszczonej w większości w górnej połowie baniaka wystarcza z nawiązką. Na dole nie warto zagęszczać, wyjście i górne zwoje jak najwyżej najbliżej górnej dennicy i żadnych trójników w połowie długości. Nie wiem co trzeba by spierdzielic żeby tyle miedzi nie odbierało ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awaria09 20.12.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Ok dzięki za odpowiedź, z tymi trójnikami i cyrkulacją to racja, dziura bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 20.12.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Ok dzięki za odpowiedź, z tymi trójnikami i cyrkulacją to racja, dziura bez dna. Cyrkulację jak kto ma ochotę to może dla komfortu zrobić, tylko z pomyslunkem jak Adam opisywał. Tylko ten trójnik nieszczęśliwie umieszczony w baniaku nie potrzebnie komplikuje sprawę. Powrót z cyrkulacji wystarczy wpiac przed wężownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.12.2019 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 PRĄD w UKŁADZIE C.O.Sprawdzałem miernikiem na dwóch różnych rurkach zanurzonych częściowo w wodzie w naczyniu szklanym(izolator).po między MIEDZIĄ a rurką OCYNKOWANĄ - 0.65 Vpo między MIEDZIĄ a rurką NIERDZEWNĄ - 0.01 Vpo między MIEDZIĄ a rurką STALOWĄ CZARNĄ - 0.10 VZadaniem inhibitora jest spowolnienie reakcji ponieważ prądu nie zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryb 22.12.2019 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) @Bogusław. Jaka to woda - z c.o. czy nalana z kranu? Ciekawe jak z mosiądzem. (ps. "po"-praw te spacje, bo w oczy kłuje)A ..chciałem zapytać o temat poboczny: Czy macie jakiś patent na zbijanie karbowanej nierdzewki "20" ? Pasuje mi wykonać dwa, trzy połączenia elastyczne np. do przeponowego (od bojlera) i do wzbiorczego (problem podejścia i stabilności naczynia). [skręcany] PEX mi nie pasuje, za mało giętki i złączki mają zbyt duże zwężenia. Miedź? PP? Mam przypadkiem karbowaną - najlepiej mi pasuje nią zrobić. Albo .. po prostu wężyk elastyczny 1/2" od nypla do nypla (do przeponowego)?Koszt zakupu narzędzi np. Lechar-a: https://www.lechar.com.pl/category/przylacza/komponenty-systemu-flexo/ 176 netto za same szczęki trochę mi się nie kalkuluje (a na alle nic nie znalazłem?) Edytowane 22 Grudnia 2019 przez szaryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts