MatiC2 28.12.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Podłogówka raczej odpada. To są kury i... pomiot. (...), (bufor niżej jak grzejniki) to puść to w grawitacji. Adam M. Wiem że podłogówka się sprawdza w dużych hodowlach, ale to sa duże hodowle. Osobiście byłem bardziej przekonany do grzejników. Instalacja dopiero w planach więc wszystko można zrobić. Grzejniki wyżej jak bufor to oznacza całkowicie nad? Czy może być też tak że dół grzejnika będzie 75cm powyżej dennicy bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2019 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Wystarczy.Będzie dość "majestatycznie" działało w grawitacji - ale zadziała.Są też grzejniki dwupłytowe z falbanką pomiędzy płytami o wysokości 40cm.Bardzo wydajne.I tak bez prądu tych ptaszysk nie odchowasz to pompka w układzie nie jest problemem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 28.12.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Każda hodowla sprawdza się lepiej przy równej temperaturze, a taką zapewnia pompka na prąd.Można oczywiście od bufora pociągnąć równocześnie nitkę grawitacyjną niezależną, która nie zawiedzie na wypadek braku prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC2 28.12.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Adam_mk Bez prądu będzie ciężko dlatego podstawowo system będzie działał dzięki pompce. Oczywiście będzie równolegle puszczone obejście na grawitacje. Bogusław_58 Myślę nad jakimś zwykłym termostatem na grzejniku który trzymał by np 20°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiC2 28.12.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Za to grzejnik na końcu systemu byłby na zawór, cały czas otwarty na połowę, może 2/3 Czy 3/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QJaw 29.12.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Bogusławie_58 a możesz zdradzić gdzie tę kotamina dostać? Google podpowiada mi raczej że to mina kota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.12.2019 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Trzeba za***ać w CIEPŁOWNI ! Zalałem na 200 l 2 l i wykazało, ze jest za dużo. No więc spuszczałem po 50 l i dolewałem deszczówki. No i okazało się, że w ten sposób dolałem 200 l Mam papierki lakmusowe ale żeby potwierdzić wynik, zamówiłem w Chinach miernik elektroniczny za 20 zł z przesyłką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2019 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 I kiedy dojdzie? Ja rorząd do Forda tam zamówiłem. Ten oryginalny co go Germańce tam produkują.Do Warszawy szedł TRZY DNI (free schiping czy tak jakoś).Tam go na cle trzymali trzy tygodnie pytając z czego zrobiony i dowalili ZEROWE cło.Policzyli se za to dowalenie tyle, ze z VATem 200zł wyszło...Dziwny jest ten swiat... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.12.2019 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Bogusławie_58 a możesz zdradzić gdzie tę kotamina dostać? Google podpowiada mi raczej że to mina kota. W końcu dotarłem do zamówienia przez internet, które trzeba wypełnić ponieważ infolinia nie odpowiadała. Okazało się, że trzeba wpisać FIRMĘ a bez wpisania system odrzuca. Postanowiłem wiec odkupić w CIEPŁOWNI. Niestety pracownik poradził, że najprościej dla WSZYSTKICH jest ją zajumać. Skontaktował się z kimś ważnym i ten "mrugnął okiem". No i dzień później wlałem Kotaminę C do swego zbiornika, choć byłem przekonany, że w tej ciepłowni używają Kotamine Plus po analizie danych z internetu. Być może jakbym miał czas, to w końcu bym ją kupił u producenta lub odkupił w jakiejś ciepłowni. Najmniejsze zbiorniki w jakich ją rozprowadzają to 30 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.12.2019 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Kiedyś, będąc w Gliwicach, postanowiłem w byłym sklepie POCH (Polskie Odczynniki Chemiczne) kupić LITR wody... DESTYLOWANEJ.Zażadali wpisu do rejestru działanosci gospodarczej... NIPu REGONu numeru buta, zyciorysu dziadka babci rodziców...Bo?PRIMERY !!!No, takie srodki co pozwalają NARKOTYKI zrobić...Destylatka na tym wykazie jest...K.U.R.W.A !!!Komuś rozum odjęło.... Wiecej PISu UNII podatków!!!Wiecej chemii w zarciu! (bo zywność to już dawno nie jest...) Ktoś tu jeszcze myśli?WYBORY BYŁY!!!Efekt - widać!Tak nam dobrze - ze DOBRZE NAM TAK!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QJaw 29.12.2019 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 W końcu dotarłem do zamówienia przez internet, które trzeba wypełnić ponieważ infolinia nie odpowiadała. Okazało się, że trzeba wpisać FIRMĘ a bez wpisania system odrzuca... Podasz jakiś namiar (link)? Może coś się uda. Niestety nie mam znajomych w ciepłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.12.2019 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Tu znajdziesz KONTAKT:http://ekochem-tech.pl/oferta/plukanie-chemiczne-czyszczenie-lub-trawienie-urzadzen-i-ciagow-technologicznych/srodki-powierzchniowo-czynne/plynny-inhibitor-korozji/Tyle ze dotyczy Hydraminy, którą używają do płukania instalacji. Być może daje radę jako inhibitor co sugeruje treść stronki. Oni są producentem też szukanej Kotaminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.12.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Kiedyś, będąc w Gliwicach, postanowiłem w byłym sklepie POCH (Polskie Odczynniki Chemiczne) kupić LITR wody... DESTYLOWANEJ. Zażadali wpisu do rejestru działanosci gospodarczej... NIPu REGONu numeru buta, zyciorysu dziadka babci rodziców... K.U.R.W.A !!! Komuś rozum odjęło.... Adam M. Śledzą Ciebie teraz ze SPUTNIKA A pobrałeś już kartę dla poparcia projektowi ustawy "Stop 447" ? Ja już pobrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 30.12.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Powietrze w instalacji.Zauważyłem, że między buforem a kotłem w rurach woda tak po ok godziny od rozpalenia zaczyna hałasować. Wystarczy zwiększyć obroty pompy z 1 na 3 na dosłownie minutę, a przez odpowietrznik w buforze wylatuje powietrze i wówczas odgłosy znikają. Można znowu ustawić na 1 i wszystko pracuje cicho. Czytałem, że jeżeli odpowietrznik jest po stronie ssącej pompy to przez niego może być zasysane powietrze. Ja ma odpowietrznik w buforze, czy przez niego może pompa zasysać powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2019 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Raczej - nie.Podobny problem był wałkowany.To moze być wodór, jak w instalacji jest kilka różnych metali.Stal, cynk, miedź mosiądz i alu.Inhibitor wtedy ratuje sprawę.Poszukaj czegoś na temat bo było nie raz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QJaw 30.12.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 A może też to kocioł miejscowo podgotowuje wodę jak ma mały przepływ i się para wodna zbiera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2019 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Takie coś to byś słyszał.Wyraźnie i w całej instalacji. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 31.12.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 W moim urządzeniu często podnosiłem temperaturę do wrzątku. W pewnym momencie zawsze rozpoczynało się głośne SYCZENIE instalacji, co odczytywałem, że jeszcze trochę i będzie gotować Wtedy spuszczałem do wanny ciepłą wodę użytkową a przechodząca przez wężownicę nowa partia wody odbierała ciepło od zbiornika i syczenie chwilę potem ustawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.12.2019 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Najczęściej kocioł i bufor są dzieś nisko a kaloryfery - powyżej. Z powodu istnienia różnic w ciśnieniu hydrostatycznym TO W KALORYFERACH się gotuje - jak przesadzisz z paleniem. Nie sposób nie usłyszać , no i chmurki się robią... Lokalne gotowanie kotła to syczenie i "bąblowanie" słyszalne przy samym kotle. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 31.12.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Wodór raczej nie. Gaz z odpowietrznika jest niepalny. To powietrze. Choć miedz w instalacji jest. Gotowanie także nie. Przepływ jest nawet za duży i hałasuje przy temp 65-70. Mam układ zamknięty i nawet przy 110 nie ma wrzenia. Zakręcę odpowitrznik na buforze i zobaczę co będzie się działo. Chyba że ktoś ma inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts