Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Podłogówka raczej odpada.

To są kury i... pomiot. (...), (bufor niżej jak grzejniki) to puść to w grawitacji.

Adam M.

Wiem że podłogówka się sprawdza w dużych hodowlach, ale to sa duże hodowle.

Osobiście byłem bardziej przekonany do grzejników.

Instalacja dopiero w planach więc wszystko można zrobić.

Grzejniki wyżej jak bufor to oznacza całkowicie nad? Czy może być też tak że dół grzejnika będzie 75cm powyżej dennicy bufora?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wystarczy.

Będzie dość "majestatycznie" działało w grawitacji - ale zadziała.

Są też grzejniki dwupłytowe z falbanką pomiędzy płytami o wysokości 40cm.

Bardzo wydajne.

I tak bez prądu tych ptaszysk nie odchowasz to pompka w układzie nie jest problemem.

Adam M.

Trzeba za***ać w CIEPŁOWNI !

Zalałem na 200 l 2 l i wykazało, ze jest za dużo. No więc spuszczałem po 50 l i dolewałem deszczówki. No i okazało się, że w ten sposób dolałem 200 l :)

Mam papierki lakmusowe ale żeby potwierdzić wynik, zamówiłem w Chinach miernik elektroniczny za 20 zł z przesyłką :)

I kiedy dojdzie?

Ja rorząd do Forda tam zamówiłem. Ten oryginalny co go Germańce tam produkują.

Do Warszawy szedł TRZY DNI (free schiping czy tak jakoś).

Tam go na cle trzymali trzy tygodnie pytając z czego zrobiony i dowalili ZEROWE cło.

Policzyli se za to dowalenie tyle, ze z VATem 200zł wyszło...

Dziwny jest ten swiat...

Adam M.

Bogusławie_58 a możesz zdradzić gdzie tę kotamina dostać? Google podpowiada mi raczej że to mina kota.

W końcu dotarłem do zamówienia przez internet, które trzeba wypełnić ponieważ infolinia nie odpowiadała.

Okazało się, że trzeba wpisać FIRMĘ a bez wpisania system odrzuca.

Postanowiłem wiec odkupić w CIEPŁOWNI. Niestety pracownik poradził, że najprościej dla WSZYSTKICH jest ją zajumać.

Skontaktował się z kimś ważnym i ten "mrugnął okiem".

No i dzień później wlałem Kotaminę C do swego zbiornika, choć byłem przekonany, że w tej ciepłowni używają Kotamine Plus po analizie danych z internetu.

Być może jakbym miał czas, to w końcu bym ją kupił u producenta lub odkupił w jakiejś ciepłowni. Najmniejsze zbiorniki w jakich ją rozprowadzają to 30 l.

Kiedyś, będąc w Gliwicach, postanowiłem w byłym sklepie POCH (Polskie Odczynniki Chemiczne) kupić LITR wody... DESTYLOWANEJ.

Zażadali wpisu do rejestru działanosci gospodarczej... NIPu REGONu numeru buta, zyciorysu dziadka babci rodziców...

Bo?

PRIMERY !!!

No, takie srodki co pozwalają NARKOTYKI zrobić...

Destylatka na tym wykazie jest...

K.U.R.W.A !!!

Komuś rozum odjęło....

Wiecej PISu UNII podatków!!!

Wiecej chemii w zarciu! (bo zywność to już dawno nie jest...)

Ktoś tu jeszcze myśli?

WYBORY BYŁY!!!

Efekt - widać!

Tak nam dobrze - ze DOBRZE NAM TAK!!!

Adam M.

Tu znajdziesz KONTAKT:

http://ekochem-tech.pl/oferta/plukanie-chemiczne-czyszczenie-lub-trawienie-urzadzen-i-ciagow-technologicznych/srodki-powierzchniowo-czynne/plynny-inhibitor-korozji/

Tyle ze dotyczy Hydraminy, którą używają do płukania instalacji. Być może daje radę jako inhibitor co sugeruje treść stronki.

Oni są producentem też szukanej Kotaminy.

Kiedyś, będąc w Gliwicach, postanowiłem w byłym sklepie POCH (Polskie Odczynniki Chemiczne) kupić LITR wody... DESTYLOWANEJ.

Zażadali wpisu do rejestru działanosci gospodarczej... NIPu REGONu numeru buta, zyciorysu dziadka babci rodziców...

K.U.R.W.A !!!

Komuś rozum odjęło....

Adam M.

Śledzą Ciebie teraz ze SPUTNIKA :)

A pobrałeś już kartę dla poparcia projektowi ustawy "Stop 447" ?

Ja już pobrałem :)

Powietrze w instalacji.

Zauważyłem, że między buforem a kotłem w rurach woda tak po ok godziny od rozpalenia zaczyna hałasować. Wystarczy zwiększyć obroty pompy z 1 na 3 na dosłownie minutę, a przez odpowietrznik w buforze wylatuje powietrze i wówczas odgłosy znikają. Można znowu ustawić na 1 i wszystko pracuje cicho.

Czytałem, że jeżeli odpowietrznik jest po stronie ssącej pompy to przez niego może być zasysane powietrze. Ja ma odpowietrznik w buforze, czy przez niego może pompa zasysać powietrze?

Raczej - nie.

Podobny problem był wałkowany.

To moze być wodór, jak w instalacji jest kilka różnych metali.

Stal, cynk, miedź mosiądz i alu.

Inhibitor wtedy ratuje sprawę.

Poszukaj czegoś na temat bo było nie raz.

Adam M.

W moim urządzeniu często podnosiłem temperaturę do wrzątku.

W pewnym momencie zawsze rozpoczynało się głośne SYCZENIE instalacji, co odczytywałem, że jeszcze trochę i będzie gotować :)

Wtedy spuszczałem do wanny ciepłą wodę użytkową a przechodząca przez wężownicę nowa partia wody odbierała ciepło od zbiornika i syczenie chwilę potem ustawało.

Najczęściej kocioł i bufor są dzieś nisko a kaloryfery - powyżej.

Z powodu istnienia różnic w ciśnieniu hydrostatycznym TO W KALORYFERACH się gotuje - jak przesadzisz z paleniem.

Nie sposób nie usłyszać , no i chmurki się robią...

:lol:

Lokalne gotowanie kotła to syczenie i "bąblowanie" słyszalne przy samym kotle.

Adam M.

Wodór raczej nie. Gaz z odpowietrznika jest niepalny. To powietrze. Choć miedz w instalacji jest. Gotowanie także nie. Przepływ jest nawet za duży i hałasuje przy temp 65-70. Mam układ zamknięty i nawet przy 110 nie ma wrzenia. Zakręcę odpowitrznik na buforze i zobaczę co będzie się działo. Chyba że ktoś ma inny pomysł?