Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Przy zimnym buforze włączyłem pompkę na max i odpowietrzyłem układ a następnie zakręciłem całkowicie odpowietrznik. I to rozwiązało problem. Choć nie rozumiem dlaczego? 2 razy ładowałem bufor i zero powietrza w układzie. Zarówno przy 1 jak również przy 3 biegu pompki brak jakichkolwiek hałasów w rurach.

Czyżby faktycznie przez odpowietrznik zasysało powietrze?

Przez ponad tydzień na 3 biegu chodziła niepotrzebnie pompka od układu bufor - grzejniki + bojler (zapomniałem wyłączyć, gdy szybko chciałem nagrzać bojler) może ona za mocno zakręciła wodą w buforze a na środku spadło na tyle ciśnienie, że zasysało powietrze?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli masz układ ciśnieniowy zamknięty to wydaje się nielogiczne żeby odpowietrzniki coś zasysały. Jakie masz ciśnienie w układzie?

Udało mi się namierzyć zŕódlo preparatu hydramina ox służącego do zabezpieczania przed korozją układu. Cena 25 zł netto za kg. Byłby ktoś chętny na wspólny zakup?

Aktualnie posiadam kociołek na groszek w instalacji zamkniętej ze standardowym zasobnikiem CWU, do ogrzania mam średnio ocieplone ~220m2 grzejniki, ale wystarczy im 50stopni . W przyszłym roku ma dotrzeć do mnie rura z gazem (umowa przewiduje maj, czyli już po sezonie). Zastanawiam się nad wymianą zbiornika CWU na bufor ok. 800l (z wężownicą solarną (i cwu?)+ ew. drugi tej pojemności bez wężownic).

Chciałbym w miejsce ekogroszku wrzucić kocioł na gaz w aktualnej instalacji zamknietej, a kocioł na groszek podpiąć do bufora tak, żeby mógł grzać w przyszłym sezonie, a potem w czasie kiedy będzie żarło za dużo gazu (po jego śmierci zamieniłbym go na kociołek na drewno).

Pytanie do Was, czy to ma sens?

Jak to najlepiej spiąć (otwarta groszek-bufor z zamkniętą gaz)?

Zostawić osobny zbiornik na cwu czy dać wężownicę?

Proszę przyjrzeć się jak te cygaro zostało wpięte w obieg grawitacyjny - NIEPRAWIDŁOWO !

9dc9bdc2ba948968med.jpg[

Ponieważ wpięcie powinno być w najniższym punkcie a wyjście w najwyższym.

Wprawdzie wyjście względem wejścia jest w dobrym stosunku wysokości, to oba są po środku zbiornika.

Nie spowodowało to jego zapowietrzania, ponieważ końcówki są zaokrąglone.

Jednak takie podłączenie wytworzyło opór dla grawitacji, którą wcześniej mogła uruchomić nawet wstawiona do pieca świeczka.

Podniosła się dzięki temu TEMPERATURA w KOTLE(płaszczu wodnym)

Podejrzewam, że skoro grawitacja nie startuje szybko z ciepła wodą , to jest i odwrotnie, czyli zimna gdy zbiornik się wychładza, też ma problem z RUCHEM.

Reasumując: wyszło na lepsze i prawdopodobnie jakby po między piecem a buforem wstawić dobrze "skrojony" zbiornik 10-30l to można nim być może pożegnać zawór czterodrożny i inne gadżety.

.. (zapomniałem wyłączyć, gdy szybko chciałem nagrzać bojler) ..
Pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł. Ja właśnie chciałem załapać się na dwa dni 2T w prądzie przez cały dzień (bez czekania na "okienka"), aby wreszcie uruchomić spokojnie, próbnie/tymczasowo obiegi. A że wcześniej obiecałem starej, samotnej i pokręconej Ciotce cotygodniowe odwiedziny, to kończyłem poprzedniego wieczora robotę "na biegu" i popełniłem elektryczny idiotyzm (choć egzamin końcowy z elektrotechniki, 20 lat temu zdałem na 5"+" ,szóstek wtedy nie było). Aby było szybciej o jeden kabel, "genialnie" postanowiłem odcinać stycznikiem tylko "0", i "tylko" zapomniałem, że grzałki mam podłączone w układzie 3f gwiazda, a Nie 3x 1f+"0". Dodatkowo: aby było szybciej o drugi kabel na ścianie, to nową anodę tytanową wpiąłem pod ten sam kabel co grzałki - wobec czego , wychodząc, nie wyłączyłem [jak zazwyczaj] bezpiecznika 3f (B20) służącego normalnie tylko dla gniazda od spawarki (.. no bo anoda musi mieć zasilanie). Że się śpieszyłem, to dalszy, drobny wzrost temperatury na wyświetlaczu (allegro W1209) zinterpretowałem jako bezwładność sondy, wody. Zatrzasnąłem drzwi remontowanego, niezamieszkanego jeszcze domu o 19:15 i poleciałem ..w te odwiedziny. Rano wchodząc od razu zaparowało mi okulary, dwie spirale nadal grzały(!) (3x 1kW), chmurka o 01:40 - odczytałem skok wilgotności do 100% z rejestratora (Lascar EasyLog usb).

Jako że człowiek uczy się na błędach, przy okazji przeanalizowałem budowę bojlera kospel ThermoHit WP-140 i doszedłem do kilku "nieciekawych" wniosków - ale to jakby kogoś interesowało ..

ps. Coś mnie tknęło i zakręciłem zawór wody - rurkę ZWU zerwało - pożaru raczej by nie było, licznik 1/2" na napisane kv 1.5m3/h x jakieś 12h = coś z 20m3 wody?

IMG_21.jpgIMG_22.jpgIMG_23.jpgIMG_24.jpgIMG_25.jpg

Edytowane przez szaryb
spieszyłem-śpieszyłem (pospieszny, ale K. "się spieszyły" (ruszyły na nogach [Grudziński?]), ehh.

Przy zimnym buforze włączyłem pompkę na max i odpowietrzyłem układ a następnie zakręciłem całkowicie odpowietrznik. I to rozwiązało problem. Choć nie rozumiem dlaczego? 2 razy ładowałem bufor i zero powietrza w układzie. Zarówno przy 1 jak również przy 3 biegu pompki brak jakichkolwiek hałasów w rurach.

Chyba nie do końca rozwiązany problem. Ciągle odrobina powietrza zbiera się na górze bufora. Nie jest to wodór. Próbowałem zapalić gaz ale to gaz przygasił zapałkę. Ilość tego powietrza też nie jest jednakowa. Czasami nie ma go prawie wcale.

Zacząłem się zastanawiać, czy to może to nie jest lokalne podgotowanie wody, bo czasami na kotle słychać burczenie. Dziwi mnie tylko, że to burczenie występuje gdy woda na kotle ma poniżej 70 stopni.

Woda między buforem a kotłem podczas jednego załadunku kotła przepływa 2 razy. Najpierw cały bufor nagrzewa się do ok 65-70 stopni a następnie nagrzewa się się do 85-90 stopni. Na powrocie mam zawór 3D-55 stopni. To burczenie na kotle zaobserwowałem właśnie przy pierwszym przepływie wody, gdy działa zawór 3D. Przy pierwszym przepływie w kotle jest sporo opału i płomień jest dłuższy dosięga do 3 płyty wymiennika. Przy drugim przepływie w kotle jest już dużo żaru płomień jest krótki i dosięga max do połowy 2 płyty wymiennika a wyżej to już lecą spaliny. Zaobserwowałem, że temperatura na kotle na dwóch czujnikach jest różna własnie przy pierwszym przepływie. Czujnik, który jest z przodu kotła pokazuje 64 stopnie a czujnik na rurze, która jest z tyłu pokazuje 72. Przy drugim przepływie ta różnica jest dużo mniejsza.

Masz Tomasz prawdopodobnie prawidłową obserwację.

Rozumiem opis tak, że pierwszy obieg jest za wolny w stosunku do temperatury kotła a już drugi nadąża.

Palę drewnem w skrzynkach(kastrach) jakich używają murarze.

Normalna dawka to jedna skrzynka. Ale czasami dawałem następną i gdy nie było poboru C.W U w międzyczasie, to przy połowie następnej zaczynało syczeć w płaszczu.Mogłem trochę spuścić c.w.u i dalej grzać cegły bezkarnie :)

Teraz po wstawieniu cygara syczenie uzyskałem już w połowie skrzynki w samym CYGARZE.

Na co dzień tego nie ma, ale dałem do paleniska mocno "z buta" na super drewnie. Wniosek taki, że cygaro nie nadążyło oddawać do zbiornika w połowie jeszcze zimnym.

Spowolniłem więc podkładanie czyli wyrównałem PRĘDKOŚCI i poszło dalej bez syczenia.

Pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł. Ja właśnie chciałem załapać się na dwa dni 2T w prądzie przez cały dzień (bez czekania na "okienka"), aby wreszcie uruchomić spokojnie, próbnie/tymczasowo obiegi. A że wcześniej obiecałem starej, samotnej i pokręconej Ciotce cotygodniowe odwiedziny, to kończyłem poprzedniego wieczora robotę "na biegu" i popełniłem elektryczny idiotyzm (choć egzamin końcowy z elektrotechniki, 20 lat temu zdałem na 5"+" ,szóstek wtedy nie było). Aby było szybciej o jeden kabel, "genialnie" postanowiłem odcinać stycznikiem tylko "0", i "tylko" zapomniałem, że grzałki mam podłączone w układzie 3f gwiazda, a Nie 3x 1f+"0". Dodatkowo: aby było szybciej o drugi kabel na ścianie, to nową anodę tytanową wpiąłem pod ten sam kabel co grzałki - wobec czego , wychodząc, nie wyłączyłem [jak zazwyczaj] bezpiecznika 3f (B20) służącego normalnie tylko dla gniazda od spawarki (.. no bo anoda musi mieć zasilanie). Że się śpieszyłem, to dalszy, drobny wzrost temperatury na wyświetlaczu (allegro W1209) zinterpretowałem jako bezwładność sondy, wody. Zatrzasnąłem drzwi remontowanego, niezamieszkanego jeszcze domu o 19:15 i poleciałem ..w te odwiedziny. Rano wchodząc od razu zaparowało mi okulary, dwie spirale nadal grzały(!) (3x 1kW), chmurka o 01:40 - odczytałem skok wilgotności do 100% z rejestratora (Lascar EasyLog usb).

Jako że człowiek uczy się na błędach, przy okazji przeanalizowałem budowę bojlera kospel ThermoHit WP-140 i doszedłem do kilku "nieciekawych" wniosków - ale to jakby kogoś interesowało ..

ps. Coś mnie tknęło i zakręciłem zawór wody - rurkę ZWU zerwało - pożaru raczej by nie było, licznik 1/2" na napisane kv 1.5m3/h x jakieś 12h = coś z 20m3 wody?

[ATTACH=CONFIG]439088[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439089[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439090[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439091[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]439092[/ATTACH]

Do jakich to wniosków doszedles jeśli chodzi o tego kospela i co z zaworem bezpieczenstwa dlaczego zerwała rure na doplywie zimnej wody.

Witam wszystkich po dłuższej przerwie ,zabieram się wkrótce za bufor i mam takie pytanie czy jest ktoś na forum kto wykonałby mi wężownicę solarną według pomysłu Adama ,w formie stożka .Kontaktowałem się z pewnym panem który wykonuje wężownice miedziane , ogłasza się na OLX , stwierdził że z wężownicą do cwu w formie walca nie będzie problemu ,stożka do instalacji solarnej jednak nie zrobi i sugeruje zwykłą walcową jak do cwu z gęsto ułożonymi zwojami i lejkiem ,generalnie robił wrażenie znającego się na rzeczy a zdjęcia z realizacji sprawiają pozytywne wrażenie .Ciekaw jestem w jakim stopniu spadła by wydajność wymiennika walcowego w stosunku do stożka ,proszę was o podpowiedż. Może jest ktoś na forum kto wykonuje takie wężownice?

Mam pytanie do osób grzejących bufory do wysokich temperatur.

Czy puszczacie taką wodę prosto na zawór na rozdzielaczu podłogówki ?

Zastanawiam się czy nie byłoby bezpieczniej zastosować dwa zawory? Jeden termostatyczny zaraz przy buforze np. na 40°C i dalej prowadzić taką wodę przez kotłownię do rozdzielacza ? Znalazłem, że ktoś poruszał tą kwestię i pytał w tym temacie, ale ostatecznie uciekło.

Czy pchać po prostu ten wrzątek rurami na drugi koniec kotłowni ? Wydaje się mniej bezpieczne, wygodne i bardziej stratne.

Edytowane przez ktl

Mam pytanie do osób grzejących bufory do wysokich temperatur.

Czy puszczacie taką wodę prosto na zawór na rozdzielaczu podłogówki ?

Zastanawiam się czy nie byłoby bezpieczniej zastosować dwa zawory? Jeden termostatyczny zaraz przy buforze np. na 40°C i dalej prowadzić taką wodę przez kotłownię do rozdzielacza ? Znalazłem, że ktoś poruszał ten temat i pytał w tym temacie, ale ostatecznie uciekło.

Czy pchać po prostu ten wrzątek rurami na drugi koniec kotłowni ? Wydaje się mniej bezpieczne, wygodne i bardziej stratne.

Ja daję tylko przy buforze termostatyczny i pompke w skrzynkach tylko rozdzielacz.

Przy okazji robienia termowizji domu zrobiłem sobie termowizję izolacji mojego bufora:

http://lh3.googleusercontent.com/3sSXixbksboGAoINaeINXgVhV6T1cyU2WnSdzqTtqBwUGNCvCCJn8PfIQl664CPr6TkAH18NpcEAPH2kJu9TpcGJxAVf1TCv9YSke3eb0etoX-fdJzctHG354n9u-LbOZNdWjs9YAfBw2Is8__JDNP3KwEoxGhX5dV19YQM4OhC8zINwzn-e0Z-4qbhsFqCs4R19o13v5w1IGewg1Q9LsV5B_ZoQeKXr5J7cJoKtpD-V3NJRPRMWzdHBT_xv_dQg4i5YIuU1x_fKMvV0_1pOfI43GNf1brKXZJP8N4X7-jD0YP6TSQujc-4Wk83I06VtP2HQJZ-tkme89RzvaOFnyuBylQtgCXWVhQEEZyS6jhp9KO8zSfjiXO2H1aDii1EzfbW4vRQlmHl6HOk2QYpWnzZAztvjbUbPRjOxz97wnTAO1CASYC8s9IFrSIV60oj-Ik6CyVIJXf6KL5J7mK14nt0QAH7KcrVr5pFllTL1Bib8nJwdfNy3ujNvlO0xsSzAQD4jqPexprIOwgSeL72jzhV_JM_GSIUvymepRUvFagTDl9kmG1S6isMxySkar8Q8sS1dkUBjXZsh4iU7WxRBOrFUzLqlKclJDfYGdEMW_fjWjFbiDrTIfLQyx94029dPWS57ufEGAuuXiYqIg6r8Mb-gXv_DZdTnWqi6FlgefAgjHRKNT0UdptaNYP4emQXtcIWjlkOdpc-qN0lNpkY3tFJC-SSs56_t-dezXWdWFQXZZm-WlA=w800-no-tmp.jpg

http://lh3.googleusercontent.com/wtvNkhq9JExzXHhtoahC44siRe7kjJAZ19hKhbF1wL7JT0vWj7DqPI9mqH_U4n2xOyA96cdscXS-_-ZH28Hd-eOnmxV15EBP_81YTwJxrYysGiDRcl8DBeeZCv4C_3XiSfFHF11P_sOXlH7mYnlwZCaRRK0-yRp975GRM4o0DZ0vs_oCOeV1kWEZcMI6SwhvtrNZvW1NzX0YrZIhoxr5825icF1aPnmPXWfp4HE-pXp0A2LFo-6rsOZJpsLRu8cZWJOnJ5FNLP4brNcjFMwn0YrPGJfYCYTxrLe9k2poTBS57UAMp8E1oYN_EFyd2kHAEA--w0MkHycBpGJL7RPbhuqba2rPtpe6dbwIt17Q14l2im-Ef6iyUL4UpEGz_ri2nRtxh2owYRGBtQACB0VTS9seOF6zKlqhf-nhjz5b-IsKxzb01qhDHHCLUO1zKYx7jE6XZw6GriFJj12y9yHiJpZKAOtYEsXYpVocWNhtdcWM6Gz6xXDHhGQpJ6e_xSTZS_oMjOti06NvgRr7HOLWW9nxKNEV3yHuHH8obR6qzKAETZLPfZTA28ooPQJkY5hx1WuPRDtUfolRY8EBCu3Z8aFHify33vfcmOc3z5UWqFrYTfT5d3o19oQYF_7z0naBe5-rDJ7uqKaWyA_Zjmvxer3uACqqJIfzrhlUHuM959CEMbsV_K5Koyo9h9rgRkfKZvF60JkcS6OgPZef9q_gfOHZHKTtjIrqLKxn18IKQKTPd2c1PA=w800-no-tmp.jpg

http://lh3.googleusercontent.com/MRoT5q1nfBGmdLxeSvALzBxPPtJUYEmnDJyp6ieALPSwFl3Nn_Im_YKHfwmA5X948yXHVm2NuIV_-ztJHA4USkZi-3LcSp3TWHSiV6HyBC7kVxUEU4IIHcvUsdL1ODYoBeWsefYe_4qpaQ06wKV-g3xGhvhMhRkPMVFp5J2Gi_XRDxuqNHxiF6cVTpCJpiDqMgxuwzgOP-AW3oRboc2kXIB3L2G-CW6kBGNdYGjWVGUpvyhhsOimh6qsYbMa6utyRkU73HnYU_LI4OYWy5G3LNs9AOUJktG2IEITq22AzsX7kL9EFbaTXHJZpvk8sFIa4WGemMTAJ9bgSCcJ44S2uHWNEHZG3O4MttPAPGZ81FfogKrCvT0qMRhD9DFBnUbZZZEa0h5C8WPun-xYIVOoPbNJys9VTgLn8A-g326q4hoEd--VMUR6GKQbTnf9wSK7hK5Wxuxd0elfYZrDNU53YDVjkga7aZlNjObnhrwg5hx0e-2-gbplZFiI0iQp6HPZp37U50iVmN_TjdX8VhSVRM232hmNgxmxu7W1SAl-8jL-kiBAuU9UqGDaxYn-CsgemVv8VM_wStbzQB0vw9x8HOaqyHbTV88mSUaXC5w8_lDY15S4dRGw8GnC4ndaOgGmsnl5uUKZZ4hT-hGkS69vEmMblq0DQ57ELozlu51nU4qCXoXoK0oWDRIvfsDwccTfbOtytSaWYOLVDEx5nvtDq68CHBXgjZW0lxl_Iw479fDDg4lc=w800-no-tmp.jpg

http://lh3.googleusercontent.com/CBXj3mM4v-qid-TjZE_jTmM1ZI-Cbyu4QKfor5aQdlV5SFooDBbVnheGb6PtG4pJz6roFXiCKedLtLi4MIGUaJs_Y2T1KIY9pQk-DVTPzpbUomG9Nb81iAYuwAkSSwq5AecoNHBhNXT7RSyv-xCt05MEIg2SXIHZx8CNGtv71L7ks5qSPE22TRfWc-afWZDV-ZikV7OylFgjGSEKHgGRpin9Vu59sq2BA0E0in_KfPUowBlnvJlu8ZhLEFT5LGL44c892qs2VxJ7oZpdojLtNppGgIjtxagNPll9QC5aQphYLAOEV9qkD5XSQb35OCm5IbAcrEmhIxZKVbpZOfErvnef8CDOzcOSkJqma94L-wm79RffTnFkelSZUYmP1vidFN76HS4OlxssKOYBjWy__W9ja-3qtRgIXAg5qBtkndlMPUzsT57F4q3M_2uSbKXpACXkQSByUq8fL09rLZwg46VUQ9rWZOciqCrjA8ltbOI1FBLFyJcS0qoFbC61VRxwJEF60MKDmtYtQ91VPxgAUARanlbxTIn6OvpP8VP1-XSs3NIupeQbzvi490E7w9wK3tQMRSpGom_Ioem02UeE_AJdnqX33P_3cNsdFHGHFKwyppRThVW0VWxXWZjCpE6dFaohieQQIRh90rLStfgNsPoorzvXKHZDSoPfxdpLUgRdkmiRKHtD3nZgp5hvtKlQj6yVTJ3QQ7iNnjbJ_IzLT4SIcHI84P-pBSGPIAUStousIhmTZA=w800-no-tmp.jpg

Temp wody w buforze 75st temp w kotłowni 20st (akurat było palone). Jest dobrze.

Uwarstwi się JAK MU NA TO POZWOLISZ nawet jak będzie miał 30cm wysokosci...

Nie wysokość o tym decyduje a SPOSÓB wpuszczania do niego zładu i pobierania go.

MA NIE BYĆ TURBULENCJI!

(sposobem na to są "fajki" wywołanie rotacji zładu)

Adam M.